Turkije bereid wet aan te passen

7
2

Turkije is bereid om een omstreden wetsartikel aan te passen over het beledigen van de Turkse identiteit. De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft dat zondag gezegd. Het artikel werd de laatste jaren gebruikt om schrijvers en journalisten te vervolgen, onder wie Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.

De Europese Unie kritiseerde het artikel de laatste maanden. Het is strijdig met de vrijheid van meningsuiting, vinden EU-politici.

7 REACTIES

 1. maar joden mogen niet beledigd worden, in duistland heb je meteen een gevangenisstraf……………hypocriete stelletje kindertjes.

 2. als Turkije deze wet zou veranderen, hoe de Eu het wil, dan hebben we een groot probleem..

  waarom?
  omdat ze dan aan onze normen en waarden gaan sleutelen. dit is een slecht teken, want wie is de Eu?
  en wat “yep” hierboven ook zegt; hypocriet als ik weet nie wat.

  dus straks krijgen wij ook figuren als Borat die zijn (ook al is het maar een film) zus laat zien als beste prostitutie en zijn land tegenover de hele wereld beledigd.

  sorry hoor, dacht het effe niet. kijk dat er bepaalde dingen niet kloppen in de wetgeving weten wij ook wel. maar wil nie zeggen dat die van de Eu crystal clear is…

 3. yep…schei toch eens uit met je selectieve waarheid. Ook in Turkije blijft het een zaak van moreel bezwaar om moslims te beledigen of racistische uitspraken te doen…je moet dat niet verwarren met deze artikel in kwestie. die verbiedt het schrijver namelijk om een mening te hebben die volgens sommigen niet overeenkomst met een officiele staatsleer…dat is heel iets anders dan het beledigen op racistische groe4nden van een groep…

  beledigen mag sowieso niet. Ondermijnen van personen en instituties is heel iets anders dan het ‘volgens bepaalde politieke denken een idee van een staat te beledigen’…

 4. serdar, hou op met je moeder te verkopen aan de europeanen. yep heeft gelijk, durf maar iets negatiefs over joden te zeggen in duitsland, je riskeert een gevangenisstraf. maar eu eist dat het in turkije niet mag?

  rot op met die hypocriete westerse mentaliteit.

 5. pfff…

  kennelijk ben je nog niet groot genoeg om het verschil tussen een appel en een peer te zien omdat ze allebei fruit heten!

 6. het betreffende wetsartikel gaat alleen over belediging van de Turkse identiteit waarbij dus geen koppeling bestaat met racisme en discrimintie waarvan de betekenis in gerelateerde artikelen wordt uitgelegd of vastgelegd…daarentegen is het beledigen van een groep vanwege afkomst, religie, sexualiteit, gender, geslacht etc etc iets heel anders…dit is alleen al een tecnisch en juridisch verschil…

  daar komt nog de essentie (geest) van een wetsartikel en de toepassing daarvan.

  een abstracte entiteit als een staat is niet hetzelfde als een natie. juridisch tchnisch gezien mag je overal een negatief uispraak doen over een staat of staatsgerelateerde waarden…althans, in een democratie…wat je daarbij namelijk niet doet is het gelijkstellen van de Turkse staat aan de bevolking…dat heet namelijk natie…

  dit wetsartikel vergelijken mt een artikel die het verbiedt groepen vanwege afkomst te beleigen is dus appels mt peren vergelijken en zegge dt het allebi fruit is…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here