Het wordt bloedlink in Turkije (COLUMN)

55
7

is flag

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) – Na een jaar waarin de Turkse snelweg voor jihadisten richting Syrië slechts met cosmetische ingrepen werd tegengegaan klonken er de laatste weken dan eindelijk geluiden dat de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) haar opstelling ten aanzien van de Islamitische Staat (IS) rigoureus aan zou passen. Daarmee ontstond de vraag wat er nodig was voor een onmiddellijke Turkse actie tegen de IS-jihadisten.

Dat was niet de vernietigende aanslag in de nabij de Syrische grens gelegen stad Suruc eerder deze week, waarbij meer dan dertig doden en honderd gewonden vielen. In plaats daarvan kwam die onmiddellijke reactie er pas toen gisteren bij een grensincident een Turkse militair om het leven kwam. Zo te zien is het leven van één soldaat meer waard dan dat van linkse activisten die zich in wilden zetten voor het herstel van de verwoeste Syrische stad Kobani op een steenworp afstand van Suruc.

Over de Turkse reactie op het grensincident gisteren doen de internationale media nu uitgebreid bericht. Niet alleen over de beschietingen vanaf de grond en uit de lucht, maar ook over de politieacties in wijken van Turkse steden waar de bevolking allang wist dat IS er zeer actief was. Desalniettemin vonden de autoriteiten het al die tijd overbodig om iets te ondernemen. Was dat wel op tijd gebeurd dan was het IS-gezwel niet zo ver doorgerot in Turkije.

En dat allemaal omdat premier Davutoglu blind was voor de dreiging van het jihadisme en dacht dat te kunnen gebruiken om zijn droom over een persoonlijk gebed in de grote moskee van Damascus werkelijkheid te laten worden. Dezelfde Davutoglu die IS regelmatig met het regime van al-Assad associeerde. Dat zal hij voortaan wel uit zijn hoofd laten.

Zal Davutoglu daarmee ook erkennen jarenlang een catastrofaal beleid ten aanzien van Syrië te hebben gevoerd? Hoogst onwaarschijnlijk, daar is het bord dat de man voor zijn kop heeft veel te dik voor. Voor internationale waarnemers is de afgang echter overduidelijk. Sterker nog, dat is het al tijden.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. In de jaren zeventig en tachtig steunden de VS jihadisten in Afghanistan tegen de Sovjet Unie. De gevolgen zijn bekend: jihadisten keerden zich uiteindelijk tegen de Amerikanen, met de 9/11 aanslagen als dramatische climax.

Turkije loopt nu grote kans om iets soortgelijks te ervaren. Want reken er op dat IS de beleidsaanpassing van de AKP niet over haar kant zal laten gaan. Wanneer eerder was ingegrepen was het misschien mogelijk geweest om de Turkse IS-tak bij de wortel uit te roeien, maar nu is het daar veel te laat voor. Zelfs als er maar een IS-jihadist op vrije voeten blijft is de mogelijkheid van een nieuwe aanslag in Turkije uiterst realistisch.

Een nieuwe aanslag zou zich bovendien wel eens niet kunnen beperken tot Koerdische doelen, zoals in Suruc, of in Diyarbakir tijdens de openbare partijbijeenkomst in juni van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). Nu Turkije de aanval heeft geopend op IS kan een aanslag in plaats daarvan voortaan gericht zijn op de meest
uiteenlopende Turkse doelen.

Talloze scenario’s zijn denkbaar. Zoals aanslagen op winkelcentra, of badplaatsen, waardoor westerse toeristen voor een andere vakantiebestemming kiezen en de reeds onder druk staande Turkse economie een volgend gevoelige slag krijgt toebedeeld.

Het moet me van het hart dat ik de nabij toekomst van Turkije somber inzie. Een economie die klap na klap krijgt en een politieke crisis omdat er geen nieuwe regering gevormd kan worden. En daar komt nu dan nog eens de dreiging van een aanslagengolf bovenop. Niet zo vreemd dat de lira wederom waarde verloor ten opzichte van de dollar. De Turkse munteenheid begint nu inderdaad richting de 2.77 te gaan die de Turkse Centrale Bank eerder voor het eind van het jaar voorzag. Kennelijk had men daar een vooruitziende blik.

Istanbul/Peter Edel

55 REACTIES

 1. Met alle repect we weten dat de meeste pkk aanhangende Koerden uit zijn op de vernietiging van Turkije. Waarom zou Turkije in actie moeten komen voor die activisten? Inderdaad ja het leven van een Turkse soldataat is meer waard dan die activisten. Zowiezo is de Pkk een navolging van eej Armeense terreur groep en alle pkk aanhangende Koerden landelverraders eerste klasse. De Pkk is door Armenië opgericht en door het westen gesteunde terreurgroep. En nee leger van Turkije heeft de oorlog niet zelf uitgelokt.

   • Ik betreur de Doden degelijk wel maar hoef ze niet perse te respecteren. Activisten die pro pkk zijn zijn niet mijn vrienden om mij lichtjes uit te drukken. Respecteer jij de Hamas die dagelijks Israël aanvallen? Nee ik ook niet maar begrijp wel de onmacht waarom ze het doen. Persoonlijk ben ik meer voor de Ghandi of marthen Luther King aanpak.

    • Correctie a.u.b. : respecteer jij Hamas die dagelijks Israël aanvallen?
     Moet zijn Israël die dagelijks Palestina aanvallen (kindermoordenaars).

     • Nee ik schreef dat ik ik geen respect voor de Hamas heb. Ik begrijp wel de omstandigheden waarin ze zijn ontstaan maar de raket en zelfmoordbom aanvallen kan nooit de antwoord zijn. Meestal zijn het de jongeren die zelfmoord aanvallen plegen. Waarom plegen de oude mensen dat niet dan? Nee hun leven is waarschijnlijk teveel waard. Jij bent zowiezo te makkelijk in mensen ongelovige of wat dan ook te noemen Maho.

   • Ok ok dat van de ene leven tegen de andere is voor de hoofd stotend misschien. Waar ben ik verder onrespectvol geweest? Mag ik geen vaderlandsliefde bezitten.De pkk heeft jarenlang Turkije geterroriseerd en daarvoor mag ik ze niet.

   • Beetje jammer trouwens dat je gelijk over iemand zijn moeder moet beginnen je weet nou eenmaal wat je hier aan bepaalde mensen hebt. Probeer ze eens rustig tegemoet te treden en niet gelijk op de tenen trappen. Wat dat betreft heb ik af en toe het gevoel van je alsof je erop kickt hier conflict te hebben.

  • PKK is opgericht door Israël het land van de duivels! Het doel was om onrust te creëren in het midden oosten waardoor de aandacht naar Israël zou afzwakken. Meeste wapens in handen van PKK zijn afkomstig uit de Sovjet Unie. De wapens waren destijds in beslag genomen door Israël tijdens oorlogen in het midden oosten. Conflicten in het midden oosten tussen bevolkingsgroepen zijn enkel in het belang van Israël. Het doel is in mindere mate aandacht voor Palestina zodat Israël kan doen en laten wat ze willen!

   • Joh.. Als ik eender als jij zou reageren zou ik moeten vragen of jij je baard eraf wilt halen en die jurk in de kast wilt gooien. Wat een bullshit opmerkingen. MG

    • @Sam
     Jij moet helemaal niet reageren, wat dacht je daar van. Bemoei je met je eigen stront. Het is óns land en ónze soldaten die worden aangevallen. Als er werkelijk oorlog zou uitbreken tussen IS en Turkije, dan zou jij, schijterige Hollander, ales eerste met de staart tussen je benen Turkije uit vluchten, terwijl wij juist met zijn allen naar Turkije zouden gaan om voor ons land te vechten of anderszins bij te dragen aan het belang van Turkije.
     .
     Ik voorspel je, dat indien Turkije in de toekomst nog massaler zou worden aangevallen dan nu gebeurd, jouw Nederland zal beginnen om zich in allerlei bochten te wringen om maar niet deel te hoeven nemen aan deze oorlog en NAVO Artikel 5 ongeldig zal proberen te verklaren.
     .
     Dit is iets anders dan naast een batterij Patriot raketjes bakkies leut te hijsen. Dit is écht gevaar lopen, iets waar Nederlanders niet zo goed in zijn, want als het gevaar echt dreigt, leveren ze gewoon 5.000 mannen uit aan Servische beesten om het eigen hachje te redden.
     Jij hoort bij die schijtebakken en niet bij ons, dus bemoei je er beter niet mee, want je staat voor schut.

     • Lekker ventje ben je toch. Een echte azijnpissers. En dan godverdomme Nederland in een verdomhoekje willen plaatsen. Lazer op mongool. Kies voor TR of voor NL! Parasiet!, LOL ?

     • Correctie @stratenmaker ze hebben zwaar getraumatiseerde hongerige wegrennende Afghanen door Nl-snipers laten neerschieten. Toen ze hun fout bemerkten deden ze het af alsof ze een spotter van de Taliban hadden neergeknald. Dagelijks maakten Nederlandse soldaten schapen geluiden naar de afghaanse personeel die in de wasserretes van kamp Holland werkten. MAakten van hun mekka wandkleden gekocht bij een afghaandse markt een tapijt die ze met de voeten betraden en savonds bij een kampvuur stoer te vertellen hoe ze Turken in de bergen hadden neergeknald.

     • @Sam
      Ik hoef Nederland niet in een verdomhoekje te zetten, dat doet Nederland zelf wel… met verve.
      En jij bent er 1 van.
      Ik zei dus al: Zet jezelf niet voor schut met je misplaatste grote mond, want als het erop aankomt ren je hard weg en heb je ineens een stuk minder praatjes.
      .
      Verder ga jij niet bepalen of en voor wie ik ga kiezen. Je hebt de autoriteit niet om zulke eisen te kunnen stellen, minkukel die je bent.

     • @Turan
      Helemaal mee eens. Je verhaal doet me denken aan het feestje dat de Nederlanders onderling vierden na afloop van het Srebrenica-incident.
      Hoe dom ze daar hun dansjes stonden te doen met een potje bier in hun hand, terwijl een stuk verderop de massagraven nog niet eens dicht waren gegooid door Servische bulldozers… Schandalig! En dat volk meent hier een mening te mogen poneren over hoe Turkije met een Turkse crisis omgaat.
      Als ik Hollander was, en ik zou er een mening over hebben, dan nóg zou ik me heel stilletjes op de achtergrond gedeisd houden en mijn plek kennen.
      .
      Ik meen me te herinneren dat ene Adolf Hitler ooit eens in 5 dagen tijd door Nederland heen denderde. En dat volk meent iets te mogen zeggen over hoe je een land verdedigt? Ik denk niet dat ik dat serieus ga nemen.

    • Rot op Sam, ga jodenkoek eten.

     Aangezien je domme mensen niet altijd kunt negeren heb net een artikel gelezen naar aanleiding van jouw domme reacties, te weten:
     ‘Omgaan met domme mensen’

     • Woorden als ‘ga jodenkoek eten’ tolereren we niet. Je bent hierbij gewaarschuwd.

     • Begrijp mij niet verkeerd ik ben tegen de rechtse politiek van Netanyahu en zijn voorganger Sharon en ben tegen de kolonisten en de steeds maar weer uitbreidende nederzettingen. Israel is nou eenmaal sterker verzet heeft geen zin. Wij turken moeten ons er niet mee bemoeien. Het is hartstikke zielig wat daar gebeurd voor alle bevolkingsgroepen. turkije heeft andere prioriteiten.

     • Redactie Turksnieuws:

      Hmmm…maak een lijst met niet getolereerde woorden zodat ik er rekening mee kan houden.

   • wat een kromme gedachte. Om alles wat je niet bevalt Israël de schuld te geven. Israel zou ook achter de oprichting van I.S zitten.
    Turkije is heel verkeerd aan het gokken.
    I.S strijders doorlaten op weg naar syrie
    Erdogan gebruikt I.S om de Koerden te bestrijden. De deelname in de strijd tegen I.S. is er op gericht Om de koerden te bestrijden

    • Jazeker…. Leg eens uit waarom een Koerdische parlementslid met Diplomatieke onschendbaarheid fungeert als wapenkoerier. De meeste Koerden zijn aanhangers van de PKK en zijn niet te vertrouwen. Opruimen die klote PKK! Goed bezig!!

  • Jij hebt ook een bord voor je kop turan,iedereen weet dat köy president de nieuwe sultan,als je hem zo hoog hebt zitten dan verhuis je maar fijn naar turkije

 2. Turkije moet al die isis aanhangers terugsturen naar nederland laat ze maar lekker hier rotzooi trappen zodat wij Turken lekker kunnen wijzen met onze vingers zoals de tokkie hollanders dat ook doen

 3. Triest om te zien dat men tegenwoordig niet met respect een discussie kan voeren. De complottheorieën vliegen om je oren. Over Koerden,Israëliërs ,Amerikanen en ga zo maar door. Maar onderzoekt men ook de bronnen of zijn het ideeën die in iemands brein ontstaan en een eigen leven gaan leiden? Begrijpt men nog steeds niet dat dit ” De Manier” is die mensen tegen mekaar opzet. Kijk verder dan je neus lang is en zoek de waarheid.

  • Zozo Heer Riehl,
   En wat is uw versie van de waarheid dan wel niet?
   Behalve uw afkeuring uitspreken over de wijze van discussiëren zie ik u anders ook niet echt op waardige wijze uw standpunt uiteen zetten?
   Geef dan maar eens het goede voorbeeld zou ik zo zeggen…

  • @m.riehl. Het is goed te weten dat querulant Stratenmaker hier de wijsheid in pacht heeft. Verder is volgens deze patiënt alles wat NL is zionist en ongelovig. Mooie combi trouwens. Ook is hij bekend als de fascist binnen de op de discussie en haat hij Peter Edel vanwege zijn stukken. Kortom…. Zoals wij zeggen een lulletje rozenwater waarmee een sociale communicatie onmogelijk te behalen is. Afserveren niet nodig…doet ie zelf.

   • @Sam,
    Hoeveel glaasjes heb jij op vanavond jongen? Haal jij niet een paar mensen door elkaar?
    Wijs mij aan waar ik Nederlanders als zionisten heb betiteld of als ‘ongelovigen’ heb gekwalificeerd?
    Dat ik het met Edel weinig eens ben is echter wel correct, maar ik haat hem zeker niet. Ik kan alleen slecht tegen zijn domheid en paranoïde gedrag. Dat Edel mij haat zou kunnen, maar ook dat heeft hij nooit zo in die bewoordingen geschreven.
    Meer algemeen haat ik niet snel mensen.
    De fascist binnen de discussie, of Lulletje Rozenwater, dat zou wel kunnen ja. Althans, het zou kunnen dat dat jouw mening is over mij, en dat staat je vrij.
    .
    Kortom, de helft van de omschrijving die je van mij geeft klopt niet.

    • Vorig jaar, tijdens een discussie over het achtergebleven onderwijs op het Turkse platteland, noemde Stratenmaker mij een intellectueel. De kennis die ik heb opgedaan zou er volgens hem echter toe alleen maar toe leiden dat ik een ‘verzuurd’ leven zou leiden. Daarom was het goed om dom gehouden te worden, zoals dat in de Turkse provincie vaak gebeurt door het slechte onderwijs. Nu kan Stratenmaker opeens niet tegen mijn domheid. Ik zal niet zeggen dat hij dom is, integendeel. Ik constateer slechts dat hij zich keer op keer tegenspeekt. Daar zal hij zich nu ook wel weer uit proberen te redden met argumenten waar geen mens een touw aan vast kan knopen.

     • Jouw probleem is dat je je domheid ten toon spreidt en wij ons daaraan moeten storen.
      Dat doen die mensen die kennis ontberen uit de Turkse provincie tenminste niet. Zij leven gelukkig bij zichzelf zonder anderen lastig te vallen en wijsneuzerig te doen.
      .
      Dit is toch echt vrij eenvoudig te begrijpen voor iedereen hoor. Daar heeft niemand touw voor nodig.
      Blijft er des te meer touw voor jou over.
      (grapje)
      .
      (ik zet er maar grapje bij, anders vat je het vast weer als een serieuze doodsverwensing op, aangezien je door je verzuring niet tegen humor kan)

     • Peter kerel onze heer stratenmaker heeft geen benul van d e democratische waarden in sociaal emotionele zin laat staan juridisch context. Daarentegen is hij een bink in het badineren van de andere. Het spel van zijn vocabulaire wordt reeds doorzien door de anderen op een paar meelopers na. Het zij zo! Uiteraard zullen mensen die jouw stukken, peter, lezen het niet altijd met je eens Zijn en dat is niet erg als er nuance blijft.
      Kortom laat maar gaan. Blijf vooral lekker kritisch jouw verhaal zien.

     • Sam kerel,
      Jouw democratische waarden zijn inderdaad de mijne niet, tot zover zijn we het wel eens. De dagen dat een minderheid de meerderheid dicteert zijn voorbij.
      Jammer voor jou dat jij je nou net goed kunt vinden in de mening van de minderheid en dus op zoek bent naar een uitweg uit de échte democratie, waarin de beslissingen van de meerderheid prevaleren.
      En dan kun je proberen medestanders te vinden in de persoon van edel, maar ook samen blijven jullie de standpunten van een minderheid verkondigen.
      En dat mag.
      En daar blijft het vervolgens bij, want jullie verkeerde inzichten zullen gelukkig nooit in de praktijk worden gebracht, zolang het gezond conservatief-liberale verstand van de meerderheid in Turkije gebruikt wordt.
      .
      Misschien moet je eens een militaire coup propageren, want dat zou nog de enige manier zijn om ooit de macht bij je gelijkgezinden terug te krijgen.
      Niet erg democratisch weliswaar, maar jouw begrip van democratie ligt toch heel anders dan de mijne, dus mogelijk dat jij dat wél democratisch vind.

 4. Sinds de arrestatiegolven die gisteren begonnen in Turkije zijn 297 personen gearresteerd. Niet alleen van IS, maar ook van de PKK en de DHKP/C.

  Volgens de opiniepeiler MetroPOLL (die voorafgaand aan de laatste verkiezingen aardig de uitslag wist te voorspellen) wordt IS door 11,3 procent van de Turkse bevolking niet als een terroristische organisatie gezien.

  Laten we nu eens aannemen dat 0,01 procent daarvan bereid is tot jihadistische acties over te gaan. Dat zijn er dan 9000.

  Nogmaals er zijn sinds gisteren 279 personen gearresteerd, en lang niet iedereen daarvan behoorde tot IS.

  • Wat een domme aanname weer.
   Ten eerste weet ik niet hoe jij rekent, maar 0,01% van 11,3% van de Turkse bevolking (80 miljoen) = nog altijd slechts 900 en geen 9.000.
   .
   Maar even aangenomen dat die analogie op zou gaan, dan kunnen we ook de volgende rekensom maken:
   De PVV heeft in Nederland 15 Kamerzetels, dus 10%.
   Stel nu eens dat 0,01% daarvan werkelijk de uitspraken van Wilders (‘wij gaan zorgen voor MINDER Marokkanen’) ten uitvoer zou willen brengen, dan zou dat gaan over 170 mensen (Ja, 170 ja, en geen 1.700!).
   Maar er is nog niet 1 Marokkaan door een PVV’er aangevallen of vermoord.
   .
   Zo eenvoudig is het niet om jezelf er eventjes toe te zetten om even wat burgers op te blazen. Zo’n bomaanslag in Suruc is niet voor niets groot nieuws. Dat is het, omdat het zelfs in Turkije uitzonderlijk is. Dus wat probeer je nou eigenlijk stemming te maken?
   Geef het anders gewoon toe, dat je als journalist eigenlijk diep in je hart alleen maar hoopt dát het zal gebeuren, zodat jij er weer wat sensatieproza uit kan spuwen.

   • Goed Maho, hoe hoog ligt het percentage van de Turkse bevolking dat IS niet als een terroristische organisatie ziet in werkelijkheid dan? Als je een betrouwbare bron in dat verband hebt hoor ik dat graag.

    • Maho en ik hebben het door jou gegeven percentage van 11,3% helemaal niet in twijfel getrokken, dus moet je ook niet gaan vragen hoeveel het percentage volgens ons dan wel zou zijn.
     Wij nemen even van jou aan dat 11,3% klopt.
     Ik probeerde je duidelijk te maken dat de rest van je rekensom niet klopt en je een factor 10 te hoog uitkomt.
     900 of 9.000 mensen die werkelijk de stap tot geweld nemen is een aanzienlijk verschil… ongeveer 1 hele grote gevangenis vol.

 5. Zou Stratenmaker zo vriendelijk willen zijn om zijn hierboven genoemde ‘grapje’ te herhalen in een persoonlijk bericht aan mij (via info@lokum.nl), onder vermelding van zijn echte naam?

  • Is bij deze verstuurd…
   .
   Valt me 100% van je mee Edel, dat je het toch aandurft om persoonlijk contact te leggen.

    • @Maho,
     .
     Sam vind ik niet interessant genoeg om contact mee te leggen. Hij heeft te weinig inhoud naar mijn zin. Maar met Peter zou ik toch wel eens persoonlijk van gedachten willen wisselen. Vandaar dat ik op zijn uitnodiging in ben gegaan.
     Alhoewel ik nog geen antwoord van hem heb gehad. Normaal is hij er altijd als de kippen bij…
     Trouwens ook nog geen knokploeg voor de deur gehad 🙂
     Dus ja, het kan nog steeds vriezen of dooien, we gaan het zien wat er nu gebeurd.

     • Jij moet niet altijd denken dat er een vraag aan jou gesteld wordt Stratenmaker. De vraag was aan jouw holmaatje Maho.
      Verder benader je Foxie weer op een kwallerige manier die jou schijnbaar eigen is.
      🙂

  • Zeg Peter,
   .
   Hoe zit dat nou?
   Eerst vraag je mij heel stoer om onder mijn eigen naam een mail te sturen naar de redactie van Lokum, maar vervolgens blijk je toch niet man genoeg om op mijn mail te reageren?
   Waarom moest ik dan naar Lokum mailen?
   Of ben je nu journalistiek onderzoek aan het doen naar de herkomst van deze email/IP adres en naar wie ik zou kunnen zijn?
   Je kunt het ook gewoon vragen in een persoonlijke mail natuurlijk, je hebt mijn email adres nu.
   .
   Dus toch bangepoeperd, zoals ik eigenlijk wel al dacht…
   .
   met vriendelijke groet,
   .
   je grote vriend, Stratenmaker.
   🙂

   • Jij maakte zelf een toenaderingspoging van mijn verzoek. Ik heb dat nooit zo gesteld. Als ik in juridische zin iets tegen je zou willen ondernemen, is een telefoontje van justitie of politie naar Turksnieuws voldoende voor je IP-adres en emailadres. Zelf heb ik daar niets aan. Nee, ik had er een andere reden voor. Ga daar maar eens over nadenken. Ondertussen blijf ik me toch afvragen waarom je me zo graag wil ontmoeten. Ik leef niet in de veronderstelling dat ik je ergens van kan overtuigen, jij wel ten opzichte van mij?

    • Je hoeft de ander niet altijd maar te willen overtuigen. Vreemd dat je dat denkt.
     Zou het kunnen dat ik het gewoon interessant vind om te spreken met mensen die anders denken dan ikzelf?
     Kun jij je zoiets überhaupt wel voorstellen? Of is jouw empathische gen ergens onderweg uit je lichaam gevallen?
     .
     Wat laat jou eigenlijk denken dat politie/justitie namens jou mijn IP-adres zou gaan opvragen?
     Kijk, dat jij niet tegen een beetje humor kan en in alles gelijk een doodsverwensing ziet wil bij lange na nog niet zeggen dat justitie meegaat in jouw paranoia. Ze zullen je recht in je gezicht uitlachen als je daar werkelijk mee aan zou komen.
     .
     Maar hoe dan ook.
     Vertel maar gewoon wat je ‘andere reden’ dan wel niet was? ik ben niet zo goed in het zelfstandig uitknobbelen van raadseltjes die aan jouw paranoia brein ontspruiten, dus vertel iedereen dan maar gewoon klip en klaar wat je bedoeling dan wél was?
     .
     Ik blijf het kinderachtig vinden dat je me eerst uitdaagt, en je daarna toch weer snel terugtrekt.
     Hoe vaak heb je mij niet verweten fijn vanuit de anonimiteit aantijgingen in jouw richting te doen, omdat ik het anderszins niet zou durven.
     Maar hiermee is wel duidelijk geworden wie wel en wie niet durft.
     .
     Ik wacht op je verklaring…

 6. Ik heb jullie meningen gelezen…van sommige kan ik merken dat ze jong zijn van andere dat ze oudere zijn … dat is eigenlijk niet echt van belang.Wat ik hier wel merk is het onrespectvol omgaan met elkaars mening. Dat er mensen zijn die de vinger wijzen naar elkaar en eigenlijk eerst zelf eens in de spiegel moeten kijken of hun visie wel zo kloppend is. Geschiedenisboeken of dat nou in het westen, oosten, noorden of zuiden is, staat vol met verhalen die niemand kan betitelen als de volledige waarheid…oproerkraaiers en terroristen zijn zowiezo het kwaad in de wereld , dat is niet de schuld van 1 bepaald land en overal wordt gediscrimineerd..denk je echt dat Nederlanders etc. elder niet even hard worden gediscrimineerd als sommige mensen hier in Nederland…tuurlijk wel , dat gebeurt door onzekere, angstige mensen en asomensen die denken dat nationalisme het bij het rechte end heeft…een multiculturele samenleving kan alleen maar lukken, wanneer mensen een keer ophouden met haat en nijd te zaaien en wanneer jonge mensen zich niet laten hersenspoelen door mooie ideologieën die nooit uitkomen.
  Oorlogen zijn er altijd geweest en om de meest onzinnige dingen, mensen begrijpen nog steeds niet dat je macht en geld,dus rijkdom niet meer naar het hiernamaals neemt. Ze willen allemaal aardig zijn omdat de bijbel of koran het zo voorschrijft , maar als ik hier al al die haat en nijd lees, dan vraag ik me af waar iedereen mee bezig is??? laat elkaar in zijn of haar waarde, en verlaag je niet tot het nivo van discrimators…etc…vrede begint bij jezelf, in jezelf en wanneer je ook zelf kan gaan nadenken en niet zomaar alles en iedereen na ga lopen…niet alles in de wereld klopt en is zoals er gedacht wordt…er zijn altijd voor de regeringen grote belangen bij, zodat zij de macht kunnen blijven behouden…in elk land zal er iemand zijn die iemand dicrimineert…of dat nou of je huid gaat, of je leven , je afkomst…wordt sterk, kweek zelfvertrouwen op zodat je niet meer wordt geraakt door mensen die denken dat ze het allemaal beter weten…wees een keer echt geintresseerd in elkaar…maar ja I have a dream……

  • @FoXie,
   .
   Ten eerste, als je de Shift toets tegelijk met een letter intoetst, dan krijg je een HOOFDLETTER, waar zinnen doorgaans mee beginnen.
   .
   Verder vertel je een leuk verhaal, vol met algemeenheden. Mag, maar het is mij onduidelijk waar je nu precies naar toe wilt.
   Klopt het als ik zeg dat je vind dat wij er te hard in gaan tegen elkaar?
   .
   Dit is internet dus. Daar blijken andere gedragsregels te gelden. Men zegt makkelijker wat in hem of haar opkomt. Maar aangezien we ons daar allemaal schuldig aan maken, wordt het doorgaans ook weer net zo snel vergeten en wordt verder gediscussieerd.
   Eerlijk gezegd valt het op dit forum nog best mee, omdat de meeste excalaties ook weer net zo snel de-escaleren.
   Niemand heeft echt extreem ruzie met elkaar, en soms zijn bepaalde personen het met elkaar eens, die het even later onderling ook weer oneens zijn over een ander onderwerp.
   Zo gaat dat, dus neem er verder geen aanstoot aan en blijf lekker meelezen of meeschrijven.
   Dan beloven wij dat we elkaar niet in het echt af zullen maken.

   • Ja Stratenmaker je blijft consequent hoor. Namelijk een intolerante arrogante lul. Het verhaal van FoXie is een uitnodiging naar respectvolle verhoudingen die jou onbekend zijn hetgeen je telkenmale tentoonspreid. Jammer maar waar. Je zal van menigeen geen aardig woord meer krijgen zo te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here