Erdogan komt tot inkeer over vertrek al-Assad

16
7

burning-dollar-index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Nieuws uit Turkije kan erg vluchtig zijn. In mijn gisteren verschenen artikel schreef ik dat de Turkse Strijdkrachten volgens president Erdogan niet alleen in Syrië zijn om met de Islamitische Staat (IS) en Koerdische milities te vechten, maar vooral ook om de Syrische president al-Assad te verdrijven.

Mijn artikel stond nog maar koud online en Erdogan kwam al op zijn woorden terug:

‘Het doelwit van Operatie Eufraat Schild is niet een specifiek land of een specifieke persoon, maar de terroristische organisaties.’

Is hier misschien iemand tot de orde geroepen? Het heeft er alle schijn van. Fijn toch zo’n president die wat uitkraamt, om twee dagen later een U-bocht te nemen waar de mond van het volledig Formule 1 circus van open zou vallen. Woorden als wispelturig en onberekenbaar schieten tekort. Denkt Erdogan dat iemand in het buitenland hem op deze manier nog serieus neemt? Maakt niet uit, want met uitzondering van een stel dictators doet niemand dat daar nog.

Karagul

Neemt de vraag niet weg waarom hij tot zijn uitspraak van eerder deze week kwam. In mijn vorige artikel suggereerde ik al dat het meer te maken heeft met wat in Turkije speelt. De islamitische media begon gefrustreerd te raken over de lauwe opstelling van Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) ten aanzien van Aleppo sinds het herstel van de betrekkingen met Rusland.

Ibrahim Karagul, de hoofdredacteur van de regeringsgezinde krant Yeni Safak draaide er niet omheen en beloofde dat er wraak zou worden genomen voor de slachtoffers van Aleppo. En prompt kwam Erdogan met zijn uitspraak over het verdrijven van al-Assad. Leidt tot de veronderstelling dat wat Karagul zegt en denkt erg belangrijk is voor Erdogan. Hij is ook vaak in de nabijheid van de president te vinden. Zo mag hij tijdens buitenlandse reizen van Erdogan altijd mee in het presidentiële vliegtuig. Nee, niet de eerste de beste voor Erdogan die Karagul.

Shanghai

Wat er deze week gebeurde leert dat Erdogan klem zit tussen zijn islamistische achterban en Rusland. Hij moet echter vooraf al geweten hebben dat hij zijn dreigement aan het adres van al-Assad geen gestalte kon geven. Alles bij elkaar opgeteld werd het zo een aardige afgang, al zullen zijn medestanders het waarschijnlijk als een glorieuze overwinning vieren.

Erdogan zegt regelmatig dat Turkije binnen de Shanghai Cooperation Organization (SCO) meer vrijheid zou kennen dan in de NAVO en de EU. Kijk echter eens wat er gebeurt als hij iets zegt waar Rusland het niet mee eens is. Dan wordt hij onmiddellijk teruggefloten. En dat terwijl Turkije (nog) niet eens lid is van de SCO. Ik zou daar nog maar eens goed over nadenken als ik Erdogan was.

Red Bull

Ondertussen blijft de Turkse Lira met een duizelingwekkende vaart dalen. Gisteren was het schrikken van 3,50 ten opzichte van de dollar, vandaag was het dat van bijna 3,56. Het gaat zo snel dat het logo van Red Bull de Turkse bankbiljetten net zo goed zou staan als de bolide van Max Verstappen.

Er zijn er die hier geen enkel probleem herkennen. Dat wil zeggen, het AKP-volk dat volhoudt dat de Turkse economie er nooit beter voor heeft gestaan. Erdogan kan de dreiging van de tuimelende lira echter niet meer voor zich houden, want hij riep zijn landgenoten op om vreemde valuta in te wisselen voor goud en lira’s. Deed hij zeker niet omdat de devaluatie van de Turkse munteenheid zo goed is voor de economie.

Erdogan zou Erdogan niet zijn als hij zijn oproep niet in het kader van de bekende samenzweringstheorieën had gegoten. ‘Neem deze stap, en het spel dat sommigen spelen is snel voorbij’, zei hij. Natuurlijk, de economische malaise is volgens hem de schuld van de duistere machten die jaloers zijn op het nieuwe Turkije. Alsof die er verantwoordelijk voor zijn dat de AKP geen hervormingen doorvoerde om de Turkse te beschermen tegen onvermijdelijke shocks. Dat had het oppermachtige nieuwe Turkije niet nodig, vond Erdogan. Hoogmoed komt voor de val, luidt het gezegde.

In de hens

Erdogans is altijd vaag over wie die samenzweerders zijn, met termen als ‘rente lobby’ of de ‘superieure geest’. Wie hij precies bedoelt kwam naar voren bij een protest tegen de EU en de VS van een stel met hem sympathiserende veeboeren in de provincie Aksaray. Daarbij werd deze verklaring afgelegd:

‘Ze konden de staatsgreep van 15 juli niet plegen met tanks, wapens en F-16 vliegtuigen. Dus nu willen Europa en Amerika de coup via de economie afmaken. In reactie daarop zullen wij Anatoliërs de dollar en de euro niet in onze markt gebruiken… We zeggen nee tegen de dollar en de euro tot opperbevelhebber Recep Tayyip Erdogan ons zegt dit protest te beëindigen.’

Bij het protest in Aksaray bleek dat Erdogans samenzweringstheorieën vanuit zijn eigen perspectief enigszins ongewenste gevolgen kunnen krijgen, want de veeboeren meenden er goed aan te doen dollar- en eurobiljetten in de hens te steken.

Leuk natuurlijk, zoveel loyaliteit, maar had de ‘opperbevelhebber’ niet liever gezien dat het Amerikaanse geld voor lira’s of goud werd ingewisseld? Bovendien, is het niet goedkoper om uit protest ouderwets een vlag in de fik te steken?

Overigens gingen een paar maanden geleden ook al eens dollars in vlammen op. Toen omdat het bezit ervan als bewijs werd gezien voor betrokkenheid bij de beweging rond Fethullah Gülen, de imam die door de AKP wordt beschouwd als de kwade genius achter de couppoging.

Het kan natuurlijk altijd gekker. De Britse band KLF verbrandde in 1994 in een vlaag van verstandsverbijstering een miljoen Britse pond…

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

16 REACTIES

 1. Je haat onze president intens hè? Vroeg ik je al eens eerder.
  Je columns zijn steeds meer niet om aan te zien, de haat, de afgunst en alles wat je Turkije aan lelijkheid toewenst.
  Schande.
  Geeft Erdo?an een keer blijk flexibel te kunnen zijn door vrienden te blijven met president putin, is het weer niet goed.
  Wat jij niet snapt is, dat als je Assad weg wilt hebben je eerst goede vrienden moet blijven met Putin.

  • Beste Kerim,

   De Turkse president heeft zijn bevolking opgeroepen om buitenlandse valuta (lees dollar en euro) om te wisselen voor Turkse lira en goud. Hiermee wordt Turkije volgens Erdogan minder afhankelijk van buitenlandse valuta, dit zal de Turkse economie ten goede komen.
   Beste Kerim, met een vriend als Erdogan heb je geen vijand meer nodig. Het lijkt erop dat deze man volledig mesjogge aan het worden is.
   Putin, de VS en Europa vinden het prima en doen er hun voordeel mee. Erdogan heeft de rest van de wereld helemaal niet nodig (lees complotten en couppogingen) om zijn land naar de kloten te helpen.

   • Het werkt anders wel al 2 dagen prima. 4% van het verlies is terug gewonnen en ikzelf heb de afgelopen 2 dagen al ruim 8000 euro gewonnen door te doen wat mijn president zei en dus 200.000 euro naar lira’s gewisseld. Dus niet alleen de munt ondersteund, maar ok dik geld verdiend. Ik klaag niet.
    Heb jij al 8000 euro verdiend de afgelopen 2 dagen met je wijsneuzerij?

    • Kerim, eerlijk gezegd denk ik dat je geen stuiver bezit. Dat zou goed kunnen verklaren waarom je niets van vermogensbeheer begrijpt. Je bent immers niet goed bij je hoofd om twee ton aan euro’s te wisselen in een muntsoort die al jaar en dag van jaar op jaar aan waarde verliest.
     Dat betekent dus dat jij op termijn niet 8.000 euro verdient, maar er het dubbele of driedubbele op toelegt.
     .
     Stel je voor dat Willem Alexander oproept om een krankzinnige deal te maken en dat ik ‘door te doen wat mijn koning zegt’ mijn vermogen verspeel. Zeker weten dat mijn vrouw direct de GGZ belt en spoedopname bepleit.
     .
     Hoe denkt jouw vrouw er over Kerim?

     • Kees, eerlijk gezegd interesseert het mij helemaal niet of jij mij gelooft of niet. Ik heb hier mijn eurorekening voor mijn neus, ik lees het even voor voor je: 9 december, bij, € 209.641,22, koers 3,6389. Dat is een winst van ruim 4,8%,dankzij mijn president. Mijn vrouw is ook al erg blij met me.
      Je komt mij niet zo snugger voor Kees, sorry hoor.
      Onze president heeft niet gezegd dat we de gewisselde euro’s nooit meer terug mochten wisselen. Hij heeft alleen gezegd op dit cruciale moment de beschikbare contante euro’s om te wisselen naar lira’s om de speculanten te stoppen.
      En dat hebben we gedaan en het heeft gewerkt. En nu hebben we er weer euros van gemaakt zodat we ze op ieder moment opnieuw in kunnen zetten.

 2. Beste mijn heer Edel,
  Uw berichtgeving is weer eens van een verwarde westerling in het orient,vindt u het soms haaglijk het eendracht van de turkse natie die ondanks alles wat uwer niet wilt zien de hoofd boven water houd,
  Ga echter gewoon over de on vrede in het westen svhrijven en trouwens zul je gouw er achterkommen hoe ze tegend de mede mens op kijken.
  EEN ANDERE ONDERWERP VOOR U ZAL KUNNEN ZIJN XENOFOBIE EN ODERBIJK GEVOELENS VAN STEEDS TOENEMENDE DENKENDE WERELD VERBETERAARS.ZOGENAAMD POLITICIE IN WESTEN.
  Hopende uwer op goede daglicht te hebben geschuwd.
  A,UYAR

  • A.uyar,

   Het heeft er alle schijn van dat u google translate heeft gebruikt om een reactie te plaatsen. U heeft hoogst waarschijnlijk het artikel niet inhoudelijk kunnen beoordelen.
   Conclusie: Ga u ergens anders schamen.

   • Niet zo denigrerend hé tegen meneer Uyar. Als je niks inhoudelijks tegen zijn betoog in kunt brengen kun je net zo goed je mond houden. Je begrijpt heel goed wat hij bedoelt. Ik begrijp het wel en je wilt toch niet zeggen dat je dommer bent dan ik?

 3. Houdt de Turkse natie het hoofd boven water? In ieder geval wel de Nederlands-Turkse natie waartoe Kerim en A.uyar behoren. Zij krijgen vandaag maar liefst 3,78 lira voor hun eurootje. Begin december 2015 was dat slechts 3 lira – dus steken beiden dankzij de ‘verwarde westerlingen’ en het ‘flexibele’ beleid van Erdogan in één jaar 25 % meer lira’s in hun klep.
  .
  Van die winst merken zij in Nederland niets, maar wel wanneer zij hun Anatolische dedes bezoeken. Kunnen de twee kleinzoons ook eens de boodschappen betalen. Dat zou een mooi gebaar zijn, want alle Turken worden dagelijks met dikke prijsstijgingen geconfronteerd. De meesten houden het hoofd nog wel boven water, maar Kerim en A.uyar erkennen schoorvoetend dat het bij velen wel tot aan de lippen staat.
  .
  Toch blijven de twee Nederlandse Turken maar wat trots op yeni Türkiye en zijn leider. En blijven zij via turksnieuws.nl geduldig uitleggen dat de corruptie, de bouw van nog meer moskeeën en gevangenissen plus de oorlog tegen de Koerden nou eenmaal moeten worden betaald. Natuurlijk niet door Kerim en A.uyar, maar door hun Anatolische families – inshallah.

  • Kees, daar weet jij niks van, jij kent mij niet. Misschien heb ik wel meer investeringen in mijn vaderland lopen dan jij aan je hele vermogen hebt. En dan kan ik wel in Nederland wonen, maar een lagere lira raakt mij dan ook. Het verschil tussen jou en mij is, dat het mij geen zak uitmaakt dat ik wat verlies lijdt, mijn land, mijn landgenoten (ook de Koerden dus en niet de PKK terroristen) en de democratie van Turkije gaan voor alles. Dat de coup mislukt is, is belangrijker dan wat dan ook. Wij weten dat investeren in ons land risico’s met zich mee brengt, maar toch op de lange termijn heb ik nog nooit een verlieslatende transactie gehad in Turkije. Turkije heeft mij nog nooit in de steek gelaten, en ik zal Turkije nooit in de steek laten.
   Maar die mentaliteit kennen Nederlanders niet. Je zal me ook wel voor gek verklaren, maar dat is ook gelijk de reden waarom jullie Turkije en de Turken niet begrijpen en er met jullie Hollandse redenaties altijd naast zullen zitten. Nederlandse logica werkt niet in Turkije.
   Leer liever eens wat in plaats van arrogant je eigen ideeën aan Turken op te leggen. Werkt toch niet. Maar je zal het wel zien. Turkije komt sterker uit iedere crisis.

 4. Ach Kerim, klets toch niet. Jij bent volstrekt niet geïnteresseerd in je landgenoten en in democratie. Wanneer dat wel het geval was zou je je druk maken over de volle gevangenissen, het doden van Turkse Koerden, het gebrek aan vrije meningsuiting, het knevelen van de pers en veel meer zaken waaraan het AKP-regime zich schuldig maakt. Daar komt nog bij dat de oppositie onder het voorwendsel van ‘Gülen-terroristen’ systematisch verdacht wordt gemaakt en/of wordt uitgeschakeld – ook de linkse en liberale oppositie.
  .
  Wanneer de coupplegers van 15 juli in hun voornemen waren geslaagd, zou het in Turkije denkelijk niet veel erger zijn geweest dan nu – met het belangrijkste verschil dat dan anderen achter de tralies hadden gezeten.
  En dan nog wat: 51% (dus net een meerderheid) van de Turken heeft vorig jaar geen AKP gestemd. Minstens de helft van de Turken hebben geen enkele sympathie voor Erdogan en zijn entourage. Die begrijp ik – zonder of met Nederlandse logica – heel goed.
  .
  Gisteren hoorde ik van mijn Turkse buurman dat op dit moment de staatsbegroting 2017 door de TBMM wordt behandeld. Hij vertelde dat op sociale voorzieningen fors wordt bezuinigd. Behalve op de Dyanet – die krijgt er geld bij. ‘Ik hou ze arm, hou jij ze nou dom’, zal Erdogan tegen Mehmet Görmez hebben gezegd.

  • Waarom zouden nederlandse turken druk maken om de overvolle gevangenissen in Turkije?
   Als ik jou was zou ik me druk maken in de lege gevangenissen hier in NL.Het zogenaamd doden van Turkse koerden bedoel je de PKK, en ja die mogen dood.
   Gebrek aan vrije menings uiting hebben wij turken niet nodig,Tevens dat is ook zo’n lachertje van een onderwerp. Het knevelen van de pers, hmmm dat komt gelukkig niet in Europa voor tenminste dat zie JIJ niet!
   En veel meer zaken zeg jij,nou noem maar 3.
   Dus jij vind dat Diyanet mensen dom houd, Wat vind je van de kerk?
   Ik weet het eigenlijk al volgens jou is de kerk ook voor domme mensen, En daar heb je wel GELIJK meneer Kees.

   • @ DENK

    Wie in het bestaan van een opperwezen (God, Allah, Jaweh of Sinterklaas enz.) gelooft mag dat gelukkig zelf weten. Maar het wordt anders wanneer gelovigen obscure teksten uit de bijbel, tora of koran gebruiken om andersdenkenden te intimideren, te belasteren of te vervolgen.
    Wat dat betreft moeten we met spijt constateren dat de wereld er niet erg op vooruit gaat. Met name in Polen, Rusland, Israel en in alle moslimlanden proberen kerk, synagoge en moskee de gelovigen en als het even kan de wet naar hun hand te zetten. Om over de evangelische fundi’s in de VS en de gekken van IS maar te zwijgen.
    .
    Even ernstig is dat rechtse en populistische charlatans de godsdienst misbruiken om hun politieke en persoonlijke machtsdoelen te bereiken. Kaczynski, Putin, Netanyahu en Erdogan hebben dat misbruik zelfs tot kunst verheven.
    .
    De Diyanet is in 1924 opgericht om het afgeschafte kalifaat te vervangen. Het is bekend dat Atatürk weinig op had met religie in het algemeen en de islam in het bijzonder, maar hij voorzag dat een verbod (zoals in Sowjet-Rusland) contraproductief zou zijn. Bovendien meenden de kemalisten dat een via Diyanet gecontroleerde islam een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de turkificatie van het land.
    Erdogan doet dat op zijn manier ook – met dien verstande dat hij en de moskee meer dan ooit twee handen op één buik zijn. Dat is wel gebleken toen in de nacht van 15 op 16 juli binnen een half uur het volk werd opgeroepen om de ‘democratie’ te ‘redden’. .
    Nou, dat is dus goed gelukt. Bovendien weet Erdogan zich zeer gesteund door DENK die meent dat ‘wij Turken’ geen behoefte hebben aan vrije meningsuiting. Fijn om te horen.

 5. Bedankt kees, dat jij weet en bepaalt waar mijn sympathie ligt en/of zou moeten liggen. Vond je het goed als we dat allemaal ieder voor zich bepaalt?
  En criminelen horen in de gevangenis.

 6. Bedankt Kerim dat jij ons zo duidelijk kan vertellen waar en bij wie jouw sympathie ligt. Vind je het goed als Turkse journalisten en allen die het met Erdogan oneens zijn dat ook mogen bepalen en openlijk mogen zeggen?
  Ik ben van mening dat criminelen die dat verhinderen thuis horen in de gevangenis. Jij toch ook?

  • Dat ben ik met je eens kees. Met dat verschil, dat alle journalisten doe in de gevangenis zitten de wet hebben overtreden, dus mensen die hen verhinderen de wet nog verder te overtreden zijn geen criminelen, wij noemen ze wetshandhavers en die horen NIET in de gevangenis. En gelukkig ben jij geen rechter want dan zouden de verkeerde mensen in de lik zitten en de verkeerde mensen buiten rondlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here