Turks protest tegen UPC

6
3

Afgelopen week zijn door de PvdA gemeenteraadsleden Zeki Baran en Tunahan Kuzu, samen met de deelraadsleden Serdar Çiçek uit Feijenoord en Necat Kaya uit IJsselmonde, ruim drieduizend handtekeningen overhandigd aan kabelmaatschappij UPC. Deze actie geeft uiting aan de ongenoegens van veel leden van de Turkse gemeenschap over het verdwijnen van de Turkse zender TRT.int uit het basispakket, waardoor er alleen nog maar betaald naar de zender gekeken kan worden in de toekomst.

Deze actie is een reactie op de woorden van wethouder Kaya, die eerder tijdens de gemeenteraad de tegenstanders van deze stap opriep te protesteren bij UPC. Dit was voor Zeki en Serdar het sein om een handtekeningenactie van verschillende Turkse organisaties te ondersteunen. Eerder was door Serdar Çiçek een motie in de deelraad Feijenoord ingediend waarin het Dagelijks Bestuur van de deelgemeente gevraagd werd hierover een brief aan UPC te schrijven.

Met 65.000 mensen van Turkse komaf in Rotterdam, waarvan er ongeveer 20.000 in de deelgemeente Feijenoord wonen, is duidelijk dat met deze groep ook in de programmering rekening gehouden moet worden. In een pluriforme samenleving hoort bovendien een pluriform aanbod van TV-zenders.

6 REACTIES

 1. Waarom al die heisa niemand kijkt toch op de kabel naar TRT, iedereen heeft een schotel thuis, daar kun je TRT ook ontvangen. Diegenen die het niet hebben moeten het dan maar kopen, meer schotels die de buurt sieren.

 2. @ Uncap

  Aan de hand van de protest blijkt dat er WEL Turken zijn die via kabel naar TRT kijken… Niet iedereen heeft een schotel en kan dat betalen..

 3. volgens onderzoek van …(weet ik ff niet meer) 2 jaar geleden heeft meer dan de helft van de tweede generatie turkse jongeren die alleen wonen geen schotel entenne…

  los daarvan lijkt het me toch duidelijk dat er meer mensen zijn die TRT kijken dan Rai Uno, TVE, en Franse TV…

  maar goed, Turken worden sowieso niet als groep gezien die meebepaald wat de publieke TV moet aanbieden! net als met Voetbal, we kijken wel naar alle wedstrijden van Italie, Spanje, Duitsland, Engeland, etc etc, maar wedstijden uit de Turkse competitie, waar veel meer kijkes voor zijn en die net zoveel geld en commecie oplevert (zo niet meer) is niet interessant om ook aan te bieden…

 4. hahah….

  hoe je het wend of keer feit blijft ; zonder turkse zenders kunnen jullie beter assimileren !!!!!

  :-))))))))))

 5. hai Femke,
  moeilijk he dat Nederlands; komt ie: “hoe je het wendt of keert …” en ik durf te wedden dat je niet eens weet wat assimileren betekent.

  En dan te bedenken dat Turken minimaal 2 talen tegelijk op niveau willen spreken…

  Maar wees niet ongerust, er zijn massa’s Turken die al lang niet meer afhankelijk zijn van kabels en andere achterhaalde technieken. Ik vind het alleen jammer dat het net die groep treft die het niet voor zichzelf kan regelen..

 6. turken staan bekend om hun trouw aan moedertaal. In vergelijking met Turken en Antillianen en Chinezen blijken de Turken het vaakst van allemaal de moedertaal te behouden. Tegelijk staan ze bekend om hun grote aanpassingsvermogen in politiek en economisch opzicht. Cultureel hoeft niemand zich aan niemand aan te passen…zoalng de wetten maar bekend zijn en gerespecteerd worden…
  ik ben al met vloeiend turks grootgebracht in de tijd voor TRT en ook zonder OETC of AOLT…Dus, kinderen van Turkse ouders, geen paniek…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here