Turkije herdenkt Atatürk, de oprichter van de republiek

23
20

ataturk images

Istanbul – Op 10 november wordt de oprichter van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Ataturk herdacht.

Drie jaar voor zijn overlijden in 1938 ging het bergafwaarts met de gezondheid van Atatürk. De diagnose van zijn artsen luidde levercirrose, een ziekte die ongetwijfeld volgde uit zijn overmatig alcoholgebruik. Al in 1900, tijdens zijn tweede jaar aan de militaire academie, ontdekte Atatürk de nationale Turkse drank Raki als inspiratiebron. In de daarop volgende jaren bleef hij doorgaan met drinken, wat in de jaren dertig zijn tol begon te eisen.

De zorgwekkende gezondheid van Atatürk werd aanvankelijk zorgvuldig geheim gehouden. De krant Cumhuriyet maakte er begin 1937 voor het eerst onofficieel en in bedekte termen melding van. Op dat moment was Atatürk nog volop bij het bestuur betrokken. Ook maakte hij toen nog verschillende reizen en ontving hij buitenlandse gasten. Maar de aan zijn ziekte relateerde symptomen begonnen zich op te stapelen. 30 maart 1938 volgde het eerste officiële perscommuniqué over de zorgen rond Atatürk, al heette het toen nog dat hij aan griep leed.

Mei 1938 reisde Atatürk voor het laatst van Ankara naar Istanbul, waar hij verbleef in het aan de Bosporus gelegen Dolmabahce paleis. Tegen die tijd liet zijn lever hem steeds meer in de steek. Om zich te verpozen maakte hij korte uitstapjes met het kort daarvoor aangekochte jacht Savarona, maar het duurde niet lang voordat hij daar niet meer toe in staat was.

Artsen moesten tot twee keer toe vocht uit zijn maag verwijderen en op 16 oktober raakte Atatürk voor het eerst in coma. Daar ontwaakte hij uit en even leek hij aan de beterende hand. Er bestond zelfs hoop op dat hij de viering van de dag van de republiek op 29 oktober bij kon wonen. Het was echter schone schijn, want zijn gezondheid ging verder achteruit en op 8 november raakte hij in een coma waar hij niet meer uit zou ontwaken. Zijn laatste woorden waren aan zijn arts: ‘vrede zij met u.’ Twee dagen later overleed hij. In de kamer van het Dolmabahce paleis waar hij zijn laatste adem uitblies staat de klok ook nu nog stil op vijf over negen.

Een paar uur later werd de dood van Atatürk officieel bekend gemaakt. In tegenstelling tot het gebruik in islamitische landen, werd zijn stoffelijk overschot niet binnen 24 uur begraven, maar eerst dagenlang opgebaard om de bevolking de mogelijkheid te geven afscheid te nemen. Daar kwamen zoveel Turken op af dat de politie op 17 november de toegestroomde massa niet meer in bedwang kon houden, met als gevolg dat elf mensen in het gedrang om het leven kwamen.

Op 21 november vond de begrafenis plaats. Het lichaam van Atatürk werd aanvankelijk ondergebracht in het etnografisch museum in Ankara, dat mede op zijn initiatief ontstond. Er werd toen beslist dat hij op een later tijdstip zijn eigen mausoleum zou krijgen. Met de bouw van Anitkabir (grafmonument) in Ankara werd in 1945 begonnen. Vijf jaar later volgde de voltooiing.

Istanbul/Peter Edel

23 REACTIES

 1. In een voorgaande artikel blijft een persoon en zijn mede Akp symphatisanten die in mijn ogen geen EER hebben ons de Kemalisten provoceren en beledigen door uitspraken te doen als” dat ze Turkije maar moeten verlaten, linkse rakkers, ongelovigen etc etc. Dit is een gebrek aan cultuur en eer dat ze dit doen. Hoewel een van de akp symphatisanten hier op de forum hier uitstekende in het Nederlands grammaticaal correcte artikelen in elkaar weet te tikken.Is hij in mijn ogen een lafhartig haatdragende achterlijke persoon die ondanks zijn overwinning van de akp niet weet wanneer je moet ophouden. Ik ziu hem de huid willen volschelden omdat je met zo een achterlijk persoon eenmaal niet een discussie kunt houden en ik geen andere woorden voor hem heb. Ik gooi het dan over een andere boeg. Ik zou hem willen vragen, wie zitten aan de frontlinies van hier in Nederland de Turken goed willen vertegenwoordigen. De veelal Akp stemmende in een Turkse bubbel levende, alleen maar Turkse tv kijkende niet integrerende Turk die verder toch geen of amper contact met Nederlanders hebben en veelal slecht Nederlands spreken (jij bent een uitzondering) of de niet akp stemmende en verder ook islamitisch, zich wel inmengend tussen de autochtonen, de wind van voren krijgend van Nederlands fascisten omdat die fascisten de akp steuner of Turkse tokkies veelal toch niet kunnen spreken omdat ze nooit uit hun Turkse bubbel komen waar dan ook. Wie o wie is de betere representand van het Turkse cultuur? Je hoeft hier geen antwoord op te geven. Maar met jou heb ik verder toch niets te spreken omdat jij een serefsiz bent. En als jij denkt dat jou medestanders wel goede representanten van het Turkse cultuur zijn dan zit je met je hoofd in het zand. Als Geert wilder zou bekendmaken dat hij alleen achter jouw soort aan zou gaan en niet achter de gematigde moslim of geïntegreerde. Dan heeft hij mijn stem. Jullie mogen mij een landverrader vinden maar van jullie mag ik toch al van Turkije oprotten of ben er niet welkom.

  Moge Ataturk in vrede rusten.

  • @Izmir
   Jij bent altijd welkom in Turkije, het is tenslotte je eigen vaderland. Jouw probleem is dat je niet wilt erkennen dat je dat land zult moeten delen met nog 78 miljoen andere landgenoten, die in meerderheid een iets andere kijk op het leven hebben. Verder geef je steeds weer blijk moeite te hebben met het feit dat Turkije een democratie is, waarin de meerderheid toch grotendeels bepaalt hoe zaken in ons land worden georganiseerd en wat wel en wat niet is geoorloofd.
   Maar gelukkig is Turkije een vrij land met relatief open grenzen. Niemand wordt met dwang gevangen gehouden zoals in de vroegere USSR, en dus heb jij het geluk dat je op ieder moment het land mag verlaten en je bijvoorbeeld aan de overkant in Griekenland mag vestigen.
   .
   Mijn beste Izmir, ik gun je echt het allerbeste en vooral een gelukkig leven. Ik zie hoezeer jij je stoort aan de meerderheid van je Turkse landgenoten, vandaar dat ik alleen maar suggereer dat jij je veel beter zou voelen tussen de Grieken. Jij hebt vaker gezegd dat je graag achter de vrouwtjes aan zit, en dan liefst veel verschillende die geen familie van je zijn. Dat kan in Griekenland. Je wilt graag alcohol drinken, zoals je grote voorbeeld Ataturk (die aan dat gif uiteindelijk dood is gegaan, niet verwonderlijk). Nou, dat kan ook. In Griekenland noemen ze het Ouzo, maar het smaakt hetzelfde, dus ik denk dat je daar snel zult aarden.
   .
   Toch wil ik ook nog even iets corrigeren in je beeld van AKP-stemmers, want er ontgaat jou duidelijk iets:
   Hoewel jij en vele anderen bij de AKP vooral de nadruk op het islamisme willen leggen, vergeten jullie dat de AKP politiek gezien een liberale partij is. Dat is ook de enige reden waarom ik als ondernemer op de AKP stem. Ik heb verder niks met dat islamitische gelul.
   Alleen ben ik dan weer wel zo helder van geest om te zien dat dit eigenlijk door de hele AKP heen zo is, van laag tot hoog. Alle AKP-ers denken vooral eerst aan hun geld, en dat het toevallig ook een islamistische partij is… tja, het zal wel.
   Als gevolg is het antwoord op jouw vraag, wie nu eigenlijk precies de Turken en Turkije in Nederland vertegenwoordigen, wel, dat zijn hoofdzakelijk (liberaal-)ondernemende Turken met bedrijven die – of ze nou willen of niet – wel móeten samenwerken / integreren. Het is inherent aan het voeren van een bedrijf dat je interfereert met je omgeving.
   .
   Maar ik begrijp wel wat jij bedoelt te zeggen. Jij bedoelt te zeggen dat de Turken die het meest zijn geassimileerd het deel van de Turken zijn die CHP-stemmen. Links dus.
   Het is ook in lijn met wat jij altijd voorstaat: ‘Wij (Turken) zouden ons meer als Europeanen moeten gedragen’. En dat is dus ook wat CHP-stemmende Turkse Nederlanders doen.
   Maar schieten ze er echt wat mee op? Nee, natuurlijk niet, jullie maken jezelf dat wijs. Jullie geloven echt dat als je maar assimileert, dat dan de Europeanen jou als gelijken zullen zien.
   Ik bestrijd dat. Die proef hebben we in de 2e helft van de 20e eeuw reeds gedaan, maar Turken bleven steeds 2e rangs burgers in Europese ogen, niet serieus te nemen als gelijkwaardige partners.
   .
   Kortom, jouw theorie en streven is achterhaald en een illusie.
   Wij AKP-ers hebben niet per defginitie een hekel aan West-Europeanen, maar wij laten ons ook niet langer door hen koeieneren. Assimilatie is daarom ook geen doel op zich meer. Wij werken en leven vanuit onze eigen visie, met behoud van onze identiteit. Het is ook bewezen efficiënter, want hiermee bereiken wij dat wij op een bepaald moment vanuit eigen kracht bij kunnen trekken bij de EU, waardoor de gelijkwaardige benadering automatisch volgt.
   Dus om nog even terug te komen op jouw aantijging dat wij geen EERgevoel zouden hebben, dat is pertinent onjuist. Integendeel, jullie zijn het die de eigen Turkse eer een eeuw lang te grabbel hebben gegooid.
   Wij doen alleen zaken met landen en mensen op basis van gelijkwaardigheid en dwingen het respect voor onze eigen culturele waarden en identiteit af.
   .
   En dat komt inderdaad niet vanzelf. Daar moeten wijzelf hard voor werken. Maar de AKP-stemmers zijn van nature hard werkende mensen die dat ook waar maken. Omdat zij in de laatste helft van de 20e eeuw altijd door seculieren onder de duim zijn gehouden en zij zich niet hebben kunnen ontwikkelen is dat nooit uit de verf gekomen. Nu dat de AKP-ers het zelf voor het zeggen hebben, hebben wij in anderhalf decennium voor een omslag gezorgd, zowel in Turkije, alsook in Nederland.
   Ja, wij Turken zijn voor Europeanen lastig om mee te dealen, dat klopt. Maar door onze ijver en onze prestaties kunnen ze ook niet meer om ons heen, getuige Merkel en Juncker, die noodgedwongen met ons moeten dealen, ondanks hun natuurlijke weerstand.

 2. Mochen jullie je afvragen waarom ik dan niet in Perfect Nederlands reacties kan afleveren. Dat komt omdat ik een leven heb als het aan mijn Nederlandse en Turkse vrienden ligt verlaag ik mij niet tot jullie Akp niveau. Daarom moet ik haastig op mijn telefoon getikte en niet heelang overnagedachte reactie inelkaar flanzen. Ik heb een vrouw die ik met liefde voormijzelf heb gewonnen en niet zoals jullie Akp lozers via arrangeren of uithuwelijken een vrouw heb gekregen. Dus blijven jullie vooral maar davutoglu en erdoogan steunen die zal jullie een vrouw regelen en hopelijk niet van jullie eigen famillie. En ga vooral als een bezetene achter jullie personal computers zitten en alles van Peter Edel demoniseren want de waaarheid is eenmaal hard. Jullie zijn eenbstelletje zielepoten allemaal. Met name de Koerdische meneer hier die zijn eigen volk beledigt genaamd strassenmacher heil. Waarom heb je zo een hekel aan de Legerhufters? Of ze hebben een haatbaard famillie van jou ooit de andere wereld in geholpen of iets anders. Mensen als jullie zijn ant-samenleving, geluksbrekers, gehersengespoelde marionetten. Verder ga ik weer verder met mijn leven stelletje lozers en ga ik geen woorden meer aan jullie vuilmaken want dat zijn jullie niet eens waard!! Ik hoop dat geert wilders jullie inteelt lui de land uitschopt. Dan zou ik dat samen met hem doen. Jullie Nep Moslims verdienen niet beter!!!

  • Ik heb een hekel aan de legerhufters, inderdaad, omdat ze verantwoordelijk zijn voor heel veel nodeloze doden, zowel aan Turkse kant (eenvoudige soldaten en burgers), alsook aan Koerdische kant (burgers, collatoral damage), puur en alleen omdat er een vijand moest zijn om tegen te vechten. Die vijand hebben ze daarom zelf gecreëerd in de vorm van de PKK. Daarmee hebben ze decennialang het Turkse volk angst aangepraat en dood en verderf onder mijn landgenoten veroorzaakt, puur en alleen voor het eigen gewin. om het eigen luxe leventje door de staat te laten financieren.
   .
   Wat zouden ze nog meer moeten doen om mijn afkeer op te wekken? Ik vind het erg genoeg.
   Dat jij dat allemaal maar door de vingers ziet, omdat je binnen je eigen familie ook veel linkse leger-parasieten hebt die straffeloos jarenlang op belastinggeld van de samenleving hebben geleefd, moet jij weten.
   Ik verafschuw ze daarvoor.
   .
   Herhaal die vraag trouwens niet steeds. Ik heb je dit al enkele keren uitgelegd. Het antwoord zal steeds hetzelfde blijven, tot het tot je botte hersens doordringt.

 3. Wij van Thracie, Aydin, Mugla en, Izmir buigen nooit voor julli haatbaarden. Nooit altijd op weg van Ataturk. Zeg maar wat jullie willen. Rest van de wereld kotst jullie uit.

  • Vriend Izmir,
   Ik heb slecht nieuws voor je:
   Op dit moment buigen jullie al voor de rest van Turkije, simpelweg omdat je er een onderdeel van bent en je binnen Turkije een minderheid bent.
   Ju zult wel moeten buigen, en anders zul je moeten barsten.
   .
   Buigen, door water bij de wijn te doen en je standpunten minder hard uit te dragen.
   Of barsten, door Aydin, Izmir etc. af te splitsen van Turkije. Maar goed, dat laatste proberen de Koerden al een tijdje, maar die krijgen daarvoor dus steeds klop van ons. Dus als je ook klop wilt…

 4. izmir is gewoon een wannabe westerling waar hij denkt dat zijn voorouders in hun eentje Turkije hebben gered en zo het seculaire systeem hebben opgezet zodat de zwakke Moslims niet meer de macht hadden doordat iedereen en alles boos op ze waren omdat er geen plek mocht zijn voor het Islamitische wereldrijk.. en zijn aanhang hebben alle eer naar zich toegetrokken terwijl zij geen 1 kogel hebben afgevuurd in naam van Allah om de ongelovigen uit Turks grondgebied te houden.. laten we zeggen, de Moslims werden als kanonvoer gevoerd gebruikt door hun..

 5. Ach jochie. Jij zit ook in het mooie land dat Nederland heet en ondertussen maar klagen dat er westerlingen zijn en een man met het hart op de goede plaats, zoals Izmir, afzeiken? Dat staat je niet zo best kerel. Zou Allah jouw houding goedkeuren? Ik weet zeker van niet.

  • Waarom blijf jij toch steeds benadrukken dat Nederland zo’n mooi en in jouw ogen superieur land is? Je doet net alsof er niets mis gaat in Nederland cq West Europa. Alsof Europeanen niets fout doen en echt niet verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de aantijgingen die hier worden geuit:
   Volkswagen.
   Commissie stiekem.
   Wilders.
   Pegida.
   EU subsidies.
   Kaszynski.
   Bouwfraude.
   Moet ik doorgaan?
   Steenbergen.
   Zwarte Piet.
   Kindermisbruik RK.
   Witteboorden criminaliteit.
   Bedrijfswinsten middels Kinderarbeid.
   Sekstoerisme.
   Belasting ontwijking.
   Wurgpolissen.
   Moet ik nog steeds doorgaan?
   Oneerlijke discriminatie bestrijding: kutmarokkaan mag wel, antisemitisme mag niet.
   Joden waren zielig, Irak mag onder valse voorwendsels binnen gevallen worden, 100 duizenden doden.
   PVV is de grootste.
   PVV-politici zijn in meerderheid fout.
   Toch regeert een ‘rechtgeaarde’ als CDA samen met PVV.
   Rutte breekt keer op keer verkiezingsbeloftes.
   EU komt toezeggingen niet na.
   EU politici beuren massaal onterecht reiskosten.
   Nog steeds doorgaan?
   Beloningsongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
   Comazuipende jongeren.
   Wereldkampioen xtc productie.
   .
   Nee hoor, in West Europa is alles koek en ei. Alles gaat volgens de regels. Prachtland dat Nederland!
   Dan Turkije met die rot-Erdogan… Niet om úit te houden!
   Schei toch uit, hypocriet.

   • Superieur heb ik niet geschreven maar wel dat jij Izmir loopt te badineren en dat dat niet een juiste houding is van een gelovige. Dat heb je gemakshalve maar niet gelezen. Hypocriet is het pas als je ontkent dat de slachtoffers van de mijnen een risicofactor is die de families maar moet accepteren zoals je eerder schreef. Uiteraard is er politiek ontzettend veel mis in Nederland en in Turkije en dat heb je mij reeds vele keren zien schrijven. Maar de overheid in Turkije zet mensen achter de tralies vanwege hun uitoefening van hun professie of omdat ze een andere politieke mening c.q. onwelgevallig zijn voor hen.
    Hierin zie ik een repressie waar de honden geen brood van lusten.
    Dus als we het hebben over hypocriet zijn mister B… mag jij je eronder scharen.

    • Ten eerste, mijn complimenten voor eindelijk een reactie waar ik iets mee kan, en waarin je niet alleen anderen afzeikt.
     .
     Ten tweede, hoe kom je er toch bij dat ik een gelovige ben? Je weet je feilloos van een jaar gelden te herinneren wat ik schreef over de slachtoffers van Soma, maar dat ik nog recent en herhaaldelijk heb geschreven dat ik niet zo veel heb met de islam dringt blijkbaar niet tot je door.
     Overigens zie ik het verband tussen geloof en het badineren van een tegenschrijver niet zo. Als mijn opponent zich arrogant gedraagt, krijgt hij van mij de wind van voren. Izmir gedraagt zich al vanaf het begin af aan arrogant jegens zijn medelanders en we zien geen enkele verandering daarin. Daarom verdient hij de wind van voren te krijgen tot hij zich respectvol gaat gedragen, ook tegenover minder hoog opgeleide en/of gecultiveerde landgenoten en ze als volwaardige mensen gaat bejegenen.
     .
     Ten derde, wanneer ik de slachtoffers van Soma ‘collatoral damage’ noem, dan val je daar over. Wanneer Izmir zich zoals boven omschreven disrespectvol uit over zijn medelanders, dan is hij een ‘man met het hart op de goede plaats’.
     Izmir zal vast een goed hart hebben, alleen zit het toch echt op de verkeerde plek; het had gekookt op zijn rug moeten hangen, en dan een beetje laag, zodat de honden er goed bij kunnen…
     .
     Ten vierde: in een land zijn er wetten, en die wetten gelden voor iedereen, ook voor journalisten.
     Eens of niet?
     Op bijvoorbeeld het beledigen van het staatshoofd staat gevangenisstraf, dat is algemeen bekend in Turkije, en zeker in het journalistencircuit. Toch kunnen ze het niet laten, en vervolgens zijn ze verbaasd als ze daarvoor opgepakt worden.
     Simpel advies: DOE HET DAN OOK GEWOON NIET en hou je bij de aantoonbare en bewijsbare feiten, en je blijft altijd op vrije voeten.
     Heeft niets met repressie te maken.
     .
     Dat van dat gekookte hart was trouwens een geintje hoor Izmir, maar daar kan jij als verwesterde Charlie Hebdo-Turk wel tegen toch?

 6. 1. Jammer dat je de kreet ‘collatoral damage’, welke gebruikt wordt in het leger bij bijv. verlies van manschappen door o.m. bombardementen, poneert op deze site bij verlies van vele levens door achterstand in onderhoud van de mijnen. Een vergelijk die mislukt is.
  2. Hoe kan het dat jij zo’n, bijna grenzeloze, volgeling bent van het beleid van Erdogan als jij, zo mag ik het betitelen, een ongelovige bent. Seculier? Scheiding staat en geloof?
  3. Het verdedigen van de onbegrijpelijke wet, beledigen staatshoofd, waar jij het over heb is een krachtige steun voor de onderdrukking van dit regiem. Een bekeuring tot daar aan toe maar gevangenis???
  4. En dan als laatste toch nog even Izmir een uitschijter geven. Die je overigens aan de ene kant wegzet en afwijst als Turk en daarna als medelander betiteld?? En het gebruik van de in Parijs gebeurde ellende is onkies.

  Beste Stratenmaker,
  En dan kreten als opponent en de toonzetting middels “ze als volwaardige mensen gaat bejegenen.” gaat net even de grens over en is niet netjes.
  … van mij dus even geen complimenten omdat ik telkens een tweede vervelende laag zie in de argumenten die jij tracht aan te dragen. Jammer!

  • 1: Ik heb de term collatoral damage heel bewust gebruikt om exact de reden die jij omschrijft. Ieder beroep heeft namelijk zijn risico’s. Ook een vrachtwagenchauffeur kan zijn leven verliezen bij een verkeersongeluk. Dat hoort bij dat vak. En daar kan jij nu wel heel emotioneel over gaan doen, maar ik zou zeggen, zorg dan maar dat je dat risico wegneemt. Maar dat kun je ook niet. Dus accepteer de dingen zoals ze zijn.
   .
   2: Het is tekenend dat jij er met je verstand niet bij kunt dat ik een hoogstens gematigd moslim ben, maar dat ik tóch een gepassioneerd aanhanger van het beleid van de AKP ben.
   Het geeft aan dat in jouw hoofd het beeld is vastgerot dat AKP-stemmers allemaal halve imams zijn, danwel vrouwen in boerka’s. Met dank aan lui als Izmir & Co, die uit alle macht hun best doen om dit beeld te creëren en waar ze blijkens jouw onbegrip aardig in geslaagd zijn.
   Nogmaals: De AKP is in eerste instantie een liberale ondernemerspartij – zeg maar de Nederlandse VVD – die tegelijkertijd de Turks/islamitische identiteit benadrukt.
   Wanneer het CDA en Europese Christen Democraten het steeds over de ‘Joods-christelijke’ identiteit hebben, op basis waarvan ze Turkije buiten de EU willen houden, dan is daar niets mis mee.
   Een nog veel treffendere en eveneens door jou geheel geaccepteerde vergelijking is de Republikeinse partij in de VS. Zij zijn liberaal en pro-entrepreneurschap, en tegelijkertijd leven ze vooral met de Bijbel. Niemand maakt daar een probleem van.
   Maar wanneer de AKP zich op synchrone wijze op de Turks-islamitische identiteit beroept, dan is het land te klein en volgens provocateurs Iran 2.0 aanstaande.
   Probeer nou voor 1 keer eens objectief te kijken. De AKP is een liberale ondernemerspartij.
   Als je tegen de AKP bent, dan dien je ook tegen de christelijke partijen in Europa en de Republikeinen in de VS te zijn, althans hun geloofsinmenging te veroordelen. Zo niet, dan ben je hypocriet.
   .
   3: Maar wat lees ik nou??? Schrijf jij nou echt dat wetten er zijn om overtreden te mogen worden?
   Luister vriend: een wet is een wet en daar heb jij je aan te houden, tenzij je bent benoemd tot Turkse rechter. En als een rechter geheel volgens de wet een straf uitspreekt, dan heb jij als burger dat te respecteren, tenzij je de rechtbank minacht. Trias politica is geen Turkse uitvinding. En nou geen afgunstig gewauwel over partijdige rechters, want het staat ook Turkse burgers en journalisten gewoon vrij om een zaak naar het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te brengen. Als ze zo zeker van hun zaak zouden zijn zou dat ook echt wel gebeuren.
   4: Izmir krijgt van mij uitschijters totdat hij zich netjes gaat gedragen. Maar ondanks alles blijft hij mijn medelander. Dat is iets wat Nederlanders (en Israëli’s ook niet trouwens) nooit goed zullen begrijpen van Turken. Bij jullie moet er altijd eerst iets gebeuren zoals 9/11 of de aanslagen in Parijs, voordat jullie beseffen dat de dagelijkse onderwerpen die wij hier op dit forum bespreken ondergeschikt zijn aan het feit dat wij voor alles broeders zijn. Wat niet wil zeggen dat we het daarom maar over alles eens moeten zijn en nergens over mogen discussiëren.
   .
   Ik denk dat bovenstaande ook inderdaad die ‘2e laag’ is die jij wel waarneemt, maar niet kunt plaatsen, omdat mensen zoals jij iemand die het niet in alles met jou eens is direct afschrijft als medemens.
   Maar dit fenomeen zul jij nooit begrijpen.
   .
   Overigens moet ik wel zeggen, dat dit gevoel meer bij Anatoliërs leeft dan bij verwesterde lui zoals Izmir, die ook sneller genegen zijn hun medelanders definitief op te geven. Kijk maar naar Izmir’s typerende laatste reactie hierboven. Wat ook gelijk de reden is waarom ‘Izmir een man naar jouw hart’ is, want zijn houding begrijp jij beter, omdat het (al bijna) dezelfde als jouw houding in dit leven is.

   • Leuk om weer te zien je telkens tracht de discussie te vertekenen en om de hete brei heen blijft OH-en. Ik begrijp wel uit jouw gebruik van de NL taal dat jij als Turk niet onder de indruk bent van de aanslag in Parijs en dat je NL als logeeradres ziet en geen affiniteit heb met NL.

    • Nee, mijn beste Samuel,
     niet weer vervallen in korte reacties.
     Je moet uitleggen waar ik dan om de hete brij heen ‘OH’?
     Want volgens mij reageer ik puntsgewijs en inhoudelijk op wat jij beweert.
     .
     Waaruit begrijp jij dat ik geen affiniteit zou hebben met NL? Uit mijn taalgebruik? Werkelijk? Hoe gebruik ik de taal dan?
     .
     NL als logeeradres gebruiken? Waar heb jij het over? Ik ben een geboren en getogen Nederlander. Probeer jij mij soms een bepaalde status aan te naaien? Zoals Hitler geboren en getogen Duitse Joden een status probeerde aan te naaien? Met als oogmerk om ze uiteindelijk te kunnen deporteren, omdat ze ‘eigenlijk niet in Duitsland hoorden’ (logeeradres dus)?
     Welke kant ga jij op vriend?

    • Ik ben inderdaad maar gematigd onder de indruk van de aanslagen in Parijs. Ik ben meer onder de indruk van de aanslag in Ankara. Daar vielen bij 1 incident 102 doden, terwijl dat in Parijs 127 was, maar dan wel op 7 verschillende locaties.
     Verder ben ik meer onder de indruk van de aanslag in Beirut, juist omdat niemand er aandacht aan besteedde, want ach, ‘die slachtoffers waren toch maar moslims’. ‘Ze hadden het vast verdiend’.
     Nergens een minuut stilte voor de Libanese doden. Nergens een Libanese vlag op een gebouw geprojecteerd.
     Nergens een Turkse vlag op een muur geprojecteerd na de aanslag in Ankara.
     Nergens een Russische vlag op de muur geprojecteerd (nav 224 doden bij de vliegtuigcrash in de Sinaï).
     .
     Maar wel verwachten dat de hele wereld intens meeleeft met ‘jouw’ 127 doden in Parijs?
     Ga eerst maar eens over je eigen zonden nadenken, voordat je iemand anders van een gebrek aan medeleven beschuldigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here