Turkije wacht op de volgende aanslag (COLUMN)

10
7

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Het aantal dodelijk slachtoffers van de aanslag afgelopen zaterdag bij de Vodafone Arena in Istanbul staat volgens de laatste berichten op 44. Ondertussen hebben de Teyrenbazen Azadiya Kurdistan, oftewel de Koerdische Vrijheidshaviken (TAK), de verantwoordelijkheid er voor opgeëist.

In 2005 trad TAK voor het eerst in de openbaarheid, als afsplitsing van de PKK. De reden was dat men de PKK te soft vond.

Een jaar later pleegde TAK een aanval op een politiebureau in Malatya en in 2010 kwamen vier militairen en een burger om het leven als gevolg van een door TAK geplaatste bom langs de kant van een weg in Istanbul.

Daarna werd het stil rond TAK. Dat wil zeggen, tot een aanslag op de Sabiha Gökcen luchthaven in Istanbul op 23 december 2015 waarbij een persoon om het leven kwam. Daarna pleegde TAK de aanslag in Ankara van 17 februari, op een bus met militairen waarbij 29 dodelijke slachtoffers vielen.

Mysterie

TAK is met veel mysterie omgeven. Het is onduidelijk hoeveel leden de organisatie kent en wie er de leiding over heeft. Daarnaast bestaat er geen volledige zekerheid over de connectie met de PKK. Ondanks de afsplitsing in 2005 wordt er tegenwoordig echter vaak vanuit gegaan dat TAK een onderdeel is van de PKK. Met als enig verschil dat de PKK zich op Zuidoost Turkije concentreert, terwijl TAK de westelijk gelegen grote steden voor haar rekening neemt.

Daarmee is niet gezegd dat TAK bevelen volgt van het PKK-commando in de Kandil-bergen van Irak. Het staat niet eens vast of Kandil vooraf op de hoogte is van door de PKK gepleegde aanslagen. Dat komt door de cellenstructuur van de PKK, waarbij afzonderlijke groepen onafhankelijk van elkaar tot acties beslissen. Er is alle reden om aan te nemen dat TAK op soortgelijke wijze te werk gaat. Aan de andere kant wil dat uiteraard niet zeggen dat men zich in Kandil niet in de aanslagen van de PKK en TAK kan vinden; integendeel.

Vast staat in ieder geval dat TAK en PKK uitgaan van dezelfde ideologie. Verder zijn de aanslagen van TAK geringer in aantal dan die van de PKK, maar omdat ze in Istanbul en Ankara worden gepleegd en er veel slachtoffers bij vallen hebben ze een grotere impact op het publiek.

Wraak

Weer een aanslag dus, en iedere keer is er de wetenschap dat het niet de laatste zal zijn. Het is lijdzaam afwachten tot er nieuwe ‘sehitler’ (martelaren) vallen bij een aanslag. Om volstrekt wanhopig van te worden.

Bovendien weten we nu dat de operaties door de Turkse staat tegen de PKK, noch de sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli jl. afgekondigde noodtoestand, aanslagen in grote steden kunnen voorkomen.

De locatie van de aanslag van zaterdag was nota bene op een kilometer afstand van het kantoor dat de premier in Istanbul heeft, en viel op een dag waarop de politie verklaarde een grootschalige actie tegen terrorisme te hebben uitgevoerd.

Minister van Binnenlandse Zaken Soylu zei dat de regering voorlopig slechts voornemens is tot wraak. Dat hebben we vaker gehoord; we horen dat al meer dan 35 jaar en toch zijn er nog altijd aanslagen. Wraak leidt tot aanslagen en vice versa; zo komt er nooit een einde aan.

De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) zou zich eens in moeten zetten om TAK en PKK efficiënt de wind uit de zeilen te nemen. Dat kan zeker.

Despair index

Een factor waardoor beide organisaties er telkens weer in slagen om activisten te vinden die bereid zijn te sterven voor de Koerdische zaak, is bijvoorbeeld de werkloosheid onder jongeren.

Werkloosheid leidt tot wanhoop, en daar grossiert Turkije in. De website Bne-Intellinews houdt een ‘despair index’ bij, met cijfers over armoede, inflatie en werkloosheid als uitgangspunten. Op deze index haalt Turkije een bedroevende 42 procent. Ter vergelijking: Nederland staat op 14 procent. In slechts drie landen op de index is de bevolking volgens Bne-Intellinews nog wanhopiger dan in Turkije.

Het laat zich raden dat Zuidoost Turkije qua wanhoop slechter scoort dan het landelijk gemiddelde. Met name ook wat betreft jeugdwerkloosheid. Voor organisaties als TAK en de PKK – maar ook voor de Islamitische Staat (IS) – is dat koren op de molen, omdat wanhoop tot radicalisering leidt. Zonder enig perspectief zien jongeren geen andere keuze dan zich bij extremistische organisaties aan te sluiten.

HDP

Bestrijd de werkloosheid en je bestrijd TAK, de PKK en IS, zo simpel ligt het. Alle beloften van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) over een verbetering van de economische situatie in Zuidoost Turkije ten spijt komt daar echter niets van. Of dat alsnog zal gebeuren meen ik te moeten betwijfelen, met een regering waaronder het verschil tussen arm en rijk de laatste jaren alleen maar gegroeid in Turkije.

Minister Soylu ziet dan ook meer heil in wraak dan in structurele maatregelen. Wraak kwam er vandaag, al was die niet gericht op TAK. In plaatst daarvan werd de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) als zonderbok voor de aanslag aangewezen. 236 medewerkers daarvan werden in ieder geval aangehouden.

De HDP deelt het streven van TAK en de PKK naar autonomie voor de Koerdische gebieden (in de vorm van gedecentraliseerd bestuur), maar streeft deze doelstelling langs politieke wegen na. Dat komt de HDP op de beschuldiging van ‘propaganda voor terrorisme’ te staan door de AKP. Zoals ieder pleidooi voor vrede zo langzamerhand gelijkstaat aan propganda voor terrorisme, als het aan de AKP ligt. Als gevolg werden in november al veel HDP-politici gearresteerd, waaronder de fractieleiders Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag.

Met de 236 aanhoudingen van vandaag maakt de AKP eens te meer duidelijk geen politieke oplossing te wensen. Liever gaat ze tot in het oneindige door met oorlogvoeren tegen vijanden die met dit beleid nooit definitief verslagen kunnen worden.

Dat laatste is ook verklaarbaar, want voor de AKP valt meer winst uit oorlog te halen dan uit vrede. Bijvoorbeeld omdat het publiek zo rijp gemaakt kan worden voor een aan het dictatoriale grenzend presidentieel systeem. Aldus beredeneerd hoeft er ook geen samenzweringstheorie bij gehaald te worden om te begrijpen dat TAK en/of de PKK – in morele zin – niet de enige verantwoordelijken waren voor de aanslag van afgelopen zaterdag. Zoals TAK en PKK medeverantwoordelijk zullen zijn voor een alleenheerschappij van president Erdogan bij de invoering van een presidentieel systeem.

Demirtas

Vanuit zijn cel in de gevangenis van Edirne (*) verklaarde Demirtas het volgende naar aanleiding van de aanslag in Istanbul:

‘Ik veroordeel het bloedbad dat zaterdagavond werd aangericht. Ik wens iedereen die het leven verloor als gevolg van de aanslagen een zegening van Allah, biedt hun families mijn condoleances en hoop dat zij geduld hebben. Ik wens onze gewonde landgenoten een spoedig herstel. Ik vraag iedereen binnen de samenleving om tegenover geweld samen te staan voor vrede, broederschap, democratie en vrijheid! Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, we mogen het verdedigen van vrijheid, die voor ons heilig is, niet opgeven. We mogen de hoop niet opgeven. Alleen met solidariteit kunnen we de storm die over dit land raast achter ons laten.’

(*) Demirtas had volgens HDP-volksvertegenwoordiger twee dagen geleden problemen met zijn hart. Dat zou al eerder zijn gebeurd en volgens Bilgen werd Demirtas toen niet toegestaan medische handeling te ondergaan.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

10 REACTIES

 1. Aan het einde van je column toch weer even een PKK terrorist knuffelen, dit is nou precies wat ik bedoel.
  Vrijheid haviken what the Hell het zijn verdomme terroristen. Ga alstublieft door met het knuffelen van deze terroristen en verheerlijking ervan.

  Sehit worden is een wens van ieder moslim, dit kan een terreur knuffelaar niet begrijpen zij hebben een doel wat niet te bereiken is dankzij het Turkse volk.

  Zolang Europa PKK terroristen zullen steunen zal er geen einde komen, het is eigenlijk een oorlog met EU zoals de oorlog in Syrië een oorlog met Amerika is dat tegen de wil van Turkije YPG terroristen steunen.

 2. Weet je, iedere keer neem ikme voor ofniet te reageren op je onzinnige berichtgeving, maar je weet steeds weer het lied onder mijn nagels weg te zuipen en mij te dwingen tot een reactie.
  Dus jij wil de AKP de schuld geven van het bestaan en voortbestaan van de PKK of TAK? Want ja, de AKP doet te weinig aan werkloosheidsbestrijding. En wie was er voor de AKP dan verantwoordelijk?
  De AKP ruimt alleen maar de troep van voorgaande regeringen op, die naar de pijpen van het leger bleven dansen. Datzelfde leger hield de PKK dankbaar in stand om ongelimiteerde budgetten bij die regeringen los te weken, met goedvinden van het volk, want dat werd voorgelogen dat men echt bezig was met het opruimen van de terroristen, terwijl ze in werkelijkheid juist in stand werden gehouden door het leger.
  De AKP heeft de belangrijkste stap genomen die maar kan worden genomen in de strijd tegen de PKK, en dat heeft niks met werkloosheid te maken. De AKP heeft onoprechte militaire leiders, of dat nou kemalisten of FETÖ misbaksels zijn, opgeruimd uit het leger. Vanaf nu kan effectief korte metten worden gemaakt met de de TAK en PKK. Uitroeien met wortel en tak. Pas daarna kan er vrede heersen in het zuidoosten van Turkije, waarna de bedrijvigheid en werkgelegenheid als vanzelf zullen volgen.
  Dát is de enige juiste volgorde, en niet jouw passieve geleuter. Dat werkt misschien in Nederland, maar niet in Turkije.
  En de HDP is wat dat betreft net zo hard door de mand gevallen en moet worden ontbonden.
  Geen enkele connectie of zelfs de kleinste empathie voor de PKK honden mag nog worden getolereerd. Alleen partijen die zelfs de kleinste vorm van geweld tegen de Turkse wetten en orde ten strengste afkeuren mogen nog in ons beschaafde parlement plaatsnemen.

 3. Demirta?, dat is toch dat gedrocht die zich regelmatig laat zien bij begrafenissen van PKK-terroristen? Wel heel schijnheilig dat hij tot vrede oproept. Nou ja, hij zit in ieder geval in de cel, daar waar een crimineel hoort te zitten.
  Met hypocrieten als Demirta? gaan wij niet tot een politieke oplossing komen. Alleen met mensen die in de verste verten helemaal niks met de PKK te maken hebben en brandschoon zijn gaan wij tot een oplossing komen.
  Iemand wiens broer bij de PKK zit kan onmogelijk los worden gezien van die verboden terroristische organisatie.
  Konden ze nou niemand anders vonden onder de 15 miljoen Koerden om hen te vertegenwoordigen?
  Het is gewoon dom om hem aan het roer te zetten, hij heeft de schijn tegen.

 4. Wat een onzin peter! Je kijkt heel appart naar de zaken zeker met de bril van een terrorist.
  Wat ik ook jammer vind is dat jij als een vrije journalist niet de waarheden maar de verwoordingen van de terroristen aanneemt.
  Ten eerste Tak en pkk zijn het zelfde zooi.TERRORISTEN !! Dus.
  Ten tweede zij zijn geen vrijheidstrijders!!
  Zij beperken helaas de vrijheid van de koerden.
  Jij schrijft dat de werkloosheid grootste reden bron van aansluiting bij pkk is.
  Juist de pkk zorgt er voor dat de werkloosheid zo hoog blijft onder de jongeren!
  De burgemeesters van de grote steden in oost zuid Turkije waren van hdp. Heb je uitgezocht wat zij vood de burgers gedaan gebben in de afgelopen 10 jaar?? Zij hebben alle gemeentelijke faciliteiten en financien gebruik ten behoeve van de terroristen innde bergen.
  Ik zou zeggen ga eert eerlijk en goed uitzoeken en dan schrijven!!

 5. Turkse rechter heeft bepaald dat de tak niet bestaat en dat het gewoon pkk is… en dan komt een blanke westerling het eventjes vertellen wat een tak is en ook nog eens een terroristen leider citeert in zijn columns… wat een clown

 6. Door het eenzijdig schrijven en terroristen goed proberen te praten het beestje PKK (Terroristen) niet bij naam te noemen als zijnde terroristen wordt ik meer en meer gedwongen Erdogan zijn uitspraken te geloven ook al zijn deze niet op de lijn van mijn gedachten.

  Toch moet ik een keuze maken.

  Als ik dit soort teksten lees zoals u ze beschrijft in u artikel met de teksten van Erdogan vergelijk, en daar een partij uit moet kiezen is het niet moeilijk al ben ik het met beiden niet eens om achter Erdogan te staan, met dank aan de Nederlandse en Europese hypocriete media.

  Ik heb u al eerder een aantal vragen gesteld met WAAROM deze zijn door u jammer genoeg niet beantwoord.

  Ik zie duidelijk dat terrorisme in Turkije goedgekeurd wordt door de Nederlandse media.

  Mijn socialistische gedachtegoed is tegen geweld en helemaal tegen wapens ook al doet de tegenstander dat wel.

  • Beste Ramiz,
   Peter is een openlijke sympathisant van de HDP en Demirta?. Dat heeft hij op deze website in het verleden niet onder stoelen of banken gestoken. De banden tussen HDP en de verboden terroristische organisatie PKK zijn de afgelopen jaren steeds openlijker en duidelijker geworden, maar toch neemt peter geen uitdrukkelijke afstand van de HDP en haar aan terreur medeplichtige parlementsleden. Hij bezigt allerlei verzachtende bijvoeglijke naamwoorden als het om de PKK-terroristen gaat.
   Nu heeft Peter zich naar eigen zeggen in het verleden al 2 keer eerder ingelaten met achteraf de verkeerde partij (zionistenstaat Israël en de krant Zaman) dus wat dat betreft heeft hij een reputatie. Ik mag alleen maar hopen dat hij over enkele jaren zelf nederig zal erkennen dat hij een derde keer op het verkeerde paard heeft gewed.

 7. Beste heer Edel,
  Ik lees je columns met veel intersse, maar de reacties van veelal Turkse Nederlanders roepen bij mij enorme weerstand op. Het meest opvallende is de eenzijdige visie op humanisme. Streven naar rechtvaardigheid, democratie, gelijkheid en vrijheid van meningsuiting binnen de kaders van het regime van Erdogan, alles daar buiten is terrorisme. Waarschijnlijk ben ik ook een terrorist daar ik Erdogan een narcist eerste klas vind. Ik ben koerdisch, “landloos”, vermoedelijk met Armeens, bloed, en de kers op de taart is dat ik ook nog eens alevitisch ben, “goddeloos”. Ik pleit voor gelijke rechten voor iedereen zowel hier als in Turkije. Beste mensen, mocht je voortaan pleiten voor gelijkheid, bedenk dan eerst dat die rechten niet alleen voor Turken geldt maar voor iedereen. Wat een sociaal nationalisme….

  • Geachte Dogan,
   U geeft aan dat u Koerd, Armeens, Aleviet bent, dan vraag ik mij af wat is dan een Turk?
   Ik voel mij een Nederlander van Turks komaf over mijn Turk zijn van mijn moeders kant ben ik Syrisch van mijn vaders kant Koerdisch en Libanees, wat ben ik dan?
   Ik voel mij Turk en Nederlander omdat ik hier woon maar zal nooit een stuk land opeisen helemaal niet met geweld.
   Als men in een land woont geldt de wet voor ieder, de vrijheid, rechtvaardigheid en Democratie wil iedereen en in een democratie niet met geweld, daar bereikt men niets mee.

   En dhr Edel heeft al eerder weleens aangegeven dat het volk in Turkije zo divers is (multicultureel).
   Het volk in Turkije bestaat alleen maar uit nomadenvolk.

   Je kan de Terreur niet goedpraten als je het over democratie hebt, wat mij opvalt in Nederland is dat de Socialisten de PKK omarmd mijn gedachtegoed streeft ook naar socialisme maar ben tegen geweld en wapens.

   Dhr Volker van de G is zogenaamd links en vermoord dhr Fortuin hoe kan men dit in een democratie rechtvaardigen, dat kan er bij mij niet in net zoals de PKK, DHKPC, TAK en al die andere idioten die geweld gebruiken om hun zin te krijgen.

   De bril waaruit dhr Edel van kijkt heb ik nog nooit op gehad en zo eenzijdig kan ik niet kijken tenslotte leven er in Turkije niet alleen Koerden.

 8. Europa heeft de Turkse monster gecreerd die ze graag wouden hebben. Peter is in mijn ogen absoluut geen Pkk of hdp symphatisant. Zonder Ecevit was er nooit een wapenstilstand geweest in Turkije en de Akp heeft het opgeblazen. Waar waren de anti Hdp en anti pkk geluiden toen de pkk symphatisanten een aantal jaren terug turkse stanbeelden in oostTurkije in de fik staken? He he? Waar waren de anti- pkk geluiden toen de pkk weer checkpoints had in Oost Turkije? He he? I rest my case. Welterusten allemaal. Trouwens niet alle vaderlands lievende kemalisme aanhangers zijn elite. De middenklasse en arbeiders laag zijn veelal de werkelijk godsvrezende mensen en doen niet hypocriet over Islamitische regels die Akp aanhangers veelal toepassen wanneer ze er zin in hebben. Dus proost jongens als jullie vanavond aan de whisky zijn en morgen allah allah roepen. Ik heb mij hier vaak genoeg over uitgelaten. Jullie zijn allemaal Neo Ottomaanse idioten succes met de verovering van de wereld. Ik erger mij ook dat Europa de pkk geen terroristen noemt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here