Erdogans lokaas voor een presidentieel systeem (COLUMN)

13
5

bait images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – De uitspraken van president Erdogan droegen de laatste jaren fors bij aan de polarisering binnen de Turkse samenleving. Een van de bevolkingsgroepen waar hij zich regelmatig tegen keerde waren de Alevieten, een islamitische minderheid waar ongeveer vijftien procent van de Turken en Koerden toe behoort.

De oorsprong van het Alevisme ligt in het sjiisme. In tegenstelling tot de strenge belijdenis daarvan in Iran, zijn Alevieten doorgaans echter erg seculier georiënteerd. Dit verklaart onder andere waarom zij overwegend op de seculier-nationalistische Republikeinse Volkspartij (CHP) stemmen. Die partij kent dan ook een sterk Alevitisch aspect. Met Kemal Kilicdaroglu werd een Aleviet leider van deze partij.

Paradox

Aan de band van de Alevieten met de CHP is een niet geringe paradox verbonden. De CHP was er tijdens de periode waarin de Turkse Republiek maar een partij kende namelijk verantwoordelijk voor dat Alevieten gediscrimineerd, vervolgd en vermoord werden.

Ook later waren Alevieten nog vaak het doelwit van geweld, en onder Erdogans Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) bleven ze stelselmatig gediscrimineerd worden. Erdogans laatdunkende opmerkingen over hen getuigen daarvan.

Recentelijk wordt in AKP-kringen echter over een ‘opening’ ten aanzien van de Alevieten gesproken. Zo zouden er plannen bestaan om de water- en energierekeningen van de ‘cemevi’, de gebedshuizen van de Alevieten, voortaan door het Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) te laten betalen.

Dit zou op niets minder neerkomen dan een erkenning van de cemevi. Een doorbraak, want tot nu toe werden alleen moskeeën geaccepteerd als gebedshuizen voor moslims. Van betekenis is verder het plan om de religieuze leiders van de Alevieten voortaan op de loonlijst van Diyanet te plaatsen. Ook dat wijst in de richting van erkenning.

Voorstel

Premier Davutoglu zei recentelijk dat hij polarisering wil tegengaan. De timing van de Alevi-opening blijft echter bijzonder, want het nieuws erover verscheen nagenoeg parallel aan een voorstel van Erdogan aan de CHP.

Erdogan riep de CHP op 18 november tijdens een Tv-programma op om samen met de AKP een nieuwe grondwet te formuleren. Door de ruime meerderheid die de AKP en de CHP samen in het parlement hebben hoeft een voorstel in dit verband niet via een referendum aan de bevolking voorgelegd te worden.

De vervanging van de uit 1982 daterende grondwet staat in het middelpunt van de belangstelling sinds de verkiezingen van 1 november. Erdogan spreekt er sindsdien regelmatig over en maakt er geen geheim van dat het hem daarbij vooral gaat om de invoering van een presidentieel systeem.

Op zich is de CHP niet tegen een nieuwe grondwet – geen van de partijen in het parlement is dat. Voor een presidentieel systeem, waar Erdogan zoveel voordelen aan verbonden ziet, voelt de CHP echter niets. In plaats daarvan wil zij het bestaande parlementaire systeem verbeteren.

Referendum

Op de achtergrond van Erdogans voorstel aan de CHP speelt zijn overtuiging dat een nieuwe grondwet, inclusief een presidentieel systeem, zonder meer bij een volksraadpleging geaccepteerd zal worden.

Waar het op neerkomt is dat hij de CHP de kans geeft om een aandeel in de nieuwe grondwet te hebben, op voorwaarde dat zij het presidentieel systeem aanvaart. Anders wil de AKP het aan laten komen op een referendum over een nieuwe grondwet waar de CHP kant noch deel aan zal hebben.

Rekent Erdogan er op dat een Alevi-opening tot druk van binnenuit bij de CHP zal leiden om met zijn voorstel over een nieuwe grondwet in te stemmen? Als hij die indruk wil wekken is hij daarin geslaagd.

Hoe gaan de Alevieten binnen de CHP reageren? Zullen zij gecharmeerd zijn van de intentie bij de AKP om hen de erkenning wil geven die zij al zo lang wensen? Of denken ze: ‘Als de vos passie preekt, boer pas op je kippen’?

HDP

Een eventuele overeenkomst met de CHP over een nieuwe grondwet verlost Erdogan van een probleem. Dat wil zeggen, van het voor hem lastige feit dat de AKP zeventien zetels in het parlement tekort komt om zelfstandig tot een referendum op te kunnen roepen.

Mocht de CHP niet instemmen met Erdogans voorstel dan zou plan B kunnen bestaan uit een charmeoffensief richting de Koerdische basis van de Democratische Volkspartij (HDP). Dat lijk na alles wat er de afgelopen maanden gebeurd is onbegonnen werk, maar Erdogan zal bereid zijn tot heel wat kunst en vliegwerk om zijn presidentieel systeem te krijgen. Ook als daar lokaas aan te pas moet komen dat zijn weerga niet kent.

In 1992 tekende Turkije het handvest van de Raad van Europa over decentralisatie van bestuur. Tot nu voelden Turkse regeringen er niet voor om daar naleving aan te geven en de AKP deed dat tot op heden evenmin. In feite raakte het bestuur onder die partij alleen maar verder gecentraliseerd. In AKP-kringen wordt echter gefluisterd dat men daar verandering in wil brengen.

Autonomie

Decentralisatie van bestuur zou een lichte vorm van autonomie opleveren, en dat is precies waar de Koerden in Zuidoost Turkije warm voor lopen. Daarbij ligt het voor de hand dat de tegenprestatie zou bestaan uit instemming van de HDP met een referendum over een nieuwe grondwet, c.q. een presidentieel systeem.

Dit plaatst HDP-leider Selhattin Demirtas voor een dilemma. Zeker als de AKP het voorstel uitbreid met het aanbod van huisarrest voor PKK-oprichter Abdullah Öcalan, zullen er Koerden zijn die menen dat de prijs van een supermachtig presidentschap niet te hoog is.

Demirtas heeft zich radicaal uitgesproken tegen een presidentieel systeem, en er zijn Turken die HDP stemden omdat ze het in dat opzicht roerend met hem eens waren. Hun stemmen droegen ertoe bij dat de HDP de kiesdrempel haalde en in het parlement kwam. Daarom zou akkoord gaan met een presidentieel systeem voor Demirtas neerkomen op politieke zelfmoord. Het weerstaan van Erdogans verleidingen kan in de Koerdische gelederen echter tot onbegrip leiden.

Leyla Zana

Vooralsnog wijst niets op een toenadering tussen de AKP en de HDP. Onlangs drong de AKP nog aan op het opheffen van HDP-leidster Figen Yüksekdag, waarmee de weg vrij zou leggen naar haar vervolging.

Verder was er vorige week een rel rond HDP-afgevaardigde Leyla Zana. Aanleiding was de beëdiging van de parlementariërs in de nieuwe volksvertegenwoordiging. Iedere parlementariër dient daarbij dezelfde woorden uit te spreken, maar week Zana daarvan af en bracht het op een manier waarbij het overkwam dat Turkije meerdere naties kent.

De verontwaardiging was niet van de lucht bij de AKP. Daar vond men dat Zana de grondwet had geschonden door van de gebruikelijke eed af te wijken. Nogal hypocriet, aangezien Erdogan het vaak evenmin erg nauw neemt met de grondwet. Ondanks de constitutioneel aan zijn ambt verbonden onpartijdigheid heeft hij immers al verschillende malen ingegrepen binnen de dagelijkse politiek.

In ieder geval zal er nog veel moeten gebeuren wil de AKP de HDP voor zich kunnen winnen. Hoe zoet het lokaas ook is, Demirtas zal niet vergeten zijn dat hij maandenlang door Davutoglu en Erdogan als boksbal is gebruikt naar aanleiding van de PKK-aanslagen.

Davutoglu

In het scenario waarin de CHP en de HDP niet voor de verleidingen zwichten, bestaat de enige hoop voor de AKP uit de verzwakte Partij van de Nationale Beweging (MHP). Slaagt de AKP er echter niet om zeventien MHP-parlementariërs voor een referendum te winnen, dan zal Erdogan moeten accepteren dat er geen grondwet komt waar een presidentieel systeem deel van uitmaakt.

Op het eerste gezicht lijkt het niet eens erg veel uit te maken, want zoals zojuist beschreven is Erdogan niet vies van ingrepen in de politiek buiten de grondwettelijke grenzen van zijn positie. Verder zei hij eerder al dat het presidentieel systeem een feit is in Turkije, ook al staat er dan niets over in de grondwet. De oppositie kan daar hoog en laag over springen, maar met een parlementaire meerderheid voor de AKP legt er weinig in zijn weg. Van premier Davutoglu kan hij echter last hebben.

Babacan/Albayrak

Zoals eerder op Turksnieuws beschreven liet Erdogan doorschemeren dat hij het economiebeleid graag in handen zou geven van zijn schoonzoon Berat Albayrak. Davutoglu houdt daarentegen liever vast aan voormalig vicepremier Ali Babacan als economiesupervisor.

Speculaties over de vraag wie het gaat worden laaiden op tijdens de G-20 in Antalya. Albayrak was daar prominent en voortdurend aanwezig, terwijl Babacan maar heel kort langskwam.

Wordt het Albayrak, dan is het duidelijk dat Davutoglu zich naar de wensen van Erdogan heeft geschikt. Een compromis kan echter ook. Daarbij krijgt Albayrak zeggenschap over het economiebeleid, terwijl Babacan dan buitenlandminister wordt om buitenlandse investeerders niet de stuipen op het lijf te jagen. Geluiden in deze richting zijn de laatste tijd krachtiger geworden.

Of deze constructie gaat werken moet echter nog blijken. Babacan zat eerder op Buitenlandse Zaken, maar maakte daar geen overweldigende indruk. Als economiesupervisor deed hij het veel beter, terwijl Albayrak als het om economische inzicht gaat nog zo groen als gras is.

Zeker wanneer Albayrak Erdogans controversiële, op haargel verzotte, adviseur Yigit Bulut als mentor krijgt, is het de vraag in hoeverre Babacan als buitenlandminister een hernieuwd vertrouwen onder buitenlandse investeerders kan garanderen.

Krijgt Erdogan daar twijfels over en gaat hij alsnog voor Babacan, dan ontstaat de indruk dat hij toe heeft moeten geven aan Davutoglu. Dat zal hij willen vermijden, want het zou knagen aan zijn status van absoluut leider binnen de AKP, wat consequenties kan hebben voor een presidentieel systeem zonder ongrondwettelijke basis.

De beslissing over de samenstelling van het economic team hangt daarmee tussen landsbelang en eigenbelang.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

13 REACTIES

 1. Helder uiteengezet door de heer Edel.
  Erdogan nadert zijn eindstation zoals hij beloofd heeft in zijn toespraak uit 1997 in de stad Siirt.
  Brussel staat erbij en applaudisseert.
  Ironisch gezien regeert Erdogan bij democratisch besluit. Zo krijgt elk volk de leider die het verdient.

  • @heer Alex,
   Waarom kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat u lichtelijk bevooroordeeld bent en de kunst van het overdrijven en dramatiseren u ook niet geheel vreemd is?
   .
   Wat ik mij daarbij toch steeds weer afvraag is, waarom het voor buitenstaanders toch zo vreselijk belangrijk is wat er in Turkije gebeurd en hoe Turken in hun eigen land op democratische wijze hun eigen leiders kiezen.
   Wat is toch jullie belang om daarover te blijven klagen? Jullie hebben toch jullie perfecte eigen landjes met voorbeeld-democratieën en voorbeeld politici? Ik noem een Wilders, ik noem een Netanjahu, ik noem een Le Pen, ik noem een Orbán. Allemaal geweldige leiders die jullie voorbeeld-landjes naar het Walhalla leiden.
   .
   Turkije krijgt inderdaad de leider die het verdient, en 1tje waar wij erg trots op zijn, vooral omdat hij iets heel erg goed moet doen, waarvan het ultieme bewijs wel is dat Westerlingen vinden dat hij niets goed doet.
   Immers, welke Turkse leider, waarvan het Westen vond dat hij het wél erg goed deed heeft Turkije ooit naar een hoger niveau getild? Is de Westerse definitie van een ‘goede Turkse leider’ immers niet gewoon een marionet, die doet wat het Westen wil?
   .
   En zeker als het percentage Israëli’s in de discussie toeneemt, dán weten we helemaal zeker dat het Westen met samengeknepen billetjes toekijkt waar dit Turkse succesverhaal gaat eindigen…
   .
   Ik wens u veel plezier met úw land en úw regering.

   • Wanneer het over nieuws uit Turkije gaat, is het gevolg dat de reacties over nieuws uit Turkije gaan. Stratenmaker gaat er voor het gemak van uit dat ik niet kritisch ben over de politieke situatie in Nederland. (Wilders heeft namelijk dezelfde autoritaire trekken als Erdogan, zij het vanuit een andere Ideologie). De reactie van stratenmaker heeft veel raakvlakken met het denken in vijandbeelden. Het risico hiervan is dat de kritische blik zich één kant op richt en men blind wordt voor de eigen tekortkomingen.

 2. Je kunt zeggen wat je wilt over polarisering in Turkije maar momenteel is de polarisering binnen Nederland en daarmee in EU vele malen hoger als in Turkije en het neemt in een razende tempo toe.In Turkije merk je het amper als burger daartegen in Nederland is het zeer goed te merken…rasisme en islamofobie neemt steeds meer toe. Steeds meer mensen kunnen de haat in zich niet meer verbergen en zien nu de kans om het te uiten.Het wordt tijd dat men zich goed laat informeren over de Islam en misbruik van Islam door barbaren als Daesh en Al Qaida. De overheid en de media zou dit als taak op zich moeten nemen.Helaas gebeurt dit niet of onvoldoende.Het is mijn inziens een onderdeel van de strijd tegen Daesh en terrorisme.

 3. Dat laatste wilde ik nou net tegen u zeggen.
  .
  Het verschil tussen u en ik is, dat ik ín het schuitje zit en u er feitelijk belangeloos naast staat.
  Dus nogmaals mijn verwondering waarom buitenstaanders als u zich toch zo druk maken en menen een oordeel te mogen hebben over de Turkse politiek waar waarde aan zou moeten worden gehecht.
  .
  Uiteindelijk staat u toch slechts aan wal.

   • De toetredingsgesprekken tussen Turkije en de EU zijn opnieuw gestart. In welke zin bedoelt u feitelijk belangeloos?
    Verder bevestigt uw laatste alinea mijn laatste alinea. Leest u nog eens mijn zin die tussen haakjes staat. Ik ben erg kritisch op de Nederlandse regering en oppositiepartijen.

    • Dat is indirect belang (EU-toetredingsonderhandelingen) en bovendien vandaag helemaal niet aan de orde, zeker niet in deze discussie.
     Daarom is het ook niet echt een toelichting op mijn vraag wat toch uw belang is om u zo intensief met de binnenlandse Turkse politiek bezig te houden. Wat kan u het allemaal schelen wat er tussen nu en de komende 4 jaar in Turkije gebeurd?
     .
     Turkije gaat de komende 4 jaar zeker niet tot de EU toetreden en als het aan mij ligt en de meerderheid van de Turken ligt gaat dat helemaal nooit gebeuren.
     .
     Dus? Antwoord op mijn vraag is?

     • Onder leiding van Tayyip Erdogan is het aantal medewerkers van Dyanet bijna verdubbelt. De meeste Turkse moskeeën in Nederland staan onder direct toezicht van Dyanet. De proclamaties die Dyanet afkondigt staan haaks op het Nederlandse gelijkheidsbeginsel. Erdogan zei in een speech in 2008 in Keulen: ‘Assimilatie is een misdaad tegen de menselijkheid’ Hij de deed de oproep aan Turken in het buitenland om vooral niet teveel te integreren en zich vooral Turk te blijven voelen.
      Stratenmaker vraagt of ik een inhoudelijk antwoord wil geven waarom ik me ‘druk’ maak om de Turkse politieke situatie. Bovenstaande is één van mijn antwoorden. Het zou u sieren een inhoudelijke reactie te geven over de huidige politieke ontwikkelingen in Turkije i.p.v. een reactie als: ‘waar bemoei jij je mee en kijk naar jezelf’.

 4. Jammer dat een groot deel van de in Nederland wonende Turken niet ziet dat Turkije in 2 delen is opgesplitst. Je bent vóór of tegen Erdogan en zijn partij. De discussie over politiek slaat in de meeste gevallen over naar een grote ruzie, waarbij zelfs vaders met hun eigen kinderen afstand nemen of andersom, omdat de één vóór Erdogan is en de ander tegen. Het moet toch niet waar zijn dat het lot ligt aan 1 man, een man die denkt dat hij groter is dan het land. Laten we dit niet vergeten; 1 man zal ooit weggaan en na een paar dagen is iedereen hem vergeten. De angst van Erdogan is ook Ataturk, want de grote leider is en zal nooit vergeten worden onder de meeste Turken, ook niet onder het ongeveer 9 procent tijdelijke stemmers op Akp.
  2023 is het honderd jarig bestaan van de door Ataturk opgerichte republiek en het ideale moment voor Akp en Erdogan om een einde te maken aan de republiek. Tenslotte is Akp geweest die zei: republiek heeft gefaald( citaat van de vorige president Abdullah Gül).
  De Akp had 40%, kreeg in de laatste verkiezingen 49,5, waarvan 9-9,5% uit angst op het laatste moment op Akp gestemd hebben, want de andere rechtse partij MHP – soortgelijke rechtse partij als Akp – had geen kans om groter te worden en een klein deel van de Koerden dat op Hdp gestemd had, heeft gestemd op Akp, om de Akp kans te geven om de poltieke belofte waar te maken. De politieke belofte is: ste, op Akp en Akp maakt einde aan terrorisme in het land. Dit werd letterlijk door de op papier functionerende premier Davutoglu meegedeeld.
  Als neutrale volger moeten we als volgt kijken: Akp komt opeens met een economisch paket dat zo goed als identiek is aan het paket van Chp. Chp werd bekritiseerd, omdat er geen geld zou zijn voor dit paket. Opeens komt Akp met hetzelfde paket en er is ineens wel geld. Het volk wordt wederom voor gek verklaard.
  Als Turkije wederom het volk wou samenbrengen, zou de polariserende aanpak van akp afgerekend moeten worden, maar het is niet gebeurd. Men heeft Akp de meerderheid gegeven om een einde te maken aan de chaos in het land. Succes zou ik zeggen! Ik hoop als ieder dat er een einde zal komen, want het is zeer vervelend voor een land en het volk.
  Ik heb niks geschreven over de buitenlandse politiek van Turkije. Te denken aan Syirië-politiek, Midden-Oosten, Eu.
  Tot en met 2010/2011 waren Asad en Erdogan dikke vrienden, zijn ze met familie op vakantie geweest. Nu vijanden.
  Tot eind 2013 hebben Fetullah Gulen en Erdogan alles samengedaan. Nu is Gulen de vijand. Waarom? Gulen en Erdogan konden het land niet delen, wie krijgt de macht.
  Cozum süreci( vredesporces): in Osle heeft de Akp van Erdogan aan tafel gezeten met de Pkk, waarbij ze een deal hebben gesloten. Het volks weet van niks. Begin dit jaat kwam de regering akp met de Hdp tot een deal. Erdogan ziet gevaar voor zijn positie, veegt de deal van tafel en is opeens keihard tegen de mensen met wie hij aan tafel zat. Weer is hij belazerd, volgens Erdogan zelf.
  Nu is Hdp de boosdoener en Erdogan is weer belazerd, aldus Erdogan.
  Kritische journalisten worden opgepakt, omdat ze enkel hun beroep uitoefenen en dat is de functie journalist. Wat doet een journalist? Het volk informeren, waarbij de journalist niet verplicht is om zijn of haar bron te vermelden. Eergisteren al twee topjournalisten opgepakt, Can Dundar en Erdem Gul. De reden: zeer essentiele informatie delen met het volk. Erdogan zei zelf op de tv: ik laat deze mensen niet gaan, ze zullen worden gestraft. Persvrijheid jaja!

  Kortom, het Turkse volk moet goed nadenken. Wat gebeurt er met Turkije, waarom is er een tweedeling in het volk, waarom draait alles om 1 man, terwijl het volk belangrijker is. Waarom heeft Turkije ruzie met heel veel landen. Deels komt het doordat een aantal landen Turkije kapot wil maken. Daar ben ik mee eens, maar de buitenlandse politiek ligt op schroeven en is nog nooit zo slecht geweest.
  Waarom neemt niemand de veratwoordelijkheid op zich? De verantwoordelijke ministers nemen geen ontslag.
  Democratie is meer dan alleen een stembus. Democratie is ook persvrijheid, vrijheid van ideologie, vrijheid voor vrouwen en kinderen, vrijheid van critici, vrijheid van meningsuiting.
  Hier in Nederland zeggen de Aanhangers van Akp alles. Nederland die, Nederland zo, maar ieder die tegen Erdogan is, mag niks zeggen. Dit klopt niet he. De meeste Turken in Nederland maken zich niet eens druk om het land, waarin ze wonen. Nederland dus. Als je ze wat vraagt over politieke beslissingen, hebben ze in de meeste gevallen geen idee waarover het gaat. Zo ook wat er gebeurt in Turkije. Kleppen op en zo kijken naar de wereld. Het is jammer om dit te vermelden, maar het is wel de realiteit.

  • @Tutar
   ‘Hier in Nederland zeggen de Aanhangers van Akp alles. Nederland die, Nederland zo, maar ieder die tegen Erdogan is, mag niks zeggen. Dit klopt niet he.’
   .
   Nou, volgens mij heb je hier nu toch zo’n beetje alles gezegd wat je op je lever had.
   Natuurlijk is 90% van wat je schrijft de gebruikelijke CHP-crap, maar toch, je mag het best schrijven hoor.
   Integendeel, hoe meer jij dit soort onzin schrijft, hoe meer de meeste Turken worden gesterkt in hun gedachten dat wij Turkije nooit meer aan lui als jij over moeten laten.
   .
   ‘De buitenlandse politiek heeft er nog nooit zo slecht voor gestaan’.
   Dit toont wel aan dat jij geen historisch besef hebt. Waar was jij in de jaren 70? Jij hebt destijds blijkbaar niet in de rijen gestaan voor de meest basale dingen, zoals brood, een gasfles, boter, melk, omdat de seculiere Turkse regering van destijds een complete boycot van buitenlandse producten had ingesteld, omdat ze (de Turken) volgens de geweldige Ataturk-ideologie ‘geen andere vrienden dan Turken’ in deze wereld hadden.
   .
   Het feit dat jij deze historische kennis en ervaringen ontbeert is ook gelijk de reden waarom jij het maar niet kunt begrijpen dat de huidige regering zo lang mag blijven zitten van de meerderheid van het Turkse volk.
   Alleen de Turkse goudvissen willen graag terug naar de arrogante CHP-ideologie.
   .
   Eerst even terug naar school, en daarna weer hier terug komen.
   Exit Tutar.

 5. Het zijn cultuur barbaren en ultra nationalisten laat ze. David Bowie was niet Turks of normaal genoeg in de boeren hun ogen. Heel de wereld en de beschaafde Turken haten de maho en zijn Islamo-akp fascisten. Weg met Wilders en jullie intolerante boeren pummels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here