Lente en zon taboe verklaard in kringen rond AKP-regering (COLUMN)

6
10

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Ertem Sener is een Turkse sportverslaggever. Met 840.000 volgers op Twitter kan hij een ‘BT’er’ genoemd worden. Richard Moore is een ambassadeur van Groot-Brittannië in Ankara. Deze week raakten beide slaags met elkaar op de sociale media.

Aanleiding was een tweet van Moore met een foto van tulpen langs een muur van het Dolmabahce-paleis in Istanbul. Daar had hij de woorden ‘Tulpen in Istanbul kondigen de lente aan. Hoera!’ aan toegevoegd.

Niets lijkt onschuldiger, maar Ertem Sener dacht daar anders over en loste op Twitter een aantal salvo’s op Moore af waar de honden geen brood van lustten. Volgens Sener bevatte de tweet van Moore een verborgen boodschap ten gunste van een staatsgreep in Turkije. Daarnaast verweet hij Moore aan te sluiten bij de Turken die bij het referendum vandaag over een week van plan zijn om tegen de invoering van een presidentieel systeem te stemmen.

Hoerenzoon

Sener wist van geen ophouden:

‘Hoe laag zijn deze mensen. Ze helpen de nee-campagne en willen een staatsgreep. Mag Allah ons land beschermen tegen deze oneerlijke en lage mensen.’

‘Dit is hoe ze een boodschap aan Turkije geven. Ze zeggen: “als we geslaagd waren [met de couppoging in 2016] dan hadden deze tulpen eerder gebloeid.’

‘Britse hond. Deze tulpen zijn al eeuwen in [martelaren]bloed gedrenkt! Dat weten jullie voorouders heel goed, laaghartige honden.’

‘De bazen van de moordenaar die kinderen met chemische wapens vermoordde in Syrië hebben het recht niet om over lente en tulpen te spreken.’

Alsof hij zichzelf nog niet duidelijk genoeg vond meende Sener dat hij Moore ook nog voor ‘hoerenzoon’ moest uitschelden. Moore reageerde op Twitter, kort maar met befaamde Britse onderkoeldheid:

‘Oh dear! Who is this fool?’

Nieuw doelwit

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de knoppen doorsloegen bij Sener. Er is echter meer aan de hand, want de laatste weken begint Groot-Brittannië een nieuw doelwit te worden voor de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en omgeving. Zo zei Yigit Bulut, de adviseur van president Erdogan, eerder deze week dat Turkije door de Britten gecontroleerd zal blijven worden wanneer het presidentieel systeem niet ingevoerd wordt.

De anti-Britse stemming in Ankara is nieuw en valt daarom op. Kort geleden werden de Britten nog ontzien bij de Turkse haatcampagne tegen Europa. Dat had alles te maken met Brexit. Erdogan hoopte op lucratieve overeenkomsten met Londen en toonde zich in dat kader erg vergevingsgezind. Dat de voormalige burgemeester van de Britse hoofdstad, en huidige buitenlandminister, Boris Johnson een prijs in de wacht sleepte voor het meest beledigende gedicht over hem, kon Erdogan zelfs niet van zijn stuk brengen. Erdogan zweeg er over als het graf toen Johnson Turkije bezocht.

FCO

Een eind vorige maand verschenen rapport van de buitenlandcommissie van het Britse parlement (FCO) veranderde veel. Daarin werd er weliswaar rekening mee gehouden dat volgelingen van imam Fethullah Gülen bij de couppoging van vorig jaar betrokken waren, maar de FCO zag geen bewijzen voor verantwoordelijkheid van de beweging als geheel. Wie het aldus stelt kan rekenen op woede-uitbarstingen in Ankara.

Kortom, Groot-Brittannië staat nu ook op de haatlijst van de AKP en Sener nam met zijn aanval op Moore zijn aandeel in het demoniseren van de Britten.

Dat laatstgenoemde over de lente schreef in zijn tweet vormde voor Sener mogelijk een extra aanleiding. Momenteel doet namelijk het gerucht de ronde in Turkije als zou Gülen een bijzondere gebeurtenis voor de lente hebben aangekondigd. Erdogans medestanders interpreteren dat als een volgende poging tot staatsgreep. In AKP-kringen, waar Sener duidelijk toe behoort, maakt dat het woord ‘lente’ nu net zo taboe als ‘nee’.

Zon

Met de lente komt de zon. De Republikeinse Volkspartij (CHP) en de Democratische Volkspartij gebruiken de zon als symbool in hun nee-campagne ten aanzien van het referendum. De na het protest tegen de afbraak van Istanbuls Gezipark in 2013 opgerichte Verenigde Juni-beweging doet dat eveneens.

De Yeni Safak heeft een probleem met de zon als symbool. Dit regeringsgezinde dagblad noemt het ‘de implicatie van een Gezi-achtige chaos.

Ironisch genoeg betekent Yeni Safak ‘nieuwe zonsopkomst’. Zon is licht. Dus hoe zit het met de lamp in het logo van de AKP? Toen de hoop nog leefde dat de AKP voor een verbetering van de mensenrechten en meer sociale rechtvaardigheid zou zorgen leek er licht uit die lamp te komen. Tien jaar geleden ging de dimmer echter om en ondertussen is het licht gedoofd. Achteraf beschouwd was het vals licht.

‘In de schaduw is geen licht’, zei de dichter Simon Vinkenoog ooit. De AKP-lamp staat in een schaduw waar de haat gedijt.

Nazaten van nazi’s

Zoals bekend stond Nederland al eerder op de haatlijst van dat grote paleis in Ankara. Volgens Erdogan zijn niet alleen Duitsers, maar ook Nederlanders ‘nazaten van nazi’s.’ Woorden schieten tekort om uit te drukken hoe woedend ik daar over ben.

Mijn moeder behoorde tijdens WOII niet tot een bevolkingsgroep waar het Hitler-tuig het specifiek op voorzien had, maar toch heeft ze vooral tijdens de Hongerwinter zwaar geleden. Haar menu bestond uit bloembollen en stijfsel. Dat wil zeggen, als ze geluk had, want vaker moest ze vuilnisbakken uitschrapen om te overleven. Schoenen had ze niet. In plaats daarvan droeg ze twee plankjes met touwtjes aan haar voeten.

Als kind van mijn moeder ben ik volgens de Turkse president dus een ‘nazaat van een nazi.’ Ik ben beledigd, tot op het bot. Ga je mond spoelen met water en zeep Recep Tayyip Erdogan!

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

6 REACTIES

 1. Sorry edel, je kunt wel zielige verhaaltjes over je moeder vertellen, maar haar tijdgenoten (toch echt Nederlanders) waren verantwoordelijk voor de overhandiging van 102.000 Nederlandse joden die on samenwerking met de Duitse nazi’s de oven in werden geschoven.
  Ontken het maar eens.
  Vooral niet publiceren dit bericht, want het bevat een waarheid als een koe, alleen niet jouw gewenste waarheid.

  • Alsof mevrouw Hanife het zo te doen heeft met de Joden .. whahahaha je bedoeld de waarheid van een schaap een Erdoschaap , nieuw schapenras van de smerigste soort , zeg maar varkens eigenlijk 🙂

 2. Ja Hanife, je hebt volstrekt gelijk. Wat dat betreft kunnen Nederlanders (hoewel jij daartoe ook behoort) een voorbeeld nemen aan Turkije waar jodenhaat volstrekt onbekend is.
  .
  Ne, nu lieg ik. Tal van bronnen bewijzen immers het tegendeel. Wat te zeggen van dit bericht van 7 augustus 2016: ‘Turkije staat in Europa op plaats 1 van Joden hatende landen volgens de wereldkaart van het antisemitisme. De Jodenhaat in Turkije bedraagt met constant toenemende percentages inmiddels 71%. Dat betekent dat 35 miljoen Turken antisemieten zijn. Dat zijn schokkende cijfers, die in principe de opname van dit half Aziatische land in de EU verbieden, want geen enkel Europees land zou aan met bruin nazi gedachtegoed besmette mensen een thuis moeten bieden.
  https://ejbron.wordpress.com/2016/08/07/turkije-heeft-de-meeste-antisemieten-en-racisten-in-europa/
  .
  Of deze mededeling van 11 september 2016 naar aanleiding van het overlijden van Ishak Alaton, een 89-jarige Turkse zakenman van joodse afkomst:
  “Ishak Alaton, de lieveling van Soros en een Joodse woekeraar, heeft het loodje gelegd. Meester Baphomet was niet in staat om hem te beschermen. Ik wens hetzelfde voor andere Joodse vampieren.”
  “Zelfs degenen wier hoogste doel het is om geld te maken, nemen uiteindelijk afscheid van het leven. Ishak Alaton verloor zijn leven.”
  “Zelfs zijn airconditioning zal hem niet genoeg afkoelen in het hiernamaals.”
  “Het is reden tot vreugde dat er weer een Jood valt vóór de Bayram.” https://nl.gatestoneinstitute.org/9378/joden-sterven-turken-vieren-feest
  En zo kan ik doorgaan. wanneer je de zoekwoorden ‘Turkije’ en ‘jodenhaat’ googelt verschijnen er 30.500 hits op je scherm.
  .
  Dat in Turkije de joden niet naar de gaskamers zijn gesleept, heeft niets te maken met liefde voor het oude volk, maar vooral met het feit dat Turkije tijdens WO2 niet door de nazi’s was bezet. Het is waar dat onder de Ottomanen de joden relatief veel rust en vrijheid genoten, maar tijdens de Republiek was dat veel minder het geval. Ik citeer Wikipedia: ‘In 1934 vond er een pogrom plaats tegen de joodse bevolking in Oost-Thracië waarna duizenden van hen naar Istanboel vluchtten. Net als andere niet-moslimminderheden van Turkije werden de joden onterecht te veel belast op basis van de Varl?k Vergisi (Welzijnsbelasting) van 1942! (het uitroepteken achter 1942 is van mij).
  .
  Overigens neem ik je eenzijdige gebabbel niet echt kwalijk, want het is bekend dat het Turkse geschiedenisonderwijs nog slechter is dan in Nederland. Veel Turken zijn nu eenmaal het slachtoffer van historische misleiding. Dat is mede een verklaring waarom de fascistische, jodenhatende MHP bij verkiezingen al decennia goed is voor 15 tot 20% van de stemmen. In 1935 vergaarde de Nederlandse NSB op haar hoogtepunt 8%. Hiermee zeg ik beslist niet dat de Nederlanders 2 x beschaafder zijn, maar wel dat je naar racisme en jodenhaat in Turkije niet lang hoeft te zoeken – en dan druk ik mij heel, heel zacht uit.

  • Ok Kees dat mag dan wel zo zijn maar de Turken hebben geen 102.000 joden netjes aan de nazi’s overgedragen . Ik had het eigenlijk meer over figuren als Hanife , de Erdohoer ofwel Erdocriet .. goed woord ‘Erdo” je kan ervan alles achter plakken.

 3. @ Bliksemschiecht

  Dat er door Nederland 102.000 joden ‘netjes aan de nazi’s zijn overgedragen’ is waar en niet waar. Veel Nederlanders hebben joden met gevaar voor eigen leven (daar stond de doodstraf of het concentratiekamp op) verborgen. Aan de Februaristaking van 1941, uit protest tegen de jodenvervolging, namen duizenden Nederlandse arbeiders deel en was in haar soort de enige massa-actie ten gunste van de joden in bezet Europa.
  Maar het is ook waar dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse politie, soms enthousiast, medewerking verleende aan het oppakken en deporteren van joden. En het is eveneens waar dat tal van geldbeluste Nederlandse ondernemers (zoals bunkerbouwers) hand en spandiensten verleenden aan de nazi’s. Hetzelfde gold voor een deel van de media, met dagblad De Telegraaf voorop. Tenslotte is het ook waar dat de weinige joden die de concentratiekampen overleefden, na terugkeer konden fluiten naar hun geroofde bezittingen.
  .
  Maar daar gaat het in deze discussie niet om. Ik reageerde op Hanife die met haar gebabbel suggereert alsof Turkije en de Turken, sprekend over jodenhaat, brandschoon zijn. In dat verband wees ik op de openlijke jodenhaat van de MHP-fascisten die al voor Erdogan, nota bene samen met de CHP, deel uitmaakten van Turkse kabinetten. Wie meer wil weten over hun ideologische smeerlapperij moet deze deze link maar eens aanklikken: https://afa.home.xs4all.nl/comite/lakaf/h3.html
  Lees en sidder.
  .
  Ook Peter Edel heeft in zijn ‘Diepte van de Bosporus’ het nodige geschreven over voorkomend antisemitisme in Turkije, niet alleen onder islamisten, maar ook in seculiere kringen, zie https://www.epo.be/peteredel/aanvullingen/hoofdstuk_16/05_Antisemitisme_in_Turkije.php

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here