Proces Reza Zarrab uitgesteld (COLUMN)

2
10

zerrab images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) In maart van dit jaar werd de Turks/Iraanse zakenman Reza Zarrab in de VS aangehouden. Hij wordt ervan beschuldigd de boycot tegen Iran te hebben ontweken. Zarrab was eind 2013 de centrale figuur in een corruptieschandaal rond de in Turkije regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP).

Het proces tegen Zarrab zou op 23 januari beginnen in New York. We zullen echter geduld moeten hebben om te zien hoe het met hem afloopt, want het proces is tot 16 oktober uitgesteld. Dit gebeurde op verzoek van Zarrabs advocaat Benjamin Brafman. Hij zei meer voorbereidingstijd nodig te hebben voor de verdediging van zijn cliënt, nadat aanklager Preet Bharara nieuwe dossiers aan de aanklacht had toegevoegd.

Bharara protesteerde tegen het verzoek van Brafman, maar rechter Richard Berman besloot tot uitstel. Verzoeken om borgtocht voor Zarrab werden eerder al door de rechter afgewezen, waardoor zijn voorarrest meer dan anderhalf jaar gaat duren. Ironisch genoeg heeft Zarrab dat dus voor een deel aan zijn advocaat te danken.

Het bewijsmateriaal dat Bharara aan de aanklacht heeft toegevoegd gaat onder andere over Deutsche Bank en de Bank of America. De aanklager stelt dat Zarrab beide banken heeft opgelicht. Een andere nieuwe ontwikkeling is dat Zarrabs broer Mohammed in staat van beschuldiging is gesteld in verband met de zaak.

Het is de vraag of van uitstel afstel komt. Er wordt aangenomen dat tijdens het proces voor de AKP belastende informatie naar voren kan komen. Dat ligt gevoelig voor president Erdogan. Het spreekt voor zich dat hij liever niet ziet dat een referendum volgend jaar over een presidentieel systeem samenvalt met een golf nieuwe onthullingen over corruptie.

In Ankara leeft de hoop dat er met Donald Trump in het Witte Huis een einde aan het proces zal komen. Nadat hij de verkiezingen had gewonnen bereikte de President-elect daar dan ook al vrij snel een verzoek over uit Ankara. Trump geeft echter te kennen voorstander te zijn van een nieuwe boycot tegen Iran en ontslag van rechtsvervolging voor Zarrab sluit daar niet bij aan.

Uitstel van het proces is echter in het voordeel van Erdogan, omdat het referendum zeer waarschijnlijk voor het begin van het proces gehouden zal worden. Een exacte datum is er nog niet. Aanvankelijk werd april genoemd, maar er wordt over gespeculeerd dat het later, aan het begin van de zomer kan worden. Tegen die tijd bevinden veel gepensioneerden zich op hun vakantieadres, waardoor ze het referendum aan zich voorbij laten gaan. Erdogan zou daar profijt uit trekken, omdat hij binnen deze specifieke groep minder aanhang kent.

Tussen het referendum en het begin van het proces tegen Zarrab zou dan in ieder geval nog drie maanden zitten. Het is overigens niet gezegd dat we voor die tijd niets over het proces horen, want er zullen voor die tijd al wel getuigenverklaringen worden opgenomen.

Daarnaast is er de situatie rond Babek Zanjani, de zakenpartner van Zarrab die in Iran ter dood is veroordeeld voor zijn aandeel in de zwendel rond de goud-voor-olie constructie waar hij samen met Zarrab bij betrokken was. Kort na het nieuws over het uitstel van het proces in de VS, werd in Teheran bekend dat een hoger gerechtshof het doodvonnis voor Zanjani heeft bekrachtigd. Dat zou kunnen betekenen dat hij ondertussen voldoende heeft losgelaten en de rechters geen reden meer zien om hem langer in leven te houden.

Eerdere artikelen over het proces tegen Reza Zarrab zijn te vinden onder de rubriek ‘justitie en politie’.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

2 REACTIES

  1. Turkije zou tegen de Usa gezegd hebben ” lever Zarrab aan ons uit dan mogen jullie Gülen houden”. Wat zijn de mogelijke gevolgen als Zarrab in zijn rechtzaak zou toegeven dat hij in samenwerking met de Turkse staat (Akp) de embargo tegen Iran heeft omzeild?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here