Vredesmars in Istanbul verboden

0
14

n_85914_1

Istanbul – Naar aanleiding van de bloedige aanslag door een IS-jihadist begin vorige week in Zuidoost-Turkije, riep het door de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) gesteunde ‘Blok voor vrede’ op tot een vredesmars in Istanbul. Die zou morgen, 26 juli, plaatsvinden, maar de gouverneur van Istanbul vaardigde een verbod uit, met als argument het risico van provocaties en verkeersproblemen.

Premier Davutoglu verdedigde het verbod tijdens een persconferentie. ‘Niemand heeft het recht om tot een dergelijke mars op te roepen’, zei hij.

De HDP hoopte op een massale opkomst, maar werd door het verbod gedwongen om de demonstratieve bijeenkomst af te lasten.

In de afgelopen week vonden in verschillende Turkse steden demonstraties plaats tegen de bloedige aanslag in de grensplaats Suruc, waarbij meer dan dertig doden en honderd gewonden vielen. Vaak werden deze protestacties door de politie beëindigd met waterkanonnen, rubber kogels en traangas.

Het is niet uitgesloten dat demonstranten het door de gourverneur van Istanbul uitgevaardigde verbod zullen negeren en naar Istanbuls wijk Tepebasi zullen trekken van waaruit de demonstratie zou beginnen.

Het Nederlandese consulaat in Istanbul heeft toeristen uit Nederland aangeraden niet naar het centrum van de stad te gaan.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here