do 25 mei 2017, 03:11 uur

Tayyip en Donald (COLUMN)

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Gisteren sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dan eindelijk IRL met zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Wereldwijd was te zien hoe de ontmoeting ontsierd werd door een ware veldslag nabij de Turkse ambassade in Washington tussen medestanders en tegenstanders van Erdogan. Diens in strak pak gestoken beveiligers mepten er venijnig op los, met negen gewonden als gevolg. Eens te meer bleek hoe gewelddadig het kleerkastenkorps van Ankara kan zijn. Begrijpelijk dat de Rotterdamse politie daar in maart jl. geen risico’s mee nam.

Los van het ondertussen redelijk voorspelbare geweld bij uitstapjes naar het buitenland van Turkse regeringsvertegenwoordigers maakten ook Erdogans eisen het tot een beladen bezoek. Die eisen zijn al vaker genoemd op Turksnieuws, maar ik noem ze nog even.

1. Een einde van de samenwerking die de VS in Syrië zijn aangegaan met de gewapende vleugel (YPG) van de Koerdische Democratische Eenheidpartij (PYD)
2. De uitlevering van imam Fethullah Gülen.
3. Het afblazen van het proces tegen Reza Zarrab, de Iraanse Turk die in de VS van schending van de boycot tegen Iran wordt beschuldigd.

Holle taal

Na afloop van het onderhoud tussen de twee presidenten presenteerde het Witte Huis een verklaring met holle taal over de intentie van beide landen om terrorisme te bestrijden. Op dergelijke bla bla zat uiteraard geen mens te wachten.

Veel belangrijker om te weten is of het samenzijn Erdogan iets opleverde. Daarover hoorden we gisteren niets, maar wie de regeringsgezinde media in Turkije volgt zal snel wijzer worden. Storten die binnenkort een strontemmer leeg over het geblondeerde haar van de narcist in het Witte Huis, dan weten we zeker dat Erdogan met heel erg lege handen terugkeerde uit Washington. Vooraf werd dat overigens al verwacht.

Raqqa

Trumps bizarre manoeuvres plaatsen hem onder een ongeëvenaarde druk, waardoor hij erg hard aan een succes toe is. Daardoor heeft hij alle reden om goed naar het Pentagon te luisteren wanneer daar gezegd wordt dat Raqqa het best samen met de YPG van de Islamitische staat (IS) verlost kan worden.

Ga dan maar eens in zee met de in Turkije regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), die gezien de verschillende aanwijzingen over connecties met IS op z’n zachtst gezegd de schijn tegen heeft. Deze week schreef de moedige Turkse krant Evrensel nog dat een van de verdachten in verband met IS-aanslagen in Suruc, Diyarbakir en Ankara vier jaar geleden lid werd van een plaatselijke jeugdafdeling van de AKP. Deze Ahmet Berk zou daar volgens Evrensel zelfs nog steeds lid van zijn.

Daar komt bij dat de zuiveringen na de couppoging van vorig jaar een grote troep hebben gemaakt van de Turkse strijdkrachten, wat evenmin tot aanbeveling strekt. Dan toch liever de in IS-verdelging gespecialiseerde YPG.

Zeker, de YPG is gelieerd aan de PKK, maar dat is dan even jammer voor Erdogan, zal Trump oordelen. Aangenomen wordt dat hij Erdogan een snel vertrek van de Koerdische strijders uit Raqqa heeft beloofd nadat die stad van IS verlost is. Eerst zien dan geloven, zal Erdogan daar op zijn beurt over denken.

Gülen

Op de vooravond van Erdogans bezoek aan Washington plaatste The Washington Post een artikel van Fethullah Gülen. Niet voor het eerst dat een Amerikaanse krant de uit Turkije afkomstige imam de kans geeft op zijn mening te ventileren, maar het tijdstip valt uiteraard op.

Gülens stuk was verre van opzienbarend. Hij herhaalde nog eens dat hij niets met de couppoging te maken had. Het enige opvallende was dat hij daar Erdogan deze keer niet de schuld van gaf.

Wanneer Gülen doet alsof hij de mensenrechten heeft uitgevonden wordt hij ronduit irritant. Alsof het vervolgen van kritische journalisten door zijn club zo’n tien jaar geleden iets met mensenrechten te maken had. Het zal dan ook niet verbazen dat er geen spoortje zelfkritiek in Gülens schrijfsel te bespeuren was. Had aardig geweest wanneer hij spijt had betuigd over zijn jarenlange samenwerking met Erdogan, maar niets daarvan. Wie het artikel leest en niet beter weet zou zomaar denken dat die samenwerking er nooit is geweest.

Het ligt natuurlijk voor de hand dat Gülen met dit opiniestuk het bloed onder Erdogans nagels vandaan wilde halen. Tegelijkertijd sprak er iets van vertrouwen uit; vertrouwen dat hij veilig is in de VS en niet aan Turkije zal worden uitgeleverd. Zit er ook niet in, zeker niet op korte termijn. Om Gülen te deporteren moet Trump de Amerikaanse rechtsstaat aan zijn laars lappen, en dat kan zijn kerfstok er nu zeker niet bij hebben.

Zarrab

Vooraf werd aangenomen dat het proces tegen Reza Zarrab ook tot de gespreksonderwerpen tussen Erdogan en Trump zou behoren. Murat Emir, een volksvertegenwoordiger van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) stelde daar vlak voor Erdogans vertrek naar de VS nog vragen over aan justitieminister Bozdag.

Erdogan is zoals bekend als de dood dat Zarrab in het kader van strafvermindering over hem gaat ‘zingen’. Daarom regelde hij dat Trumps vertrouweling Rudy Giuliani toetrad tot Zarrabs verdediging. Daar was de laatste tijd veel over te doen, maar op de dag van Erdogans bezoek aan Trump heerste in Washington echter een oorverdovende stilte over Zarrab.

Echter, niet in New York, want dezelfde dag vond daar een zitting plaats in het kader van het proces tegen Zarrab. Rechter Berman vroeg in hoeverre Giuliani voor Trumps regering werkt. Berman wilde vooral graag weten in hoeverre Giuliani betrokken was bij Trumps executive order waarmee hij reizigers uit moslimlanden wilde weren.

We weten natuurlijk niet exact wat er binnenskamers is besproken tussen Trump en Erdogan, maar wel dat eerstgenoemde het Amerikaanse rechtssysteem zou verkrachten door met laatstgenoemde tot een door Giuliani bemiddelde overeenkomst over de vrijlating van Zarrab te komen. Ook daarvoor is Trumps kerfstok de laatste tijd echt te klein geworden. Dus dat kan Erdogan, evenals de uitlevering van Gülen, zeer waarschijnlijk ook uit zijn hoofd zetten.

Brunson

Terwijl Zarrab tijdens het douchen uit moet kijken bij het oppakken van een stukje zeep, kijkt de uit de VS afkomstige christelijke voorganger Andrew Brunson tegen Turkse tralies aan. Brunson wordt verdacht van banden met de Gülen-beweging. Het gebrek aan bewijs leidde echter tot de veronderstelling dat Erdogan hem in gijzeling houdt om Trump tot het uitleveren van Gülen te dwingen.

Het Witte Huis maakte bekend dat Trump de kwestie rond Brunson aanhangig heeft gemaakt tijdens zijn gesprek met Erdogan. Lijdt geen twijfel dat Trump daarmee een wit voetje wil halen bij de christelijke fundamentalisten in de VS, wat hij gezien het massaal wegvallen van steun onder de Amerikanen hard nodig heeft.

Het is echter aardig dat hij zich daarbij direct tot Erdogan richtte. In een rechtsstaat is het immers de rechtelijke macht die over vrijlating van gevangenen beslist en niet de president. De weinige hersencellen die zich tussen het zaagsel in Trumps hoofd bevinden begrijpen echter dat Turkije geen rechtsstaat meer is en dat Erdogans wensen als bevelen zijn voor rechters. Zou Trump zelf ook wel willen, maar helaas voor hem steekt de scheiding der machten daar te solide voor in elkaar in de VS.

Dat laatste is precies wat Erdogan niet begrijpt. Hij kan er niet bij dat Trump niet zomaar kan beslissen tot de uitlevering van Gülen en het einde van het proces tegen Zarrab.

Muratoglu

Brunson niet de enige binnen zijn categorie. Naast hem is er Barbaros Muratoglu, een topmedewerker van Trumps zakenpartner Aydin Dogan. Muratoglu wordt evenals Brunson vastgehouden vanwege vermeende banden met de Gülen-beweging. En op al even vage gronden. De eerste dag van Erdogans reis naar de VS viel samen met het besluit van een Turkse rechter om Muratoglus voorarrest te verlengen. Wat een toeval toch weer allemaal…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)Er zijn 7 reacties

 1. Keçiören
  Geplaatst op 18 mei 2017 om 3:00 am uur.

  Ik kan mij herinneren dat edel + redactie reageerders aanspraken als reacties op de man waren. Ik meen in de columns toch ook meer en meer ‘spelen op de man’ waar te nemen.
  ‘weinige hersencellen tussen het zaagsel in Trumps hoofd’ moet vast grappig bedoelt zijn, maar we hebben het hier vooralsnog nog steeds over de president van de VS, dus enig respect voor dat ambt zou op zijn plaats zijn.

  Verder maak ik ernstig bezwaar tegen het feit dat u vredelievende demonstranten in Rotterdam, die om electorale redenen doelbewust werden aangevallen door de ME met honden, paarden, waterkanon en alles erop en eraan quasi-komisch (not) te kwalificeren als ‘kleerkastenkorps uit Ankara’.
  Eerst heel hypocriet lopen te klagen dat er mensenrechten in Turkije worden geschonden, maar het ok vinden en toejuichen dat de Nederlandse staat afgelopen 15 maart ernstig de grondrechten (artikel 7 en 9 Grondwet) van Nederlandse burgers schendt.
  Maar dit bericht zal wel weer te kritisch zijn om te worden gepubliceerd, want met kritiek kun je maar moeilijk omgaan.

  • Maho
   Geplaatst op 19 mei 2017 om 11:06 pm uur.

   Zoals eerder vermeld, democratie in het westen is enkel in eigen belang., zodra het niet uitkomt zijn de democratische waarden variabel en aanpasbaar. Het westen wijst graag met de wijsvinger en doet zich voor als de uitvinder van de democratie…zij hebben alle recht…vinden zij!

  • Kees
   Geplaatst op 19 mei 2017 om 11:30 pm uur.

   Over hypocriet gesproken Keciören. Herinner je je nog het Gezipark in 2013? De ‘oogst’ bestond uit 22 doden, 8000 gewonden en 3000 arrestaties. Om maar te zwijgen over wat zich nadien en op dit moment allemaal afspeelt in Ottomanië. En dan ga jij zeuren over één hondenbeet waarvan één ‘vredelievende’ Nederturk’ het ‘slachtoffer’ werd? Ben je wel goed bij je hoofd?
   Hoe gek moet je zijn om er dan ook nog de mensenrechten en de Nederlandse grondwet er bij te halen?

   • Keçiören
    Geplaatst op 23 mei 2017 om 12:49 am uur.

    Kees, als jij het allemaal heel erg vond/vind wat er tijdens Gezi gebeurde (wat je trouwens zwaar overdrijft met je 22 doden), dan vind ik het vreemd dat jij Rotterdam goed praat.
    Hypocriet dus.
    Maho heeft gelijk dat westerlingen democratie en grondrechten alleen inzetten als het voor hun belangen en wereldbeeld werkt, daar is jouw betoog bewijs van.
    Wat ik maar wil zeggen is dat de huilende Nederlanders met nog zwaardere middelen in 1 avond tegen een veel kleinere groep vredelievende Turken relatief gezien meer schade hebben aangericht dan de Turkse politie tegen miljoenen demonstranten gedurende meer dan 30 dagen.
    Maar dat wil Kees de linkse relrakker niet horen.
    Ik haal de Grondwet en mensenrechten erbij omdat Nederlanders er ook zo goed in zijn om Turkije daarmee om de oren te slaan maar zelf geen haar beter zijn.
    En het is een waarheid bovendien: artikel 7 en 9 werden grof geschonden, zoek maar op.

 2. Keçiören
  Geplaatst op 23 mei 2017 om 1:08 am uur.

  De NOS zwakt informatie over Turkije graag af waar het haar uitkomt:
  ‘meer dan 200 doden tijdens de coup nacht, waaronder tientallen burgers’.
  Taalkundig klopt het wel. Het waren namelijk 253 doden. Maar dit getal is al erg lang bekend, dus waarom niet gewoon 253 noemen, of in ieder geval ‘meer dan 250 doden’ noemen?
  En ook ‘tientallen burgers’ klopt strikt genomen. 22 tientallen (220 burgerdoden dus) zijn inderdaad ‘tientallen’, maar waarom dit niet gewoon ‘het overgrote deel’ noemen? Misschien omdat de doden Erdo?an-aanhangers waren en de NOS hen niet zo sympathiek vind?
  De steunbetuigers van de hongerstakers in Ankara zijn volgens NOS Lucas Waagmeester met honderden aanwezig. Het zijn er hooguit 100 a 110 op de foto, en dat alleen nog maar omdat een Nederlandse filmploeg op dat moment extra media-aandacht geeft.
  Lucas zou veel beter verslag kunnen doen van de vandaag tegen 221 coup-verdachten gestarte rechtszaken.
  Ik vind dat Nederlanders recht hebben op eerlijke verslaglegging, op zijn minst op de publieke omroep dat betaald wordt van onze (dus ook van Turkse Nederlanders) belastingcenten. De NOS faalt hierin en gedraagt zich als een columnist. De columns van de gekleurde edel kunnen bijna 1 op 1 over de NOS verslaggeving worden gelegd. Maar edel is een columnist en de NOS een publieke nieuwsdienst. Van de laatste mag eerlijke verslaggeving worden verwacht.
  Dat wou ik even kwijt.

 3. Kees
  Geplaatst op 23 mei 2017 om 11:25 pm uur.

  Wat klets je toch uit je nek Keciören. Artikel 9 lid 2 van de grondwet luidt letterlijk dat de wet regels kan stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Het probleem is dan ook niet het niet naleven van de grondwet, maar de gewelddadigheden van ‘vredelievende’ pro-Erdogandemonstranten.
  .
  Vraagje: wat zou er gebeuren wanneer een paar duizend Nederlanders (al of niet met een Turks paspoort) zich in Ankara verzamelen om te protesteren tegen een autocratisch gezag dat onder het voorwendsel van terrorismebestrijding massaal journalisten en andere burgers arresteert? Bovendien stond de demonstratie niet op zichzelf. Nederturken die zich uitspreken tegen de gang van zaken in Turkije hebben alle reden om voor problemen te vrezen wanneer zij hun familie bezoeken. Zo bezien zijn de demonstrerende Erdoganaanhangers een stuk minder ‘vredelievend’ dan jij beweert. Hiermee is tevens gezegd dat het gezegde ‘Türkün Türkten baska dostu yoktur’ een dijenkletser van jewelste is. Met zulke vrienden heb je geen vijand meer nodig.
  .
  De gegevens over doden, gewonden en arrestaties in en na de demonstraties in het Gezipark heb ik ontleend aan Wikipedia (in Turkije geblokkeerd). Wanneer jij werkelijk volhoudt dat één avondje Rotterdam meer schade heeft toegebracht dan de slachtpartij in Istanbul – dan ben je dus écht van de pot gerukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Laatste Video: Erdogan veroordeelt bloed...
Het laatste nieuws van Lokum.nl