Erdogans (on)partijdigheid tijdens de verkiezingscampagne

3
3

RTE images

Istanbul – Premier Davutoglu heeft de leiders van andere partijen verzocht om president Erdogan tijdens hun verkiezingscampagnes buiten schot te houden:

‘Laten we de politieke strijd aangaan binnen de grenzen van politieke beleefdheid. We kunnen elkaar bekritiseren, maar hoeven niet te beledigen. Laten we familieleden en privélevens hierbuiten houden, en in het bijzonder ook de president, die onze volledige natie vertegenwoordigt.’

Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP) stemde in met de oproep van Davutoglu en was het er mee eens om familieleden erbuiten te houden tijdens de campagne.

Kilicdaroglu stelde echter ook een voorwaarde: de CHP zal president Erdogan alleen buiten het politieke debat houden wanneer die zich houdt aan de in de grondwet vastgelegde onpartijdigheid.

In dat laatste schuilt het probleem, want niet alleen de CHP, maar ook de andere oppositiepartijen stoorden zich mateloos aan Erdogans campagne voor de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) voorafgaand aan de verkiezingen van 7 juni. Daarom zei Kilicdaroglu:

Wij verschillen van mening met de heer Davutoglu als het om kritiek op de president gaat. We hebben geen enkel probleem zolang de president zijn onpartijdigheid behoudt. Dat hij een onderwerp van het debat werd kwam omdat hij aan die onpartijdigheid voorbijging en tijdens openbare verkiezingsbijeenkomsten openlijk zijn voorkeur voor een bepaalde partij kenbaar maakte.’

Verder zei Kilicdaroglu:

‘Terwijl gezegd wordt “Laten we van de president geen doelwit voor kritiek maken”, had het meer chique geweest als de heer Davutoglu ook het volgende had gezegd over de president: “De president heeft gezworen dat hij de grondwet onpartijdig zal eerbiedigen.” Een president zou daar gevoelig voor moeten zijn.’

Zal Erdogan zich tijdens deze verkiezingscampagne wel aan de grondwet houden? Mogelijk zal hij trachten om zich wat meer achter bedekte termen te verschuilen. Zo riep hij afgelopen zondag tijdens een manifestatie tegen terrorisme op tot 550 zetels ‘voor welke partij dan ook.’ Toen hij daar ook nog eens ‘je weet wel wat ik bedoel’ aan toevoegde was het voor iedereen duidelijk dat hij die dag de aftrap nam voor de verkiezingscampagne van de AKP. Als het zo doorgaat zal Erdogan niet aan de door Kilicdaroglu gestelde voorwaarde voldoen.

PS
Het is offerfeest en ik ga de pen eventjes neerleggen om van de broodnodige rust te genieten. Voor de Turkse lezers: Iyi bayramlar! Voor de koeien en schapen Gecmis olsun!

Istanbul/Peter Edel

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here