Ekim Alptekin spreekt komende week in Washington (COLUMN)

3
16

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – In een artikel voor de Belgische website MO schreef ik gisteren weer eens over Michael Flynn, de voormalige veiligheidsadviseur van Donald Trump. Dit keer in verband met het bezoekje dat Flynn tien dagen voor Trumps inhuldiging bracht aan Susan Rice, de veiligheidsadviseur van Barack Obama.

Flynn wist Rice zover te krijgen om een geplande militaire operatie in Syrië tegen de Islamitische Staat (IS) op de lange baan te schuiven. Daar ging die enge zwarte vlag uiteraard over in top in Raqqa, maar ook in Ankara ontstond er blijdschap over. Daar ziet men immers niets in een gezamenlijke operatie van de VS en de Koerden van de Democratische eenheidspartij (PYD). Nu niet en toen niet. Laat IS nog maar een tijdje koppen afhakken, alles beter dan meer controle over Noord-Syrië door de PYD, vindt de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) van president Erdogan.

Flynn bewees de AKP dus zeker een dienst. Dat probeerde hij vorig jaar eerder al, met een poging tot een lobby in de VS tegen Fethullah Gülen. U weet wel de imam met de grote neus die president Erdogan zo graag achter een Turks hekje zou zien.

Dat deed Flynn in opdracht van de Turkse Nederlander Ekim Alptekin, waardoor in de VS uiteraard direct aan hem werd gedacht toen bleek dat Flynn nog een keer zijn nek uitstak voor Erdogan & Co.

Van Grack

Een aanklager in de staat Virginia, ene Brandon Van Grack, leidt een onderzoek naar Flynn en wil in verband daarmee ook Alptekins doopceel lichten. Van Grack is geïnteresseerd in gegevens over Alptekins communicatie, zijn financiële handel en wandel, zijn contracten, de hele reutemeteut.

Dit betekent niet dat Alptekin zelf onder verdenking staat, maar in zijn situatie zou ik er geen gerust hart bij hebben wanneer een Amerikaanse aanklager in mijn zaken zou wroeten.

ATC

Volgende week spreekt Alptekin hij op een congres in Washington over Turks-Amerikaanse betrekkingen van de American Turkish Council (ATC). Doet hij samen met onder andere de Amerikaanse ambassadeur in Turkije, John Bass, en diens Turkse collega in de VS, Serdar Kilic. Dat wil zeggen, als U.S. Senator John McCain zijn zin niet krijgt, want die zou het liefst zien dat Kilic het land wordt uitgezet, als represaille voor de veelbesproken misdragingen van Erdogans beveiligers eerder deze week in Washington.

Alptekin staat bij de ATC achter het spreekgestoelte als voorzitter van de nauw aan de Turkse regering verbonden Turks-Amerikaanse handelsorganisatie TAIK. Hetzelfde TAIK dat in 2014 een bezem door de ATC liet halen.

Eerder werd daar wel eens een volgeling van Fethullah Gülen gesignaleerd. De Nederlandse Gülen-sympathisant Joost Lagendijk kwam er bijvoorbeeld ook. In de tijd waarin het allemaal nog koek en ei was tussen Erdogan en Gülen was dat uiteraard geen enkel probleem, maar dat veranderde nadat aanklagers van de imam eind 2013 de vuile was hadden uitgehangen over corruptie bij de AKP. Toen was een naar de Gülen-krant Zaman verwijzend bericht van de ATC voldoende reden voor TAIK om aan te dringen op het vertrek van toenmalig ATC-voorzitter Jim Holmes.

Verder is er niet zo vreselijk veel veranderd bij de ATC. Het is nog altijd een club met veel wapenboeren op de ledenlijst. Wat dat betreft zal Alptekin, die ook in de wapenhandel zit, zich er als een vis in het water voelen.

Wat wel veranderde is de locatie van het ATC-congres. Sinds 2010 werd dat gehouden in het Ritz-Carlton hotel, maar dit jaar werd gekozen voor het Trump International Hotel. Gezien de Alptekin-Flynn-Trump connectie is dat natuurlijk wat curieus.

Aydintasbas

Verder nog een kleinigheid over Alptekins ex-vrouw, de journaliste Asli Aydintasbas. Zij stond vorige maand op de sprekerslijst van de door de Atlantic Council georganiseerde energietop in Istanbul. Erdogans woordvoerder, Ibrahim Kalin, stak daar echter een stokje voor. Niet zo vreemd, want Aydintasbas schrijft voor de door de AKP verguisde krant Cumhuriyet.

Aan de andere kant vraag ik me af hoe het in de eerste plaats kon gebeuren dat Aydintasbas, gezien haar betrokkenheid bij Cumhuriyet, voor deze bijeenkomst werd uitgenodigd. De Atlantic Council wordt immers zwaar door de AKP gefinancierd en geldt daardoor min of meer als een denktank daarvan in de VS.

Disli

Een van de getuigen bij het huwelijk van Alptekin en Aydintasbas was overigens de AKP-politicus Saban Disli. Als uitmijter noem ik nog dat hij onlangs op de lijst van parlementariërs geplaatst die van hun immuniteit zijn beroofd. Dat valt op omdat de broer van Disli, Mehmet Disli, tot de plegers van de mislukte staatsgreep van bijna een jaar geleden wordt gerekend. Eerder beschreef ik al de merkwaardige omstandigheden waaronder Mehmet Disli werd gearresteerd.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

3 REACTIES

  1. Kortom, je weet dus niks en loopt met honderdduizend vraagtekens rond. En wat wil je nou van ons? Dat wij de antwoorden geven ofzo? Dit is zo toch geen column meer te noemen. Het is eerder een kwis, waarbij de kwismaster zelf de antwoorden ook niet kent.

    • Dat is nou juist de bedoeling, maar dat had jij natuurlijk ook al in de gaten. Later kan er verder geborduurd worden. Zo kan de schrijver nog altijd de verhaal aanvullen met feiten (bijna nooit), onzin toevoegen of naar een andere richting wijken. Zijn we ondertussen wel gewend.

      • Man Mahmut, wat ben jij scherp! Klopt precies. Vooral dat later aanvullen of afzwakken. En daarna zeggen dat ie de eerste was die er ooit over begonnen was, kan ie het op zijn cv bijschrijven.
        Hij hoopt ook al zo erg dat die.kwestie van Reza ooit groot wordt, dan kan hij.zeggen dat hij het al die tijd al gezegd had. Mag ik.lijen voor hem dat dat in de doofpot verdwijnt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here