Hoofddoek is in Turkije op zijn retour

2
2

De populariteit van de islamitische hoofddoek bij Turkse vrouwen daalt fors. Dat is een van de opvallendste conclusies uit een vergelijkend onderzoek van Tesev, een gerenommeerde denktank in Turkije, schrijft het Algemeen Dagblad.

Hoogleraren Ali Carkoglu en Binnaz Toprak van de Bosporus Universiteit in Istanbul deden in 1999 hetzelfde onderzoek naar godsdienst en politiek in de Turkse samenleving. Uit hun representatieve steekproef blijkt dat het aantal vrouwen dat de türban (islamitische hoofddoek) draagt, tussen 1999 en 2006 is afgenomen van 16 tot 12 procent.

De extreme, alles verhullende zwarte chador is bijna uitgestorven. Het percentage dat deze lap stof nog draagt, is gezakt van 3,4 tot 1.

2 REACTIES

  1. Ja, dat is ook wel logisch als de normale ontwikkeling. In een echt seculiere samenleving (en helaas is Turkije dat zeker nog niet helemaal) worden ‘verplichtingen’ en uiterlijke afzonderingen niet meer zo bepalend voor de persoonlijke geloofsbeleving. Ook de dominantie in opvattingen binnen religies verandert. Dus de eeuweige minderheid van oude grijze baarden dominantie zal op den duur verdwijnen. Zij doen het alleen weer goed als mensen ongelukkig zijn en als het politiek economisch instabiel is…dan gedijen alle religies namelijk het beste!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here