Europese sancties tegen Turkije lijken naderbij te komen (COLUMN)

0
16

schulz-index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Terwijl de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) een met het nationaal socialisme dwepende Russische occultist in de armen valt, die mensenrechtenrechten als een vorm van racisme beschouwt (!), gaat het steeds verder bergafwaarts met de betrekkingen tussen Turkije en de EU.

Het was voorspelbaar dat in het recent verschenen EU-voortgangsrapport veel kritiek zou staan over de mensenrechtensituatie in Turkije. Toch sprak de voorzitter van het Europese Parlement, Martin Schulz, zich uit tegen het stopzetten van de onderhandelingen. Daardoor zouden de wegen wegvallen om de oppositie en de duizenden politieke gevangen in Turkije te helpen, zo stelde hij. Schulz benadrukte echter dat wanneer Turkije tot herinvoering van de doodstraf beslist de EU geen andere keuze wordt gelaten dan het beëindigen van de onderhandelingen.

Verder bevestigde Schulz geruchten dat de Europese leiders in december zouden kunnen besluiten tot een economische boycot van Turkije. Volgens Schulz kan een boycot vorm krijgen in het schrappen van het douaneverdrag met de EU. Geen loos dreigement, want Europa is de belangrijkste handelspartner van Turkije, waardoor de Turkse economie zeker zou worden getroffen door deze sanctie.

Erdogan

President Erdogan reageerde op de voor hem kenmerkende toon, waarbij hij een referendum in het vooruitzicht stelde over Turks EU-lidmaatschap. Ten aanzien van Schulz, diens uitspraken en de EU zei hij:

‘De EU zou eerst zijn beloften moeten houden. Leden van terroristische organisaties lopen vrij rond in Europa. Jullie [de EU] geven hen allerlei vormen van steun en zeggen dan tegen Turkije: “de onderhandelingen worden afgebroken”. Waarom moest dat zo lang duren? Neem je beslissing onmiddellijk! We zullen geduldig zijn tot het einde van het jaar, dan vragen we het onze mensen. Zelfs Engeland vroeg het zijn mensen, en wat zeiden die? Ze zeiden, “laten we ons terugtrekken” [uit de EU], dus deden ze dat. Onze uitgaven voor vluchtelingen uit Syrië en Irak zijn opgelopen tot 15 miljard dollar. Jullie hebben geen enkele belofte gehouden, hoe kunnen we nog samenwerken? Ze zijn niet eerlijk, we zullen samenwerken met hen die wel eerlijk zijn. Er zijn er die dit land onleefbaar voor ons willen maken. Kijk eens naar deze schaamteloze man [Schulz]. Hij zegt dat ze sancties zouden kunnen afkondigen. Wat wil je dan met allerlei sancties? Jullie beginnen in tijdnood te raken. We verpletteren al de marionetten en verraders die ze gebruiken en we zullen doorgaan met die te verpletteren. Ze zouden allemaal in het vuur van de hel moeten branden!’

Kiezen of delen

Het moge duidelijk zijn dat Turkije op deze manier in het jaar 3000 nog geen lid van de EU zal zijn, zoals de voormalige Britse premier Cameron eerder dit jaar zei. Zoals het duidelijk is dat Erdogan met de woorden ‘we zullen samenwerken met hen die wel eerlijk zijn’ doelt op verdere samenwerking met Rusland.

Als handelspartner voor Turkije zal Rusland de EU echter nooit kunnen vervangen. Tel daar het wegvloeien van westers kapitaal bij op, wanneer er een definitief einde komt aan het vooruitzicht van Turks EU-lidmaatschap, en het wordt kiezen of delen. De keuze is beperkt: een Turkije dat aansluit bij Europese normen en daardoor economisch stand kan houden, of een Turkije dat die normen loslaat en in een economische vrije val terechtkomt.

Een ding staat vast: het aanmodderen zoals we dat nu zien kan niet veel langer doorgaan. Het moment waarop een knoop doorgehakt wordt lijkt naderbij te komen, of dat nu in Ankara of Brussel gebeurt. Die knoop zou heel goed uit sancties kunnen bestaan.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here