Selin Sayek Böke over dollars in schoenendozen

4
14

boke-images

Istanbul- Selin Sayek Böke is de woordvoerdster, en vicevoorzitster verantwoordelijk voor economische zaken, van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP).

Vorige week sprak Böke zich uit over het economiebeleid van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en de oproep van president Erdogan om buitenlandse valuta in te wisselen voor Turkse lira’s. Böke:

‘Zij die geen dollars in hun zakken hebben denken misschien dat zij nergens last van zullen hebben. Helaas, het waardeverlies van de Turkse lira gaat aan niemand voorbij, of we dollars hebben of niet… Via de noodtoestand en verordeningen, het hameren op een presidentieel systeem, het ruzieschoppen met de gehele wereld, zorgt de AKP voor politieke risico’s waar wij allen armer door worden.’

Verder richtte Böke zich tegen president Erdogan:

‘Je hebt een paleis met talloze kamers en spendeerde daar miljarden lira’s aan. Hoeveel het precies kostte heb je zelfs nooit bekendgemaakt. Dan richt je je tot de burgers en laat je blik vallen op hun auto, die ze uit noodzaak kochten. Als spilzucht het probleem is, dan bevindt die zich aan de kant van de president en de AKP-regering. Zij die gedwongen worden te sparen terwijl ze bijna niets verdienen zijn de burgers. In Turkije ontvangen 6,5 miljoen burgers het minimuminkomen -1300 TL (343 euro), terwijl de hongergrens in Turkije op 1461 TL (386 euro) ligt. Over wat voor spilzucht heb je het? De ‘campagne om dollars te wisselen’ is niet minder gênant. Het bewijst dat ze niets weten van economie… Iedereen in Turkije weet al dat de dollars die gewisseld moeten worden zich in schoendozen bevinden.’

(Met schoendozen verwijst Böke naar het eind 2013 onthulde corruptieschandaal rond de AKP, naar aanleiding waarvan grote hoeveelheden dollars in schoenendozen werden gevonden.)

In het laatstverschenen nummer van het tijdschrift Turkish Policy Quarterly zette Selin Sayek Böke haar visie uiteen over heden en toekomst van de Turkse economie. Dat artikel kan hier worden gevonden.

Begin dit jaar werd Böke door een regeringsgezinde krant onder vuur genomen vanwege de gedeeltelijk niet-islamitische achtergrond van haar familie. Turksnieuws berichtte daar destijds over.

Istanbul/Peter Edel

4 REACTIES

 1. Tja, de waan van de dag, vandaag stijgt de lira 2,75 procent in waarde en meneer edel is stil. Zijn volgende artikel over de Turkse economie zal verschijnen als de lira weer een dagje daalt.
  Het zal nu eerst wel weer tijd zijn voor een artikeltje over de nietsbetekenende Reza zarap.

  • Ik zei toch al dat we peter weer over de lira zouden horen als de lira weer eens een slechte dag zou hebben? En verdomd, hij is zo voorspelbaar als een koekoeksklok; vrijdag had de lira even de wind tegen en hoppa, in het weekend weer een heel verhaal met toeters en bellen over dat de ondergang van Turkije nabij is.
   Maar ja, is dat nog serieus te nemen?

 2. Chp is de Turkse PvdA wat alsmaar krimpt vooral de laatste jaren met Kilictaroglu is tevens door de Fetö neergezette leider doormiddel van een sex schandaal video.
  De Chp is een nee geen enkel nieuwe wet wordt door hen
  gesteund en als iemand iets vindt van deze partij en in de kwade daglicht toont scharen ze zich achter Ataturk.
  De leden van Chp zijn de elite Turken worden ook alleen door de elite gekozen vooral in de gebieden Ankara,Izmir,
  Edirne. Als zij zo socialistisch zijn waarom kunnen zij geen stemmen krijgen in het zuidoosten van Turkije vraag ik mij af het is geen partij voor heel Turken en of Koerden en ook geen socialistische gedachtengoed hebben net zo vergelijkbaar als de PvdA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here