Terroristen doden Turkse militairen

3
2

De Koerdische PKK-terroristen hebben het Turkse leger zondagochtend vlakbij de Iraakse grens in een hinderlaag gelokt, waardoor zeker zestien militairen en 32 terroristen om het leven zijn gekomen. De PKK-terroristen hebben ook ‘enkele’ militairen gegijzeld. Zeventien militairen zijn gewond geraakt en een onbekend aantal wordt nog vermist.

Het zijn de eerste gesneuvelde militairen sinds het Turkse parlement woensdag het leger toestemming gaf op Iraaks grondgebied aanhangers van de verboden organisatie PKK aan te vallen. Het Turkse leger bestookte zondag in Noord-Irak posities van de PKK, maar hierbij vielen geen slachtoffers. Ook bombardeerde het leger een brug in Noord-Irak.

Een Turkse legerpatrouille liep zondagochtend bij het dorp Daglica, in de provincie Hakkari, in een hinderlaag van de Koerden. Ankara heeft troepenversterking naar het gebied gestuurd. De Turkse regering en de legertop komen zondagavond in spoedzitting bijeen om de kwestie te bespreken. De aanvallen verhogen de druk op de regering om in te grijpen tegen de Koerden in het onherbergzame noorden van Irak, meldden waarnemers. Turkije heeft schoon genoeg van de PKK-terreur die al jaren duurt.

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan. De terroristen hebben bases in Noord-Irak van waaruit ze acties ondernemen tegen Turkije. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan eist dat de bases gesloten worden en dat de rebellenleiders aan Ankara worden overgedragen.

De Iraakse regering heeft de PKK opgeroepen het land te verlaten, maar waarnemers achten het onwaarschijnlijk dat dit gebeurt. In het verleden heeft het Turkse leger herhaaldelijk geprobeerd de PKK uit Noord-Irak te verdrijven, maar dat is tot dusver niet gelukt.

Irak veroordeelde zondag in scherpe bewoordingen het Turkse dreigement om het Koerdische Noord-Irak binnen te vallen om de PKK te verdrijven. President Jalal Talabani onderstreepte dat Irak PKK-leiders op zijn grondgebied niet zal arresteren en uitleveren aan Turkije. De uitlevering van deze mannen is een Turkse ”droom” die niet zal uitkomen, aldus Talabani. ”Als het machtige Turkse leger al geen arrestaties kan verrichten, hoe moeten wij dat dan doen?” De politiek leider in Koerdisch Noord-Irak, Massoud Barzani, benadrukte dat invallen van buurlanden op een militaire respons kunnen rekenen.

De in 1978 opgerichte PKK pleit voor autonomie en meer culturele rechten voor de 15 miljoen Koerden in Zuidoost-Turkije. De Europese Unie, de Verenigde Staten, Turkije, en tal van andere staten en instanties als de NAVO beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. De gewapende strijd heeft al ongeveer 37.000 levens geëist.

3 REACTIES

 1. Turken en Turkije handelen strategisch zeer fout…

  het westen kan het niets schelen…sterker nog cia en Mossad onderwijzen de Pkk hoe ze het beste terrorisme kunnen doen. hierbi ondersteunen vele westerse landen de pkk financieel en met wapens aanzienlijk.

  Mehmet

 2. 37.000 levens heeft dit al gekost! PKK wordt door de EU, US en NAVO als een terroristische partij gezien, waarom wordt er niet heel snel wat gezegd of gedaan om dit te stoppen? Allerlei andere belangen zijn kennelijk belangrijker dan al die mannenlevens.
  Als je aangevallen wordt op je grondgebied en ze doden soldaten van je dan mag je terugslaan, maar wie heeft gelijk? De geschiedenis leert dat er alleen maar verlies overblijft. REGEERDERS (mannen) doe er wat aan. Als vrouwen zouden besturen hoe zou het dan gaan vraag ik mezelf af…. marry

 3. marry besseling,

  dat men geen geweld meer moet gebruiken..dat mag je aan de koerden vertellen.Die vragen om geweld.
  Dit heet actie=reactie.Turkije pikt dit geweld al jaren, maar nu is het afgelopen!! niemand kan dat nog tegenhouden.niemand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here