De PKK beëindigt haar eenzijdig afgekondigde bestand (COLUMN)

22
12

pkk vlag index

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Voorafgaand aan de verkiezingen van 1 november kondigde de Koerdische PKK een eenzijdig bestand af. Naar eigen zeggen om onveilige en oneerlijke verkiezingen te voorkomen. De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) deed dit af als propaganda, al pleegde de PKK in ieder geval in de laatste week van oktober geen aanslagen meer.

Wel kwam het nog tot incidenten, ook na de verkiezingen. Zo vielen doden bij een schietpartij volgend op de aanhouding van PKK-leden, alsmede bij andere confrontaties. Directe aanslagen op militairen waren er in de eerste dagen na de verkiezingen niet, maar daar kwam verandering in.

Bestand

Kort nadat president Erdogan verklaard had dat Turkije in de winter door zal gaan met militaire operaties tegen de PKK, liet die weten het eenzijdig afgekondigde bestand beëindigd te hebben.

Waarnemers toonden zich daar verbaasd over, omdat de PKK zich traditiegetrouw gedurende de wintermaanden terugtrekt in de Kandil-bergen van Noord-Irak, waar ze wacht tot in het voorjaar het ‘aanslagenseizoen’ weer begint. PKK-aanslagen in de wintermaanden zijn daardoor niet gebruikelijk.

Dat het de PKK menens was met de beëindiging van het bestand bleek op zaterdag 7 november, want die dag kwam in de provincie Sirnak weer een militair om bij een aanslag.

Ondertussen gaan de operaties van de Turkse strijdkrachten tegen de PKK onverminderd door. Dat is minder uitzonderlijk dan PKK-aanslagen in de winter. In de jaren voor het mislukte vredesproces werd het hoofdkwartier van de PKK in de bergen gedurende dat jaargetijde vaker beschoten door de Turkse luchtmacht.

De PKK lijkt dan een eenvoudig doelwit, omdat ze zich dan relatief geconcentreerd op een plaats bevindt. Toch waren de resultaten vaak minimaal, omdat de Koerdische separatisten zich verschansen in grotten waar je met vliegtuigbommen weinig tegen begint.

Nu zetten de Turkse strijdkrachten echter ook grondtroepen in. Tijdens een recente campagne werden in veertig dagen 119 PKK-strijders gedood, maar in de nacht gaat het kwik nu tot onder de -15 graden en het moet nog blijken in hoeverre de Turkse militairen onder deze barre omstandigheden in staat zijn de PKK een beslissende slag toe te brengen.

Haat

Maar ook als dat laatste lukt zal de PKK nog geen verleden tijd zijn. Turkije kan de PKK met de zwaarst denkbare middelen bestrijden, maar zelfs als dat tot de totale vernietiging van de organisatie leidt, is het goed mogelijk dat een nieuwe Koerdische generatie deze weer uit haar as zal doen verreizen. De basis die de PKK onder een deel van de Koerden kent draagt er nu eenmaal royaal toe bij dat dit bloedige conflict al 35 jaar duurt

Het vaak gehoorde argument dat de PKK niet alleen voor Turken, maar ook voor Koerden een verschrikking is, verklaart dan ook niet waarom Koerdische jongeren zich steeds weer geroepen voelen om zich erbij aan te sluiten.

De gedurende vele decennia gegroeide haat jegens Turkije verklaart dat wel en overschaduwt andere overwegingen. Je kunt de PKK schurken noemen, maar voor veel Koerden zijn het hun schurken. Zoals veel Turken Erdogan zijn corruptie en repressie vergeven omdat het hun schurk is.

De AKP zou kunnen trachten de PKK van haar basis onder de bevolking af te snijden, maar ook het vernietigen van duizenden Koerdische dorpen in de jaren negentig leverde wat betreft niet het gewenste resultaat. De PKK wist dat eveneens te overleven.

Vaak lijkt het er zelfs niet eens op dat de AKP de voedingsbodem wil tegengaan die de PKK onder de Koerden vindt. In dat opzicht is het beleid weinig productief. Neem de bombardementen die de Turkse luchtmacht op Koerdische begraafplaatsen uitvoeren. Aanslagen worden daarmee niet voorkomen, maar het verhevigt de haat onder Koerden ten opzichte van Turkije, wat tot sympathie voor de PKK leidt. Wie wil dat deze oorlog voortduurt kan het niet beter aanpakken.

Geruchten

Het gonst van de geruchten. De columniste Ahu Özyurt schreef het volgende:

‘Volgens bronnen in inlichtingendiensten ontving de Koerdische leider in Irak Massoud Barzani veel geld van het Amerikaanse Congres om cruciale locaties tegen de Islamitische Staat (IS) te verdedigen. Maar hij en zijn strijdkrachten zullen ook betrokken worden bij het transformeren van de Volksbeschermingseenheid [YPG, de militaire arm van de aan de PKK verbonden Syrisch-Koerdische Democratische Eenheidspartij PYD] in een reguliere militaire eenheid. De VS en Rusland zijn in principe overeengekomen om de Koerden in de structuur van de Syrische strijdkrachten te behouden, zelfs na het waarschijnlijke vertrek van president Bashar al-Assad. De Turkse strijdkrachten, aan de andere kant, zouden daar dan de supervisie over krijgen.’

Bij het lezen van dat laatste zat ik op het puntje van mijn stoel. Özyurt ging verder:

‘Ik vroeg mijn bron: “Waarom zouden de Turkse strijdkrachten dit doen.” “Stel je voor, je vecht drie decennia tegen een organisatie en dan ga je die opeens als een legitieme partner in Syrië behandelen.” Mijn bron antwoordde: “En als de Kandil-bergen worden ontruimd?” “Ik bedoel wat denk je ervan als de VS en Rusland Barzani onder druk zetten om de PKK-leiding te verdrijven?”’

De tijd zal leren of de anonieme bron van Özyurt in de juiste richting zat. Vast staat dat de Turkse buitenlandminister Sinirlioglu direct na de verkiezingen naar Noord-Irak trok, waar hij Barzani verzocht om de activiteiten van de PKK in de regio te bestrijden.

Politieke oplossing

Ik keer terug naar wat ik vaker schreef: alleen een politieke oplossing kan soelaas bieden. Vanuit Turks perspectief beschouwd is het de enige manier om de aanspraak van de PKK op de Koerden structureel ongedaan te maken, terwijl er daarnaast geen andere weg is om het onder de Koerdische bevolking levende verlangen naar rechtvaardigheid in vervulling te laten gaan.

Een nieuw vredesproces lijkt op dit moment echter erg ver weg. Voor Erdogan is vrede op zich niet genoeg. Hij is daar alleen in geïnteresseerd wanneer er politieke winst in zit.

Zo ging het toen hij meende de steun van de Koerdisch georiënteerde Democratische Volkspartij (HDP) te kunnen krijgen voor een presidentieel systeem. Nadat HDP-leider Demirtas zich daartegen uitsprak, had Erdogan het snel gezien met het vredesproces. Hij keerde toen terug naar de aloude nationalistische ontkenning van het Koerdische probleem.

Tandwielen

De PKK wilde aanvankelijk meegaan in een politieke oplossing en een wapenstilstand, maar maakte daar een einde aan na de aanslag in Suruc van juli. Menigeen nam echter aan dat die aanslag niet meer was dan de aanleiding tot het PKK-besluit om de wapens weer op te nemen en dat de oorzaak de verkiezingswinst van de HDP op 7 juni was.

Met de voor de HDP nadelige aanslagen van de PKK maakte die organisatie duidelijk geen partij in het Turkse parlement te dulden die langs politieke wegen naar een oplossing van het Koerdische probleem wil zoeken. De AKP haalde veel voordeel uit die benadering. Officieel een voor Erdogan & CO. gunstige samenloop van omstandigheden, maar de tandwielen grepen wel erg nauwkeurig in elkaar.

De columniste Nuray Mert (die ooit aan de AKP-kant stond) schreef het volgende over het besluit van de PKK om de aanslagen te hervatten:

‘Ik weet niet of de deze beslissing op een of andere manier verband hield met afspraken tussen de zich in gevangenschap bevindende PKK-leider Öcalan en de AKP over een presidentieel systeem, maar de weg naar een dergelijke overeenkomst lag open.’

Mert zegt het niet te weten, maar komt tussen neus en lippen met een onvervalste samenzweringstheorie op de proppen. De eerlijkheid gebiedt me toe te geven dat de gedachte over een deal me ook al eens heeft bekropen. De opeenvolging van gebeurtenissen is te opvallend om dat idee helemaal buiten de deur te houden. Van Öcalan zullen we sowieso niet horen hoe het precies zit, al is het maar omdat hij al maanden zorgvuldig in isolatie wordt gehouden.

Gezicht

Er is geen samenzweringstheorie voor nodig om in te zien dat Erdogan na de verkiezingswinst van de AKP op 1 november heel goed weet hoezeer de PKK-aanslagen het stemgedrag in zijn voordeel beïnvloeden. Dat zal naar meer smaken. Met het eventuele vooruitzicht van een referendum over een presidentieel systeem zal hij de bevolking er zeker van trachten te overtuigen dat een sterke man, die zonder belemmeringen hard tegen de PKK kan optreden, van groot belang is voor Turkije. En natuurlijk zal een nieuw vredesproces alleen mogelijk zijn onder een supermachtig presidentschap. Chantage van het electoraat wierp eerder vruchten af, dus waarom niet nog een keer?

Erdogan sluit een hernieuwd vredesproces niet per definitie uit. Het is naar zijn zeggen ‘bevroren’, al heeft hij het voorlopig wel erg diep achterin de vrieskast gezet. Niet verwonderlijk, met het kille feit dat oorlog in zijn belang blijft, zeker tot hij een presidentieel systeem in zijn zak heeft.

De PKK verloor in haar kennelijke opzet, want de HDP blijft in het parlement – al is het op het nippertje. Aanslagen dienen in die zin geen doel meer. Daarom is het zaak voor Erdogan om de PKK gedurende de winter wakker te houden. Een om wat voor reden dan ook eenzijdig door de PKK afgekondigd bestand is dan het laatste waar hij op zit te wachten.

Ik had het gezicht van Erdogan daarom de laatste weken graag twee keer willen zien. Toen hij over dat bestand vernam, en toen hij hoorde dat de PKK daar weer een einde aan had gemaakt.

PS
Morgen is het 10 november, de dag waarop het EU-voortgangsrapport over Turkije verschijnt. Kunnen we eindelijk lezen wat de Turken voorafgaand aan de verkiezingen niet mochten weten van de Europese Commissie.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politiek biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

22 REACTIES

 1. Wat een lelijke vlag is dat evengoed, vinden jullie ook niet?
  Die kleuren doen me denken aan de rasta kleuren van Bob Marley, waarbij er associaties bij mij opkomen met luierende mensen die de hele dag onder een palmboom in hangmatten liggen, jointjes roken en Malibu drinken. Zeg maar ‘linkse luie donders’ die het liefst op de rest van de wereld parasiteren en zelf niets willen of kunnen presteren. En daar zit best wel een parallel met de Koerden: al veel langer dan de Turken wonen ze in het gebied waar ze nu nog steeds wonen, maar nog nooit hebben ze zich kunnen organiseren tot iets wat op een staat lijkt. De Turken kwamen veel later naar dat gebied en zetten een staat op, zoals ze er al vele hadden opgezet.
  En nu willen de luie parasieten – waarbij de militante PKK-tak de ultieme parasieten zijn – dus een deel van de Turkse staat opeisen voor zichzelf.
  Parasieten dus.
  .
  Nee, die vlag en die kleurstelling, daar hebben ze blijkbaar toch wel over nagedacht en heel goed gekozen.

   • Zeg maar wat er niet klopt van mijn verhaal. Je kunt alles wel afdoen als ‘rascisme’, maar dat is iets te makkelijk mijn beste Samuel.
    .
    Laten we eens eerlijk zijn – en nu ga ik iets in jouw voordeel zeggen, dus cherish this moment – en bijvoorbeeld kijken naar Israël. Die gasten zijn daar in 1948 gekomen, en tot die tijd is het land eeuwen in beheer geweest bij de Palestijnen.
    De Israëliërs hebben daar in een halve eeuw iets moois van gemaakt, daar waar die luie Palestijnen in de voorafgaande millenia nog niet in staat zijn geweest om 2 stenen op elkaar te leggen, laat staan iets van een sterke Staat en samenleving op te zetten.
    Als je vandaag de dag gaat kijken, dan is alles aan de Israëlische kant netjes op orde en georganiseerd, terwijl op het moment dat je een voetstap op Palestijns gebied zet het een grote puinzooi is. En dan kunnen de Palestijnen daarvan de schuld wel op Israël afschuiven, net zoals de Koerden dat bij de Turken doen, maar dat is gelul. Hun evenknieën, de Jordaniërs die verder helemaal niet door de Israëliërs onderdrukt worden hebben het verhoudingsgewijs nou niet bepaald beter op orde ofzo.
    .
    Kortom, sommige volken zijn er nu eenmaal iets bedrevener in dan andere om iets zoals een Staat met bijbehorende orde te organiseren.
    .
    Nu kan ik ook nog wat voorbeelden uit Afrika geven, maar dan gaat het hek ben ik bang helemaal van de dam, dus ik zal het hier verder maar bij laten.
    Heeft niks met rascisme te maken, slechts empirische feiten stel ik hier vast.
    .
    Voor de duidelijkheid: Ik wou dat het anders was en dat alle volken de capaciteit hadden om zich te organiseren en vredig met elkaar te leven en indien nodig efficiënt te verdedigen tegen belagers, want ik gun iedereen het beste. De waarheid is echter anders. Teveel mensen (volken) denken dat het allemaal vanzelf wel komt en gaan alleen voor eigen gewin in plaats voor een sterk collectief.

    • ik vind dat jij totaal geen vergelijking mag maken tussen een joden en palestijnen, terwijl joden gesteund worden door westerlingen doordat in elk westerse land een rijke jood als investeerder heeft in wat dan ook en zo de westerlingen beinvloeden om meer geld te sponseren aan joodse doeleinden.. in westerse landen worden rijke arabieren niet getollereerd en mocht het toch een keertje zo zijn, dan wordt er zwaar geprotesteerd zowel in de media als in regering zelf… dat palestijnen zwakker zijn, komt gewoon doordat er geen rijke landen zijn die hen helpen en niet omdat ze lui zijn of wat dan ook.. en als je kijkt in palestijns gebieden, dan vind ik het best wel knap hoe de infrastructuur inelkaar zit en hoe ze universiteiten oprichten enz.. en dat in bezet gebied waar bij elke 2 km een checkpoint staat en waar niks mag en als een openlucht gevangenis fucntioneerd..

    • Jij zet mensen eventjes als “luie donders” weg en de “Palestijnen” en de “Koerden” hebben het allemaal aan zichzelf te danken! Laat je nakijken mister B… “Mister Praatjes maker”
     En dan nog vragen waarom je racist wordt genoemd? Of is de term minkukel beter? Je blijft verbazen kerel.

     • Ik ben bang dat ik, net als jij, maar weer met dezelfde reactie moet komen als een stukje verderop in de draad:
      .
      Jij kunt iedere reactie van mensen die hier reageren wel in 1 regel steeds beschuldigend afdoen met ‘dat is rascistisch’, maar je neemt nooit de moeite om eens in een wat meer uiteengezet verhaal je eigen visie te verbeelden.
      Je bent net een papegaai die 2 woorden heeft geleerd.
      Wat is jouw visie dan? Laat maar horen, dan zullen wij dáár eens op schieten.
      .
      Schelden kun je wel: ‘Minkukel’, ‘Praatjesmaker’, ‘rascist’ en ‘laat je nakijken’.
      Zit er ook inhoud in je reactie? Nou, nee. Logisch. Alles wat ik zeg is waar, en er valt inhoudelijk niets tegenin te brengen. Dus rest niets anders dan vol op het orgel en schelden maar!
      .
      Erg overtuigend is het echter allemaal niet…

 2. deze westerling praat over de pkk en koerden maar geen 1 woordje over wie de pkk heeft gesticht, steunt en bewapend zoals door joden, armenen en europeanen… echt lachwekkend hoe een partijdige westerling dit soort dingen achter houdt in een Turkse site..

   • Jij kunt iedere reactie van mensen die hier reageren wel in 1 regel steeds beschuldigend afdoen met ‘dat is rascistisch’, maar je neemt nooit de moeite om eens in een wat meer uiteengezet verhaal je eigen visie te verbeelden.
    .
    Je bent net een papegaai die 2 woorden heeft geleerd.
    .
    Wat is jouw visie dan? Laat maar horen, dan zullen wij dáár eens op schieten.

    • Misschien moet ik de term fascist gebruiken voor dit soort opmerkingen van Hayret. De ongenuanceerde kwalificaties van hem richting joden, Armenen en Europeanen geven daartoe aanleiding. Meer uitleg heb je niet nodig mister B…?

 3. Het afgebeelde vlag is van Israël, ze hebben het deels gefotoshopt. PKK is opgezet door Israël met als taak onrustzaaien in de regio zodat zij ongestoord kunnen doen wat ze willen, uitbreiden van Israëlische grond.

  • Maho, ik had me eerlijk gezegd voorgenomen een tijdje niet meer te reageren, omdat ik het op het moment erg druk heb. Maar hier kan ik het toch echt niet laten hoor.
   Kijk nu nog eens naar die PKK-vlag en tel de punten van de ster. Google nu naar de vlag van Israël en tel ook daar de punten van de ster.
   Wat zie je? De Davidsster op de Israëlische vlag heeft zes punten, die van de PKK vijf.
   Zou er bij het verband dat jij suggereert niet sprake zijn van een soortgelijke ster?
   Voor jou is dat wellicht een kleinigheid, maar als je op deze manier begint ken ik er nog een: Turkije is opgericht door zionisten! Op de Turkse vlag staat immers dezelfde ster als op die van de PKK.
   En dan nog voor Hayret: de Turkse vlag heeft niet alleen een ster die naar Israël verwijst, maar is ook nog eens rood; Sovjet-rood.
   Nu even serieus. Vroeger stond in de vlag van de PKK de hamer en sikkel, wat naar het communisme verwees. Later bleef er alleen een ster over, wat een nationalistische symbool bij uitstek is. Dat de PKK haar vlag veranderde sluit aan bij het feit dat de nadruk voor de organisatie meer op nationalisme kwam te liggen dan op communisme.

   • Een zionist zou nooit een vlag ontwerpen / suggereren met een sikkelmaan, wat immers het symbool van de islam is.
    Een ster is tot daar aan toe.
    .
    En daarom is de Turkse vlag ook zo mooi tegenover al die andere plagiaat-vlaggen.
    .
    Alleen al het gegeven dat de PKK (Koerden)in haar korte bestaan haar vlag al heeft veranderd zegt veel over hun onnozelheid. Een vlag is een symbool van een volk door de eeuwen heen, niet van de politieke koers die een volk enkele jaren / decennia vaart.
    Het is geen stoplicht.

   • Goedzo Peter, ook al heb je het druk reageren hoort erbij kerel. Dacht je dat ik zat te niksen? Je moet gewoon de krant Cumhurriyet wat minder lezen dan hou je wat meer tijd over, het is tenslotte toch vooral gezever.

    De Reactie over de vlag was puur een lokkertje om een discussie op gang te brengen. Bovendien lijkt het meer op de Marokkaanse vlag dan de Israëlische, verder heeft de vlag geen historische waarde. Hierop zul je mij natuurlijk verwijzen naar de nationale vlaggenboek, maar dat geld niet voor de Koerdische vlag mijn inziens. Koerdistan bestaat gewoonweg niet het is een pure fantasie. Dat PKK en ontwerp is van Israël is misschien te hard gezegd maar wel is zeker dat zij in het onstaan van PKK deel hebben genomen. Bijvoorbeeld destijds: hey Ocalan arme sukkel wordt wakker! De Turken bezetten jullie gebieden.Als jij mensen bij elkaar brengt die hiervoor gaan strijden dan zijn wij als Israël genegen om jullie aan wapens te helpen in ruil voor……..

 4. deze gekozen foto heeft peter goed over nagedacht.. het is een communistische vlag die cheguevara ook gebruikte en peter gebruikt dit hier als teken van strijd maar door want wij als westerlingen, joden en vooral armenen (dus ook rusland) staan achter jullie… wat wij Turken vooral door seculaire kemalisten (zionisten, want dat zijn ze) in onze strotten hebben laten stampen, is het te laten vergeten waarom het Islamitsche rijk is vermorzeld door iedereen en alles.. westerlingen knaagde aan het ene been van de Turken om de Islam ten val te brengen, de russen knaagden aan het andere been om de Turkse unie dwars te zitten die in de maak stond vanaf china tot aan balkan.. als Turkije een groot rijk willen stichten, dan is enige optie om alle Turkse volkeren bijelkaar te krijgen en niet focussen op het midden oosten.. als er eenmaal een Turkse unie is vanaf china tot aan bosnie, dan zal heel midden oosten vanzelf komen.. peter vraagt zich altijd zogenaamd af waarom Turken een unie willen, terwijl zijn westerse, russische en joodse vriendjes niets anders willen dan zelf een groot rijk, laten we zeggen unie anders lijkt het imperialistisch..

  • Ik zei toch al, ‘linkse luie parasieten’. Communisten = extreem links.
   .
   Hoe dan ook, maak je niet te veel zorgen over het feit dat wij het (nog) niet voor elkaar hebben gekregen om de Turkse volkeren te verenigen.
   Vooralsnog slagen de Westerlingen er zelf ook niet erg in om een Unie te vormen, danwel te behouden. Ze vinden zichzelf dan wel heel erg slim, maar het is zeer de vraag of de Europese Unie stand gaat houden, nu dat de Britten er een referendum over gaan houden. De Britten willen er alleen bij blijven als verregaande hervormingen worden doorgevoerd, waaronder het terugdraaien van gecentraliseerde macht uit Brussel. Dan kun je je dus afvragen of het nog uitmaakt of de Britten er wel of niet bij blijven. Blijven ze erbij, dan blijft er dus niets over van de centrale regie vanuit Brussel, waardoor je niet echt kunt spreken van een centraal georganiseerde Unie. Blijven ze er niet bij, dan is de geloofwaardigheid van de Unie – voor zover die al bestond – zodanig aangetast, dat die ook niet meer geloofwaardig of levensvatbaar is te noemen.
   .
   Daarom moet je je ook serieus afvragen waarom we zoveel waarde zouden moeten hechten aan een EU-lidmaatschap als Turkije zijnde. Tegen de tijd dat wij er bij ‘mogen’, is er al niets meer over van de Unie en zal de belangrijkste overweging van de overgebleven lidstaten waarschijnlijk allang niet meer zijn dat Turkije rijp is voor toetreding, maar des te meer ‘redden wat er nog te redden valt’ en ‘met Turkije erbij hebben we tenminste nog een beetje body over’, nu dat belangrijke lidstaten als het VK is vertrokken.
   .
   Om terug te komen op je verhaal over de Unie van Turkse volkeren:
   Ik denk dat Turkije zich eigenlijk in het geheel niet blind moet staren op het lid worden van welke Unie dan ook. Het lid zijn van een Unie is allesbehalve zaligmakend. Het brengt je net zoveel als dat het je afneemt / beperkt, en dat ervaren de EU-lidstaten al jarenlang aan den lijve. Gewoon zo veel mogelijk handelsverdragen sluiten met iedereen die handel wil drijven zonder vooroordelen. De EU mag ondertussen de moraalridder uithangen en landen als China, Iran en Rusland boycotten en tot de orde roepen (wat toch niet gaat lukken), dan handelen wij ondertussen lekker verder met de hele wereld.
   Als Turkije uiteindelijk bij de grootste 10 economieën van de wereld hoort, komen de landen die graag bij Turkije willen horen en een Unie willen vormen vanzelf hun tent voor onze deur opzetten…

 5. ik vind dat deze beheerder echt moet stoppen om mijn teksten eerst te scannen voordat ze het plaatsen! genoeg is genoeg! elke keer zie ik, Your comment is awaiting moderation staan..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here