Parijs en Ankara (COLUMN)

24
11

gr turimages

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Wat ik wilde schrijven was een column over de verschillen in de internationale reacties na de aanslagen van 13/11 in Parijs, en na die van 10/10 in Ankara.

De dag na het bloedbad in Parijs opende ik Youtube. Mijn oog viel direct op een teken van medeleven met Frankrijk. Na Ankara ontbrak iets dergelijks op Youtube; geen enkele vorm van empathie.

Het is maar een voorbeeld, want er waren meer verschillen. Wereldwijd kregen gebouwen na 13/11 de kleuren van de Franse vlag. Maar kregen die vorige maand na de aanslag in Ankara ook de kleur van de Turkse vlag? Vergeet het.

Vanwaar dat verschil? Omdat het hemd nu eenmaal nader is dan de rok. Honderd doden bij een aanslag in Irak of Afghanistan doet het westen weinig of niets. Zo ver van ons bed. Maar zou Turkije niet lid worden van de EU? Alle Menschen werden Brüder enzovoorts? De verschillen in de internationale reacties na beide aanslagen benadrukken de afstand van Turkije tot EU-lidmaatschap.

Hier wilde ik een column over schrijven, en dat doe ik hierbij ook. Ik ga er alleen iets aan toe voegen.

Voetbal

Op dinsdag 17 november speelden de voetbalteams van verschillende landen vriendschappelijke wedstrijden. In de paniek na de aanslagen in Parijs werd de wedstrijd tussen Nederland en Duitsland in Hannover afgelast, maar in het Wembley stadion van Londen speelde Engeland tegen Frankrijk.

Na een minuut absolute stilte voor de slachtoffers van Parijs zongen Britten en Fransen als broeders het Franse volkslied (al zat het bij de Britten niet verder zijn gekomen dan ‘lalalala’…).

Dezelfde avond voetbalde het Turkse elftal tegen dat van Griekenland, in het stadion van Istanbuls wijk Basaksehir. Ook daar werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van Parijs. De teams van beide landen deden daar overtuigend aan mee.

Op de tribunes werd het echter maar beperkt stil. Daar ontstond zelfs een fluitconcert. Sommigen riepen ‘Allahu Akbar’, zoals de daders in Parijs dat deden voordat ze aan het moorden sloegen. Daarnaast was de nationalistische slogan ‘Martelaren sterven niet, het vaderland zal niet verdeeld worden’ hoorbaar in het stadion.

Twee procent

Natuurlijk, het is een minderheid. Uit onderzoek blijkt dat twee procent onder de Turkse bevolking de Islamitische Staat (IS) niet als een terroristische organisatie ziet. Daaronder zitten blijkbaar veel liefhebbers van de voetballerij…

Twee procent lijkt weinig, maar je kunt er meer dan zestien stadions mee vullen. Het zijn er in ieder geval te veel. Zij die geen prijs stellen op internationaal medeleven wanneer Turkije door aanslagen wordt getroffen, en uit zijn op meer Turkofobie in Europa, moeten beslist zo doorgaan, want het onfatsoenlijke gedrag in het stadion van Basaksehir viel in het buitenland zeker op.

Wat daar eerder al opviel is dat sommige Turken niet eens respect kunnen opbrengen voor landgenoten die het slachtoffer van IS-aanslagen werden.

Wat op 17 november in Istanbul gebeurde was namelijk een herhaling van de verstoring van de minuut stilte die kort na de aanslag in Ankara gehouden werd voorafgaand aan een voetbalwedstrijd in de Turkse provincie Konya. Ook toen werd er gefloten en Allahu Akbar geroepen.

De meerderheid in Turkije sprak er schande van, de twee procent vond het prima.

Fatih Terim

Na de wedstrijd van Turkije tegen Griekenland zei Fatih Terim, de coach van het Turkse elftal:

‘We houden een minuut stilte voor mensen die zijn omgekomen. Kunnen we niet een minuut geduldig zijn? Wanneer we naar het buitenland gaan kunnen we dit niet uitleggen; het heeft een nadelige uitwerking op onze reputatie.’

Dat heeft het inderdaad Fatih Terim.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

24 REACTIES

 1. We zijn gedoemd de in Europa wonende Turken, ze zullen ons hier voor laten boeten of we nou schuld hebben of niet. Voordat ik voor een westerse of Charlie hebdo Turk wordt uitgemaakt. Ik ben als kind/jonge man meerdere malen op de vuist gegaan of voor vieze Turk uitgemaakt. Denken jullie dat men zo iets kan vergeten? Helaas hebben wij ook veel klootzakken onder ons die niet werken willen, gokken, kortom ons slecht vertegenwoordigen. Syrië brandt, Afghanistan brandt, Irak brandt etc etc. Moet de hele wereld dan maar branden? We moeten ophouden met haten, God help ons. Laten we niet in de val lopen van de fascisten. Mens is mens of je nou Moslim, Christen, whatever bent.

 2. @Edel
  .
  In de eerste plaats vind ik dat je ook dient te antwoorden op reacties op je eerdere columns.
  Je schrijft maar als een gek iedere dag een nieuwe column, daardoor geef je je lezers geen tijd en ruimte om met je in discussie te gaan over wat je schrijft.
  Ik verwijs naar je voorgaande column over de Turkse economie (deel II).
  .
  In de tweede plaats wil ik zeggen dat ik het nog nooit zo roerend met je eens ben geweest over het eerste deel van bovenstaande column.
  Ook ik heb me mateloos gestoord aan de overdreven aandacht die gegeven werd, maar ook nog eens opgeëist werd voor de aanslagen in Parijs en alle fanfare eromheen.
  De 43 onschuldige Libanese slachtoffers van een soortgelijke DAESH aanslag een dag eerder kreeg geen enkele aandacht. Geen minuut stilte, zelfs geen seconde.
  Ik vond die 40 secondes voor de Parijse slachtoffers in dat licht eigenlijk wel meer dan genoeg.
  .
  Metro
  .
  Metro, onderdeel van Nederland’s grootste media groep Telegraaf Media groep, nam aanvankelijk klakkeloos en zonder verificatie een tweet over van Reuters’ Ankara correspondent Ece Toksabay, die meldde dat er ‘Allahu Akbar’ gescandeerd zou zijn.
  Dit vertaalde Metro in de kop ‘Turkse fans roepen ‘Allahu Akbar’ tijdens minuut stilte’.
  Nadat Metro erop attent werd gemaakt dat de fans ‘Sehitler olmez, vatan bolunmez’ (vrij vertaald: ‘Martelaren sterven niet, het Vaderland wordt nooit opgedeeld’) riepen en niet ‘Allahu Akbar’ werd de kop door redacteur Jordy Kruse gerectificeerd naar ‘Turkse fans verstoren minuut stilte’.
  Maar ja, ondanks de rectificatie, de stront was al uit het paard, en zie het er nu maar weer eens terug in te proppen.
  Op internet was de foutieve kop al vele malen gedeeld en verspreid, dus iedereen inclusief Edel denkt nu dat er dus Allahu Akbar werd geroepen.
  .
  Dan nóg zou je kunnen zeggen dat het ook niet netjes is om de minuut stilte met wat voor slogan dan ook te verstoren, maar aan de andere kant kan ook gesteld worden dat ieder volk zijn eigen manier heeft om martelaren en slachtoffers van terreur te gedenken en te eren. En laat Turkije nou net een vééééél langere traditie en ervaring hebben met het eren van slachtoffers van terrorisme dan Frankrijk, dus wie zijn ‘zij’ om ons te leren ‘hoe het heurt’?
  .
  En dan zijn we ook gelijk weer op het punt gearriveerd waar Edel zijn column mee begon:
  127 doden in Frankrijk, en direct denken ‘zij’ dat hen het enige en grootste onrecht op aarde is aangedaan en dat iedereen ‘hun’ doden langdurig en intensief moet eren en herdenken, en dan ook nog even op hún manier.
  En wat er in de rest van de wereld gebeurd en wie er allemaal doodgaan? Ach, hun probleem…
  Tenzij er als gevolg daarvan ineens allemaal vluchtelingen richting ‘ons’ komen natuurlijk, dan wordt het pas ons probleem en moet het kwaad (=de vluchtelingenstroom) gestopt worden.
  Dat die vluchtelingen er uberhaupt zijn als gevolg van dezelfde angst voor om de oren vliegende kogels in hun thuisland beseft de gemiddelde Europeaan zich geeneens…

  • Ik heb niet de moeite genomen om je gehele reactie te lezen ,, maar dat Isis “DAESH” spreekt boekdelen..ISIS sympathisant of is het de angst ervoor .. net als die landverrader in bestepe

  • Uistekende reactie, mijn complimenten! Zo zien we maar weer eens in hoevere Peter Edel zich verdiept in de correctheid betreft zijn vergaarde informatie.En tegelijkertijd zien we ook hoe journalisten de boel op kunnen naaien,hetgeen vaak één van de oorzaken is voor de polarisering in Turkije. Terreurorganisatie’s worden sinds 9-11 door de media onterecht opgehemeld tot extreem goed georganiseerde en levensbedreigende terroristen.Indien dit het geval was hadden ze al lang geleden actie ondernomen en de betreffende organisatie vernietigd. Hieruit is eenvoudig te concluderen dat meerdere partijen baat hebben bij het bestaan van terreur organisatie’s als Daesh. Kijk maar eens naar de verdeeldheid over de bekende Hoofd-terrorist Assad. Terrorist Assad werkt nauw samen met Daesh. Ze verhandelen olie en Assad onderneemt geen enkele actie tegen Daesh. Rusland en Iran hebben er ook baat bij en zijn mede verantwoordelijk voor de terreur tegen de mensen in en rondom Syrie.Er wordt op hoog niveau een gemeen en vies spel gespeeld ( gelanceerd door Bush), naarmate de spel langer duurt des te meer nieuwe spelers zich aansluiten waardoor het doden van onschuldige mensen alleen maar toeneemt. Zolang het de eigen mensen niet treft, laten alle partijen het afschuwelijke gebeuren gewoon doorgaan en leveren een bijdrage aan het toenemen van terreur..waar zijn ze in godsnaam mee bezig??

   • Nou Maho, ditmaal krijg je van mij een reactie die het geheel van jouw verhaal steunt. Met dien verstande dat we nu inmiddels weten dat we allen in de maling worden genomen door de “politiek” en de gemanipuleerde en “media”. Uiteindelijk zijn het de burgers die de tol betalen. Nogmaals je hebt gelijk en het is triest. Ik wil dan ook geen enkel onderscheid maken tussen oost en west.

 3. Beste Edel,

  Wederom wordt er geschreeuwd door de ‘westerse beschaving’ dat de ‘barbaarse’ niet-blanken het aanslag moeten verafschuwen. Wie dit niet zou doen zou ook een terrorist zijn. Nu verafschuw ik ook de terreurdaad die door gehypnotiseerde schizofrene kansloze armen zijn uitgevoerd, maar wat ik nog meer verafschuw is de miljoenen moorden die zijn gepleegd sinds 9/11 door de zelfde ‘beschaafde’ bevolking in mom van strijden tegen terrorisme worden verwoord. Als ik wil spreken over terrorisme door de westerse beschaving, ben ik een fundamentalist en een radicale terrorist. Met de komende wetgeving zal ik zelfs in de terreurwet passen. Als de beschaafde westerse bevolking geen empathie, medeleven of zelfs erkenning toont van deze grootschalige afslachtingen, waarom verwacht die zelfde bevolking dan wel openlijke protesten van de bevolking uit het niet westerse wereld?

  De pot verwijt de ketel verhaal meneer Edel. Als niemand stil wilt staan bij een terreurdaad die gepleegd is tegen Turkije, waarom zou Turkije dan wel stil moeten staan bij een zelfde terreurdaad in Frankrijk?

  Het is weer hypocriet en racistisch om op te eisen dat de niet westerse bevolking moet protesteren tegen de terreurdaden die worden gepleegd in Europa.

  Het is voornamelijk de woede van de bevolking dat hun miljoenen doden geen enkele erkenning krijgen, terwijl er een honderdtal doden meer teweeg heeft gebracht dan wat dan ook. Dit is een teken afgeven: miljoenen ‘barbaren: staat niet gelijk, is zelfs minder, aan de 100 tal westerse doden. Hierom willen de ‘barbaren’ niet stil staan bij de gebeurtenissen in Frankrijk.

  Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten.

  Het betekent absoluut niet dat de ‘barbaren’ deze terreurdaad steunen. Ze vinden het erger dan de bevolking zelf. Maar tonen van emotie gaat niet gepaard met het maken van een statement.

  En het steunen van IS in Turkse kringen is al meerdere keren teweeg gebracht: Je behoort tot een uitzondering als je het wel steunt.

 4. …En in het binnenland viel het op dat in EU geen 1 minuut stilte werd gehouden voor de slachtoffers van Ankara.Wat maakt de slachtoffers van Parijs bijzonder in verglijking met de slachtoffers van Ankara? Het is hoe dan ook niet goed te praten door europese gemeenschap! Dus met andere woorden wees blij dat een deel toch nog respect heeft getoond voor Parijs. Zelf geen respect tonen voor het Turkse gemeenschap maar wel verlangen dat zij respect MOETEN tonen voor Parijs..amehoela!!

 5. Nee, voordat ik verkeerd geinterpeteerd wordt, ik ben geen Daesh aanhanger!!…ik vindt wat er gebeurd is in Frankrijk ontiegelijk fout. Ik keur de acties van Daesh in zijn geheel af, het wordt tijd dat ze internationaal aangepakt worden en definitief opgeruimd worden.Het is genoeg geweest met die mafkezen!

 6. Wanneer een land gebukt gaat onder repressie en geweld, verliest een aanslag zijn nieuwswaarde.

  Het maakt niet uit of dit gebeurt in het nabije en Midden Oosten, Azië of Afrika.

  Dat het hierbij om kostbare mensenlevens gaat doet niet ter zake.

  • Kun je toelichten wat je hiermee bedoelt?
   Ik wist niet dat er in de EU zoveel repressie is dat de inwoners ervan de nieuwswaarde van de aanslag in Ankara en Beiroet niet meer zouden kunnen herkennen en dat dat een excuus zou kunnen zijn om nergens een minuut stilte voor die slachtoffers op te kunnen brengen.
   .
   Maar gelukkig krijgen de EU-burgers nu een herkansing. We gaan zien of de slachtoffers in Mali ook dezelfde aandacht gaan krijgen.
   Misschien hier of daar een malinese vlag op een Europees gebouw projecteren?
   Maar ja, het zal wel niet, het gaat immers niet blanke rijke en dus wél waardevolle levens.
   We gaan gewoon nog een weekje Franse tranen aanschouwen.

   • Als ik de doden benoem van de mijnen laat je weten dat dat een risico van het vak is. En nu er een vergelijk is ga je AKP idiotie vertonen en wederom mensen met verdriet schofferen. Natuurlijk vinden de mensen het verlies van levens waar dan ook in de wereld verschrikkelijk en natuurlijk weten we dat de politiek ziek is maar ga niet een heilige spelen beste jongen. Want jij hebt geen tranen en gevoel klaarblijkelijk.

   • Wat ik aangeef in mijn bericht is, dat wanneer er dagelijks of wekelijks aanslagen plaatsvinden in een land (over het algemeen met een repressief regime en/of in oorlog), de nieuwswaarde in de media verdwijnt.
    Dit maakt echter het verlies van mensenlevens niet minder tragisch, voor de media doet dit echter niet ter zake.
    De trieste werkelijkheid is dat wanneer we voor elke aanslag een minuut stilte houden, we niet meer aan praten toe komen.
    De minuut stilte voor de slachtoffers in Parijs was aan mij niet besteed om bovenstaande reden. Neemt niet weg dat het gruwelijke geweld (waar dan ook) door mijn ziel snijd.

 7. Twee procent is een geschatte waarde. Je hebt gezien met de peilingen dat er uiteindelijk niets van klopt, dus hecht je maar niet al te vast aan die twee procent. Ik ben er van overtuigd dat het percencage onder de 1.0% ligt.
  Vermoedelijk hebben ze de onderzoek deels in Rakka ( Ar-Raqqah)gehouden…het is zoals gewoonlijk een van je gewoonten om Turkije met als hoofddoel AKP als slecht neer te zetten…zijn we overigens gewend.

 8. Wat eigenlijk te denken van de 240 mensen (veelal Russen) die omkwamen bij de bomaanslag op een russisch vliegtuig. Dat komt ook vrij dichtbij, maar niemand die zich daarover druk maakte. Ik wou eigenlijk een russische vlag op facebook doen als protest tegen de asymmetrie. Het gaat alleen om Frankrijk, Libanon, Mali, Turkije, Rusland, Nigeria…..niet zo belangrijk. Wat zegt dit eigenlijk over de mensen Europa etc…?

 9. Het is vaak genoeg zo geweest dat de westerse mogendheden zich zo arrogant als maar wat opstellen als het HUN slachtoffers betreft…hun mensenlevens zijn toch veeeeel belangrijker. Toch is het evident dat ieder levend wezen deze dubbele standaard kent. Eigen bloed gaat te vaak voor en niemand gaat voor rechtvaardigheid als het er echt op aankomt.

     • Ag man je bent te zielig achter je computer….wat mij opvalt is dat als er niet zinnig wordt gereageerrd op deze website door de Turkse reageerders ieder ander zeer misprijzend reageert en doet alsof het aan de Turken ligt. Maar als de Turken wel zinnig reageren beginnen er rascistische opmerkingen gemaakt te worden. Hou op jongens, wees manmoedig en laat die vooroordelen voor eens en altijd wegvaren! We hebben meer gemeenschappelijk als mens dan we van elkaar verschillen, door de verschillen te benadrukken creeer je alleen maar een nog diepere kloof.

     • @mehmet Nee menneke! Niet de Turk is slecht maar “een paar” hier op de site zijn anti westers en herhalen racistische kreten en klagen dan dat ze uitschijters krijgen. Dus niet omdraaien cq verdraaien s.v.p…. Van mij hoor je juist dat ik mijn Turkse vrienden meer fijne dingen gun in een mooi leven.

     • Menneke? Menneke??
      Gewoon met argumenten komen he, niet nodeloos denigrerend doen. Of moet ik je eraan herinneren hoe hard je huilde toen ik jou vorige maand denigreerde?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here