Aanslag in Istanbul (UPDATE – 4)

4
13

istiklal Cd5yOVLXEAUXYqw

Istanbul – Een zelfmoordaanslag in Istanbul heeft vijf dodelijke slachtoffers geëist (inclusief de dader). Er zijn 36 gewonden, waarvan er zich zeven in een kritieke toestand bevinden. Het aantal doden kan dus nog oplopen. Onder de gewonden zijn twaalf buitenlanders, waaronder drie Israëliërs.

De aanslag vond plaats in de Istiklalstraat, een vaak drukbezochte winkelstraat. Ten tijde van de explosie was het echter niet erg druk. Niet alleen door het vroege tijdstip, maar ook door het regenachtige weer. Het aantal slachtoffers was waarschijnlijk hoger geweest als de aanslag later was gepleegd.

Over het exacte doelwit lopen de berichten uiteen. Volgens het nieuwskanaal CNN Türk was de dader op weg naar een Kebabrestaurant. Hij of zij zou geschrokken zijn van politieagenten in zijn of haar omgeving en de bom in een schrikreactie tot ontploffing hebben gebracht.

Verder worden verbanden gelegd met een nabijgelegen kantoor van de gouverneur van Istanbul. Hij noemde waarschuwende berichten via de sociale media over op handen zijnde in de stad gisteren nog ongefundeerd. Deze berichten weerhield het Duitse consulaat er echter niet van de deuren te sluiten en Duitse burgers op te roepen in het hotel te blijven.

Officieel is over de achtergrond van de dader nog niets bekend, maar een regeringsvertegenwoordiger verklaarde tegenover een persbureau dat de Koerdische PKK, of de daaraan verbonden Koerdische Vrijheidshaviken (TAK), verantwoordelijk is.

Twee dagen geleden eiste TAK de verantwoordelijkheid op voor de zelfmoordaanslag in Ankara van vorig weekend, waarbij 37 doden vielen. TAK verklaarde langs deze weg wraak te hebben genomen op Turkije, dat de laatste maanden militaire operaties tegen PKK-leden heeft uitgevoerd in zuidoostelijk gelegen steden.

In februari kwamen 29 personen om bij een door TAK gepleegde aanslag in de Turkse hoofdstad.

Mede omdat er buitenlanders onder de slachtoffers zijn, ontstaat de vraag of landen binnenkort een algemeen negatief reisadvies voor Turkije zullen afgeven. Nu is er al een negatief reisadvies voor de grens met Syrië, maar nog niet voor de grote steden. Uitbreiding hiervan zou een zware slag inhouden voor de Turkse toeristmesector. Dat deze aanslag daar negatieve gevolgen voor gaat krijgen lijkt echter sowieso zo goed als zeker.

Update 1.: Onder de gewonden bevinden zich zes Israëliërs, twee Ieren, een Duitser, een Iraniêr, iemand uit IJsland en een persoon uit Dubai.

Update 2: De Islamitische Staat (IS) wordt nu ook genoemd als mogelijke verantwoordelijke voor de aanslag.

Update 3: De doden bij de aanslag in Istanbul zijn, naast de dader, drie Israëliërs en een Iraniër. Een bizarre combinatie. Het aantal buitenlandse gewonden zou nu op 24 staan.

Update 4: Er wordt een een naam genoemd van de mogelijke dader: Savas Y. Hij zou banden hebben met de Islamitische Staat en vorig jaar mei in Adana en Mersin aanslagen hebben gepleegd op gebouwen van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). De vader van Savas Y. heeft naar verluidt DNA-materiaal afgestaan om vast te stellen of zijn zoon de werkelijke dader is.

Istanbul/Peter Edel

4 REACTIES

  1. Niet alleen in Turkije heren maar ook in Belgie.
    Het Executief van de Moslims van België (EMB) “veroordeelt met klem en zonder voorbehoud de aanslagen van 22 maart” in het centrum van Brussel en op de luchthaven van Zaventem. De organisatie spreekt in een mededeling over daden van een extreme wreedheid tegen onschuldige burgers en betuigt haar deelneming aan de nabestaanden van de slachtoffers en aan de gewonden.

    “Deze dramatische gebeurtenissen, in het hart van Europa, bemoeilijken de inspanningen van de maatschappij, van het EMB en van de ganse moslimgemeenschap van België in het kader van het harmonieuze samenleven”, hekelt de Moslimexecutieve.

    Het EMB roept, in naam van alle moslimburgers, op tot eenheid en tot eensgezindheid om een front te vormen tegen geweld en terrorisme, en het herbevestigt “zijn verbondenheid met de democratische waarden”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here