Voorwaardelijke straf voor aanvallers gebouw pro-Koerdisch partij (COLUMN)

8
9

hdp building n_94319_1

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Op 8 september jl. werd het hoofdkwartier van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) met stenen bekogeld door een groep demonstranten. Ook werd er brand gesticht. De politie zette traangas in en vijf personen werden aangehouden. Onlangs stonden zij terecht.

Een van de verdachten werd onder andere beschuldigd van ‘het toebrengen van schade aan eigendom met behulp van brandbare stoffen’, ‘pogingen om de activiteiten van een politieke partij met geweld te belemmeren’, ‘het overtreden van de wet op demonstraties’ en ‘poging tot roof’.

Deze verdachte, die bekende brand gesticht te hebben in het HDP-hoofdkwartier, kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd door de rechter. Onder het argument dat hij geen strafblad had werd dat omgezet in een voorwaardelijke straf.

De overige vijf verdachten werden alleen vervolgd voor ‘het overtreden van de ‘wet op demonstraties’. Daarvoor werden ze tot vijf maanden veroordeeld, maar uiteindelijk kwamen ook zij weg met een voorwaardelijke straf.

AKP

Het is een discussie op zich wat een gepaste straf is voor deze vergrijpen. Het blijft echter een interessante vraag wat er gebeurd was wanneer het aangevallen gebouw niet het hoofdkwartier van de HDP was geweest, maar van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Hadden de daders in dat geval ook weggekomen met een voorwaardelijke straf?

Verder is het de vraag of de aanklacht dan niet anders had geluid. Met de beschuldiging van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ voor journalisten die een geheim wapentransport naar Syrië onthulden, ligt minstens dezelfde aanklacht voor de hand bij een fysieke aanval op een AKP-gebouw tijdens een demonstratie.

Onafhankelijkheid van justitie

Een voorwaardelijke straf voor brandstichting in het HDP-hoofdkwartier leert dat geweld tegen die partij niet zwaar woog voor de rechter.

Het is niet gezegd dat de daders tot de AKP behoren; het lijkt waarschijnlijker dat zij sympathitiseren met de ultranationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP). De AKP is, vooral sinds het Koerdische vredesproces op de klippen liep, echter niet minder tegen de HDP gekant dan de MHP, waardoor de uitspraak in deze zaak ons hoe dan ook bij de vaak gehoorde kritiek brengt dat justitie niet onafhankelijk kan opereren in Turkije.

Today’s Zaman

Deze week verscheen een artikel over invloed vanuit de regering op justitie in Today’s Zaman. Deze aan de beweging rond imam Fethullah Gülen verbonden Engelstalige krant verwees naar het Facebookaccount van Menderes Arican, een aanklager uit de provincie Canakkale.

Volgens Arican is politieke affiliatie doorslaggevender bij de benoeming van rechters en aanklagers dan kwaliteit. Hij gaat zo ver dat de resultaten van examens die kandidaat rechters en aanklagers dienen af te leggen worden gemanipuleerd.

Arican valt het grote verschil op tussen het schriftelijke en het mondelinge deel van dat examen. Haalde een kandidaat een hoge score bij het schriftelijke gedeelte dan volgde vaak een opvallend lage score bij het mondelinge. Omgekeerd haalden kandidaten die het slecht deden bij het schriftelijke gedeelte vaak een hoge score bij het mondelinge.

Volgens Arican wordt langs deze weg van hogerhand ingegrepen om te voorkomen dat bepaalde kandidaten worden benoemd, in het voordeel van andere. Dit brengt hem tot de beschuldiging van nepotisme bij het HSYK, het staatsorgaan dat onder andere verantwoordelijk is voor de benoeming van rechters en aanklagers. De vaak veronderstelde invloed van de AKP binnen het HSYK leidde al eerder tot kritiek van oppositiepartijen in het parlement.

Pot verwijt de ketel

Een paar jaar geleden had de Gülen-beweging, waar Today’s Zaman toe behoort, zelf nog een dominante positie binnen het HSYK. Nepotisme lag er toen dik bovenop.

De AKP-regering had daar destijds geen probleem mee. Dat wil zeggen, tot toenmalig premier Erdogan in een conflict belandde met Fehullah Gülen. Nadien zette de regering zich in om volgelingen van Gülen uit het HSYK weg te zuiveren. Volgens critici werden zij vooral vervangen vanuit de AKP-gelederen.

Verder is de Gülen-beweging verweten de resultaten te hebben gemanipuleerd van toelatingsexamens die scholieren in Turkije dienen af te leggen ten aanzien van universitair onderwijs. Tot de Gülen-beweging behorende scholieren kregen daardoor een grotere kans om aan prestigieuze universiteiten te studeren.

De Gülen-beweging maakte zich dus schuldig aan hetzelfde soort praktijken waar Today’s Zaman de regering nu via aanklager Arican van beschuldigt. Met andere woorden, de pot die de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Evenmin als in het geval van de door het Gülen-kamp aanhangig gemaakte corruptie in en rond de AKP vervalt de inhoudelijke kant van de beschuldiging daarmee echter niet.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

8 REACTIES

  1. Goed gehandeld door de rechters, zij die de straten opgingen en alles vernielden tijdens Gezi behoorden ook niet vrijgelaten te worden, evenals de PKK aanhangers in Diyarbakir…oeps dat was je zeker vergeten!

  2. Gezipark was nog maar het begin, jullie kaartenhuis stort al langzaam inelkaar. De vrijheidslievende seculiere Turken zullen de paleis van Erdo?an op jullie kaffers doen storten.

  3. Wat ben je toch een zielig figuur Izmir, je blijft maar blaffen over jullie zus, jullie zo…jullie kafirs, jij bent de grootse kafir hier. Je moet geen woorden in de mond nemen waarvan je de betekenis niet eens berijpt. De vrijheidslievende Turken…muhahaha, soms ben je ook nog eens onbedoeld erg grappig. Vrieheidslievende coupplegers, onderdrukkers en rovers zou veel beter op zijn plaats zijn. De verdeeldheid onder de volk ontstaat door lui als jij die geen fatsoen kunnen opbrengen voor de gekozen leiders met andere woorden je hebt geen respect voor je volk en je land. Je respecteert de normen en waarden niet van je medeburgers. Wie ben jij om jouw leefwijze op te leggen aan een ander, wie ben jij om te bepalen hoe vrouwen zich kleden en moeten gedragen, wie ben jij om de geloofsovertuiging van een ander te beoordelen en in het belachelijke te trekken. En dan met je grote mond hier je eigen voordoen als vrijheidlievend…mensen als jij maken steeds het verschil tusse wij en jullie wat juist de oorzaak is van polarisering. Tip voor jou: Laat ieder zich kleden hoe zij dat willen, laat ieder vrij denken en het belangrijkste toon een beetje respect. Kom daarna maar terug met je vredelievende praatjes!!

    • Nou menneke, als je het nieuws volgt zie je dat de democratie in Turkije niet meer bestaat. Indien er door het uitoefenen van je vak als journalist een rechter levenslang durft te geven is het slecht gesteld. En indien jij en jouw baardvrinden dit verdedigen wordt het tijd dat jullie in Turkije gaan wonen omdat het zo gezellig is! Mijn god wat een corrupt zootje.

    • Wres origineel en ga niet stratenmaker napraten sukkel, ik heb alleen maar de keurslijf aangetrokken die hij mij opdeed. Natuurlijk Izmir is Sodom en gomora voor jullie in werkelijkheid zouden jullie worden uitgelachen daar. Waarschijnlijk heb je de middelandse zee van Turkije niet eens gezien omdat je te druk bezig was met goud omgehangen en je aftandse Mercedes naar je dorp in godvergeten midden Anatolie te rijden. Indruk maken op de dorpelingen maken terwijl je ondertussen een grote nul in nederland bent.

      • Wat jammer toch Izmirtje, je hebt het totaal mis. De beeld die je van mij hierboven probeerd te schetsen en ook de beeld die jouw vriendjes Shmeul en Keesje van mij denken te hebben klopt helaas niet. Ten eerste ik heb geen baard en ben niet streng gelovig. Ten tweede bij ons wordt er geen hoofddoek of een sluier gedragen en wij gaan net zoals jij ook gewoon naar de strand. Ik woon niet in een dorp en Goud is niet meer als een investering voor mij. Mijn partner is vrij om met vriendinnen uit te gaan, geen probleem, onlangs zijn ze nog naar Istanbul geweest. Ik onderdruk haar niet, ze is gewoon vrij. Een Mercedes zou ik wel willen maar vindt het te duur.Ik ben nooit met mijn auto op vakantie geweest in Turkije. In Turkije ben ik op veel plaatsen geweest en misschien wel meer als jij. Turkije is meer als alleen Izmir..vermoedelijk ben jij nooit verder geweest. Het grootste verschil tussen ons is dat jij tegen Erdogan bent en ik voor. Dus vraag ik aan jou wie is hier nou de sukkel, de sukkel die anderen napraat en denkt dat hij het wel allemaal weet, leer zelf eens na te denken en oordeel niet over mensen die je niet eens kent. Je lult te veel onzin kerel. Leer je eens te beheersen. Je hoeft het niet eens te zijn met mij, is dat zo moeilijk om te begrijpen? Je mag best af en toe over de scheef gaan, doen we allemaal, maar jij probeerd met je domme reacties steeds de populaire jongen uit te hangen en triest genoeg lukt het vrij makkelijk bij mensen als Shmeul en Kees, logisch want zij zien heel graag dat een Turk zich gaat verzetten tegen Erdogan. Voor mij ben je alleen maar een zielig ventje waarbij fatsoen alleen geldig is in je eigen straatje. Ik zou zeggen blijf maar vooral in Izmir, de rest van Turkije is niks voor jou, daar lopen alleen maar mensen als ik waar jij een gruwelijke hekel aan hebt.

    • Respect die jullie duidelijk ontbreekt of niet? Tot een halfjaar geleden of een jaar inmiddels had ik al maandenlang niet meer gereageerd omdat we tot een soort compromis waren gekomen. Totdat jij en de stratenidioot weer over de anderdenkenden van Turkije begonnen te zeiken en dat kan ik niet langs mij laten gaan. Zowiezo hebben jij en die stratengestapo geen EER de manier waarop jullie de mensen hier schofferen is niet normaal. Jammer dat ik in het verleden te open ben geweest want dat hebben jullie tegen mij proberen te gebruiken. Niet meer!!!! Of je nou subtiel mensen beledigt of niet. Praat niet tegen mij over respect en eer. Als jij wil dat ik jullie normaal bejegen begin dan eerst zelf respectvol te doen en laat je bijdehand varen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here