Het Gülen-vriendje van prins Al-Waleed (COLUMN)

0
19

al-waleed-index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Prins Al-Waleed bin Talal is een telg van de Koninklijke familie van Saoedi Arabië. Het is dan ook geen verrassing dat hij tot de rijkste mannen op aarde behoort. Het tijdschrift Forbes plaats hem wat dat betreft op de achtste positie. Recentelijk is hij genoemd als potentiële koper van Twitter.

Al-Waleed is zakenman en investeerder, maar door tal van organisaties te subsidiëren ook een filantroop. Je zou hem de Arabische George Soros kunnen noemen.

Couppoging

Na de mislukte staatsgreep van 15 juli jl. in Turkije drukte Al-Waleed zijn medeleven uit aan Ankara en noemde hij president Erdogan zijn vriend. Om zijn sympathie voor Turkije kracht bij te zetten verklaarde hij een eerder voorgenomen reis naar Antalya te vervroegen.

Al-Wahhed noemde de door de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) voor de couppoging verantwoordelijk gehouden Gülen-beweging gevaarlijk dan de Islamitische Staat (IS).

Al-Waleed moet goed weten wie Gülen is, want hij zit in dezelfde interfaith dialogue business als de in Pennsylvania woonachtige imam. In 2005 schonk de prins 20 miljoen dollar aan een op dialoog tussen christenen en moslims gerichte organisatie. Sindsdien heet die club het Prince Al-waleed Bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding.

Esposito

De directeur van het Prince Al-waleed Bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding is de Amerikaanse islamoloog John Esposito. Nu wordt het interessant, want Esposito weet ook heel goed wie Gülen is. Sterker nog, hij is nauw verbonden aan de Gülen-beweging. Zo heeft hij zitting in de adviesraad van het Rumi Forum, een organisatie van de Gülen-beweging, waar Gülen himself erevoorzitter van is. In een op 3 augustus verschenen Washington Post-artikel werd Gülen nog door Esposito verdedigd ten aanzien van de couppoging.

Betekent dit dat alles dat Esposito zijn langste tijd heeft gehad als directeur van het Prince Al-waleed Bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding? We zullen zien, maar het zou ons niet verbazen wanneer Esposito daar op zijn plaats blijft zitten alsof er niets gebeurd is.

Salman

Over zijn familielid Koning Salman van Saoedi Arabië zei Al-waleed het volgende:

‘Koning Salman heeft persoonlijk met president Erdogan getelefoneerd om hem te feliciteren met het mislukken van de staatsgreep. Zoals je weet adviseert Saoedi Arabië zijn burgers doorgaans om niet naar een land te reizen dat bedreigd wordt door een machtsovername, maar ten aanzien van Turkije heeft het koninkrijk een dergelijke waarschuwing niet uitgevaardigd.’

Een saillant detail hierbij is het bericht dat Farz News in Iran daags na de mislukte staatsgreep verspreidde. Daarin werd een klokkenluider uit Saoedi Arabië geciteerd volgens wie de Koninklijke familie van Saoedi Arabië vooraf op de hoogte was van de couppoging in Turkije.

Ondertussen loopt Al-waleed te slijmen met Erdogan, van wie wij ons niet voor kunnen stellen dat hij onwetend is over de banden tussen Esposito en Gülen.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here