Moslims en de nazi’s, nader beschouwd (COLUMN)

57
111

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Een reactie van een lezer bracht me tot deze aanvulling op mijn laatstverschenen artikel Erdogan en de Moslim Broederschap. Wordt een beetje Turksoudnieuws, maar dat moet een keer kunnen.

We beginnen met Amin al-Hussaini. De achterliggende gedachte van zijn toenadering tot de nazi’s in 1933 ligt voor de hand. Al-Hussaini zag tot zijn ongenoegen Joodse kolonisten uit (Oost) Europa in Palestina arriveren. De haat ten aanzien van Joden van de nazi’s was manifest, dus hij deed een beroep op hen in de hoop dat zij de immigratiestroom een halt konden toeroepen.

World Zionist Organization

Al-Hussaini kwam van een koude kermis thuis, want tussen 1933 en 1938 stond emigratie van Joden naar Palestina voorop in het beleid van de nazi’s. Daartoe ging de nazi-regering een overeenkomst aan met de Duitse tak van de World Zionist Organization, die ook graag zag dat Duitse Joden zich in Palestina vestigden. Hitler was nooit erg enthousiast over een Joods tehuis in Palestina, maar zolang het betekende dat Joden uit Duitsland vertrokken ging hij ermee akkoord.

De Jodenhaat van al-Hussaini betekende niet dat hij met open armen werd ontvangen in nazi-Duitsland. Arabieren zijn even semitisch als Joden en volgens de rassenideologie van Hitler en trawanten daardoor als ‘ras’ niet minder minderwaardig.

Ontmoeting

Toch had al-Hussaini op 28 november 1941 een ontmoeting met Hitler. Over die ontmoeting is altijd veel te doen geweest. Twee jaar geleden nog, toen de Israëlische premier Benjamin beweerde dat al-Hussaini Hitler bij die gelegenheid tot de nazi-Holocaust had geïnspireerd.

Dat kwam niet als een erg grote verrassing. Het zionistische establishment tracht al vele decennia om Palestijnen aan de Holocaust te koppelen. Dat begon begin jaren zestig,, toen in Israël het besef doordrong dat de dood van zes miljoen Joden tijdens WOII heel goed als propaganda bruikbaar was.

Arabische opstand

De suggestie dat al-Hussaini op enige wijze aanzette tot de Holocaust raakt echter kant noch wal. Netanyahu zal het als gênant hebben ervaren dat hij daar in 2015 door de regering van het huidige Duitsland over op de vingers werd getikt. Die hielp hem er aan herinneren dat alleen nazi-Duitsland verantwoordelijk was voor de Holocaust.

Het is ook uitgesloten dat al-Hussaini Hitler tot de Jodenmoord aanzette, want het besluit daartoe werd een half jaar voordat hij Hitler ontmoette door de nazi’s genomen. Dat neemt de mogelijkheid dat al-Hussaini wist van de toen al op gang gekomen executies van Joden overigens niet weg. Zijn gesprek met Hitler ging daar echter niet over. In plaats daarvan verzocht hij de Duitse dictator daarbij om medewerking bij een Arabische opstand tegen de Britten en de Joden in Palestina. Hitler was daar, althans op dat moment, echter niet in geïnteresseerd.

Nuri Pasja

Verder schreef ik in ‘Erdogan en de Moslim Broederschap’ dat een Turk de leiding had over de nazi-bataljons die in Centraal-Azië tegen de Sovjet Unie ten strijde trokken. De lezer schreef in zijn reactie dat ik Centraal-Azië verwar met de Balkan. Dat is niet het geval: moslim regimenten vochten zowel in Centraal-Azië als de Balkan voor de nazi’s.

De lezer meende verder dat ik me vergiste met genoemde Turk en dat ik daar Enver Pasja mee bedoelde. Dat kan inderdaad niet, want deze minister van Oorlog in de laatste fase van het Ottomaanse Rijk kwam in 1921 om het leven. De lezer zat echter wel in de buurt van Enver, want wie ik bedoelde was diens broer Nuri Pasja, die ook bekend werd als Nuri Kiligil.

Nuri werkte tijdens WOI voor Teskilat-I Mahsusa, de geheime dienst van het Ottomaanse Rijk. In die hoedanigheid was hij destijds gestationeerd in Libië, waar hij het tegen de geallieerden opnam. Na de nederlaag van het Ottomaanse Rijk vormde Nuri een paramilitaire eenheid, ‘het leger van de islam.’ Daarmee wist hij Baku op de Sovjet Unie te veroveren, waarbij en passant nogal wat lokale Armeniërs over de kling werden gejaagd.

Pan-Turkisme

Evenals zijn broer Enver was Nuri een pan-Turkist – of pan-Turanist – wat betekent dat hij streefde naar het ontstaan van een groot Turks rijk, dat zich in zijn droom uitstrekte van Turkije tot ver in Centraal-Azië. Aan de vooravond van WOI meenden de pan-Turkisten dat deze droom werkelijkheid kon worden door een alliantie met Duitsland aan te gaan.

Na afloop van WOI hield het Ottomaanse Rijk echter minder grondgebied over dan waar ze de oorlog mee begonnen was. De stichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, zag om die reden niets in het pan-Turkisme, wat hem deed besluiten deze ultranationalistische stroming te onderdrukken.

Nadat Atatürk was overleden en premier Inönü het voor het zeggen had gekregen, leefde het pan-Turkisme weer op. En het uitbreken van WOII keerde ook de gedacht aan een samenwerking met Duitsland terug. Inönü zag daar geen heil in en wilde vasthouden aan neutraliteit, maar binnen de strijdkrachten werd daar anders over gedacht.

Voorstel

Dit waren de omstandigheden waaronder Nuri Pasja in 1942 naar Duitsland trok om daar een sterk pan-Turkistisch getint voorstel aan de nazi’s voor te leggen, over een samenwerking die tot een groep Turkse staten in Centraal-Azië onder leiding van Turkije moest leiden.

Er kwamen niets van terecht, al gebruikten de nazi’s pan-Turkistische propaganda om gevangen genomen Sovjet soldaten uit landen als Oezbekistan, Azerbeidzjan en Kazachstan te overreden tot specifiek islamitische SS-regimenten toe te treden. Nuri Pasja was nauw betrokken bij het ontstaan van die regimenten en was daardoor zeker niet minder fout dan Anton Mussert.

Begrafenis

Nuri Pasja kwam in 1949 om het leven bij een explosie in een munitiefabriek te Istanbul, waarbij zijn lichaam in veel stukken uiteen werd geblazen. Een hoge geestelijke bepaalde indertijd dat een overledene niet met de gebruikelijke islamitische rituelen begraven mocht worden als het lichaam niet intact was.

Nadat een biografie over Nuri was verschenen waarin zijn heldendaden tijdens WOI stonden beschreven, kreeg hij vorig jaar een eervolle herbegrafenis in Istanbul. De regeringsgezinde krant Sabah deed daar verslag van, compleet met een opsomming van zijn heroïeke verrichtingen tijdens WOI.

Over de diensten aan de nazi’s van Nuri Pasja maakte Sabah geen woord vuil. Dat smetje werd onder de mantel der liefde bedekt. Daarentegen behoort Sabah wel tot de Turkse kranten die vindt dat Nederlanders ‘nazaten van nazi’s’ zijn. Een van die Nederlandse nazi’s moet dus mijn moeder zijn geweest, die tijdens de hongerwinter vuilnisbakken moest uitschrapen om te overleven…

Tot zover deze aanvulling op het artikel ‘Erdogan en de Moslim Broederschap’. Ik maak van de gelegenheid gebruik voor een mededeling. De ramadan is bijna voorbij, waarmee wat in Nederland het Suikerfeest heet op aanbreken staat. Lezers die mijn artikelen al langer volgen weten dat ik die dagen aangrijp voor een rustpauze. Doe ik ook dit jaar weer. Eind volgende week meld ik me weer.

Iyi Bayramlar!

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

57 REACTIES

  1. @ Peter

    Je schrijft: ‘Het is ook uitgesloten dat al-Hussaini Hitler tot de Jodenmoord aanzette, want het besluit daartoe werd een half jaar voordat hij Hitler ontmoette door de nazi’s genomen.’
    Maar tot de Holocaust werd volgens mij drie maanden later na deze ontmoeting besloten, te weten op de beruchte Wannesee-conferentie. Die vond plaats op 20 januari 1942.
    Wat overigens niet wegneemt dat na de Duitse inval in de Sowjet-Unie in juni 1941 de moordpartijen op joden al in volle gang waren.
    .
    De bewering van het Turkse staatshoofd om Nederland tot een land van nazi’s en fascisten te benoemen, maakt zelfs lieden als Maho sprakeloos. Het is niet alleen een belediging van jouw en mijn moeder die in het laatste oorlogsjaar op zoek naar het laatste restje voedsel vuilnisbakken leegschraapten, maar vooral een belediging van de nagedachtenis aan 250.000 landgenoten die de naziterreur niet hebben overleefd.

    • De Nazi waren toch antisemitisch dat was al een veel oudere gedachte. Laten we het zo zeggen iedere fascistische ideologie zal uiteindelijk vele gruwelen en menselijk leed veroorzaken. Tot de endlosung waren ze zonder de Moefti ook wel gekomen.

    • Je kan fijn praten, maar aan de basis van die 250.000 Nederlandse oorlogsdoden stonden hoofdzakelijk Nederlandse NSB-ers, die alle beschikbare Nederlandse informatie maar wat graag aan de nazi’s overhandigden en hun buren verlinkten. En dat waren toch ook de ouders / grootouders van nu levende Nederlanders. Ik begrijp best dat je de taal spreekt van de overwinnaars van de oorlog, omdat het niet sexy is om te erkennen dat er miljoenen nazaten van destijds NSB stemmende voorouders móeten zijn in Nederland – die NSB-ers waren immers niet impotent – maar daarom zijn ze er wel degelijk, net als in Duitsland en dus kan onze president niet worden betrapt op een onwaarheid toen hij zijn uitspraak deed. Ik weet het, het doet pijn, en erkennen is lastig en ongewenst. Vergelijk het maar met onze Armeense kwestie.
      Dat wrijf jij ons immers graag in.
      Nu is het eens omgekeerd.
      Noem het maar ongefundeerd. Maar weerleggen kun je het niet.

      • @ Maho

        Waarom blijf je leugens en aardbeienpraat verkopen? Waarom blijf je feiten ontkennen en ga je door met het verdraaien van cijfers?
        Over de Nederlandse doden in de Tweede Wereldoorlog zie https://www.verzetsmuseum.org/jongeren/inval/doden_wo2
        .
        Al eerder toonde ik aan dat de NSB nooit meer dan 8% van de stemmen heeft vergaard. Dat is 8% te veel, maar dus geen 15% wat jij tegen beter weten in blijft beweren. Al je onzin is door iedere kleuter te weerleggen, maar als jij evenals ‘onze president’ de keiharde feiten ontkent en negeert, dan houdt het op. En waarom zouden we hoezo we je flauwekul moeten vergelijken met de Armeense genocide? Daar lieg je ook al over.

      • Jouw president ?
        Iemand die mij een nazi noemt of een fascist en ook de gehele Nederlandse bevolking voor het gemak maar even wegzet met zijn hysterische geblaat, neem ik bij voorkeur al niet meer serieus. Van mijn familie is meer dan 30 % uitgeroeid door nazi’s en die narcist in Ankara schaart Rotterdam ook maar even in dat rijtje, Die stad is nota bene voor de helft plat gebombardeerd door nazi’s. Jouw president spoort niet als je zulke taal uitkraamt. Europa kotst hem steeds meer uit en 50 % blinde schapen volgen hem ook nog terwijl het land langzaam naar de sodemieter gaat. En ja ..ik ben Joods !

        • Jouw familie Is voor 30% uitgeroeid door nazi’s, maar zonder de hulp van de Nederlandse NSB-ers zouden er nog veel hebben geleefd.
          Maar goed, blijf jij de nazi-nazaten maar verdedigen.
          Ik heb het altijd al bijzonder gevonden hoe joden hun lot destijds zonder slag of stoot hebben ondergaan, maar het feit dat jij de medeplichtige aan de moord op jouw familieleden hier verdedigt verklaart veel.

          8% waarde vriend, 8%!
          8% van dit volk sympathiseerde met de nazi’s. Dat is 1 op de 12 mensen die je op straat tegen kwam. Denk daar maar eens diep over na inlaatspruitstuk van hier te schreeuwen. Jij moet blij zijn dat je bestaat.

          • Ook het antwoord op Vasil Berjoh is zo Maho waardig. In de eerste plaats zijn er hier veel Joden opgepakt omdat er -net als in Duitsland- een uitstekend burger registratie systeem was. Lang niet iedere NSBer hield zich bezig met Joden vervolging. Je kunt je in Nederland ook lang niet zo makkelijk verstoppen als in, bijvoorbeeld Frankrijk.
            Ik moet zeggen dat ik het heel vreemd vindt dat Maho en Izmir zo bezig zijn om het volk van het land waar ze leven te beledigen. Maar dan ook nog met leugens. Ik zou mij helemaal kapot schamen als ik in Turkije woonde en dat deed bij de Turken.

          • Ik weet zeker dat jij je helemaal niet zou schamen. En daarvoor hoef jij helemaal niet in Turkije te wonen om je te schamen voor je wandaden.
            Als jij als Nederlander je nou eerst eens ging schamen voor het huichelachtige gedrag van jouw volk (Nederland + EU) vanwege het feit dat je niet als een vent onvoorwaardelijk je beloftes jegens Turkije aangaande visumliberalisatie en 6 miljard schadevergoeding vanwege de vluchtelingendeal nakomt, dan gaan we daarna praten over waar ik me allemaal voor zou moeten schamen. Tegenover wegkijken Nederlanders die de problemen op andermans bordje schuiven en er vervolgens prat op gaan zo’n proper landje te hebben waar ze onterecht trots op zijn, hoef ik mij nergens voor te schamen.
            Wij onbaatzuchtige Turken zijn een trots volk die niet weglopen voor problemen en ze aanpakken, zelfs al hebben we beperkte middelen.
            Geef de schuld maar aan je ‘perfecte burgerregistratiesysteem’. Een beetje Nederlandse held had het stadhuis in de fik gestoken om zo dat systeem dat zoveel levens heeft gekost te vernietigen. Is er in Nederland ook in maar 1 gemeente zoiets ondernomen? Nee toch? Mensen vonden het wel prima zo.

          • Eerlijk gezegd zou ik me al dood schamen voor alle onzin die je opschrijft. Je dwaalt compleet van het onderwerp af met weer alleen de bedoeling om te kwetsen. Enne voor jouw informatie….Ja dat is wel gedaan. Die idiote theorie van jou….ik ga er niet eens op in. Roeptoeter.

          • Natuurlijk ga je er niet op in, want je hebt geen weerwoord op mijn stellingen. Zwak. Typisch gedrag wanneer mensen ‘uitgeluld’ zijn.

          • Zie het bericht van Maho hierboven, op 30 juni 2017 om 1:54 am uur.
            .
            Een normaal mens zou, geconfronteerd met onweerlegbare feiten, eindelijk toegeven dat niet 15%, maar 8% van de vooroorlogse Nederlanders sympathiseerden met de NSB.
            Wanneer Maho (te laat) aanvoelt dat hij zich belachelijk maakt, doet ons AKP-ertje alsof hij die 15% nooit heeft genoemd. Dan schrijft hij aan Vasil Berjoh:
            ‘8% waarde vriend, 8%! 8% van dit volk sympathiseerde met de nazi’s! Dat is 1 op de 12 mensen die je op straat tegen kwam.’
            .
            Door zijn gebrekkige kennis en ongeloofwaardig gedraai wordt opnieuw duidelijk dat Maho geen normaal mens is, maar een trol die er belang bij heeft om de leugens van het Turkse bewind te ondersteunen.
            .
            En dan te bedenken dat twee van de drie Nederturken (65%) die ik op straat tegenkom zich in 2017 net zo in de luren laten leggen als indertijd de gekken, gefrustreerden en antisemieten door Mussert (inderdaad, 8%).

      • Belachelijk antwoord. De meeste doden hier zijn simpelweg de hongerdood gestorven.
        Hoe kom je er bij om jezelf zo voor schut te zetten? Je weet helemaal niets van WO2 af en de voorgeschiedenis. Daarnaast waren veel NSB aanhanger’s vaak mensen die de gangbare politiek destijds zat waren en anti-communist waren en ze zijn op geen stukken na allemaal naar Rusland gegaan.
        Enne…..jouw antwoorden doen echt geen pijn hoor want het is uitsluitend ongefundeerde klinkklare onzin.

        • Jij weet wel veel van WO2 begrijp ik? Jij was erbij?
          Enne… Het doet dus wel heel veel pijn, want kijk eens wat een reacties er los komen. Heb Edel ook eindelijk zijn zin en heeft hij een levendige discussie op zijn kansloze site.
          Geen dank.

          • Maho je maakt me aan het lachen. Denk je mij zo op de kast te krijgen of zo? Jij wil helemaal geen discussie. Je wilt alleen onzin uitkramen en mensen beledigen met ongegronde opmerkingen. 8% was NSB en 92% niet. Dus dan zijn wij allen nazaten van NSBers…Ja dat is erg logish Maho. Ja hoor. Het doet zo’n pijn. Niet meer doen hè Maho?

          • Je zit al op de kast man, al heb je het schijnbaar zelf niet door. Alleen al het feit dat je maar door blijft zagen over het ‘lage’ percentage van 8%’ (1 op de 12 Hollanders dus) en daarmee de Nederlandse misdaden vergoelijkt zegt genoeg.
            Maar het doet geen pijn hoor, oh nee…
            Nou kom maar weer op met je laatste woord.

        • Niks daarvan 250 000 nederlanders hebben aan de oostfront meegevochten. Wat een dubbele meetlat hanteer jij hier zeg. Howel ik heb je hier geen kwesties zien aanzwengelen. Ik merk dat de Nedetlanders hier net zo kwaad worden als je ze bekritiseert op h7n Nazi verleden. Voor mij is Nsb en Nazi hetzelfde. Om maar te zwijgen over de Nederlanders die vochten voor franco zijn fascisten.

          • Izmir, weer een nieuwe geschiedkundige? Wat denk jij ik doe het werkelijke aantal even maal meer dan 11? Het waren er 22.000. Met leugens kun je geen discussie aanzwengelen. Er hebben nauwelijks Nederlanders voor Franco gevochten maar juist tegen Franco. Wat krijgen we straks te horen? Wat ga je verzinnen? Laat maar horen, het zal wel onzin zijn.

          • Kerel hey was een cijfer zo uit het botte hoofd en ik zay er flink naast. Ik hoef niet eerst wikipedia te raadplegen om met historische feiten aan te komen.

          • Neem ik terug Izmir. En nee ik stem geen PVV…zal ik ook nooit doen. Alhoewel ik die stemmers niet bij voorbaat veracht. Denk dat die mensen vooral bang zijn. Je hebt gelijk….ik was vooral geërgerd door die Maho of Moha met zijn idiote theorieën en totale gebrek aan kennis. 22.000 SS leden….kwamen volgens hem allemaal terug. Klopt al helemaal niet. Er kwamen er maar 10.000 terug en dan is iedere Nederlander een nazaat van Nazi’s. Kronkel.

          • Waar heb ik nou Nederlanders beledigd. oh ik weet het ik heb een andere mening. Ik heb het heel vaak opgenomen voor Nederlanders lees de columns maar na. Meer dan dat jij die waarschijnlijk op de pvv stemt voor mij zou opnemen. De Armeense leugens accepteer ik niet en zal ik nooit doen.

          • Oh, het waren er ‘maar’ 22.000. Dan is het niet zo erg allemaal. Weer goedpraten hè? Nederlanders zijn in jouw ogen allemaal engeltjes geweest in WO2, is dat wat je wil horen?
            Er vechten toch ook geen 22.000 Turken op dit moment mee bij IS, om maar eens een vergelijking te maken, en dan is de huidige Turkse bevolking nog eens 15 keer zo groot als de Nederlandse in 1940.
            Als Turken net zo slecht als Nederlanders zouden zijn, dan zou dat vandaag de dag dus 15×22.000 = 330.000 Turkse strijders aan het IS front moeten opleveren.
            Vandaag de dag zal geen enkele Nederlander toegeven dat hij de achterkleinzoon is van 1 van die 22.000 nazi-lovers.

          • Knap hoor al die berekeningen maar je wordt duidelijk niet gehinderd door enige vorm van intelligentie. Ten eerste zijn er nu 80 miljoen inwoners in het land van jouw voorouders. Destijds in NL was dat 10 miljoen. Daar ga je al weer. Misschien is het ook een belangrijk verschil dat Turkije niet bezet is door IS. Maar dan was jij uiteraard destijds dan vertaald naar nu de grote held geweest die het buiten hield. Jij hebt kennelijk de beschikking over op afroep beschikbare heldenmoed. Jammer dat jij hier in 1940 was en aan onze kant stond. Ga nadenken man. Je weet echt helemaal niets over dit land. Helemaal niets.

          • Oh, daar gaan we weer. Mijn berekening is fout. De huidige Turkse bevolking is niet 15x zo groot, maar slechts 8x zo groot.
            En weer probeert nazi-nazaat PKA het gedrag van zijn voorouders op die manier goed te praten.
            En stel nu eens, dat inderdaad jouw overgrootvader de ‘goede’ was in WO2 (want die echte nazi-nazaten, dat zijn uiteraard de buren), dan nog wil dat niet zeggen dat je nazi-gen-vrij bent. De kans is dan alsnog groot dat je voorouders slavendrijvers, kolonialisten, rovers en uitbuiters van weerloze volken in verre oorden.
            Nee vriend, je gaat je er niet onderuit kunnen praten, echt niet. Het zit in je bloed en onze president heeft gewoon gelijk, al kun je dat niet toegeven.
            Maar wel ons beschuldigen als wij terecht ontkennen dat wij de Armeniërs met een vooropgezet plan zouden hebben vermoord. Dat mag dan weer wel.
            Ik wacht op het moment dat ik verbannen wordt van dit forum, want Nederlanders trekken kritiek niet zo goed en snoeren anderen in dat geval al snel de mond.

  2. Ach, de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Zo ook veel opsommingen in deze vanuit westerse visie geschreven column, die maar gedeeltelijk waar zijn en waar veel tegenovergezet kan worden.
    Maar ach, wie ben ik.
    Feit blijft dat 15% ban de Nederlanders nsb stemden destijds en de uitspraak nazi-nazaten niet ongefundeerd is. Waar rook is,is vuur.

    • @ Maho

      Je inburgeringscursus heeft kennelijk niet beklijfd. Maar als je wat minder lui zou zijn had je met een beetje googlen ook de feiten kunnen oppikken. Ik zal je helpen: de NSB behaalde in 1937 het grootste aantal stemmen in haar geschiedenis. Dat was landelijk bijna 8%.
      http://www.absolutefacts.nl/wo2/data/verkiezingswinst-nsb-1935.htm
      .
      Je verwart de percentages van de NSB met die van de Grijze Wolven-fascisten, alia MHP die in Turkije vaak 15% scoorden. Dat was voor dat jouw AKP groot en machtig werd – dus heel goed verklaarbaar. Slaap rustig verder Maho.

    • Nederland behoorde niet tot de overwinnaars Maho. Nederland was een land dat werd bevrijd van het nazi juk. Dat is heel iets anders.

      • Praat geen onzin. Omdat er veel slachtoffers vielen onder Nederlanders wil dat nog niet zeggen dat Nederland geen winnaar was.
        Geef eens een voorbeeld van een winnaar van een oorlog van een beetje omvang die gedurende die oorlog geen enkel menselijk offer bracht?
        Zo geredeneerd zou geen enkel land of volk ooit een oorlog hebben gewonnen.
        Nederland behoorde wel degelijk tot de geallieerden en daarmee wel degelijk in het winnende kamp dat de geschiedschrijving aangaande WO2 bepaald heeft.
        Ontken dit nou niet, dat staat zo dom.

  3. 1. Het is “Pan-Turkisme” of “Turanisme”. Pan-Turanisme bestaat niet.

    2. De vergelijking van Anton Mussert met Nuri Killigil slaat werkelijk als een tang op een varken. Anton Mussert collaboreerde met een bezettingsmacht, terwijl Nuri Killigil vocht tegen een bezettingsmacht(Russen), al dan niet in een alliantie met de Nazi’s. Een wezenlijk verschil,waar de auteur bewust aan voorbij gaat.

  4. Maho…dat 15% NSB stemde…over welk jaartal praat jij dan? Dat was hun hoogtepunt en lang niet iedere NSBer was een Nazi. Zoals jij het stelt was 15% hier Nazi dan is 85% het nog altijd niet. Dus waar gaat het over?

    • Oh, en dus is het allemaal niet zo erg?
      Nederlanders zit het nazisme en racisme net zo goed in de genen. Het is dat Nederlanders niet zo talrijk als Duitsers zijn, anders hadden Nederlanders exact hetzelfde gedaan. Het bewijs? Met hun kleine aantal hebben zij eeuwenlang mensen van andere rassen als beesten over de wereld gesleept. Handelswaar noemden jullie het.
      Nee hoor, onze president heeft geen woord gelogen toen hij het over nazi-nazaten had. Hij heeft zich nog zacht uitgedrukt. Hij had ook kunnen zeggen ‘nazaten van slavendrijvers en onderdrukkers’.
      Dat het pijn doet betekent nog niet dat het niet gezegd mag worden, ook al kun je slecht tegen kritiek.

      • Hahaha. Dat jij er tussen wilt wonen man….. Je zult het wel zwaar hebben hè? Als je er dingen van honderden jaren geleden bij gaat slepen kun je ieder ras wel tot op het bot beledigen. Het waren trouwens Arabieren die deze zwarte medemensen vingen en met hun Dow’s op Nederlandse schepen verkochten. Kun je daar ook een stukje over schrijven?

        • Mensen die hun reactie met ‘hahaha’ beginnen, zijn meestal door hun argumenten heen en proberen de aandacht af te leiden met onzin. Natuurlijk ga ik geen stukje schrijven over Arabieren, de Nederlandse nazi-nazaten en de Nederlandse misdaden tegen de menselijkheid zijn hier het onderwerp en daar hou ik me bij. Schrijf zelf maar iets over Arabieren, ik vind het prima, ik ben geen Arabier.
          Ik woon hier graag en ik schep er genoegen in om mijn vrijheid van meningsuiting te misbruiken om tegen hypocriete Nederlanders in te zetten om hen te confronteren met hun tekortkomingen. Hoe meer jij je hieraan stoort, hier meer ik mijn doel bereik. Noem het provocatie. Ik neem het ‘je plek wijzen’.

  5. Maho heeft een punt wanneer hij Nederlanders verwijt dat ze, sprekend over slavernij en mensenhandel, in de 17e tot en met halverwege de 19e eeuw een droevige, zo niet misdadige reputatie hebben opgebouwd.
    .
    Toch moeten daar een paar kanttekeningen bij worden geplaatst. Want wie waren die slavenhalers en mensenhandelaars? Dat waren in hoofdzaak rijke kooplieden, dezelfde lieden die in de Gouden Bocht aan de Amsterdamse Herengracht hun stadspaleizen bouwden en onmetelijk rijk waren. Dus niet dé Nederlanders, maar hooguit een paar procent van de bevolking die voldoende kapitaal bezat om in slavernij te investeren (lees: het kopen van door Arabieren ontvoerde en gevangen Afrikanen, het uitrusten van slavenschepen en alles wat daarbij kwam kijken).
    .
    Maar dat waren niet mijn voorouders. Zij waren in hoofdzaak Leidse lakenwerkers en andere proletariërs die van generatie op generatie in uiterst kommervolle omstandigheden leefden. De meesten waren vluchteling van Franse of Duitse herkomst.
    Sterker nog, ik durf de stelling te verdedigen dat een groot deel van de toenmalige Nederlandse bevolking het niet veel beter had dan haar zwarte lotgenoten. Voor een sterke en volwassen slaaf moesten immers ca. 700 harde guldens worden neergeteld, dus had de ‘eigenaar’ er belang bij om redelijk in diens levensonderhoud te voorzien. Een dode slaaf was immers een verliespost. Daarentegen was iedere bedeelde (dus onproductieve en onrendabele) Nederlander een schadelijke kostenpost. Nog in de 19e eeuw eindigde het leven van meer dan 50% van de Leidse bevolking in een naamloos armengraf. In andere steden was het niet beter.
    .
    Nu even meedenken Maho. De ‘zwarte’ slavernij en ‘witte’ ondervoeding in Europa speelden zich af in de periode van het Ottomaanse rijk. Zoals jij ongetwijfeld weet waren de Ottomanen slavenhouders bij uitstek. De Turkse slavernij was uitermate berucht, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij_in_het_Ottomaanse_Rijk Zo zou het Ottomaanse Rijk, volgens de gerenommeerde Turkse historicus Halil Inalcik, tussen 1450 en 1700 zo’n 2,5 miljoen Poolse, Russische en Oekraïense slaven via de Krim hebben geïmporteerd https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10669/omvang-christenslavernij-onderschat.html
    .
    Bovendien verschilden de Ottomaanse veroveringsoorlogen, eerst in Anatolië, daarna in de Balkan en in Noord-Afrika niet wezenlijk van de koloniale expansie van West-Europese staten. Sterker nog: het verval van het Ottomaanse rijk na 1683 hing nauw samen met het feit dat de instandhouding van die veroveringen (lees: de onderwerping van andere volken en de bezetting van die landen) uiteindelijk meer kosten dan winst met zich meebracht. Terwijl in Europa de lijfeigenschap steeds meer plaats maakte voor vrije burgers, droeg de omvangrijke Ottomaanse slavernij er toe bij dat van technische, bestuurlijke en economische innovatie nauwelijks sprake was (Europa stond bij Atatürk niet voor niets model). Turkije scoort nog steeds niet hoog op dat gebied en tot de dag van heden vertonen grote delen van de Republiek trekken van een Derde Wereldland (ga maar eens rondtoeren in het oosten van Anatolië).
    .
    Maar hoe dan ook: net als in Nederland was het in Turkije de bovenlaag die zich schuldig maakte aan slavernij. De meerderheid van de Turkse, althans islamitische bevolking in de Balkan en Anatolië had evenveel te vrezen van de uitbuiting door het sultanaat als mijn Nederlandse voorouders van hun regenten. Niet voor niets wilde Atatürk een eind maken aan de corruptie van de Ottomanen (waarin hij helaas – zoals Maho kan weten – niet in is geslaagd. Integendeel).
    .
    O ja – nog één ding. Hoe afschuwelijk de Europese en Turkse slavernij, uitbuiting en onderdrukking ook waren – dat alles heeft niets met fascisme en nazisme te maken. Dat is volstrekt a-historisch, omdat het bij fascisme en nationaal-socialisme om 20e eeuwse ideologieën gaat die zijn gebaseerd op ‘moderne’ rassentheorieën. Die leren dat het ‘eigen volk’ superieur is aan andere volken en culturen. De restanten kan je vinden bij lieden als Wilders en Le Pen, maar in optima forma bij het tuig van de Turkse Grijze Wolven, alias de MHP. Lees en sidder, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Partij_van_de_Nationalistische_Beweging
    .
    Conclusie: onze amateur-historicus Maho mag nu en dan een puntje maken, maar maakt dat onmiddellijk ongedaan door uit z’n nek te kletsen. Logisch, want hij doet niet aan factchecking. Hij en zijn medestanders gehoorzamen immers blindelings hun president die kennisbronnen als Wikipedia heeft afgesloten. Daarom is het vrijwel onmogelijk voor ons potje (dat zo graag de ketel verwijt) om op redelijk niveau te discussiëren. Wanneer hij echter tegen alle verwachtingen in toch nog beargumenteerde bezwaren kan inbrengen tegen mijn betoog, vermeen ik die graag.

    • Mooi verwoord Kees en je zou denken dat het parels voor de zwijnen zijn maar deze keer zwijgt het orakel van Ankara alias Maho. Zal het dan toch gewerkt hebben? Ik weet het niet. Maho is of een jong verwend blaag of een fascist zonder dat hij door heeft dat juist hij de Nazi is…wellicht narcistische trekjes dat hij dat niet door heeft. Zal ook nooit goed komen met de beste man maar chapeau…uitstekend verwoord.

    • Nazisme is iets typisch West Europees, niet te vergelijken met de ottomanen die de veroverde volken respecteerden, vrijheden gaf en zelfs beschermden. Ottomanen hadden geen rassentheorie en keken niet op andere volken neer, hetgeen de nazi’s en Hollanders wel deden, al dan niet aangezwengeld door hun (RK) kerk.
      Ga nou niet de misdaden van de voc met het beleid van de ottomanen vergelijken, want je zet jezelf daarmee compleet voor schut, wijsneus, met je simpele incomplete en onvolledige Wikipedia kennis.
      Typisch voor een Hollander om te stellen dat er niets innovatiefs uit het ottomaanse rijk voortkwam. Man, te simpel om op te reageren.

      • Lees lekker verder in de Turkse versie van de Völkischer Beobachter Maho. Ik weet wel wat voor een Turk jij bent. Grote mond over Turkije dat zo geweldig is en Nederland dat zo slecht is. Ik weet zeker dat jij nog nooit voor een Turkse baas hebt gewerkt en je dienstplicht heb je afgekocht. Typische Nederturk met identiteitcrisis. Ik heb medelijden met je.

        • Ik ben zelf een Turkse baas, eikel. En er werken simpele Hollandertjes als jij voor mij, en die moeten precies doen wat ik zeg, anders ontslag ik ze. En dat is ook precies de juiste rolverdeling zoals het hoort te zijn. Hier op dit forum heb je een grote mond, maar in werkelijkheid moet jouw soort voor mij de vuile klusjes opknappen.
          En inderdaad, Turkije is fantastisch, en Nederland gaat ten onder, mede door mij, want al het heerlijke geld uit Nederland verdwijnt naar Turkije. Nederland is alleen goed voor het geld, en aangezien Rutte ‘pleur op’ tegen ons zegt, is dat voor ons een vrijbrief om Nederland volop te misbruiken en ons eigen hachje te redden. Na 54 jaar misbruikt te zijn, zien wij wel in dat wij van de EU en van Nederland geen cadeautjes hoeven te verwachten.
          Noem het een identiteitscrisis, mag jij weten, maar wij redden onze kloten wel. Als we het niet krijgen, dan nemen we het. Dat dit jou niet bevalt is jouw probleem, probeer er maar mee om te gaan, want je gaat er toch niks aan kunnen doen.
          🙂

          • En werken hè, tot je 72e… en daarna mag je van je geweldig progressieve d66 direct gaan nadenken over je eigen vrijwillige levenseinde. Dat is nou dat geweldige Nederland waarover je jezelf zo op de borst loopt te kloppen. Maar ik zal aan je denken als ik op mijn 50e vrijwillig gepensioneerd aan mijn geliefde Turkse mediterrane strand iedere dag van de zonsondergang geniet.
            Barst maar van jaloezie. Dit is de harde werkelijkheid.

          • Oh die Maho is zo rijk en succesvol. En andere mensen niet. Beetje lekker puh verhaal kleuter.

          • Mensen die echt succesvol zijn schreeuwen dat niet van de daken jongetje. Je zit zo vol frustratie dat je dat nooit kunt zijn.
            Via, via doe ik nog wel zaken in Turkije. Weet je wat wij daar heel veel verkopen?
            Bloedplasma. Wij kunnen daaraan afmeten of jullie leger succesvol is. Gezien de gigantische verkoop toename denken wij dat dit niet het geval is. Ik hoef hier niets aan toe te voegen. De feiten spreken voor zich Grote Turkse Baas.

  6. Tja Maho, ik was even op vakantie en zag dat je weer in de gifpen bent geklommen.
    Over de Armeense genocide heb ik geen woord geschreven. Heeft mijn interesse niet. Wel heb ik een Amerikaanse collega wiens Armeense opa de enige overlevende was van een gezin van dertien. Ook zijn hier in de stad twee mannen met zo ongeveer hetzelfde verhaal. Familie uitgemoord door Turken. Wat denk jij? Ze liegen allemaal onafhankelijk van elkaar hè?
    Jij gaat op de persoonlijke toer…ik zou een nazaat zijn van Nazi’s. Ik ben al heel lang uitstekend op de hoogte van de stamboom van mijn familie van beide zijden. Vond ik als jonge man saai. Één kant ambachtslieden en landbouwers. Andere kant middenklasse ambtenaren. Niets bijzonders.
    Mijn moeder is geboren onder de rook van Rotterdam. Ze was 14 toen de ‘moffen’ kwamen. Samen met haar vader stond ze op het dak te juichen als er weer een Duits vliegtuig brandend naar beneden kwam. Naïef? Zeker! 4 dagen later leerden ze de oorlog echt kennen. Tijdens het bombardement op de stad had haar nicht zich verstopt in een grote kluis. Heel slim…tot het gebouw vlam vatte en zij met twee andere meisjes levend werden gekookt in dat ding. Toen ze er uit werden gehaald werden ze helemaal lang door het kookproces.
    Haar vader, mijn opa dus, had twee Joodse onderduikers in huis. Een echtpaar met hun kat (!). Mijn opa is geholpen door zijn baas en die was lid van de NSB. Hij heeft hem gewaarschuwd dat de Joden weg moesten. Dat heeft mijn opa geregeld en daarna zijn ze zelf ook ondergedoken op de Veluwe. Na de oorlog kwam het echtpaar terug om de kat op te halen.
    Mijn vader was 24 toen de oorlog uitbrak. Hij was militair. Dienstplichtig. In 1944 is hij opgepakt tijdens een razzia en in Duitsland te werk gesteld. In 1945 kwam hij terug, lopend en liftend om er thuis achter te komen dat zijn (eerste) vrouw was overleden aan TBC. Daar zat hij met twee kinderen. In 1950 trouwde hij met mijn moeder. In Duitsland is mijn vader de Duitsers pas echt gaan haten temeer omdat ze vaak de schuilkelder niet in mochten tijdens een bombardement. Mijn ouders hebben de Duitsers altijd gehaat als de pest. Op heel late leeftijd werd dat minder. Voordat mijn moeder overleed zei ze nog dat ze het gejuich op het dak in 1940 betreurde omdat ze juichte voor de dood van andere jongeren. En dan noem jij en die domme president van jou mij een nazaat van Nazi’s. Op dit forum zijn de enige nazaten van fascisten jouw kinderen want jij vertoond zwaar fascistisch gedrag. Prima 1 promille van onze bevolking heeft een voorouder met een SS verleden. Prima er bestond een NSB. Tijdens de oprichting daarvan is het programma van de NSDAP 1 op 1 overgenomen maar zonder de rassenleer en het antisemitisme. Mussert vond dat niet bij Nederland passen. 8% stemde die partij. Ook geen probleem om toe te geven. In jouw land stemt de helft op een fascist die veel gemeen heeft met twee evenkniën uit de geschiedenis. Stalin en Hitler. Ook volksmenners en ex bajesklanten…net als jouw president. En wat betreft de Armeense genocide: waar rook is is vuur. Bijna alle Christenen zijn vermoord of verdreven in het Midden Oosten. Ik weet het…het doet pijn maar geef het toe Nederturk.

    • Ik geef helemaal niks toe. Dat jij nou toevallig uit een brave familie komt zegt niks over de algemene Nederlandse mentaliteit. Jij vertelt over WO2. Maar hoe zit het verder terug? Voc-tijd? Het leeglopen van koloniën, waar uiteindelijk alle Nederlanders stilzwijgend van hebben geprofiteerd. Slaven over de wereld slepen voor financieel gewin, wel eens van gehoord? Het zit in je genen vrind, in je genen! Het willen heersen en uitbuiten van andere mensen, jezelf beter voelen. Oftewel, de Arische über-mensch uithangen. Nazi-nazaat dus.
      Ik ontken nergens dat Turken en Armeniërs elkaar tijdens de oorlog vreselijke dingen hebben aangedaan, dus het verhaal van hè Armeense kennissen zal vast wel kloppen. Ik kan er ook legio uit Turkse monden tegenover zetten trouwens. Maar daarom is het nog geen genocide. Een oorlog is nooit aangenaam, maar ons genocide aannaaien is zo laag. Vele malen lager dan de nazi-nazaat uitspraak van president erdo?an, want hij heeft echt een punt. Net als het punt dat hij maakte over de Srebrenica kwestie, waar Nederland ook hopeloos gefaald heeft. Maar ja, meer had de wereld van Nederlandse militairen ook niet mogen verwachten. Het was de fout van degene die de Nederlanders er naartoe stuurde. Wat dacht diegene nou? Dat Nederlanders als het erop aankomt werkelijk andere volken met hun leven zouden gaan verdedigen tot het bittere eind? Natuurlijk niet, dan zou je Turken gestuurd moeten hebben. Dan zouden er nu 8.000 minder doden zijn gevallen in Srebrenica.
      De bange Hollanders vluchtten met de staart tussen de benen zonder omstel kijken, terwijl de executieschoten uit de bossen hoorbaar waren tijdens hun uitreis.
      Schandalige vertoning.
      En geen excuses maken achteraf, dat is nog het ergste. Stel je voor dat het geld zou gaan kosten. Nederlanders en hun centjes, scheidt ze niet!
      Wat kan ik verder nog zeggen…

      • De Nederlanders waren de enige die met zo’n waardeloos mandaat daar heen gingen, tegen beter weten in. Waar waren de Turken dan? Waarom gingen die niet?
        Waar was jij dan onversaagde held? Jij weet donders goed dat de Bosniërs zelf schijt hadden aan het bestand en dit vaak schonden om een reactie uit te lokken. Jij weet donders goed dat Nederland geen luchtsteun kreeg. Jij weet donders goed dat een F16 pilote dat wel heeft gedaan en ontslagen is voor haar heldendaad. Jij weet donders goed dat wij daar alleen zeer lichte wapens mee naar toe mochten nemen. Jij weet donders goed dat zelfs de torens van de pantserwagens af moesten. Jij weet donders goed dat de snelvuurkanonnen moesten worden vervangen door machinegeweren. Jij weet donders goed dat je met een aluminium pantserwagen niks begint tegen tanks. Jij weet donders goed dat daar dan luchtsteun voor nodig is. Jij weet donders goed dat ook zo’n geweldige Turk dan niets begint of slopen die tanks met blote handen? “Jouw” president weet dat ook. Nogmaals waar waren jullie met jullie geweldige leger dat zelfs Leopard A-4 tanks laat jatten door IS omdat ze op de loop gingen.

          • Je hebt gelijk Izmir. Bedankt. Dit forum gaat ook helemaal niet over Bosnië maar ik kan niet zo goed tegen praatjes van gasten die zelf nooit hun dienstplicht hebben vervuld en er niets van snappen.

          • Izmir, jij als veteraan weet dat als we daar YPR’s met toren hadden mogen hebben, Leopards, Apache’s, F-16’s, meer FAC mannen en special forces dat er dan niets met de Bosnische mannen was gebeurd. Je kunt het de Nederlandse regering kwalijk nemen dat ze er in zijn getrapt. Dom. Met full force was ook Raviv Rensen niet voor niets gestorven daar. Dat feestje met Willem Alexander was heel dom. Verder valt er de militairen niets te verwijten. Ik laat me dan ook provoceren als een nietsnut dat wel doet. Oorlog is triest. Het is triest dat er weer Turkse en Koerdische moeders huilen vanwege een narcistische fascist.

  7. De meest in het oog lopende eigenschap van een trol is dat hij argumenten negeert, alternatieve feiten en jij-bakken produceert of verbanden verzint die niet bestaan. Natuurlijk heb ik het over Maho, een malle Nederturk die als buikspreker van ‘zijn president’ doorgaat met pogingen om deze, enige informatieve site over Turkije, te ontregelen.
    .
    Zo blijft ons trolleke tegen beter weten in een verband leggen tussen het Nederlandse slavernijverleden, de NSB en de Nederlandse schrijvers op deze site. Hoe maf moet je zijn om zoiets te verzinnen?
    Al eerder schreef ik over de Ottomanen die via de Krim ruim 2,5 miljoen slaven importeerden uit Oekraïne, Rusland en Polen. Op Wikipedia lees ik:
    ‘Slavernij in het Ottomaanse Rijk vormde een legaal en belangrijk onderdeel van zowel de economie als de samenleving van het Rijk. In Constantinopel, de hoofdstad van het Rijk, bestond de bevolking van 1609 voor ongeveer een vijfde uit slaven. De slavernij van volkeren uit de Kaukasus werd in het begin van de 19e eeuw verboden, maar slaven uit andere bevolkingsgroepen bleven langer toegestaan. Zelfs na verschillende pogingen om de slavernij in de 19e eeuw af te schaffen, bleef de praktijk tot in de vroege 20e eeuw nagenoeg onaangedaan voortduren. Nog in 1908 werden er vrouwelijke slaven verkocht in het Ottomaanse Rijk. Seksuele exploitatie van slaven bleef gedurende de hele geschiedenis een centraal onderdeel van het Ottomaanse slavensysteem.’ https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij_in_het_Ottomaanse_Rijk
    .
    Daarbij verbleekt het eveneens misdadige slavernijverleden van Nederland. Maar toch komt het niet bij me op om te zeggen dat er tussen de grootschalige Ottomaanse mensenroof, uitbuiting en daarmee gepaard gaande verkrachtingen én de zieke opvattingen van Maho een verband bestaat. Voor Maho is dat geen probleem. Je moet toch maar durven om iemand als PKA te beledigen door te zeggen ‘Het zit in je genen vrind, in je genen! Het willen heersen en uitbuiten van andere mensen, jezelf beter voelen. Oftewel, de Arische übermensch uithangen. Nazi-nazaat dus.’
    .
    Ik ben zeer voor vrije meningsuiting. Maar wanneer die wordt misbruikt om mensen – of het nu Turken of Nederlanders zijn – doelbewust te beledigen dan wordt er mijns inziens een toelaatbare grens overschreden. Ik mag hopen dat de redactie mijn mening deelt dat proletengedrag niet bij Turksnieuws.nl past. De maat is vol, stop Maho.

    • Kees dat heb je weer mooi verwoord. Het is alleen zo dat een fascistisch en nep Turks rotjoch mij niet kan beledigen. Hij valt steeds door de mand. Als je gaat brallen dat je bakken met geld binnen haalt en je er blindelings vanuit gaat dat de andere schrijvers hier achter de lopende band staan in een fabriek dan weet ik wel op welk niveau deze trol opereert. Straatschoffie niveau. Hij heeft een zeer succesvol bedrijf waar hij leiding geeft aan Nederlandertjes die hij “ontslag” als ze niet precies doen wat hij zegt. Nou is dat “ontslag” hier in NL niet zo eenvoudig dus vraag ik mij af hoe de Grote Turkse Baas dat dan doet? Is gewoon een gefrustreerd rotjoch. Meer niet.

      • Kees ik heb de geschiedenis van mijn ouders beschreven omdat iedereen wel weet dat dit het wel en wee was van de gemiddelde Nederlanders. Alleen een volslagen idioot kan beweren dat wij allen nazaten zijn van Nazi’s. Een nog grotere idioot zal trachten de stelling van de opper idioot te verdedigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here