AKP/CHP-coalitie van de baan

29
3

dav kil images

Istanbul – Het is geen verrassing, maar de kogel is eindelijk door de moskee: de laatste onderhandelingen tussen de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) en de Republikeinse Volkspartij (CHP) hebben niet tot een coalitie geleid.

Premier Ahmet Davutoglu, die namens de AKP met de CHP onderhandelde, noemde ‘diepe inzichtelijke verschillen’ als oorzaak. Met name over onderwijs en buitenlandbeleid zouden beide partijen het niet eens zijn geworden.

Nieuwe verkiezingen zijn daarmee vandaag onvermijdelijk geworden. Davutoglu stelde nog een tijdelijke AKP/CHP-coalitie voor die Turkije tot die dag zal regeren, maar daar voelde CHP-leider Kemal Kilicdaroglu niet voor. Hij wilde alleen betrokken zijn in een coalitie voor de langere termijn, die de ‘chronische problemen’ van Turkije kan aanpakken. Dat het daar niet van is gekomen noemde Kilicdaroglu ‘het missen van een historische kans.’

Nu de onderhandelingen tussen de AKP en CHP zijn mislukt bepaalt de grondwet dat president Erdogan opdracht zal geven aan Davutoglu om de op twee na grootste partij te benaderen voor een coalitie. Dat is de Partij van de Nationale Beweging (MHP).

De leider daarvan, Devlet Bahceli, heeft echter herhaaldelijk aangegeven dat hij niet in een coalitie met de AKP geïnteresseerd is. Zijn voorkeur ging uit naar een AKP/CHP-coalitie. Gisteren beschuldigde hij Erdogan er nog van die combinatie gesaboteerd te hebben met de opmerking dat ‘Davutoglu geen zelfmoord hoeft te plegen’ als AKP en CHP niet tot een overstemming komen.

De grote vraag is nu of Bahceli wel een minderheidsregering van de AKP wil steunen die Turkije zal regeren tot de herverkiezingen. Vorige week verklaarde hij nog daar niet voor te voelen, maar de zwaar opgelaaide oorlog met de Koerdische PKK zou de virulent anti-Koerdische Bahceli van mening kunnen doen veranderen.

Ziet Bahceli er echter toch van af, dan zal Turkije tot november, wanneer naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe verkiezingen plaatsvinden, geregeerd worden door een regering op basis van de zetelverdeling in het parlement. Althans, dat bepaalt de grondwet. Omdat alle partijen, en dus ook de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), deel uit zullen maken van die tijdelijk regering, liet Bahceli eerder al weten dat hij ook daar niet bij betrokken te willen zijn. De vraag is of de MHP zich daar in grondwettelijk zin aan kan onttrekken, maar dat zal zeker blijken.

Vooralnog blijft het echter nog in nevelen gehuld door wat voor regering Turkije de komende maanden bestuurd zal worden. Op 23 augustus zal dat in ieder geval duidelijk zijn. Op die dag loopt namelijk de termijn af waarbinnen een nieuwe regering gevormd moest zijn. Aangezien het nu al duidelijk is dat het daar niet van komt, dient voor die tijd bepaald te worden hoe het tot de nieuwe verkiezingen verder moet. Dat betekent een spannende tien dagen.

Istanbul/Peter Edel

29 REACTIES

 1. in de laatste alinea staat november ipv augustus. Verder prima stukje hoor. In Financial Times stond vandaag heel stuk waarin zogenaamde deskundigen aan het woord kwamen die dachten dat er wel een coalitie zou komen. Hebben er duidelijk niets van begrepen, of boter op hun hoofd.

  • Het is gecorrigeerd. Bedankt voor de opmerking hierover. Ik denk dat mijn hoofd al te veel bij de verwachtte herverkiezingen in november is. Ten onrechte, want er kan tot dan nog veel gebeuren in Turkije.

 2. Heeft Edeltje dit stuk geschreven??
  Kan haast niet geloven maar ik zie geen enkel zijn eigen mening voorkomen.
  Dus hij kan het wel of het heeft iemand anders opgeschreven.

 3. …. en intussen duikt de lira pijlsnel in waarde http://www.valuta.nl/turkse_lira en verliest ze in één week bijna 10% van haar waarde.
  Dat is slecht nieuws voor miljoenen Turken en Koerden die dagelijks de eindjes aan elkaar moeten knopen en binnenkort de rekening (prijsstijging van levensonderhoud) gepresenteerd krijgen.
  Wel leuk voor Europese toeristen die navenant goedkoper uit zijn. Dat wil zeggen: wanneer die toeristen daadwerkelijk komen, maar op 30 juli werd bekend dat de toeristenstroom (en daarmee een belangrijke Turkse inkomstenbron) met bijna 5 % is gekrompen.

    • Iedereen die Ataturk en Turkse identiteit beledigt is in mijn ogen onbetrouwbaar. Had Turkije in de handen van de Grieken, baardenmansen of andere vijanden moeten vallen?
     De Legerhufters zullen weer sterker worden. Mark my words!!! Zullen we alle baardmansen, pkk tuig en spionnen Turkije uitgooien.

     • Iedereen die Willem van Oranje en de Nederlandse identiteit beledigt, is in mijn ogen onbetrouwbaar. Had Nederland in de handen van de Spanjaarden, de inquisitie of andere vijanden moeten vallen?
      .
      Wanneer ik dit soort flauwekul zou menen, zou ik ongetwijfeld in een psychiatrisch ziekenhuis worden opgenomen. Of zou de AIVD op z’n minst een dossiertje aanleggen. Mark my words!!!

     • Ja Ja alsof men daarvoor bang is in Nederland wat een paar honderd jaar daarvoor geleden gebeurde. Nee un Nederpand roept men Moslims en Turken SMEERkees je moet mij niet bagatelliseren. Then again iemand die Turkenvijand is valt het van te verwachten. Je hebt geen EER en waarschijnlijk ben je een oud kraker en dienstweigeraar van rijke komaf. Jou zou ik in een oorlog of je nou vriend of vijand was meteen executeren. Heb je niks aan aan mensen zoals jij.

     • Een recalcitrante betwetertje een niksnut dus. Houd al niet van de eigen land dus moet zich maar met die van eenbander bemoeien. Jij bent geen Turk kees maar ik ben wel een Nederlander. Ondanks dat ik tegen Islamisten ben ga ik wel voor Kuzu en Ozturk stemmen. Je kunt praten wat jij wil maar jij hebt geen Turkse stemrecht.

     • Beste Izmir,
      zoals ik Kees zijn stuk lees, wil hij je eigenlijk naar het “Hier en Nu” terugroepen. De situatie in Turkije is erg spannend voor alle groeperingen en elkaar opzoeken en in gesprek gaan is het enige die de mogelijkheid op vrede brengt. Nu daarentegen is er een tweespalt ontstaan die eerder oorlog aanwakkert. En daar zit niemand, behalve de politiek op te wachten.
      De uitspraak dat je je een Nederlander voelt zou dan ook moeten uitdragen dat je het overleg tussen de partijen i.p.v. doodsbedreigingen zou moeten steunen.
      Kom op kerel!!

   • Inferieur Izmir? dat jejezelf zo een benaming toedicht , schandalig!
    Ik hoop niet alleen dat de Lira devalueert , ik hoop dat al die wegen die onder Ak zijn gelegd scheurt en in elkaar stort !

    • Onun oogpuntenden demek istemsitim bliksemschicht bey. Adam resmen Turk ulusunu asagliyor ve hakaret ediyor yok Ataturku hic saniyor. Sen de onun yalakaligini yapiyorsun aferin sana. Galiba bir kac mesajlari kacirdin. Neyse sen yapacagini yap

    • Wil jij moreelridder uithangen hier? Waar was jij toen Geszipark uitbrak en ik hier met al die Akp idioten in strijd was? Ik ben wel laatste die ons inferieur zou noemen. sen yagciligina devam et.

     • Izmir bence bunlar efendi ve terbiyeli davraniyorlar konusuyorlar, ve bunlari Turk dusmani olarak nitelindermek haksizlik.Herhalde bazi konularda bakis acisi senin ve benimkinde farkli olabilir..Yagmacikda ne ? slijmen bedoel je ?

  • @Kees,
   .
   De waarde van de Lira is wel gedaald, maar niet zo extreem als jij schrijft. maar ik denk eigenlijk dat je bedoelde ‘verliest ze in één MAAND’ ipv één week?
   .
   Maar ook dat is enigzins stemmingmakend. Het is het selectief weergeven van grafieken. Inderdaad nam de waarde van de Lira de afgelopen maand af van 2,83 naar 3,14. Maar 2,83 is dan ook wel een dieptepunt op de middellange termijn grafiek van de Lira.
   daarmee pak je dus de maximale amplitude uit de grafiek, en dat is niet bepaald objectief.
   De Lira is al eerder 3,24 geweest, en dat is langer dan een jaar geleden. Dus als ik in mijn straatje zou willen lullen, dan pak ik mijn interpretatie van de grafiek, en zeg ik dat de Lira al een jaar lang stabiel ligt tussen 3,20 en 2,80, en momenteel zelfs iets sterker is dan op het dieptepunt van 3,24.
   .
   Het beste stoppen we met deze zinloze discussie over valuta’s.
   Ik heb het Edel al eens gezegd dat zijn waarnemingen inzake valutaschommelingen niet kloppen, nu begin jij ook al.
   .
   Een devaluatie hoeft helemaal niet desastreus te zijn voor een land en/of bevolking. Integendeel, het stimuleert de export.
   Alleen importproducten worden duurder. Maar voor een land als Turkije dat geheel zelfvoorzienend is hoeft dat niet erg te zijn. Het stimuleert binnenlandse innovativiteit.

 4. Bijzonder dat men telkens weer op jouw genitaal-aparaatje gaat staan en dat dan de reacties van jou wel weer laten wel zien dat je een echte nakketikker bent! 🙂
  Pathetisch…

 5. @ Stratenmaker

  Inmiddels heb ik een wat duidelijker grafiekje gevonden, zie http://www.valuta.nl/turkse_lira en druk daarna op ‘maand’. Dan zie je dat de lira op 17 juli j.l. op ca. 2,88 stond. Op 7 augustus stond hij op 3,05 en op 14 augustus (toen ik mijn bericht schreef) op 3,17. Inmiddels is de munt weer in waarde gestegen tot 3,14.
  Dus je hebt gelijk: de waardedaling van 10% vond niet plaats in een week, maar in iets minder dan een maand. Bovendien is de waardedaling voor een deel veroorzaakt doordat de euro tussen 4 en 13 augustus iets meer waard werd ten opzichte van de dollar – en dat geeft een extra negatief, maar vertekend beeld. En het is ook waar dat de euro al eerder de drie liragrens doorbrak en daarna weer opkrabbelde.
  .
  Gelukkig is de waardedaling dus een stuk minder dan ik veronderstelde. Maar 10 % in één maand is toch wel fors hoor Stratenmaker. Dat is nog lang geen ramp, maar wanneer dat tempo zich doorzet is het wel iets waar we ons zorgen over kunnen maken. Ik zeg ‘we’, want niemand heeft belang bij een slecht lopende Turkse economie. Van ‘stemmingmakerij’ is dan ook wat mij betreft geen sprake – en al zou dat wel zo zijn, dan zou dat niets uitmaken. Daarmee bedoel ik dat de waarde van de lira niet wordt bepaald door onze commentaren, noch van Edel, noch van jou of mij.
  .
  Wat wel wat uitmaakt is dat Turkije een moeilijke periode doormaakt: nog steeds geen nieuwe regering en toenemende spanningen in het land en buiten haar grenzen. Dat heeft b.v. een nadelig effect op de toeristische sector die een belangrijke inkomstenbron voor het land is.
  Wat je schrijft over de voordelen van devaluatie is in het algemeen waar, maar dan moet je ook de nadelen noemen. Zo heeft Turkije (al jarenlang) een nogal negatieve betalingsbalans, zie http://www.indexmundi.com/g/r.aspx?c=tu&v=145&l=nl . Bij een hoge economische groei is dat geen probleem, maar wel wanneer die inzakt. Een wat je schreef over innovatieresultaten: die zijn pas op langere termijn meetbaar.

  • Ik ben verbaasd: boven mijn laatste bericht staat ‘your comment is awaiting moderation’. Zou ik soms staatsgeheime onthulllingen hebben gedaan over de Turkse economie? Lijkt me toch niet.

   • Wat gaan we nou krijgen 🙂

    Niet een officiële instantie lijkt me. Desalniettemin is dit typisch een geval van druk uitoefen, om je de mond te snoeren, lijkt me. Ben benieuwd naar de plek waar het stond. heb je misschien een schermafdruk??

    • @ Shmuel en Stratenmaker

     Ik bedacht mij dat ik dit bericht vannacht heb verzonden en de redactie van deze website wellicht de site tijdelijk blokkeert. Maar hoe dan ook – hieronder volgt het bericht dat in eerste instantie voor Stratenmaker was bedoeld. In ieder geval wil ik Shmuel danken voor zijn meeleven. Hier volgt de reactie:

     @ Stratenmaker
     Inmiddels heb ik een wat duidelijker grafiekje gevonden, zie http://www.valuta.nl/turkse_lira en druk daarna op ‘maand’. Dan zie je dat de lira op 17 juli j.l. op ca. 2,88 stond. Op 7 augustus stond hij op 3,05 en op 14 augustus (toen ik mijn bericht schreef) op 3,17. Inmiddels is de munt weer in waarde gestegen tot 3,14.
     Dus je hebt gelijk: de waardedaling van 10% vond niet plaats in een week, maar in iets minder dan een maand. Bovendien is de waardedaling voor een deel veroorzaakt doordat de euro tussen 4 en 13 augustus iets meer waard werd ten opzichte van de dollar – en dat geeft een extra negatief, maar vertekend beeld. En het is ook waar dat de euro al eerder de drie liragrens doorbrak en daarna weer opkrabbelde.
     .
     Gelukkig is de waardedaling dus een stuk minder dan ik veronderstelde. Maar 10 % in één maand is toch wel fors hoor Stratenmaker. Dat is nog lang geen ramp, maar wanneer dat tempo zich doorzet is het wel iets waar we ons zorgen over kunnen maken. Ik zeg ‘we’, want niemand heeft belang bij een slecht lopende Turkse economie. Van ‘stemmingmakerij’ is dan ook wat mij betreft geen sprake – en al zou dat wel zo zijn, dan zou dat niets uitmaken. Daarmee bedoel ik dat de waarde van de lira niet wordt bepaald door onze commentaren, noch van Edel, noch van jou of mij.
     .
     Wat wel wat uitmaakt is dat Turkije een moeilijke periode doormaakt: nog steeds geen nieuwe regering en toenemende spanningen in het land en buiten haar grenzen. Dat heeft b.v. een nadelig effect op de toeristische sector die een belangrijke inkomstenbron voor het land is.
     Wat je schrijft over de voordelen van devaluatie is in het algemeen waar, maar dan moet je ook de nadelen noemen. Zo heeft Turkije (al jarenlang) een nogal negatieve betalingsbalans, zie http://www.indexmundi.com/g/r.aspx?c=tu&v=145&l=nl . Bij een hoge economische groei is dat geen probleem, maar wel wanneer die inzakt. Een wat je schreef over innovatieresultaten: die zijn pas op langere termijn meetbaar.

    • @ Shmuel en Stratenmaker
     Ik bedacht mij dat ik dit bericht ’s nachts heb verzonden en de redactie van deze website de site gedurende deze uren tijdelijk blokkeert. Maar hoe dan ook – hieronder volgt het bericht dat in eerste instantie voor Stratenmaker was bedoeld. In ieder geval wil ik Shmuel danken voor zijn meeleven. Hier volgt de reactie:
     @ Stratenmaker
     Inmiddels heb ik een wat duidelijker grafiekje gevonden, zie http://www.valuta.nl/turkse_lira en druk daarna op ‘maand’. Dan zie je dat de lira op 17 juli j.l. op ca. 2,88 stond. Op 7 augustus stond hij op 3,05 en op 14 augustus (toen ik mijn bericht schreef) op 3,17. Inmiddels is de munt weer in waarde gestegen tot 3,14.
     Dus je hebt gelijk: de waardedaling van 10% vond niet plaats in een week, maar in iets minder dan een maand. Bovendien is de waardedaling voor een deel veroorzaakt doordat de euro tussen 4 en 13 augustus iets meer waard werd ten opzichte van de dollar – en dat geeft een extra negatief, maar vertekend beeld. En het is ook waar dat de euro al eerder de drie liragrens doorbrak en daarna weer opkrabbelde.
     .
     Gelukkig is de waardedaling dus een stuk minder dan ik veronderstelde. Maar 10 % in één maand is toch wel fors hoor Stratenmaker. Dat is nog lang geen ramp, maar wanneer dat tempo zich doorzet is het wel iets waar we ons zorgen over kunnen maken. Ik zeg ‘we’, want niemand heeft belang bij een slecht lopende Turkse economie. Van ‘stemmingmakerij’ is dan ook wat mij betreft geen sprake – en al zou dat wel zo zijn, dan zou dat niets uitmaken. Daarmee bedoel ik dat de waarde van de lira niet wordt bepaald door onze commentaren, noch van Edel, noch van jou of mij.
     .
     Wat wel wat uitmaakt is dat Turkije een moeilijke periode doormaakt: nog steeds geen nieuwe regering en toenemende spanningen in het land en buiten haar grenzen. Dat heeft b.v. een nadelig effect op de toeristische sector die een belangrijke inkomstenbron voor het land is.
     Wat je schrijft over de voordelen van devaluatie is in het algemeen waar, maar dan moet je ook de nadelen noemen. Zo heeft Turkije (al jarenlang) een nogal negatieve betalingsbalans, zie http://www.indexmundi.com/g/r.aspx?c=tu&v=145&l=nl . Bij een hoge economische groei is dat geen probleem, maar wel wanneer die inzakt. Een wat je schreef over innovatieresultaten: die zijn pas op langere termijn meetbaar.

 6. Kennelijk heeft Erdogan mijn berichten geblokkeerd. Grapje natuurlijk, maar al driemaal is een bijdrage van mij voorzien van ‘your comment is awaiting moderation’. Wat er gemodereerd moet worden is mij een raadsel, want de boodschap was een vriendelijke en welwillende reactie op een bijdrage van Stratenmaker. Kan de redactie van deze website nagaan wat er aan de hand is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here