Bedreiger Turksnieuws aangehouden

8
9

bedreiging images

Eind vorig jaar kwamen bij Turksnieuws voor het eerst reacties binnen waarin Peter Edel met de dood werd bedreigd, en de Nederlandse samenleving met aanslagen.

Uiteraard hielden we deze reacties tegen. De afzender liet zich daar niet door weerhouden en zo kregen we in de loop der maanden ruim honderd reacties onder ogen waarin ernstige bedreigingen stonden verwoord.

We weten dat plegers van aanslagen doorgaans niet dreigen alvorens tot actie over te gaan, maar ook dat er uitzonderingen op deze regel zijn geweest.

Wat de beweegreden waren van de afzender is onduidelijk. De bedreigingen gingen gepaard met irrationele beschuldigingen, waar we niets van begrepen. Mede daarom hielden we er rekening mee dat psychische factoren een rol speelden bij zijn of haar gedrag. Die overweging maakte de bedreigingen echter niet minder beangstigend en droeg bij aan de twijfel of ons iets boven het hoofd kon hangen.

In ieder geval was het verre van aangenaam om tot drie keer per dag doodsbedreigingen te ontvangen. Peter Edel betrapte zich er zo nu dan op over de schouder te kijken om te zien of hij misschien door iemand gevolgd werd. Tegelijkertijd weigerden we ons redactionele beleid onder deze druk te wijzigen.

We lopen niet snel naar de politie, maar geleidelijk groeide het besef dat daar de enige mogelijkheid lag om de afzender erop te wijzen dat dit niet kon. Dus deden we aangifte bij de (Nederlandse) politie. Daar nam men onze klacht zeer serieus.

Eerder deze week is iemand aangehouden die ervan verdacht wordt de bedreigingen te hebben verstuurd. Over zijn of haar identiteit kon de politie ons nagenoeg niets vertellen, behalve dat de verdachte in Nederland woont, of daar verblijft. Na te zijn verhoord is hij of zij heengezonden.

Ondertussen is de zaak overgegeven aan justitie. De verdachte zal waarschijnlijk voor moet komen, wat echter nog geruime tijd kan duren. Mocht het inderdaad tot een proces komen dan zullen we op deze kwestie terugkomen.

Op dit moment hechten we eraan dat de politie heeft gegarandeerd dat de aangehouden persoon geen gevaar vormt en dat er ook geen bedreigingen meer uit zijn of haar richting zullen volgen.

Hierbij willen we alle instanties danken die ertoe bijgedragen hebben dat aan deze voor Turksnieuws onplezierige periode een einde is gekomen.

8 REACTIES

 1. Nou, dat is dan mooi. Mag ik dan nu ook weer wat schrijven hier? Of blijven jullie paranoia doen? Of is nu ineens iedereen die iets schrijft wat niet iedereen prettig vind een potentiële terrorist?

  • @ stratenmaker: volgens mij heb je gelijk. De modulator gaat zo ver dat hij heeft geprobeerd mijn hotmail account te hacken. Dit account gebruik ik alleen voor turksnieuws. Als je hier pro Turkije bent, moet je oppassen met je eigen mening. Ben benieuwd of dit wordt geplaatst.

  • Welkom terug Stratenmaker, tijdens de periode dat je geen reacties mocht plaatsen, wat ik nog steeds onterecht vindt, was ik het lezen van de saaie reacties kotsbeu geworden!

 2. Gezien het niveau van sommige reacties op deze site verbaast het me niets dat ‘psychische factoren een rol speelden bij zijn of haar gedrag’. Het tot dusver enige pluspunt van deze affaire is dat Peter Edel als dappere vaandeldrager van het vrije woord zich niet heeft laten afschrikken – waarvoor mijn bewondering en welgemeende complimenten.
  .
  Een tweede pluspunt zou kunnen zijn (maar dat moet nog blijken) wanneer reaguurders zich onthouden van asociale scheldpartijen tegen andere schrijvers en bevolkingsgroepen. Scherp reageren is prima, maar wel met inachtneming van de fatsoensregels.

  • Inderdaad hoedje af voor Peter ondanks dat hij zeven kleuren stront scheet, steeds over zijn schouder keek, zich erg ongemakkelijk voelde in Istanbul maar toch kritisch zijn columns bleef schrijven. Blij dat de persoon in kwestie in zijn kraag is gepakt. Het is krankzinnig dat mensen worden bedreigd wegens hun politieke keuzes.

   Voor zover bekend valt schelden onder vrijheid van meningsuiting, dus niet zeuren Kees. Ik vraag me af of dilan yesilgot het ook leuk zou vinden als klootzak Teeuwen hetzelfde over haar vader zou roepen…ik weet zeker van niet!

 3. @ Maho

  Je hebt helemaal gelijk dat schelden onder vrije meningsuiting valt. Dus jij en anderen mogen voor mij (net zoals Teeuwen) schelden tot je een ons weegt, alleen maak je dan een fatsoenlijke discussie onmogelijk. Tenzij je daar geen prijs op stelt.
  .
  Maar dat is het punt niet. Wat jouw geliefde padishah doet is veel erger: hij verhindert niet alleen scheldpartijen, maar hij bestraft ze. En dan niet alleen uitlatingen van het kaliber geitenn* maar ook meningsuitingen die niet beledigend, doch naar Nederlandse en Europese normen alleen maar kritisch zijn. Zoals je weet lopen er in Turkije inmiddels 2000 rechtszaken tegen journalisten en de overblijvers doen aan zelfcensuur.
  .
  Wie is trouwens Dilan Yesilgot? Of bedoel je Dilan Yesilgoz, het Amsterdamse VVD-raadslid? Ik weet niet wat ze gezegd heeft, maar wel dat ze een akelige partij vertegenwoordigt die graag met de Wilderswind meewaait. Een soort AKP die het weliswaar niet op journalisten, maar wel op bijstandsgerechtigden en andere armoelijders heeft gemunt. En net als Erdogan een vriend is van het grootkapitaal. Ja Maho, je staat er vast van te kijken dat ik dat zo maar durf te zeggen! Wist je dat dat allemaal mag in 031 – zonder dat de politie op de deur van mijn appartement staat te beuken?
  .
  Overigens zal ik Erdogan niet beledigen en troost mij met de gedachte dat de kruik net zo lang te water gaat tot hij barst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here