Daron Acemoglu over de Turkse economie

1
14

acemoglu index

Istanbul – Daron Acemoglu is een in Turkije geboren econoom, die carrière maakte in de VS. Hij is als professor verbonden aan MIT. Nee, niet aan de nationale inlichtingendienst van Turkije, maar aan het prestigieuze Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology, dat toevallig onder dezelfde afkorting bekendstaat.

Vorig jaar ging het gerucht dat Acemoglu in aanmerking kwam voor een Nobelprijs. Die kreeg hij niet, maar dat hij genoemd werd zegt voldoende over zijn reputatie als econoom.

Onlangs was Acemoglu in Istanbul, waar hij een bijeenkomst bezocht van de CEO club. Voor de gelegenheid deed hij een aantal uitspraken over de Turkse economie.

Hoewel de groei van de Turkse economie vorig jaar een verrassende vier procent bedroeg, maakt Acemoglu zich zorgen. Hij constateert dat de economische groei geheel afhankelijk is van op kredieten gebaseerde binnenlandse vraag. Acemoglu noemt dat ‘foute’ groei. In plaats daarvan zou hij liever groei zien volgend uit investeringen en productiviteit:

‘Turkije groeit momenteel zonder investeringen. Dat is erg interessant, maar ook lastig. Alleen Turkije is hier nu toe in staat. Doorgaan met dit soort groei is het slechtst denkbare scenario. De beslissingen van de Amerikaanse Federal Reserve Bank (Fed) dwongen Turkije om langer vast te houden aan het verhaal van de foute groei. We hebben een ander verhaal nodig, en dat bestaat uit investeringen en productiviteit.’

Acemoglu meent dat Turkije niet in staat zal zijn om doelstellingen over groei te halen met alleen Istanbul en vijf tot zes grote ondernemingen. Dat moet volgens hem veranderen:

‘Turkije heeft een groeipotentieel van meer dan vier procent. Het had verschillende productieve ondernemingen. Het is mogelijk om te diversifiëren en de investeringen in verschillende sectoren uit te breiden. Maar dat gebeurt niet met alleen Istanbul en vijf of zes holdings. Er zouden zeker vijf “Anatolische tijgers” in ieder stad tot ontwikkeling moeten komen, en die dienen de juiste technologie te gebruiken. Daarnaast is het beter wegen te vinden om directe investeringen aan te trekken dan dat er hot money wordt binnengehaald.’

Acemoglu stond ook stil bij de discussie over het renteniveau in Turkije. Het is volgens hem verkeerd om de rente te verlagen:

‘Ik denk dat we de andere kant op moeten. Ik bedoel dat het verhogen van de rente beter is, maar dat zeg ik al vier of vijf jaar. Want het probleem bestaat niet uit inflatie; inflatie is slechts het gevolg van het probleem. De inflatie toont dat in Turkije nu van alles groeit op basis van kredieten en dat er verkeerd wordt geïnvesteerd.’

Op 20 april kondigde de onlangs benoemde gouverneur van Turkse centrale bank (TCMB), Murat Cetinkaya, een renteverlaging met een half procent aan.

President Erdogan is een groot voorstander van een lagere rente.

Istanbul/Peter Edel

1 REACTIE

  1. Deze econoom legt de vinger op de zere plek. Net als in Nederland de hypotheekleningen weer groeien, doen veel Turken aankopen op taksit, aflossingen van leningen. Ik zie met angst en beven de problemen van met name jongeren groeien. Ze schaffen zich meer aan, maar uiteindelijk groeit de werkgelegenheid in geringe mate of niet. Wat je hier aantreft is een mateloos kopieergedrag. Jongelui beginnen winkels of horecazaken waarvan er al duizenden zijn en ze zien er allemaal hetzelfde uit. En omdat de toeristen er wegblijven, zitten ze er op een krukje voor te wachten op de clientèle. Totaal geen originaliteit of echt ondernemerschap, geen echte zelfdiscipline voor meer en gerichtere studie en een zekere mate van luiheid. Zo komen er nooit starters met een toekomstperspectief die werkgelegenheid kunnen bieden aan anderen.
    Als ik er hier wat van zeg tegen mijn Turkse seniorenvrienden, worden die boos. Nee, dat het slechter gaat is allemaal de schuld van de Amerikanen (complot theorieën te over) en nooit de schuld van de kiezers zelf van deze regering. Want een land krijgt de regering die het zelf kiest tenslotte!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here