Premier Davutoglu weet al wie de dader is van de aanslag in Ankara

8
13

davutoglu index

Istanbul – Petje af voor de onderzoekscapaciteiten van de Turkse politie, want premier Davutoglu weet vandaag al wie de verwoestende aanslag in Ankara gisteravond, waarbij 28 dodelijke slachtoffers en 61 gewonden vielen, heeft gepleegd.

Davutoglu noemde de naam van Salih Necer, een in 1992 in de Syrische provincie Amuda geboren Syriër. De man zou banden hebben met de YPG, de militaire vleugel van de Koerdische Democratische Eenheidpartij (PYD) in Syrië. Dat komt niet als een totale verrassing, want Turkije voert sinds afgelopen weekend beschietingen uit op posities van de YPG/PYD in Noord-Syrië.

Volgens Davutoglu is de identiteit van de slachtoffer vastgesteld. Het zou gaan om 27 militairen en een burger.

Davutoglu verklaarde dat de Koerdische PKK assistentie verleenden bij de aanslag en dat ‘Turkije informatie heeft over de herkomst van de militanten en de wijze waarop ze zich organiseren.’ Deze informatie zal met andere landen gedeeld worden, ook met de permanente leden van de VN-veiligheidsraad. Daarmee zal men daar volgens Davutoglu het bewijs geleverd krijgen dat de YPG een terroristische organisatie is.

Verder zei Davutoglu dat in verband met de aanslag negen personen zijn aangehouden en dat hij meer aanhoudingen niet uitsluit.

De premier maakte van de gelegenheid gebruik om te stellen dat landen die ‘vijanden van Turkije steunen’ het risico lopen niet langer door Ankara als bevriende naties beschouwd te worden. Dit was een duidelijke verwijzing naar de VS, waar de regering vooralsnog weigert om de YPG/PYD als terroristische organisatie aan te merken.

In een telefoongesprek met Reuters ontkende PYD-leider Saleh Muslim betrokkenheid van de PYD bij de aanslag in Ankara. Ook ontkende hij dat de YPG Turkije beschiet. Dat laatste wordt door de Turkse regering als argument genoemd voor het beschieten van Noord-Syrië.

De hamvraag is wie deze aanslag op gaat eisen. Dat wil zeggen, als deze aanslag wordt opgeëist.

Istanbul/Peter Edel

8 REACTIES

  1. Zo bijzonder is het niet dat de regering nu al weet wie de schuldigen zijn van de aanslag.
    De meeste aanslagen worden door diezelfde regering al verijdeld voordat ze gepleegd zijn. Deze keer zijn ze net te laat, maar om nu te stellen dat de regering na een aanslag helemaal bij 0 zou moeten beginnen met haar onderzoek is ook niet erg realistisch, of wel soms?

    • Ga toch ergens anders slijmen slijmturk Suruc/ Ankara/ istanbul/Ankara in nog geen jaar tijd.. ‘de regering” welke regering ? Turkije is een dictatuur ..

        • Nou nou! Toon jij nu dan eens aan dat het een echte democratie is! Dus met vrijheid van meningsuiting, dat de minderheden in hun waarde gelaten worden en journalisten hun vak kunnen uitoefenen zonder in het cachot te eindigen…..Show me!!!!

          • Ondanks veel mensen het niet mee eens zijn komen Dundar en Gul binnenkort op vrije voeten. De rechtzaak is bijna afgerond. Wij hebben respect voor de vrijspraak. Zegt dit niet genoeg? Dundar en zijn maatje zullen hun lesje wel geleerd hebben…hoop ik.
            Zoals Edel voorheen als schreef Turkije kent zijn eigen democratie,..kan ook niet anders en er is ook niets vreemds aan…vind ik.

          • Zolang er een keuze mogelijkheid aanwezig is, kan er geen sprake zijn van gekozen dictatuur. Bij de CHP verkiezingen was er maar één kandidaat (Kemal Kilicdaroglu) de rest moet zich onder dwang terugtrekken, dat noem ik pas gekozen dictatuur!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here