De 3 mooiste duiklocaties van Turkije

0
1

Met 8.000 kilometer kustlijn, een perfect mediterraan klimaat, grote zichtbaarheid en fascinerende historische wrakken is Turkije hard op weg een bestemming te worden die duikers willen verkennen. Er zijn veel duikcentra in de meeste vakantieoorden. Duiken kan je het hele jaar door doen. Het hoofdseizoen loopt van mei tot november met watertemperaturen tussen de 18 en 26 graden celcius. De duikomstandigheden zijn uitstekend met zicht tot 30 meter. Hieronder enkele tips van de drie mooiste duiklocaties van Turkije.

Gallipoli, begraafplaats van eerste wereldoorlog
Voor veel mensen staat Gallipoli synoniem met de eerste wereldoorlog. Voor duikers is de voor de hand liggende attractie de vele scheepswrakken. Tussen Anzac Cove en de baai van Suvla liggen 216 wrakken.

HMS Majestic
Dit Britse slagschip werd getorpedeerd door een U-boot in mei 1915 waarbij 49 mensen het leven lieten. De boeg ligt op 18 meter diepte. Vooral scholen brasems voelen zich hier thuis in het binnenste van het wrak.

Brits marineschip
Lighters waren ijzeren boten die door de Britten werden gebruikt om infanteriegroepen te laten landen. Er zijn twee voorbeelden in Moroto Cove, beide op 30 meter. Beide wrakken trekken grote zilveren vissen aan.

Bodrum, duiken op wrakken, grotten en riffen
Het onderwaterleven is gevarieerd in Bodrum. De bekende badplaats biedt een aantal verschillende soorten duiken waaronder wrakken, grotten en riffen. Op een aantal van de locaties blijven oude vazen (amforen) verspreid op de zeebodem en is er een goede mix van vis. Barracuda’s zijn de grote blikvangers.

Pinar 1 Wrak
Deze tanker, ten zuiden van Karaada, was in 2007 gezonken als een kunstmatig rif en is vooral populair bij fotografen door het aantrekkelijke stuurhuis. Het is nu de woonplaats van talrijke naaktslakken en buiswormen. Het wrak ligt tussen de 18 en 33 meter.

C47 Dakota vliegtuig
Verder naar het westen van Karaada bevindt zich het C47 Dakota vliegtuig van de Turkse luchtmacht. Het vliegtuig is nu enigszins gebroken met één vleugel op 17 meter, de andere op 25 meter en de staart op 28 meter. Een garantie voor een indrukwekkende duik.

Fethiye, nachtduiken voor een onvergetelijke belevenis
Fethiye is enorm populair bij duikers. Zij kunnen hier enkele van de beste onderwateravonturen beleven die Turkije te bieden heeft. De duiken ’s nachts zijn een geweldige gelegenheid om octopussen, kreeften en garnalen te spotten. Met een beetje geluk kan je overdag dolfijnen zien.

Aladdins hol
Dit is een grot op 29 meter diep waar duikers kleurrijke koralen kunnen zien. In de buurt ligt een andere grot die bekend staat als ‘hammam’, waar natuurlijk licht door twee openingen in het plafond valt. Een geweldige plek om te leren duiken.

TCSG 21, kustwachtschip
Dit is een oud 40 meter lang kustwachtschip dat op 27 meter ligt. Voor ervaren duikers is het mogelijk om het wrak binnen te dringen en in de woonvertrekken van de bemanning rond te kijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here