Erdogans eindeloze schaamteloosheid (COLUMN)

53
10

terror yenikapi images

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – In Turkije bepaalt de grondwet dat de president boven de partijen moet staan. Om die reden mag hij ook niet actief aan een verkiezingscampagne deelnemen. Dat plaatst de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) voor een probleem, want veel meer dan premier Davutoglu, is president Erdogan het gezicht van de partij.

Daarom worden mogelijkheden gezocht om de campagne van de AKP voor de verkiezingen van 1 november in iets te verpakken. Zodat Erdogan toch act de présence kan geven. Voorafgaand aan de verkiezingen van 1 juni werd daarvoor naar de herdenking van de verovering van Constantinopel/Istanbul gegrepen, maar nu moest iets anders bedacht worden.

De keuze viel op het thema ‘terrorisme’, wat momenteel met de aanslagen van de Koerdische PKK uiteraard een hot item is. En zo stroomden op 20 september gisteren honderdduizenden medestanders van Erdogan en de AKP naar het speciaal voor massabijeenkomsten aangelegde terrein in Istanbuls wijk Yenikapi. Voor een samenzijn dat ‘Een enkele stem van miljoenen tegen terreur’ was gedoopt.

Ugur Isilak, de zanger die na 7 juni een plaatsje in het parlement kreeg, maar op 1 november niet mee mag doen omdat hij in het parlement een uiltje had geknapt, opende het festijn met een folkloristisch lied.

Davutoglu

Daarna volgde het tweede voorprogramma, de toespraak van Davutoglu. ‘We willen geen PKK in het parlement’, kreeg hij uit het publiek te horen. Een duidelijke verwijzing naar de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), die door de AKP wordt afgebeeld als het politieke verlengstuk van de PKK en daarmee als verantwoordelijk voor de aanslagen daarvan. Dat HDP-leider Selhattin Demirtas onvermoeibaar doorgaat met oproepen aan de PKK om de wapens neer te leggen, verandert daar niets aan.

Davutoglu haakte er willig op in:

‘Als je dat niet wilt [de PKK in het parlement] moeten jullie hard je best doen op 1 november, zodat ze onder de kiesdrempel blijven. Dan zorgen jullie ervoor dat de AKP weer zelfstandig kan regeren.’

Over het onder Koerden levende onafhankelijkheidsstreven was Davutoglu duidelijk:

‘Verdoemd zijn zij die dit land willen verdelen, die het willen verdelen door het te beschadigen’

Erdogan

Daarna volgde het hoogtepunt van het programma, Erdogan himself. Voor hem was iedereen immers gekomen, niet voor zijn guitige kornuitje, hoe goed die ook zijn best deed. Erdogan had er zin in:

‘We kennen geen genade met terreur en terrorisme, we zullen hun grotten betreden en jacht op hen maken.’

Ligt het aan mij, of probeerde Erdogan als George W.Bush te klinken na 9/11? (‘we will smoke them out of their holes; we will get them running and we’ll bring them to justice…).

Verder zei Erdogan:

‘Het leven van een martelaar is nergens mee te vergelijken. Maar ik heb een verzoek aan jullie. Ik wil dat jullie van [de verkiezingen op] 1 november een historische gebeurtenis maken. Stuur 550 landelijke en nationale volksvertegenwoordigers, van welke partij dan ook, naar het parlement, die eensgezind voor dit land zullen werken.’

‘Je weet wel wat ik bedoel’, voegde Erdogan hieraan toe. Inderdaad, hij zal het met ‘welke partij dan ook’ niet over een andere partij hebben gehad dan de AKP. Voor de verkiezingen van 7 juni drong hij tijdens toespraken aan op 400 zetels voor de AKP. Daarmee had de partij zelfstandig een nieuwe grondwet kunnen opstellen, om de weg te openen naar het door Erdogan begeerde presidentieel systeem.

Het liep zoals bekend anders, maar ondertussen wil Erdogan maar liefst 550 zetels, wat praktische gesproken neerkomt op de volle honderd procent van de stemmen. Verre van realistisch, want het moet nog maar blijken of de AKP op 1 november veel goed kan maken van het op 7 juni geleden verlies. Peilingen wijzen daar vooralsnog niet op.

Alle bij elkaar opgeteld was het een schaamteloze vertoning daar in Yenikapi. Om de slachtoffers van de oorlog tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten in dienst te stellen van een verkiezingscampagne. Je moet de euvele moed maar hebben. Bij Erdogan en Davutoglu ligt zoiets echter geheel in de lijn der verwachtingen. Daarom was die AKP-show ook geheel voorspelbaar.

Begrijp me niet verkeerd, ieder vredesmanifestatie is op dit moment van harte welkom in Turkije, maar niet om de belangen van een man te dienen.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, Uitgeverij EPO, Antwerpen)

53 REACTIES

 1. Vind je het goed, als ik je wél graag verkeerd wil begrijpen, omdat ik denk dat dat de enig juiste manier is om jou goed te begrijpen?
  .
  En natuurlijk vind jij het een schaamteloze vertoning, omdat jij aan je theewater wel aanvoelt dat deze manifestatie waarschijnlijk toch veel goodwill heeft gekweekt voor de partij waar jij niets van moet hebben.
  Was dit een manifestatie van de linkse CHP-relrakkers geweest en hadden zij exact dezelfde dingen als Davutoglu / Erdogan uitgekraamd, dan was je nu een en al enthousiasme geweest.
  .
  Maar begrijp me niet verkeerd hè…!

  • Welkom terug Stratenmaker. We hebben je gemist. Je begint je terugkeer met er weer eens helemaal naast te zitten. Wanneer de CHP op dezelfde manier had gepoogd om over de ruggen van slachtoffers stemmen te winnen, had ik dat even schaamteloos gevonden. Bovendien had ik daar in een artikel blijk van gegeven. Grappig trouwens dat je me nog altijd aan de kant van de CHP plaatst, terwijl ik tussen de regels toch wel heb door laten schemeren vooral sympathie voor Demirtas te voelen.
   in ieder geval heeft de CHP niet zo’n vertoning als afgelopen zondag georganiseerd. Zelfs als men dat al gewild had zouden daar waarschijnlijk de middelen toe zijn ontbroken. Een onverwachte tweede verkiezing in hetzelfde jaar stelt de oppositiepartijen voor het probleem om nog eens een verkiezingscampagne te financieren. Voor de AKP is dat geen probleem. Die plukte bij eerdere campagnes al uit de staatskas. Ik ga er daarom ook maar niet vanuit dat de kosten voor die bijeenkomst zondag in Yenikapi door de AKP zelf werden opgebracht. Het bijkomende voordeel van verkapte verkiezingsbijeenkomsten is dat de belastingbetaler ervoor op kan draaien. Maar als jou informatie ter beschikking staat dat die bijeenkomst door de AKP zelf werd gefinancierd dan hoor ik dat graag.

   Dat je me graag verkeerd begrijpt weten we overigens allang. Deze recatie geeft daar weer eens blijk van.

   • Dank je voor het warme welkom.
    Inderdaad toon je je de laatste tijd nogal op de hand van de HDP, maar tot op heden was je toch vooral een CHP-minded schrijver. Voor mij is HDP net zo ongeloofwaardig als CHP. Dat gezegd hebbende ben ik wel blij met de HDP als linkse politieke partij in Ankara, want ze zijn creatiever dan het vastgerotte CHP met hun eeuwige Ataturk-ophemeling en daarmee acht ik de HDP een betere oppositiepartij dan de CHP.
    .
    Maar vanuit mijn oogpunt als rechts-liberale ondernemer zijn beide partijen geen alternatief voor de AKP en de toekomst van Turkije. Dus we zullen voorlopig nog wel even opponenten blijven, ongeacht met welke van de 2 partijen jij sympathiseert. Beide partijen zijn uiteindelijk immers potverteerders die altijd weer anderen de schuld geven van hun eigen – in hun ogen – slechte positie in de samenleving. Overigens parasiteren de niksnutterige en niets presterende aanhangers van deze partijen wel altijd graag op de zakken van de rijkere hardwerkende, succesvolle en ondernemende ‘schuldigen’.
    .
    Het is en blijft toch altijd ‘de Staat doet niets voor ons…’.
    En daar hoor jij zelf ook bij helaas.

 2. Nou Stratenmaker, wanneer Edel de uitspraken van Davutoglu en Erdogan goed heeft geciteerd, dan zie ik niet in waarom de twee heren ‘waarschijnlijk’ goodwill hebben gekweekt. Vind je het goed dat ik denk dat veel Turken begrijpen wat jij niet begrijpt?
  .
  Overigens vind ik het jammer dat Peter naar mijn mening verhullend spreekt over ‘over de slachtoffers van de oorlog tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten’. Welnee, het gaat om een door Erdogan geprovoceerde nieuwe fase in een burgeroorlog. Een burgeroorlog waarbij nu al honderden en misschien wel duizenden mensen zijn omgekomen en die een veelvoud aan verwoeste levens telt. Alles (en hier is Edel gelukkig wel duidelijk) in het kader van een verkiezingscampagne. Inderdaad – schaamteloos.

  • Je hebt gelijk dat ik op een ‘verhullende’ wijze schreef. Zou anders zijn wanneer ik meer duidelijkheid had over de twee incidenten die de aanleiding (let wel, niet de oorzaak) van de huidige situatie vormden. Dat wil zeggen, twee verdachte aanslagen. Een in Suruc, de andere een dag later in Ceylanpinar. Ik vrees echter dat de exacte toedracht daarvan lang in nevelen gehuld zal blijven. misschien wel voor altijd. Maar er is weinig verbeelding voor nodig dat dit zaakje stinkt.

 3. Ik vindt dat je elke gelegenheid moet gebruiken.Erdogan heeft het goed gedaan om hievan gebruik te maken door tijdens deze massabijeenkomst van zich te laten horen.Er is geen sprake van burgeroorlog,dat maak jij ervan Kees. De PKK dient uitgeroeid worden ten koste wat het kost. Dat vindt de Turkse volk en terecht. Denk je dat PKK zal ophouden, ik dacht het niet de leiding zegt dat PKK nooit de wapens zal neerleggen. Turkije moet de wapens neerleggen volgens hun…gestoorde hufters.

  • @ Maho

   Of er in Turkije sprake is van wel of geen burgeroorlog is een kwestie van definitie. Sinds 1984 zijn tienduizenden slachtoffers gemaakt, niet alleen onder PKK-strijders, maar ook onder Turkse dienstplichtigen. Vooral de Koerdische burgerbevolking wordt geslachtofferd. Duizenden Koerdische dorpen en gehuchten zijn verwoest en miljoenen Koerden wonen ontheemd in de gecekondus van de grote Turkse steden – terwijl de wederzijdse verantwoordelijken voor het geweld zich veilig hebben verschanst in Kandil en Ankara. In mijn beleving verkeert Turkije wel degelijk in een staat van burgeroorlog.
   .
   Je kan wel wensen dat de PKK wordt vernietigd, maar dat zal niet gebeuren. Dat is niet omdat deze organisatie militair superieur is, maar omdat de PKK floreert in een situatie (armoede, werkloosheid en achterstelling, culturele onderdrukking) die door veel Koerden als wanhopig wordt ervaren. Daarom is de HDP die zich sterk maakt voor een geweldloze oplossingen het enige alternatief. Dat Erdogan alles in het werk stelt om de HDP verdacht en onmogelijk te maken, spreekt voor zich.
   .
   Zelfs wanneer de verkiezingsuitslag op 1 november niet verschilt met die van 7 juni, is er een gerede kans op een AKP/MHP-coalitie. In dat onverhoopte geval zal de burgeroorlog onverminderd worden voortgezet.

  • Bedankt Kees ! 90 procent komt hopelijk in de biiet ja. Wellicht voor nu overbodig maar ik kan het niet laten. Er is nog een hypothese voor het geweld die ineens is opgelaaid: pkk begint in te zien dat de hdp een plaatsvervanger zal worden van hen en wil zijn machtspositie niet kwijt. Daarom wakkeren ze het geweld nu aan om hdp zwart te maken en om eigen machtspositie te behouden. De rol van Erdogan in de start van dit geweld is wellicht overschat.

  • D?E burgeroorlog is al begonnen,feit is ook dat de Turkse politie en leger,lukraak mensen vermoord,in de kurdische gebieden!stinkt naar genocide,maar blijf jij maar lekker in je droom leven,en hopelijk maken ze hitler wannabee erdogan,en die trekpop,davutoglu kapot,

   • Wat een lulkoek,de Laffe honden van de PKK schieten onverantwoord met rakketten ,verschuilen zich tussen de burgers,dooden onschuldige mensen en kinderen en jij beweert dat de Turkse politie en leger mensen vermoorden.Wat ben je toch zielig…jullie zijn een stelletje provocateurs.Nu de PKK terroristen veel verlies bhebben geleden weten jullie uit angst niet meer wat jullie moeten doen…stelletje hufters!! Afmaken die klote PKK!!

     • Kan jij makkelijk zeggen kromneus. Jou raakt het niet persoonlijk, dus jij kunt lekker makkelijk op afstand oproepen tot beschaafdheid.
      .
      Eens kijken hoe goed jouw zelfbeheersing blijkt te zijn als we het eens over het onderwerp ‘bezetting van de Westelijke Jordaanoever door Israëlische rechts-extremisten’ gaan hebben.
      .
      Swalom!

 4. Dat Erdo?an als president niet boven de partijen staat is klaar als een klontje, dat hij manifestaties en speciale gelegenheden misbruikt om zijn onfrisse doelen te realiseren al lang geen verrassing meer. De man heeft geen moreel besef en zijn marionet niet gek veel meer.

  Dat de PKK een terroristische groepering is is ook zo klaar als een klontje, maar dat is geen reden om een hele bevolkingsgroep te koeieneren en hun problemen te bagatelliseren of stomweg te beweren dat die er niet zijn.

  De huidige benadering van de geweldadigheden is m.i. fout. Escalatie van geweldadigheden met groot militair vertoon leidt niet tot vrede, dat is al decennia lang duidelijk. Het creëert haatverhoudingen zoals tussen Israeli en Palestijnen. “Oog om oog, tand om tand” is een manier van denken waaruit nog nooit iets positiefs is voort gekomen. Het vredesproces moet nieuw leven worden ingeblazen, maar dat past niet in Erdo?an’s verkiezingsprogramma.

  • Maria vergeet niet dat Erdogan de architect is van het vredesproces. Onder zijn leiding is er veel aandacht besteed aan de Koerdische volk waar ze vroeger niet eens van konden dromen. Ze kregen meer vrijheid in alle opzichten tijdens zijn regeer periode. Zijn we dat nu al vergeten?…een klein beetje respect a.u.b.!!

   • Architect, van het vredesproces,haha laat me niet lachen,trouwens de kurden leefden al voor de ahum Turken in het huidige Turkije,en jij bent zeker ook de genocide van 1915 vergeten,

    • Wat een onzin reactie, leer eerst schrijven. en wat heeft genocide hier nou mee te maken? zonder Erdogan was jouw volk nog steeds onderdrukt domme PKK aanhanger.

  • Onder Erdogan zijn grotere stappen gemaakt om de rechtspositie van de Koerden in Turkije gelijk te trekken met die van andere inwoners van Turkije dan onder welke andere eerdere regering in het moderne Turkije dan ook.
   Niet alleen op sociaal-cultureel gebied, maar ook in termen van overheidsinvesteringen in Zuid-Oost Turkije in alle mogelijke sectoren en infrastructuur.
   .
   Je reactie geeft mij niet de indruk dat je je werkelijk hebt verdiept in de gang van zaken in Turkije de afgelopen decennia. Ik bespeur een hoog gehalte van vooroordeel tegen Erdogan/AKP en westerse arrogantie, wat zich uit in een hooghartig terechtwijzend vingertje en algemene wijsheden.

  • Eén ding staat vast, met aanhangers van erdogan kan je niet komen tot rede. ONMOGELIJK. Ze spreken zoals hem, gebruiken zijn argumenten, kortom ze zijn goed gevormd door hun ‘leider’.

   • Eén ding staat vast, met aanhangers van HDP-PKK kan je niet komen tot vrede. ONMOGELIJK. Ze spreken zoals hun, gebruiken hun argumenten, kortom ze zijn goed gevormd door hun ‘PKK-leiders’.

 5. Wat erg opvalt en wat ik onverteerbaar vindt is dat er iedere dag bomaanslagen gepleegd worden die voorkomen hadden kunnen worden als je als land je inlichtingendienst en bijbehorende infrastructuur op orde had gehad. Ik ben bang dat dat helaas niet zo is. Hoe hypocriet Israel ook mag zijn, zij hebben tenminste hun militaire zaken op orde. Waarom wij niet dan?? Waarom sneuvelen er onschuldige onwetende jongemannen?? Vandaag liet het Turks nieuws weer enkele weken oude aanslagen op pkk-doelen zien, alsof ze willlen laten zien dat zij ook terugslaan en willen verhullen hoe oncapabel wij zijn om onze burgers te beschermen voor deze laffe vijand. Soms kan ik het niet laten om ook te denken dat deze zaak inderdaad stinkt. En ik vraag mij af: Peter Edel schrijft dat hij meer geneigd is naar Demirtas. Wat betekent dat precies? Ikzelf vind het hartstikke goed dat hdp een plek in het Turks parlement krijgt zodat de koerden een kans krijgen om zich verbaal te uiten in plaats van met behulp van achterlijke pkk. Maar Demirtas moet zich in de tussentijd wel steeds meer losmaken van zijn roots van de pkk. Alleen dan kan hij het vertrouwen van de mensen winnen en zelfs dan kan het nog decennia lang duren.

  • Je vergelijking met Israël is zeer onterecht Mehmet. Israël bezit meer kennis, techniek, foefjes en snufjes en is vrijwel marktleider als het over spionage gaat. Turkije daartegen heeft sinds enkele jaren zijn intrede gedaan op deze markt en heeft nog een lange weg te gaan. De inhaalslag zal nog wel even op zich laten wachten, Turkije is in ieder geval op de goede weg met ontwikkelingen op militaire gebied. Wat ook meespeelt is natuurlijk samenwerking met ontwikkelde landen. Voorheen kon je daar niet eens aan denken voornamelijk door het toegepaste elektronische boycot. Als het aankomt op terreur aanslagen ook dit is enorm verschillend, namelijk: Israël is een heel stuk kleiner, bezet Palestina, strenge controles overal, torens hoge muren, alle materiaal aan import word streng gecontroleerd, geen mogelijkheid op wapensmokkel, geen terroristen in eigen land, geen wapen steun aan terroristen door buitenland, geen opleidings kampen, terroristen worden niet opgeleid….ga zo maar door. Al wat ik hiervoor heb genoemd en nog meer is het tegenover gestelde in Turkije. Over het laatste, dus Demirtas ben ik het met je eens. Maar het is niet alleen Demirtas maar de hele Partij die afstand moet doen van PKK wat naar verwachting niet zal gebeuren. Ook de PKK zal de samenwerking met HDP niet beëindigen. De beste oplossing is systematische vernietiging van de PKK maar dan in alle opzichten goed en doordacht georganiseerd.

 6. Nee Mehmet, Demirtas kan zich niet meer distantiëren van de PKK dan hij nu al doet. Moet hij dan de oorlogszuchtige taal van Erdogan en Bahceli kopiëren? Dan wint hij geen vertrouwen, maar zal hij dat juist verliezen. Bovendien zullen zijn tegenstanders toch blijven roepen dat hij hypocriet is.
  Verder maak ik mij sterk dat de PKK in de beeldvorming van veel Koerden niet als terroristen, maar als verzetsstrijders worden gezien. Wellicht verzetsstrijders die in hun ogen de Koerdische zaak geen goede dienst bewijzen (want in militair opzicht is het Turkse leger veruit superieur en de repercussies zijn groot), maar hen toch beschouwen als hun landgenoten.
  Ik denk dat men het oordeel van veel Koerden kan vergelijken met de beeldvorming over het Nederlandse verzet gedurende 40-45. Die is, vooral in latere jaren, vanwege aanslagen e.d. stevig bekritiseerd en van kritische voetnoten voorzien, maar er is geen Nederlander die het in zijn hoofd haalt om het anti-fascistische verzet als terroristisch te bestempelen.
  .
  Je kan en moet zowel het Turkse als het PKK-geweld zonder voorbehoud veroordelen en tegelijkertijd erkennen dat de Koerden recht hebben op hun culturele identiteit en een zekere mate van autonomie in Turks staatsverband. Pas dan zijn er voldoende voorwaarden geschapen voor een duurzame vrede. Wanneer de meeste Turken er zo over zouden denken, zou het geweld stoppen of in ieder geval verminderen. Veel reacties – ook op deze site – doen echter het ergste vrezen.

  • Kees, het is een denkfout om te zeggen dat Demirtas niet meer kan doen dan dat hij nu doet. Oproepen voor vrede heeft geen zin als hij stiekem toch achter de aanslagen van de pkk staat. Toegegeven, Turken handelen vaak met emoties maar kom op iedereen doorziet dit! Demirtas moet het goede voorbeeld laten zien en in het parlement opkomen voor de rechten van de koerden. Dus niet: wij willen een onafhankelijk gebied. Maar vooral komen met beleidsvoorstellen om educatie, infrastructuur in die gebieden te bevorderen. Bepaalde oude tradities proberen weg te bannen in die gebieden, bijvoorbeeld het grootgrondbezitterssysteem wat nog te vaak voorkomt in die gebieden en de lokale bevolking letterlijk uitgemolken wordt. En zo talloze punten die hij aan de kaak kan stellen. Kijk als Demirtas het nou daar over zou hebben, over beleid wat zijn vruchten niet meteen maar wel toenemend in het verloop van dit decennium, dan zou ik hem een echte politicus noemen die opkomt voor de rechten van zijn medemens. Nu kan ik hem en zijn partijgenoten alleen maar kortzichtig noemen. Je kunt niet de wapens laten vallen aan ongestudeerde jonge mannen/meisjes die gebrainwasht worden door de hoogopgeleide koerdische elite die het wel goed hebben trouwens. Nogmaals, de prioriteit moet niet de grond zijn maar de legensstandaard. Tuurlijk, hij zal heel lang als een vijand gezien worden door de Turken (en misschien logisch ook want heeft familieleden in pkk) maar geloof me als Demirtas zo redeneert is het een blijver wat mij betreft. En iedere andere koerdische leider die er zo over denkt. Pkk wordt ook op nederlands nieuws als verzetsstrijders benoemd. Ik vind dat eerlijk gezegd beschamend voor een land die zo ver ontwikkeld is in de mensenrechten. Gewapend geweld moet koste wat het kost veroordeeld worden. En dan hebben we het dus ook over zinloos geweld die veelal door de Turken is toegepast. Maar laat het duidelijk zijn dat ik er honderd procent achter sta dat Turkije zichzelf hoort te verdedigen. En Maho dat moet voor een land als Turkije met hoogtechnisch spul punt. Ze hebben 40 jaar de kans gehad om dit te ontwikkelen niet?? Ik hoop boven alles dat de Turken en de Koerden vredig en inspirerend kunnen samenleven. Maar het zal wel niet…

   • Mehmet, inderdaad ze hebben 40 jaar de tijd gehad maar niet de mensen die dat wilden en konden. De leger hufters destijds investeerden liever in geavanceerde legermateriaal waarvan ze niet eens wisten dat deze van buitenaf beïnvloedbaar waren. Hierbij verdween ook nog eens miljoenen in de eigen pocket. Wist je dat heel lang geleden vliegtuigbouwers hun zaken moesten sluiten omdat het beter was om te kopen als te bouwen? Op deze manier blijf je achter lopen. Gelukkig is daar enigszins verandering in gekomen dankzij de huidige regering. Toch zijn er altijd nog intern veel mensen die de ontwikkelingen willen dwarsbomen onder het mom van milieu, boompjes beestjes…gewoon simpel denken..energie is een must, kerncentrale bijvoorbeeld, is nodig dus geen gezeik gewoon bouwen echter wel milieu bewust!

   • @ Mehmet

    Ik kan niet in het hoofd van Demirtas kijken. Wanneer jij zegt dat hij ‘stiekem toch achter de aanslagen van de PKK staat’ dan kan ik dat noch beamen, noch ontkennen. Het enige wat ik weet uit de beschikbare berichtgeving (onder ander van Peter Edel) is dat hij de PKK voortdurend oproept om zich van geweld te onthouden. Bovendien heb ik begrepen dat de Koerden de optie van staatkundige onafhankelijkheid al enige jaren geleden hebben opgegeven. Wanneer jij wel in het hoofd van Demirtas kan kijken of over andere informatie beschikt, dan hoor ik dat graag.
    Wat ik ook niet weet is hoe de HDP zich opstelt in het parlement. Dus wat zij doet aan voorstellen om de Koerdische levensstandaard te verhogen, het grootgrondbezit te beteugelen enz. Of anders gezegd: ik weet niet hoe de dagelijkse parlementaire praktijk van de HDP zich verhoudt tot haar linkse partijprogramma. Ik hoor het graag van je en anders hoop ik dat Peter Edel daar zijn licht over laat schijnen.
    .
    Ik kan mij vanuit jouw standpunt wel voorstellen dat het je stoort dat in de Nederlandse media de PKK niet als terroristen, maar als verzetsstrijders wordt betiteld. Wat dat betreft vind ik het jammer dat je niet ingaat op de vergelijking met het Nederlandse verzet in 40-45 waarover ik schreef. Ik zou dat voorbeeld nog kunnen uitbreiden door er op te wijzen dat de Geuzen die in de 16e eeuw gewapenderhand de Opstand tegen Spanje startten, door Philips II consequent als terroristen werden betiteld. Die Geuzen hebben wel degelijk terroristische daden begaan, maar worden al 450 jaar als verzetshelden gevierd. Bedenk ook dat gezien vanuit het gezichtspunt van veel Koerden het optreden van het Turkse leger als terroristisch wordt beschouwd – en gezien het sinds 1984 toegebrachte leed aan de burgerbevolking is dat begrijpelijk. Maar voor alle helderheid: wanneer ik de voorkeur geef aan de benaming ‘verzetsstrijders’ wil dat niet zeggen dat ik hun geweld verdedig, laat staan goedkeur. De PKK maakt zich net zo goed schuldig aan de misdaad die oorlog heet – duidelijker kan ik niet zijn.
    .
    Er is nog iets. Wanneer we het er over eens zijn dat de opgelaaide oorlog in het zuidoosten door Erdogan is geprovoceerd, dan is het de vraag of en in hoeverre de PKK zich aan dat geweld kon en kan onttrekken. Volg even mijn gedachtegang: het is evident dat het Turkse leger in alle opzichten veruit superieur is en in haar strijd tegen de PKK de volledige steun van Amerika geniet. Het is dus zeker dat Turkije over de meest geavanceerde middelen beschikt en weet waar de PKK zich in Kandil of elders ophoudt en verbergt. Dat zou kunnen betekenen dat Erdogan de internationale situatie (Syrië, Irak, IS) heeft aangegrepen om de PKK ‘uit te roken’ – en dat de PKK pas daarna reageerde. Let op: ik beweer niet dat het zó is gegaan, maar wel dat het zo zou kunnen zijn gegaan. In dat verband wil ik wijzen op wat onze collegablogger Stratenmaker voortdurend inbrengt. Hij zegt ‘dat de PKK feitelijk een inmiddels oude uitvinding van het Turkse leger is om haar eigen bestaansrecht te benadrukken en tegelijkertijd een aanslag op de staatskas te kunnen plegen door ongelimiteerde bekostiging te verkrijgen voor het eigen apparaat in de breedste zin van het woord’ (zie zijn bijdrage hieronder. Maho laat zich min of meer in dezelfde zin uit). Of Stratenmaker en Maho volledig gelijk hebben weet ik niet, maar de suggestie dat – zeker in het verleden – de geprivilegieerde legertop belang had/heeft bij de staat van oorlog snijdt zeker hout.
    .
    Sprekend over Turkije en de PKK ben ik vaak tot de slotsom gekomen dat het vaak niet is wat het lijkt te zijn…

  • @Kees,
   Demirtas kan zich inderdaad niet nog meer distantiëren van het PKK-geweld dan hij nu doet.
   Toch helpt hetgeen waartoe hij dagelijks oproept helemaal niets. De PKK heeft compleet lak aan de man en doet wat men zelf goed dunkt.
   Waarmee Demirtas’ politieke autoriteit en supervisie ernstig wordt aangetast; hij heeft geen enkele autoriteit over de PKK.
   Derhalve moet men de HDP naar mijn oordeel ook los zien van de PKK, ondanks dat Demirtas familieleden bij de PKK heeft.
   Naar mijn idee vertegenwoordigt de HDP geheel legitiem het Koerdische volk, maar is de PKK een losgeslagen en letterlijk ongeleid projectiel, die niet bepaald de belangen van het Koerdische volk dient, integendeel.
   .
   En dat brengt mij ertoe hier in herinnering te brengen dat de PKK feitelijk een inmiddels oude uitvinding van het Turkse leger is om haar eigen bestaansrecht te benadrukken en tegelijkertijd een aanslag op de Staatskas te kunnen plegen door ongelimiteerde bekostiging te verkrijgen voor het eigen apparaat in de breedste zin van het woord.
   .
   Typerend daarbij is de omslag die Erdogan heeft gemaakt in de laatste jaren. Erdogan heeft in het begin van zijn ambtstermijnen als premier eerst korte metten gemaakt met de gevestigde militaire infrastructuur. Daarbij hoorde dus ook het in stand houden van de PKK als door het leger gecreëerde vijand. En in dat plaatje past dus ook een wapenstilstand en vredesonderhandelingen met die organisatie, met het oogmerk om de organisatie uiteindelijk op te heffen. En daar was hij een heel eind mee op weg.
   .
   Maar nu dat Erdogan bij de laatste verkiezingen niet de absolute meerderheid heeft verkregen maakt deze kat in het nauw we heel rare sprongen. Hij wil immers aantonen dat Turkije zonder 1 enkele sterke partij – uiteraard bedoelt hij de AKP – in een chaos verzeild zal raken, en wat we nu zien is alvast een voorproefje van wat nog veel verder zou kunnen escaleren als de verkiezingen van 1 november een herhaling wordt van de vorige verkiezingen.
   En dus wordt zelfs de PKK ingezet om een opnieuw geënsceneerde ‘burgeroorlog’ te suggereren.
   .
   Is dit smerig en schaamteloos van Erdogan? Ik vind van wel.
   Maar heeft hij patent op dit soort dingen, en zal het beter worden met een ander (CHP?) bewind? Ik denk het niet. Sterker zelfs, ik denk nog altijd dat Erdogan het minste van alle kwaden is, want de PKK blijft een uitvinding van de CHP en legerhuftervriendjes. Erdogan gebruikt slechts de tools die hij om zich heen vind om voor zijn zaak te werken.
   .
   Ik acht het niet denkbeeldig, dat mocht de AKP toch de grootste worden en een meerderheid vergaren in het parlement, ineens deze hele ‘burgeroorlog’ eindigt en de vredesonderhandelingen worden hervat alsof er niets aan de hand is geweest.
   .
   Stinkt dit hele PKK-zaakje? Ik ben bang van wel. Het is een controleerbaar opzetje ben ik bang. Of mijn theorie klopt of niet zal na 1 november duidelijk worden.

 7. @ Stratenmaker

  Ik ben het grotendeels met je eens. Maar of Erdogan op dit moment het minste van alle kwaden is, ben ik dus niet met je eens. Iemand die zijn machtspositie op deze – ook door jou – beschreven wijze verdedigt, vind ik gevaarlijk. Waarmee ik niet beweer dat de CHP een ideale club is. Wat je schrijft over haar verbinding met de ‘legerhufters’ is beslist waar en dat zou (behalve haar matig bestuur in het verleden) er wel eens de oorzaak van kunnen zijn dat de partij van Kilicdaroglu stagnatie vertoont.

 8. Het verzet van 1940-45 kun je absoluut niet vergelijken met wat de pkk al 40 jaar doet. In het geval van Nederland was Nederland in zeer korte tijd (binnen enkele maanden) overgenomen door de Duitse nazi’s die tot doel hadden: zoveel mogelijk gebied veroveren en alles behalve de arische ras uit te moorden. Ik denk dat je het verzet van destijds door de Nederlandse verzetsleden alleen maar legitiem kunt noemen en weinig moet veroordelen. Pkk echter is een organisatie die opgebloeid is in een tijd waarin de turken en de koerden al honderden jaren hadden samengeleefd en er veelal grote mengeling heeft plaatsgehad tussen deze twee bevolkeren. De opkomst van pkk is naar mijn mening mn voortgekomen uit het nationalistische gedachtegoed die de Turken na de ottomaanse periode in zijn macht heeft gegrepen. Vanaf de nationalistische Turken dus die begin 20 e eeuw aan de macht kwamen. De Koerden kregen een slechtere levensstandaard en vanaf toen wilden zij zich losmaken. Nee dus niet om grond maar om hun eigen levensstandaard onder een eigen onafhankelijk regime te verbeteren. Meerdere partijen in Turkije, het leger en nu ook de regering, heeft baat bij het voortbestaan van de pkk. Dit omdat een oorlogssituatie een uitgesproken kans is om het over de vijand te hebben en je zakken ongegeneerd te vullen in plaats van je te ontwikkelen. En daarbij is het essentieel dat idd Erdogan stopt met oproepen tot haat en de verdeeldheid alleen maar laat toenemen. En dat Demirtas politiek bedrijft ipv blind te schelden op Erdogan. Het blijft in mijn ogen kwalijk dat pkk als verzetsstrijder wordt neergezet, zo stel je jezelf niet als bondgenoot op van Turkije maar louter criticus en vooral als je pkk leden hebt opgeleid in kampen maakt dat je positie zeker niet beter om. Dit is echt een feedback naar Nederland toe, het mag ook een keer andersom toch?? En hoe ik het dan wel gewild had gezien in Turkije: akp met gematigde en charismatische leider abdullah gul aan het hoofd opnieuw eenpartij regering desnoods samen met een andere partij mag ook hdp. Erdogan gematigd als president en onpartijdig. En dat er werd gesproken over ontwikkelingen ipv elkaar blind aanvallen. Maar de vooruitzichten zijn niet goed. Vooral als ik zelfs in mijn omgeving zie hoe moeilijk het is om voor de mensen om onpartijdig te kijken naar de situatie.

  • Hier kan ik het grotendeels mee eens zijn.
   Alleen denk ik dat je onnodig verwachtingen hebt van westerse ‘bondgenoten’.
   Je hebt zelf vrij goed in de gaten dat de PKK iets is wat wij zelf hebben gecreëerd omdat het bepaalde partijen goed uitkwam. Inherent aan deze constatering kunnen we concluderen dat Turkije zeer wel zelf in staat is om de PKK net zo snel weer op te doeken. Daar heeft Turkije helemaal geen buitenlandse hulp of veroordelingen voor nodig. Geloof me wanneer ik zeg dat het Turkse leger technisch en strategisch in staat is om de hele PKK binnen een tijdsbestek van enkele weken, hooguit maanden compleet uit te roeien.
   .
   De hamvraag is: wil Turkije en/of het Turkse leger en/of andere belanghebbende partijen – you name them – de PKK wel uitroeien?
   Zoals gezegd, de PKK is best ‘handig’ om in te zetten voor bepaalde partijen op beaalde momenten om bepaalde doelen te bereiken.
   Sorry, deze laatste zin was wel heel weinig specifiek en verdachtmakend in de richting van vele groeperingen. Ik begin daarmee een beetje op Peter Edel te lijken.
   Maar goed, ik heb in voorgaande bijdrage al meer specifiek duidelijk gemaakt hoe een en ander in elkaar steekt.

   • Turkije moet het uiteindelijk ook zelf oplossen dat staat buiten kijf. Ik vind het alleen zeer jammer dat de gemiddelde Nederlander pkk als verzetsstrijder ziet en de acties niet afkeurt louter om het feit dat de Koerdische bevolking zo lang onderdrukt is geweest. Het juiste antwoord van de Koerdische bevolking zou moeten zijn: via politieke wegen koste wat het kost een einde maken aan de onrechtvaardigheden. Zo zou NOS nieuws dit ook kunnen verwoorden maar doen ze helaas niet en daarmee verliezen ze veel credits/vertrouwen bij de Turkse Nederlander. Want dat vertrouwen is ver te zoeken merk ik. Over alle lagen van de bevolking in Nederland zie je dat. Hoe zou dat komen? Dit laatste is een open vraag en zeker niet suggestief bedoeld. Iyi bayramlar !

  • @ Mehmet

   Het staat buiten kijf dat we het, sprekend over de Koerdische kwestie, over belangrijke dingen eens zijn. Jij en ik veroordelen het PKK-geweld en we zijn het ook eens over de noodzaak van een hogere levensstandaard voor de Koerden. En evenals ik veroordeel je de haatzaaierij van Erdogan. Maar ik proef ook enkele belangrijke meningsverschillen die terug te voeren zijn op een andere kijk op de geschiedenis.
   .
   Ten eerste houd ik staande dat je het Nederlandse verzet in 20e eeuw, maar vooral in de 16e eeuw (onze onafhankelijkheidsstrijd; je gaat daar trouwens niet op in) wel degelijk kan vergelijken met het Koerdische verzet. Om te beginnen wonen de Koerden, verspreid over diverse landen, al 4000 jaar in hun vestigingsgebieden, terwijl de Turken van Osman nog geen 1000 jaar geleden in Anatolië verschenen. Gezien vanuit historisch perspectief is Koerdistan bezet, of zo men wil gekoloniseerd gebied. En als je het daar niet mee eens bent, moet je uitleggen waarom de Koerden minder rechten zouden hebben dan de Arabieren, de Grieken en andere volkeren die zich na eeuwen uit het Ottomaanse staatsverband losmaakten.
   .
   Ten tweede vergeet je (of weet je niet) dat de Koerden tijdens de Ottomaanse overheersing (want dat was het) diverse keren in opstand zijn gekomen. Ik raad je aan om eens ‘De droom van Osman – Geschiedenis van het Ottomaanse Rijk 1300-1923’ van Caroline Finkel te lezen.
   .
   Ten derde ga je geheel voorbij aan het proces van turkificatie dat al eerder, maar vooral na 1923 haar beslag kreeg. Die politiek verwierp niet alleen de geringste vorm van Koerdische autonomie, maar ontkende ook de historische en culturele identiteit van de Koerden. Atatürk en zijn opvolgers beweerden glashard dat zij ‘bergturken’ waren. De sociaal-democraat Ecevit (toch niet de slechtste premier die Turkije heeft gekend) zei ijskoud dat ‘er geen Koerdische kwestie bestaat’. Weliswaar zijn de Turkse teugels de laatste jaren wat losser gemaakt, maar in 1986 heb ik zelf nog meegemaakt dat de Koerdische bevolking van Dogubeyazit schichtig om zich heen keek wanneer zij in hun eigen taal spraken (ter illustratie: in Nederland wordt de instandhouding van het Fries al decennia lang erkend en gesubsidieerd). En nog niet lang geleden vertoonde de publieke omroep alhier een documentaire waaruit bleek dat Koerdische basisschoolkinderen hun Turkse leraar niet konden verstaan – en vice versa.
   .
   Ten vierde ga je niet in op mijn opmerkingen over Demirtas en blijf je onbeargumenteerd volhouden dat hij de PKK ‘stiekem’ steunt. Dat moet je dan wel hard maken Mehmet.
   .
   Ten vijfde. Weliswaar zijn de Koerden Turkse staatsburgers – maar het is goed om je realiseren dat de Koerden daar nooit voor hebben gekozen. Sterker nog: ze hebben zich daar tegen verzet. Tussen 1937 en 1938 werd de Opstand van Dersim (nu Tunceli) van lokale Zazaïsche leiders (een aan de Koerden verwante stam) door het Turkse leger neergeslagen. Tijdens deze opstand, onder leiding van Seyit Riza, werden tienduizenden opstandelingen vermoord door de Turkse troepen.
   .
   Ten zesde ben ik van mening dat ieder volk recht heeft op een eigen, door anderen gerespecteerde identiteit – hoewel dat niet noodzakelijkerwijs behoeft te leiden tot staatsvorming. Ik denk dat de meeste Koerden dat laatste ook niet willen. Dat stellen zij althans niet (meer) als voorwaarde, omdat zij begrijpen dat zoiets om veel redenen niet haalbaar is. De Federatie van Koerden in Nederland zegt dat zelf. Ik citeer: ‘Gezien de grote taalkundige, religieuze en politieke verdeeldheid onder de Koerden en de betrokkenheid van verschillende landen, is het zeer onwaarschijnlijk dat de Koerden ooit hun eigen staat krijgen zullen. Dit zou immers betekenen, dat zowel Turkije, Iran, Irak en Syrië bereid moeten zijn om afstand te doen van delen van hun land. Het streven van de Koerden zou autonomie binnen de bestaande staatsgrenzen moeten zijn. Dat is wel wat realistischer en ook noodzakelijk, wanneer we kijken naar de vele jaren van onderdrukking en vervolging van de vele Koerden in deze landen.’
   .
   Zoals gezegd deel ik je mening dat een redelijke levensstandaard van groot belang is. Maar het is van even groot belang dat de Turken (maar ook Iran, Irak en Syrië) de culturele rechten en identiteit van deze oeroude natie volledig erkennen. Dat wordt niet alleen verhinderd door de PKK, Erdogan of het Turkse leger. Er is nog een veel groter probleem en dat is dat de Turken van jongs af aan en tot op de dag van heden uitsluitend de Republikeinse versie van de geschiedenis krijgen voorgeschoteld. Het is bekend dat wie dat publiek ontkent of bestrijdt in grote moeilijkheden kan komen. Dat zegt meer over het droevige gehalte van de Turkse democratie dan over het streven van de Koerden.

 9. Nou Kees veel punten maar ik probeer puntsgewijs te gaan:
  1. Ik ben het volledig met je eens dat de Koerden er eerder waren dan de Turken maar als Turkije de Koerden autonomie geeft zullen vele andere volkeren hetzelfde opeisen en wie heeft daar nu baat bij? Niet de Turken, maar ook de Koerden niet. Ze zullen letterlijk uitgemolken worden door grootmachten als Engeland en Amerika, net zoals wat heden gebeurt in het midden oosten. En laten we wel wezen: als je kijkt naar alle landen om je heen, hoeveel volkeren zitten niet op de verkeerde plek?? Blijkbaar is het feit dat je grond koloniseerde vroeger de normale gang van zaken en zo zijn er nieuwe landen gevormd die al eeuwen zo voortbestaan. Neem als voorbeeld Amerika, waar zijn de oorspronkelijke bewoners nu ?? Juist ja, onder de grond. Hedendaagse politiek en landstrategieen kun je niet rechtlijnig trekken naar de dag van nu. Dat werkt niet dus moet de oplossing ergens anders gezocht worden. Dus is pkk aan het moorden met verkeerde motieven dus geen verzetsstrijder maar terrorist.
  2/3. Daar weet ik idd niet zoveel van af Kees. Wat ik wel kan zeggen is dat de toestand van de Koerden na begin 19e eeuw veel slechter is geworden door de opkomst van het nationalisme dan daarvoor. Ik ga niet voorbij aan de slechte positie van de Koerden. Ik vind het proces van turkificatie juist een van de redenen dat de Koerden in opstand zijn gekomen. Armoede, rascisme wat het niet allemaal kan veroorzaken.
  4. Ik weet niet wat Demirtas allemaal gezegd heeft maar deze meneer beschouwt apo nog steeds als zijn leider en dat zegt al veel. Verder heeft hij contacten met de pkk, dat zie je aan zijn parlementariers die geregeld samenkomen met pkk leden/aanhangers. Als Demirtas een Koerdische stad binnenkomt worden er pro-pkk leuzen opgezegd en vlaggen van koerdistan opgehangen en de turkse vlag verbrand. Als hij op die momenten eens wat zou zeggen hierover. Het is ook geen wonder dat die man sympathie heeft voor de pkk, daar komen zijn roots vandaan. Alleen, nu zit je in het parlement en nu moet er een omslag gemaakt worden. Ik hoop dat hij dat doet.
  5/6. Niemand kiest ervoor om in een bepaald gebied geboren te worden. Ik heb er ook niet voor gekozen om in Nederland geboren te zijn maar het bevalt prima. Het enige wat ik soms bemerk is lichtelijk achterdocht/rascisme vw mijn achtergrond and thats it! Kijk als we in Turkije die richting op kunnen, prima!! Geef de Koerden hun taal, hun wegen, hun werk, hun identiteit terug en je hebt zoveel bereikt. Erdogan had zo’n mooi begin gemaakt hiermee als eerste nog wel….maar is het helaas nu aan het verpesten.
  Verder moet je ook kijken naar de landen in het Midden oosten die thans door hun eigen zwakte door grootmachten als Amerika worden uitgemolken. In die gebieden leven volkeren eenmaal samen en het werkt niet om ze te scheiden. Ik persoonlijk vind dat dit veelal is misbruikt om de mensen tegen elkaar op te zetten en vervolgens zelf de zakken te vullen. ISIS, wie had dat nou niet zien aankomen?

  Ik ben het volledig mee eens dat de Turkse bevolking iedere dag weer wordt vergiftigd met blind nationalisme en afkeur jegens de Koerden. De Turken zouden iets bescheidener moeten zijn en wat meer empathie moeten tonen met de ander. Het sleutelwoorden voor de oplossing van deze kwesties is volgens mij: gematigdheid en empathie. Samenleven vergt energie en die moet je erin stoppen. Ik kan me niet eens voorstellen hoeveel beter het met Turkije zou gaan als de volledige Koerdische bevolking op hetzelfde niveau kwam als de Turken.

  • @ Mehmet

   Bedankt voor je uitvoerige reactie. Ik wil daaraan toevoegen dat je openhartige en goed geformuleerde bijdragen een grote aanwinst zijn voor deze site – geheel los van het feit dat wij het niet in alle opzichten met elkaar eens zijn. Maar dat hoeft ook niet; het gaat om onderbouwde argumenten die ons en de lezers tot nadenken stemmen. Bovendien moeten we accepteren dat we vanuit onze Nederlandse en Turks-Nederlandse achtergrond de geschiedenis en de daarmee verbonden ontwikkelingen soms verschillend beoordelen. Ik ben de eerste die dat wil toegeven.
   .
   Uiteindelijk denk ik dat we het voor 90% met elkaar eens zijn – en zoals blijkt uit de vele discussies op deze site is dat niet vanzelfsprekend. Ik wens je een goed Kurban toe Mehmet en hoop je op deze plek nog veel tegen te komen.

   • Bedankt Kees ! 90 procent komt hopelijk in de buurt ja. Wellicht voor nu overbodig maar ik kan het niet laten. Er is nog een hypothese voor het geweld die ineens is opgelaaid: pkk begint in te zien dat de hdp een plaatsvervanger zal worden van hen en wil zijn machtspositie niet kwijt. Daarom wakkeren ze het geweld nu aan om hdp zwart te maken en om eigen machtspositie te behouden. De rol van Erdogan in de start van dit geweld is wellicht overschat.

 10. Ben het met je eens mehmet . Ik keur alle laffe aanslagen als terroristische als je onschuldigen vermoord ben je een terrorist in mijn ogen maar vind jammer dat Turkije kobani niet heeft geholpen tegen die hufters van Isis hebben de Koerden zelf moeten doen als was het met hulp van de PKK een gemiste kans mss.
  Een Turk en Koerd verschillen niet veel venmekaar voor beiden is het een plicht als hun volk aangevallen wordt te verdedigen een Koerd heeft toch ook dienstplicht in Turkije of niet ? Vind ze beiden evenveel waard als mens

 11. Jazeker, ik vond Kobani ook een gemiste kans Savas. Koerden zijn ook van ons maar bovenal mens en zij hadden geholpen moeten worden door de Turkse leger. Op die manier had Erdogan veel vertrouwen kunnen kweken bij het volk maar heeft dit helaas nagelaten. Als je onderscheid blijft maken tussen Turk en Koerd blijft een eenheid uit.

 12. jullie weten niet waarover jullie praten.. dat komt omdat jullie de westerse tokkie media jullie volgen.. kobani werd door de koerden overgenomen van de arabieren, kobani heette voor 2012 ayn al arab en sinds de koerden de arabieren en turkmenen hebben verjaagd hebben ze kobani genoemd.. sterker nog, heel noord syrie zijn door koerden geplunderd en overgenomen en hebben ze de arabieren en Turkmenen verjaagd.. en nu komen jullie achterlijke westerse zionistische tokkie media overnemen alsof het normaalste zaak is.. domme Turken die hier te lang leven worden net zo dom als de hollanders doordat iedereen door hun zionistische media gevoed worden..

  • Jouw soort @Hayret en en ook die pijpenkruljoden moeten met bakstenen gesteriliseerd worden opdat er niet meer van dat soort etterbakjes op de wereld komen. Overigens is deze sterilisatie niet pijnlijk hoor. Gewoon de duimen er niet tussen houden!

   • Rustig aan Shmuel, Hayret heeft gelijk wat Ayn al Arab betreft. Officieel bestaat Kobani niet dat heb ik voorheen ook al nadrukkelijk toegelicht. Hetgeen waar je het over hebt in je reactie is meer toepasselijk voor jouw soort. Je bent een ranzige figuur.

 13. Aardig van je om het voor jouw genuanceerde vriend op te nemen. Ik daarentegen zie telkens de kretologie voorbij komen betreffende zionist – tokkie – door Israel geïndoctrineerde westerlingen en meer van die flauwekul. Dan vind ik het niet erg om, met humor, gelardeerde uitschijters uit te delen aan, Let Op, de figuren die eenzijdigheid in hun vaandel hebben staan en zich hufterig opstellen tegen hen die daar een andere mening over hebben kunnen en mogen dit verwachten. Dat is niet ranzig heer Maho. (Misschien toch even het woordenboek erbij?) Indien dit zo door gaat in de discussies blijft het oeverloos nietwaar. Tegen beter weten in hoop ik dat de eerder genoemde uitlatingen nu eens achterwege blijven en sympathieke uitleg indien de ander het fout heeft te sturen. Ik wil graag aardig doen hoor! 😉

  • Ik neem het niet op voor vrienden maar voor de waarheid beste Sam. Dat bepaalde mensen woorden gebruiken die jij liever niet zou willen horen interesseert mij niet. Indien je er veel last van hebt kun je misschien de betreffende mensen vriendelijk benaderen om tot een oplossing te komen. Oja wel volhouden met aardig zijn he!

   • Een gelovige man ben je? Ja maar dan wel met een eikenhouten plaat voor de kop! LOL Wel de dingen doen die Allah van je vraagt beste. Niet schijnheilig doen.Dat vind ie niet leuk! Dus…? Groet van een Zionist tokkie en westerling zo mag ik genoemd worden door baardaapjes met jurken en kindvrouwen?

    Moet ik dit voorgaande als waarheden betitelen op eenzelfde wijze als jullie de ander benoemen?

 14. Baardaapjes en kindvrouwen ?? Je bent niet goed snik jij. Ik merk steeds meer dat de haat van alle kanten komt. En dan niet alleen in Turkije.

 15. Turkije is een land van de ongekende problemen…

  Turkije jaagt de Koerden en EU, NATO staan achter dictator Erdogan!

  Lijken in de straten. Straaljagers bombarderen Koerdische dorpen…Tanks trekken sporen in het asfalt waar tot voor kort auto’s reden. Zwaarbewapende soldaten van het Turkse leger doorzoeken huis na huis. Koerdische vrouwen worden massaal verkracht! Honderden duizenden Koerdische burgers zijn al gevlucht. Talloze anderen zitten gevangen tussen twee vuren en kunnen de deur niet uit wegens de uitgaansverboden die het Turkse leger in diverse steden en wijken heeft afgekondigd.

  Turkije zou eerst zijn oorlog tegen de Koerden moeten stoppen voordat de visa plicht met Europa wegvallen. Want met dit verdrag lost Europa geen migrantencrisis, in tegendeel halen we niet alleen 20 Miljoen Koerden hierheen maar ook moeten we brutale oorlog van de Turken financieren…!

  In steden als Diyarbakir, Cizre, Silopi, Nusaybin, Mardin, Sirnak, Idlib en Silvan voert Turkije een zware oorlog tegen de Koerden.
  De cijfers spreken duidelijke taal. Zeker 7,3 miljoen inwoners van 17 steden worden zwaar getroffen door de vuurgevechten en de uitgaansverboden.
  Koerden worden massaal verjaagt uit hun woongebieden. In Turkije wonen ongeveer 28 Miljoen Koerden! Meer dan alle Syriërs bij elkaar! Ze zijn nu door deze Turkse aanval migrant gemaakt en over de rug van deze migranten chanteert Turkije zich de EU in.

  Door de Turkse Jihad tegen de Koerden, zijn er meer dan 2 Miljoen Koerden al op de vlucht! Turkije is dus niet beter dan de Syrie, Afghanistan of Irak! Deze Turkije lost de migrantencrisis niet, maakt juist nog erger!!

  Als wij de Turkse dictator Erdogan moeten geloven dan kleeft er heel veel bloed aan de handen van EU leiders en de rest van alle corrupte politici!

  De haat van de Turkse president Erdogan richting europa!

  De islam komt hier als een dief in de nacht. Over een paar maanden kunnen de Turken massaal EU bestormen met alle jihadisten.
  Turkse islamitische macht als de Moslimbroederschap aan de basis van de politieke islam en wel van alle hedendaagse terroristische organisaties van islamitische signatuur. Turks Ottomaanse jihad (strijd) is nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor islamitisch-fundamentalistische terreurorganisaties als Hamas, MoslimBroeders, al-Qaida en IS.

  15 Koerdische steden veranderd in ‘ware oorlogszone’ ! Turkije gebruikt Jihadisten tegen de Koerden!

  Turken blijven jihadisten steunen en Koerden beschieten…

  Ondertussen blijft het Turkse leger nog meer troepen en wapens naar Koerdistan sturen, en worden moslimterroristen bevoorraad en bewapend, zodat ze nieuwe aanslagen in het noorden van het half verwoeste land kunnen plegen.

  Turkije zet Jihad-groepen in tegen de Koerden…Nog meer koerden vluchten naar Europa: migratiecrisis wordt alleen nog erger! 

  Binnen Turkije is er juist nog een grotere burgeroorlog gaande…. Veel steden en dorpen zijn veranderd in spooksteden, waar nu een strikte avondklok is ingesteld. turkije heeft binnen 4 maanden 271 Koerdische dorpen met de grond gelijk gemaakt! 

  Dientengevolge zijn honderden duizenden Koerden gedwongen om hun huizen te ontvluchten. Turkije zelf is de grote oorzaak van de migrantencrisis! Turkije jaagt de Koerden, 1.3 Miljoen Koerden op de vlucht!

  In werkelijkheid zijn de Turkse “post-moderne islamitische” leiders gewoon islamisten, verpakt in een mooiere cadeauverpakking.

  270.000 Turkse soldaten, gesteund door tanks, straaljagers en raketten tegen de Koerden..

  In Turkije is er een regionale burgeroorlog tegen de Koerden begonnen. Miljoenen Koerden worden verjaagd richting Europa…

  Turkije vernietigd Koerdische dorpen en jaagt de bevolking! Erger nog, het conflict heeft de potentie om te leiden tot geweld in Europa, verspreid over grote steden.

  EU heeft aan dictator Erdogan feitelijk een vrijbrief heeft gegeven om met grote militaire macht de Koerden te verpletteren. Ankara gebruikt de € 6 miljard die het van Brussel kreeg om de migrantenstroom naar Europa in te dammen in werkelijkheid om de uitroeiingoorlog tegen de Koerden te financieren. Erdogan wil migrantenaanval op EU pas stoppen als hij de Koerden mag vernietigen..Dictator Erdogan heeft de miljarden die de EU hem heeft aangeboden om de massa’s vluchtelingen die hij op Europa afstuurt in Turkije te houden afgewezen. De reden: hij wil eerst toestemming van de EU om oorlog tegen de Koerden te voeren en hen te vernietigen. Ook hierin blijkt de bedrieglijke aard van de Turkse moslimpresident, maar de Westerse politiek weigert nog steeds hier zijn ogen voor te openen, mede omdat de EU diep verdeeld is en feitelijk niet meer in staat is zichzelf te verdedigen. En daar maakt Erdogan nu even handig als schaamteloos misbruik van.

  Nu worden de Koerden al maanden gebombardeerd door de Turkse luchtmacht, en werkt het Turkse leger nauw samen met de islamitische terreurbeweging Al-Nusra (Al-Qaeda in Syrië). Ook ISIS is een pion in het schaakspel van Erdogan, die zijn zinnen heeft gezet op Syrië en de in Turkije getrainde jihadisten…

  Turkije wil openlijke steun Europa voor oorlog tegen Koerden

  Volgens Erdogan mag het feit dat de Koerden een van de belangrijkste krachten tegen ISIS zijn geen reden zijn om hen dan maar hun gang te laten gaan. In werkelijkheid ziet Erdogan de Koerden juist vanwege hun strijd tegen ISIS en Al Qaeda als een grote bedreiging voor zijn Islamitische veroveringsplannen met Syrië en daarna het hele Midden Oosten.

  SALAFIST ERDOGAN WILT EUROPA ISLAMISEREN!

  Het startpunt daarvoor is de mogelijkheid voor 80 miljoen Turken om visa-vrij door de EU te reizen.
  Turkse Salafisme, is als gif dat onschuldig is als je er weinig van inneemt, maar wanneer je er langdurig aan wordt blootgesteld, kan het zich uiten in haat en wrok tegen het Westen…De uitbreiding van de moslim- en boven alles de Turkse gemeenschap in Europa is een van de lange termijn doelstellingen van het islamitische bewind in Ankara. Het visa-vrij reizen binnen de EU van Turkse onderdanen is daarbij een zeer effectief middel!
  Deze onbeperkte uitnodiging tot massale immigratie geeft enorme problemen met kosten, integratie, huisvesting, gezondheidszorg, scholing, criminaliteit, werkgelegenheid en geloof.

  Turkije krijgt in deze regeling ook nog een heel gevaarlijk extra instrument. Het kan 3 miljoen Syriërs (alleen de salafisten), Irakezen, Pakistaners en Afghanen en andere ongewenste vreemdelingen eerst een Turks paspoort geven, en daarmee automatisch een visum naar de Europa… In de hoop dat hun probleem, ons probleem wordt. Europa geeft haar immigratiebeleid uit handen aan gevaarlijkste Islamieten…

  • Zeg PKK terrorist, Turkije heeft geen problemen met Koerden. Er klopt geen woord van wat hierboven staat. Verrekte Copy paste figuur.Pure propaganda! Fuck de PKK en al haar aanhagers!

  • Ach jah in de jarenntachtig importeerden Europese landen terroristen uit Turkije onder de mom van mensenrechten. Lekker Turkije dwarsbomen dachten ze en nu kruipen jullie Voor Erdo?an. Begrijp mij miet verkeerd ik ben tegen Erdo?an maar ik vind je reactie een beetje hypocriet. Ik ben tegen de oorlog met de Koerden ook. Maar geen enkele meter van Turkije zal weggegeven worden aan een organisatie die een marionet is van Imperialistische mogendheden. Hier zijn alle Turken het over eens. Binnenkort mag je zeiken over de zieligerds genaamd de Armeniërs.

  • JULLIE HEBBEN ZELF DE SALAFISTEN ZOVER LATEN KOMEN! Subsidie hier subsidie daar. Kalief van keulentje hier, bommetje daar. Wat je oogst zul je zaaien.

  • Het is zuidoosten is inderdaad een warzone; de salafist Erdogan wil Europa islamiseren? lijkt me zwaar overdreven.. het enige waar hij nog invloed en gehoor vind is zijn achterlijke achterban.Die houd hij ook in trance door elke dag een optreden te doen. Hij lijkt uitgepoept ; Het leger komt eraan!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here