Tayyip en Donald (COLUMN)

19
16

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Gisteren sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dan eindelijk IRL met zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Wereldwijd was te zien hoe de ontmoeting ontsierd werd door een ware veldslag nabij de Turkse ambassade in Washington tussen medestanders en tegenstanders van Erdogan. Diens in strak pak gestoken beveiligers mepten er venijnig op los, met negen gewonden als gevolg. Eens te meer bleek hoe gewelddadig het kleerkastenkorps van Ankara kan zijn. Begrijpelijk dat de Rotterdamse politie daar in maart jl. geen risico’s mee nam.

Los van het ondertussen redelijk voorspelbare geweld bij uitstapjes naar het buitenland van Turkse regeringsvertegenwoordigers maakten ook Erdogans eisen het tot een beladen bezoek. Die eisen zijn al vaker genoemd op Turksnieuws, maar ik noem ze nog even.

1. Een einde van de samenwerking die de VS in Syrië zijn aangegaan met de gewapende vleugel (YPG) van de Koerdische Democratische Eenheidpartij (PYD)
2. De uitlevering van imam Fethullah Gülen.
3. Het afblazen van het proces tegen Reza Zarrab, de Iraanse Turk die in de VS van schending van de boycot tegen Iran wordt beschuldigd.

Holle taal

Na afloop van het onderhoud tussen de twee presidenten presenteerde het Witte Huis een verklaring met holle taal over de intentie van beide landen om terrorisme te bestrijden. Op dergelijke bla bla zat uiteraard geen mens te wachten.

Veel belangrijker om te weten is of het samenzijn Erdogan iets opleverde. Daarover hoorden we gisteren niets, maar wie de regeringsgezinde media in Turkije volgt zal snel wijzer worden. Storten die binnenkort een strontemmer leeg over het geblondeerde haar van de narcist in het Witte Huis, dan weten we zeker dat Erdogan met heel erg lege handen terugkeerde uit Washington. Vooraf werd dat overigens al verwacht.

Raqqa

Trumps bizarre manoeuvres plaatsen hem onder een ongeëvenaarde druk, waardoor hij erg hard aan een succes toe is. Daardoor heeft hij alle reden om goed naar het Pentagon te luisteren wanneer daar gezegd wordt dat Raqqa het best samen met de YPG van de Islamitische staat (IS) verlost kan worden.

Ga dan maar eens in zee met de in Turkije regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), die gezien de verschillende aanwijzingen over connecties met IS op z’n zachtst gezegd de schijn tegen heeft. Deze week schreef de moedige Turkse krant Evrensel nog dat een van de verdachten in verband met IS-aanslagen in Suruc, Diyarbakir en Ankara vier jaar geleden lid werd van een plaatselijke jeugdafdeling van de AKP. Deze Ahmet Berk zou daar volgens Evrensel zelfs nog steeds lid van zijn.

Daar komt bij dat de zuiveringen na de couppoging van vorig jaar een grote troep hebben gemaakt van de Turkse strijdkrachten, wat evenmin tot aanbeveling strekt. Dan toch liever de in IS-verdelging gespecialiseerde YPG.

Zeker, de YPG is gelieerd aan de PKK, maar dat is dan even jammer voor Erdogan, zal Trump oordelen. Aangenomen wordt dat hij Erdogan een snel vertrek van de Koerdische strijders uit Raqqa heeft beloofd nadat die stad van IS verlost is. Eerst zien dan geloven, zal Erdogan daar op zijn beurt over denken.

Gülen

Op de vooravond van Erdogans bezoek aan Washington plaatste The Washington Post een artikel van Fethullah Gülen. Niet voor het eerst dat een Amerikaanse krant de uit Turkije afkomstige imam de kans geeft op zijn mening te ventileren, maar het tijdstip valt uiteraard op.

Gülens stuk was verre van opzienbarend. Hij herhaalde nog eens dat hij niets met de couppoging te maken had. Het enige opvallende was dat hij daar Erdogan deze keer niet de schuld van gaf.

Wanneer Gülen doet alsof hij de mensenrechten heeft uitgevonden wordt hij ronduit irritant. Alsof het vervolgen van kritische journalisten door zijn club zo’n tien jaar geleden iets met mensenrechten te maken had. Het zal dan ook niet verbazen dat er geen spoortje zelfkritiek in Gülens schrijfsel te bespeuren was. Had aardig geweest wanneer hij spijt had betuigd over zijn jarenlange samenwerking met Erdogan, maar niets daarvan. Wie het artikel leest en niet beter weet zou zomaar denken dat die samenwerking er nooit is geweest.

Het ligt natuurlijk voor de hand dat Gülen met dit opiniestuk het bloed onder Erdogans nagels vandaan wilde halen. Tegelijkertijd sprak er iets van vertrouwen uit; vertrouwen dat hij veilig is in de VS en niet aan Turkije zal worden uitgeleverd. Zit er ook niet in, zeker niet op korte termijn. Om Gülen te deporteren moet Trump de Amerikaanse rechtsstaat aan zijn laars lappen, en dat kan zijn kerfstok er nu zeker niet bij hebben.

Zarrab

Vooraf werd aangenomen dat het proces tegen Reza Zarrab ook tot de gespreksonderwerpen tussen Erdogan en Trump zou behoren. Murat Emir, een volksvertegenwoordiger van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) stelde daar vlak voor Erdogans vertrek naar de VS nog vragen over aan justitieminister Bozdag.

Erdogan is zoals bekend als de dood dat Zarrab in het kader van strafvermindering over hem gaat ‘zingen’. Daarom regelde hij dat Trumps vertrouweling Rudy Giuliani toetrad tot Zarrabs verdediging. Daar was de laatste tijd veel over te doen, maar op de dag van Erdogans bezoek aan Trump heerste in Washington echter een oorverdovende stilte over Zarrab.

Echter, niet in New York, want dezelfde dag vond daar een zitting plaats in het kader van het proces tegen Zarrab. Rechter Berman vroeg in hoeverre Giuliani voor Trumps regering werkt. Berman wilde vooral graag weten in hoeverre Giuliani betrokken was bij Trumps executive order waarmee hij reizigers uit moslimlanden wilde weren.

We weten natuurlijk niet exact wat er binnenskamers is besproken tussen Trump en Erdogan, maar wel dat eerstgenoemde het Amerikaanse rechtssysteem zou verkrachten door met laatstgenoemde tot een door Giuliani bemiddelde overeenkomst over de vrijlating van Zarrab te komen. Ook daarvoor is Trumps kerfstok de laatste tijd echt te klein geworden. Dus dat kan Erdogan, evenals de uitlevering van Gülen, zeer waarschijnlijk ook uit zijn hoofd zetten.

Brunson

Terwijl Zarrab tijdens het douchen uit moet kijken bij het oppakken van een stukje zeep, kijkt de uit de VS afkomstige christelijke voorganger Andrew Brunson tegen Turkse tralies aan. Brunson wordt verdacht van banden met de Gülen-beweging. Het gebrek aan bewijs leidde echter tot de veronderstelling dat Erdogan hem in gijzeling houdt om Trump tot het uitleveren van Gülen te dwingen.

Het Witte Huis maakte bekend dat Trump de kwestie rond Brunson aanhangig heeft gemaakt tijdens zijn gesprek met Erdogan. Lijdt geen twijfel dat Trump daarmee een wit voetje wil halen bij de christelijke fundamentalisten in de VS, wat hij gezien het massaal wegvallen van steun onder de Amerikanen hard nodig heeft.

Het is echter aardig dat hij zich daarbij direct tot Erdogan richtte. In een rechtsstaat is het immers de rechtelijke macht die over vrijlating van gevangenen beslist en niet de president. De weinige hersencellen die zich tussen het zaagsel in Trumps hoofd bevinden begrijpen echter dat Turkije geen rechtsstaat meer is en dat Erdogans wensen als bevelen zijn voor rechters. Zou Trump zelf ook wel willen, maar helaas voor hem steekt de scheiding der machten daar te solide voor in elkaar in de VS.

Dat laatste is precies wat Erdogan niet begrijpt. Hij kan er niet bij dat Trump niet zomaar kan beslissen tot de uitlevering van Gülen en het einde van het proces tegen Zarrab.

Muratoglu

Brunson niet de enige binnen zijn categorie. Naast hem is er Barbaros Muratoglu, een topmedewerker van Trumps zakenpartner Aydin Dogan. Muratoglu wordt evenals Brunson vastgehouden vanwege vermeende banden met de Gülen-beweging. En op al even vage gronden. De eerste dag van Erdogans reis naar de VS viel samen met het besluit van een Turkse rechter om Muratoglus voorarrest te verlengen. Wat een toeval toch weer allemaal…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

19 REACTIES

  1. Ik kan mij herinneren dat edel + redactie reageerders aanspraken als reacties op de man waren. Ik meen in de columns toch ook meer en meer ‘spelen op de man’ waar te nemen.
    ‘weinige hersencellen tussen het zaagsel in Trumps hoofd’ moet vast grappig bedoelt zijn, maar we hebben het hier vooralsnog nog steeds over de president van de VS, dus enig respect voor dat ambt zou op zijn plaats zijn.

    Verder maak ik ernstig bezwaar tegen het feit dat u vredelievende demonstranten in Rotterdam, die om electorale redenen doelbewust werden aangevallen door de ME met honden, paarden, waterkanon en alles erop en eraan quasi-komisch (not) te kwalificeren als ‘kleerkastenkorps uit Ankara’.
    Eerst heel hypocriet lopen te klagen dat er mensenrechten in Turkije worden geschonden, maar het ok vinden en toejuichen dat de Nederlandse staat afgelopen 15 maart ernstig de grondrechten (artikel 7 en 9 Grondwet) van Nederlandse burgers schendt.
    Maar dit bericht zal wel weer te kritisch zijn om te worden gepubliceerd, want met kritiek kun je maar moeilijk omgaan.

    • Zoals eerder vermeld, democratie in het westen is enkel in eigen belang., zodra het niet uitkomt zijn de democratische waarden variabel en aanpasbaar. Het westen wijst graag met de wijsvinger en doet zich voor als de uitvinder van de democratie…zij hebben alle recht…vinden zij!

    • Over hypocriet gesproken Keciören. Herinner je je nog het Gezipark in 2013? De ‘oogst’ bestond uit 22 doden, 8000 gewonden en 3000 arrestaties. Om maar te zwijgen over wat zich nadien en op dit moment allemaal afspeelt in Ottomanië. En dan ga jij zeuren over één hondenbeet waarvan één ‘vredelievende’ Nederturk’ het ‘slachtoffer’ werd? Ben je wel goed bij je hoofd?
      Hoe gek moet je zijn om er dan ook nog de mensenrechten en de Nederlandse grondwet er bij te halen?

      • Kees, als jij het allemaal heel erg vond/vind wat er tijdens Gezi gebeurde (wat je trouwens zwaar overdrijft met je 22 doden), dan vind ik het vreemd dat jij Rotterdam goed praat.
        Hypocriet dus.
        Maho heeft gelijk dat westerlingen democratie en grondrechten alleen inzetten als het voor hun belangen en wereldbeeld werkt, daar is jouw betoog bewijs van.
        Wat ik maar wil zeggen is dat de huilende Nederlanders met nog zwaardere middelen in 1 avond tegen een veel kleinere groep vredelievende Turken relatief gezien meer schade hebben aangericht dan de Turkse politie tegen miljoenen demonstranten gedurende meer dan 30 dagen.
        Maar dat wil Kees de linkse relrakker niet horen.
        Ik haal de Grondwet en mensenrechten erbij omdat Nederlanders er ook zo goed in zijn om Turkije daarmee om de oren te slaan maar zelf geen haar beter zijn.
        En het is een waarheid bovendien: artikel 7 en 9 werden grof geschonden, zoek maar op.

  2. De NOS zwakt informatie over Turkije graag af waar het haar uitkomt:
    ‘meer dan 200 doden tijdens de coup nacht, waaronder tientallen burgers’.
    Taalkundig klopt het wel. Het waren namelijk 253 doden. Maar dit getal is al erg lang bekend, dus waarom niet gewoon 253 noemen, of in ieder geval ‘meer dan 250 doden’ noemen?
    En ook ’tientallen burgers’ klopt strikt genomen. 22 tientallen (220 burgerdoden dus) zijn inderdaad ’tientallen’, maar waarom dit niet gewoon ‘het overgrote deel’ noemen? Misschien omdat de doden Erdo?an-aanhangers waren en de NOS hen niet zo sympathiek vind?
    De steunbetuigers van de hongerstakers in Ankara zijn volgens NOS Lucas Waagmeester met honderden aanwezig. Het zijn er hooguit 100 a 110 op de foto, en dat alleen nog maar omdat een Nederlandse filmploeg op dat moment extra media-aandacht geeft.
    Lucas zou veel beter verslag kunnen doen van de vandaag tegen 221 coup-verdachten gestarte rechtszaken.
    Ik vind dat Nederlanders recht hebben op eerlijke verslaglegging, op zijn minst op de publieke omroep dat betaald wordt van onze (dus ook van Turkse Nederlanders) belastingcenten. De NOS faalt hierin en gedraagt zich als een columnist. De columns van de gekleurde edel kunnen bijna 1 op 1 over de NOS verslaggeving worden gelegd. Maar edel is een columnist en de NOS een publieke nieuwsdienst. Van de laatste mag eerlijke verslaggeving worden verwacht.
    Dat wou ik even kwijt.

  3. Wat klets je toch uit je nek Keciören. Artikel 9 lid 2 van de grondwet luidt letterlijk dat de wet regels kan stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Het probleem is dan ook niet het niet naleven van de grondwet, maar de gewelddadigheden van ‘vredelievende’ pro-Erdogandemonstranten.
    .
    Vraagje: wat zou er gebeuren wanneer een paar duizend Nederlanders (al of niet met een Turks paspoort) zich in Ankara verzamelen om te protesteren tegen een autocratisch gezag dat onder het voorwendsel van terrorismebestrijding massaal journalisten en andere burgers arresteert? Bovendien stond de demonstratie niet op zichzelf. Nederturken die zich uitspreken tegen de gang van zaken in Turkije hebben alle reden om voor problemen te vrezen wanneer zij hun familie bezoeken. Zo bezien zijn de demonstrerende Erdoganaanhangers een stuk minder ‘vredelievend’ dan jij beweert. Hiermee is tevens gezegd dat het gezegde ‘Türkün Türkten baska dostu yoktur’ een dijenkletser van jewelste is. Met zulke vrienden heb je geen vijand meer nodig.
    .
    De gegevens over doden, gewonden en arrestaties in en na de demonstraties in het Gezipark heb ik ontleend aan Wikipedia (in Turkije geblokkeerd). Wanneer jij werkelijk volhoudt dat één avondje Rotterdam meer schade heeft toegebracht dan de slachtpartij in Istanbul – dan ben je dus écht van de pot gerukt.

    • Kees, wat kun jij dom linkse lullen zeg. Keçiören heeft feitelijk gelijk en jij praat alleen maar onderbuik vanaf je Turkse vakantiehuis. Je was er niet bij in Rotterdam, en toch praat je alsof je vooraan stond.
      Praat gewoon niet, dan sta je ook niet voor schut.

  4. @kees, ga eerst eens analytisch leren lezen. Ik schreef dat de schade in Rotterdam RELATIEF groter is dan de schade in Turkije tijdens de gezi-rellen.
    Bij de gezi-rellen die meer dan 30 dagen duurden en waarbij vele miljoenen mensen dagelijks op de been waren vielen RELATIEF minder gewonden en werd RELATIEF zachter opgetreden. In Rotterdam werd bovendien pro-actief opgetreden door de ME, ipv reactief. Demonstranten stonden alleen af en toe wat leuzen te roepen. Niemand was agressief, totdat de ME charges begon uit te voeren op expliciet bevel van knuffelmarokkaan Aboutaleb.
    #
    En inderdaad, jij haalt al je onzin van internet, zoals Wikipedia, dat niet voor niks door Turkije Is afgesloten.
    Ik haal mijn informatie – voor wat betreft Rotterdam – uitzien eigen getuigenis, aangezien ik ter plaatse was.
    #
    Lid 2 van artikel 9 is ermee de haren bijgekletst, aangezien het verkiezingstijd was. Turkse Nederlanders werden vooraf gecriminaliseerd en hun recht op vergadering werd hen onder valse voorwendsels ontnomen, terwijl er nog niks was gebeurd.
    Achteraf moest de ME zelf overgaan tot charges om geweld onder de Turken uit te lokken, zodat de NOS sappige beelden op nationale televisie kon vertonen.
    Exact die beelden die jij hebt gezien, en waarvan het gewenst was dat het nederlandse volk ze zou zien, zodat Rutte ‘zie je nou wel’ kon zeggen en op 15 maart weer de grootste kon worden.
    #
    Niet voor niks is de colaborerende NOS in Turkije nog altijd onbereikbaar. En terecht.
    #
    Nogmaals kees, als je gezi zo erg vond, dan kun je Rotterdam niet goed praten. Doe je dat wel, dan ben je een arrogante hypocriet.
    Als Nederland zoiets doet is het prima, en mag niemand het veroordelen, maar wee o wee als Turkije zoiets doet… Dan is een coup welhaast gerechtvaardigd. Nederland heeft de coup niet eens veroordeeld, zó diep is dat land gezonken. Alleen maar zeiken over het feit dat de coupplegers blauwe oogjes hadden van jet terechte pak slaag dat ze vooruitlopend op hun levenslange gevangenisstraf kregen. Hypocrieten.

  5. Nou en of ik goed kan lezen, Keciören. Maar dat wil niet zeggen dat ik je amusante uitleg van het begrip ‘relatieve schade’ voor zoete koek slik. In jouw benadering past dan ook dat de Armeense genocide (1.500.000 slachtoffers) relatief minder ‘schade’ heeft opgeleverd dan de Holocaust (6.000.000). En dat die slachtpartij ‘relatief gezien’ weer meeviel in vergelijking met de menselijke ‘schade’ die door WO2 is veroorzaakt (naar schatting 50.000.000 doden). Het zou mij trouwens niets verbazen dat Assad tot dusver meer slachtoffers heeft gemaakt dan IS. Maar of de jihadisten daardoor minder schuldig zijn dan de massamoordenaar in Damascus waag ik toch te betwijfelen. Mee eens, Keciören?
    .
    Dat jij het wel best vindt dat een kennisbron als Wikipedia en de NOS-site door de Turkse regering is afgesloten, is veelzeggend over je opvattingen. Hoe zou je trouwens reageren wanneer Rutte een Nederturkse site als DutchTurks (die juicht over de naar een dictatuur afglijdend Turkije) zou blokkeren? Vertel het maar Keciören..
    .
    Het probleem is niet Rotterdam, maar dat zijn pro-Erdogan Turken zoals jij. Zij zijn het die in Nederland met behulp van Ankara een klimaat scheppen dat er toe bijdraagt dat Turken die er anders over denken alle reden hebben om zich koest te houden. Op straffe van bedreiging via de sociale media of nog erger wanneer zij Ottomanië bezoeken. Daarom hoef je er in Rotterdam op 11 maart niet bij te zijn geweest om te weten uit welke hoek de provocaties kwamen. En nog wat: op mijn vraag waarom het ondenkbaar is dat Nederlanders (al of niet met een Turks paspoort) in Istanbul of Ankara demonstreren, ben je mij en de lezers van deze site nog een antwoord schuldig. Vertel het maar Keciören..
    .
    Maar het echte, onderliggende probleem is dat veel Turken, althans wanneer het hen zoals jou goed uitkomt, de liberale democratie afwijzen. Daaronder versta ik het respect voor minderheden – of het nu om etnische, politieke of religieuze minderheden gaat. Dat is niet omdat Turken een democratisch geen missen, maar omdat hen dat sinds 1923 vanaf hun kleuterleeftijd met de paplepel wordt ingegoten. Natuurlijk zijn staatsgrepen (1960, 1970, 1980, 1997 en 2016) verfoeilijk, maar dat geldt ook voor de ‘stille’ coupe die voor en na 15 juli 2016 plaatsvond en nog steeds plaatsvindt. Onder het voorwendsel van de bestrijding van Erdogans voormalige vriendjes (‘FTO-terroristen’) wordt alles en iedereen in Turkije die zich niet kan vinden in het gedachtegoed van de nieuwe sultan door ontslag of arrestatie opzij geschoven. Leg het maar eens uit aan al die hypocriete Nederlanders, Keciören.

    • Nederland onderdrukt Afrika met bedrijven als Shell en Unilever. Heeft meegedaan om Irak kapot te maken. Heeft een oorlog in Afghanistan gevoerd. Steek je hand in je eigen boezem Kees.Je bent gefixeerd op 1923. Ik snap jou niet. Net als alle andere Nederlanders ben je dol op defineren van ethniciteiten en volkeren. Typisch white priviliged koloniaal denken.

  6. Steek je hand in eigen boezem? Waar slaat dit op Izmir? Deze discussie gaat toch niet over Shell of Unilever in Afrika? Bovendien praat je over multinationals (het woord zegt het al) die weliswaar hun hoofdkantoor in Nederland hebben, maar waarvan de aandelen wereldwijd zijn verspreid. Multinationals kennen geen vaderland en hebben geen paspoort. Of anders gezegd: wanneer ik de aandelen van deze firma’s bezat die in Turkse handen zijn, zou ik nu steenrijk zijn. En wat betreft de medeplichtigheid en deelname van Nederland aan diverse oorlogen kan ik je verzekeren (maar dat weet jij best wel) dat ik die absoluut veroordeel. Evenals de oorlog die de Turkse regering in het zuidoosten al jarenlang tegen haar eigen burgers voert.
    .
    Ik beschouw je bijdrage als de zoveelste doorzichtige poging (van zowel pro- als anti-AKP-ers) om de discussie om te buigen. Ik heb gezegd dat veel Turken (maar niet alle Turken) wanneer het hen uitkomt de liberale democratie afwijzen en weinig respect tonen voor etnische, politieke en religieuze minderheden. En dat ze die opvattingen, verpakt in een ongezond nationalisme, al op de kleuterschool meekrijgen. Kennelijk zie jij geen enkel verband tussen de opkomst en autocratie van Erdogan en de al even autocratische kemalisten die in het verleden de lakens uitdeelden en er een potje van maakten. Waar of niet waar?
    Wat mij opvalt is dat je een felle bestrijder bent van Erdogan. Maar zodra er verbanden worden gelegd naar de geschiedenis van de republiek, dan haak je verontwaardigd af en begin je over iets anders dat slaat als een tang op een varken.
    .
    Jij kan en mag het zeer met mij oneens zijn, maar kom dan wel met echte argumenten. En bedenk dat zélfs wanneer Nederland door en door verrot zou zijn, zij geen onderdeel is van de Turkse geschiedenis en politiek. Voor mijn handen en boezem geldt dat nog minder.

  7. Multinationals zijn net als Ngo’s kolonialistische westerse ondrukkings middellen van ontwikkelingslanden.

  8. Was het niet Nederland en andere westerse landen die jarenlang kwesties als de hoofdoek aanzwengelden bij de Turkse staat? Zo van jullie kennen geen vrijheid maar wij wel. Nu zitten jullie er zelf mee in de maag! Eens kijken hoe lang dit nog goed zal gaan. Als de Europese woede zal neerdalen op de minderheden binnen hun grenzen zullen ze geen onderscheid maken. De salon-socialisten inmiddels overal van buitengesloten zullen krokedillen tranen huilen maar in werkelijkheid haten ze buitenlanders net zonerg als dat de fascistische fucks doen. Ik steek wel de hand in de boezem en veroordeel het falen van de oude stugge kemalistische elite en de liberalen die van Turkije een op klassen systeem,corrupte bende hebben gemaakt. Maar nog steeds is Ataturk een wonder die Turkije overkwam. Leve 1923!

  9. Conclusie is dat er een heleboel provocateurs in de wereld zijn. Daarom neem ik ook afstand van mijn eerder genoemde uitspraak dat Turkjje de separitisten zal verbannen. Enige oplossing voor Turkije is dat wij mensen die in opstand zijn gekomen amnestie verlenen en een federatie met de Koerden aangaan op voorwaarde vrienden te zijn. Turkije heeft de potentie een baken van verlichting en voorbeeld voor de wereld te zijn maar dat is mijn wishful thinking mening maar.De wereld is op een point of no return.

  10. @ Izmir

    Ik wil graag reageren op je laatste drie berichten.

    1. Wat je zegt over de multinationals en de rol van het Westen is in grote lijnen waar. Maar je gaat niet in op mijn verwijt dat je die kritiek gebruikt te zwijgen over hetgeen waar de discussie over gaat.
    Ook is het prima om te herinneren aan de schade die het Nederlandse kolonialisme heeft veroorzaakt, maar dat argument moet je niet inbrengen als een ‘jijbak’ om een discussie over Turkse toestanden om te buigen.

    2. Het toenemende racisme, islamofobie en toenemende uitsluiting in Nederland en de rest van Europa zijn ontwikkelingen waar ik mij ook ernstig zorgen over maak. Lieden als Wilders en Baudet maken zich in mijn ogen net zo schuldig aan ondermijning van de liberale democratie (lees: respect en tolerantie) als Erdogan (met het verschil dat zij goddank niet in staat zijn om andersdenkenden op- en uit te sluiten). De opvattingen van deze Nederlandse engnekken dienen net zo goed te worden bestreden. Ik ben er zelfs van overtuigd dat bij de rellen in Rotterdam een element van misnoegen meespeelt en dat met name tal van Nederturken het begrijpelijke gevoel hebben dat zij vaak als tweederangsburgers worden behandeld.
    Maar Izmir, we moeten wel onderscheid maken tussen racisme en xenofobie in Nederland en de wijze waarop de Turkse regering daar met onoprechte motieven op inspeelt.

    3. Ik ben het helemaal met je eens met wat je zegt over het kemalistische aandeel in de Turkse politiek en over de Koerdische kwestie.
    En wie zich zoals ik heeft verdiept in de Turkse geschiedenis zal inderdaad erkennen dat Kemal Atatürk enorme verdiensten heeft gehad. Dat gaat nog veel verder dan de verworven onafhankelijkheid van het land; denk alleen maar wat hij op het gebied van onderwijs, taalhervorming, vrouwenemancipatie en nog veel meer andere zaken heeft bereikt. Aan de andere kant behoeft die bewondering niet kritiekloos te zijn en daarmee bedoel ik dat met name achter de politiek van turkificatie van het voormalige Ottomaanse rijk stevige vraagtekens kunnen worden gezet.
    Die erfenis, met alle gevolgen van dien, heeft ook zijn duistere kanten. Daar kan je overigens van mening over verschillen, maar dat moet wel bespreekbaar zijn.

  11. Zeker moet het bespreekbaar zijn @kees maar na een aantal ronduit provocerende met geen enkele nuance geschreven artikelen hier op Turksnieuws waarin Turken voor net geen rotte vis uigemaakt zijn (het scheelde weinig) was mijn tolerantie even wat lager. Ik heb het gevoel met oostelijke naties alsof zij langer in het verleden leven en elkaar maar niet kunnen vergeven. Wat dat betreft kan het middenoosten voorbeeld nemen van west europa die zo snel na de tweede wereld oorlog oogekrabbeld is en waarvan de volkeren in het algemeen elkaar niet haten of elkaar naar het leven staan. De situaties zijn niet helemaal te vergelijken natuurlijk. Europa heeft niet zo een kruidvat als Palestina/ Israel in de buurt. Verder laten de Arabische naties en Turkije zich uitbuiten vanwege hun eigen achterlijkheid. Nuchterheid is ver te zoeken allemaal.

  12. @ Izmir
    .
    Vergevingsgezindheid is een deugd. Maar ik vind niet dat Nederlanders c.q. Europeanen deugdzamer zijn dan Turken en Arabieren of omgekeerd. Neem de katholieke en protestantse Ieren die elkaar al decennia, zo geen eeuwen, het leven zuur maken. Of de Serviërs en Kozovaren die elkaar de tent uitvechten.
    Wat mij betreft zijn verreweg de meeste Turken helemaal niet haatdragend – integendeel. Maar ik denk wel dat zij de eigen geschiedenis slecht hebben verwerkt en velen een vernauwde blik op hun verleden hebben. Wat dat betreft kunnen Turken een hoop leren van de Duitsers die de nazistische periode als een schandvlek beschouwen. Of van Nederlanders die zich ongemakkelijk voelen wanneer het koloniale verleden ter sprake komt (gisteren zagen we in het programma ‘Andere Tijden’ nog een droevig staaltje van de wijze waarop de Molukkers zijn behandeld). Zolang echter in Turkije – en dat was al voordat iemand ooit van Erdogan had gehoord – bepaalde, publiek geuite meningen strafbaar zijn en worden beschouwd als landverraad of ‘belediging van de Turkse identiteit’ is er iets flink mis (overigens vind ik het ook belachelijk wanneer een land als Frankrijk de ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt).
    .
    En dat – althans West-Europa – na 1945 weer snel opkrabbelde had vooral te maken met het feit dat grote delen van de industrie en de infrastructuur ondanks de verwoestingen nog in tact waren. Dat laatste was een groot verschil met bijvoorbeeld Turkije dat toentertijd nog nauwelijks ontwikkeld was.
    .
    Daarom is kennis van en discussie over de geschiedenis erg belangrijk. Ook als het over 1923 en de periode daarna gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here