CHP-vicevoorzitster Selin Sayek Böke neemt ontslag (COLUMN)

1
18

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – In het artikel Er wordt nu al gespeculeerd over de presidentsverkiezingen van 2019 schreef ik dat de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) door roerige tijden gaat. Het stuk stond nog maar net online en de volgende schok diende zich aan voor de gematigd linkse seculiere nationalisten, met het ontslag van vicevoorzitter en woordvoerster Selin Sayek Böke.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik een zwak heb voor Böke. Ik ben onder de indruk van haar ideeën over economie en sociale rechtvaardigheid, en herken in haar iemand die het voortouw kan nemen in de vernieuwing waar de CHP. Vernieuwing waar deze partij heel hard aan toe is, wil ze meer weerstand kunnen bieden tegen de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Het viel me echter van Böke tegen dat ze instemde met het besluit om haar partijgenoot Fikri Saglar voor de tuchtraad van de CHP te slepen, naar aanleiding van diens kritiek op de besluiteloze doch autocratisch ingestelde partijleider Kemal Kilicdaroglu.

Dat laatste te meer omdat Böke zelf kritisch staat tegenover het gebrek aan interne democratie bij de CHP. Daarnaast was het vooral de reactie van de CHP op de uitslag van het referendum op 16 april waardoor Böke zich gedwongen voelde om haar ontslag aan te bieden.

De CHP had volgens haar veel krachtiger moeten reageren op het aanpassen van de regels door de verkiezingsraad (YSK) op de dag van het referendum. Zoals velen met haar zag Böke dit als een indicatie van verkiezingsfraude. Naar haar mening had de CHP daarop moeten reageren met een boycot van het parlement, maar dat gebeurde niet.

Het ontslag van Böke betekent niet dat ze haar positie in het parlement opgeeft en ze lijkt ook zeker niet van plan te zijn om de politiek te verlaten. Het is niet onvoorstelbaar dat ze Kilicdaroglu de loef af wil steken en een gooi wil doen naar het leiderschap van de partij. Kilicdaroglu lijkt die bui al te zien hangen. Hij maakte er in ieder geval geen geheim van ontstemd te zijn over haar besluit. Hij verweet haar voor onrust binnen de gelederen te zorgen.

Mocht Böke voldoende partijgenoten achter zich krijgen om Kilicdaroglu tot aftreden te dwingen, dan zou ze de tweede vrouw kunnen worden die in de nabije toekomst een belangrijke rol kan gaan spelen in de Turkse politiek. Naast haar is er immers Meral Aksener. Over deze dissident van de Partij van de Nationale Beweging (MHP) werd eerder aangenomen dat ze een eigen partij gaat beginnen, maar het is ook mogelijk dat ze een poging zal doen om MHP-leider Devlet Bahceli van zijn positie te verdrijven.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

1 REACTIE

  1. Terecht dat ze zich heeft terug getrokken om een signaal af te geven, hoop van harte dat ze een gooi doet naar het leiderschap van de CHP.
    Een krachtdadige vrouw met een heldere blik op de zaken , vele malen beter dan Kilicdaroglu die van alles roept maar niks presteert en uiteindelijk toch altijd maar weer naar de pijpen van Erdogan danst. Wel 1 nadeel voor Selin : ze is christen en in het huidige Turkije waarin schelden op anders gelovigen en denken op het hoogste niveau floreert , zal zij waarschijnlijk de partij niet groter maken ,maar waarschijnlijk wel veel sterker. De vrouwen zullen het land bevrijden !! Go go go Selin en Meral !!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here