CHP-leider Kilicdaroglu biedt MHP premierschap aan

11
10

kbindex

Istanbul – Kemal Kilicdaroglu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), houdt zich vast aan de verkiezingsuitslag van 7 juni. Dat bijna 60 procent niet op de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) stemde interpreteert hij als de wens van de stemmers tot een coalitie zonder die partij. Om dat te bereiken moet hij de Partij van de Nationale Beweging (MHP) tot een coalitie zien te verleiden.

De MHP herkent in de verkiezingsuitslag echter juist de wens van de stemmers tot een coalitie met de AKP en blijft Kilicdaroglus avances afwijzen. MHP-vicevoorzitter Mevlüt Karakaya benadrukte dat gisteren nog eens. De CHP moet maar iets met de AKP beginnen, zei hij.

Kilicdaroglu geeft de moed echter niet op. Om de MHP te overtuigen hamert hij op raakvlakken met de CHP. Zoals de belofte aan de stemmers over een hoger minimumloon, alsmede de intentie van CHP en MHP om de AKP-ministers die eind 2013 ontslag namen in verband met corruptie, alsnog te vervolgen.

Dat Kilicdaroglu geen middel onbeproefd laat om de MHP te overtuigen bleek toen hij MHP-leider Devlet Bahceli gisteren zelfs aanbood premier te worden. Een bijzonder gebaar, want de MHP heeft minder zetels in het parlement dan de CHP.

Ondertussen lijkt Kilicdaroglu de deur naar een coalitie met de AKP nog niet helemaal dichtgegooid te hebben. Het struikelblok bestaat voor hem uit de partijdige, en daarmee onwettige opstelling van president Erdogan:

‘We kennen geen persoonlijke vijandschap tegenover Tayyip Erdogan, maar we vinden dat iedereen zich aan de wet moet houden. Als hij daartoe bereid is, dan hebben we geen probleem.’

Overigens toonde Selahattin Demirtas, de leider van Democratische Volkspartij (HDP), zich eerder deze week bereid om een AKP/CHP-coalitie in het parlement te steunen. Een wat merkwaardige manoeuvre, want de AKP en de CHP hebben samen een ruime meerderheid in het parlement en zouden niet om de steun van de HDP verlegen zitten als het tot een coalitie komt. Demirtas doelde wellicht op een voortzetting van het Koerdische vredesproces.

Istanbul/Peter Edel

11 REACTIES

 1. De aktie van Kemal Kilicdaroglu om een MHP te verleiden tot een coalitie vorming met HDP is bij MHP in de verkeerde keelgat geschoten. De reacties van partijleden en de standpunt van het partij zegt al genoeg.Devlet Bahceli was volgens mij tot nu toe al erg duidelijk geweest over het beleid van hun partij.
  CHP MHP HDP coalitie is nu vrijwel definitief van de baan. Een echte teleurstelling voor de CHP’ers die op HPD gestemd hebben maar nog groter voor Kemal Kilicdaroglu. Maar goed…laten we het maar afwachten.

  • Afwachten is het woord. Het circus zal in de komende week naar ik aanneem in volle hevigheid losbarsten, nu Davutoglu opdracht van Erdogan heeft gekregen om een regering te vormen en de 45 dagen waarin dat moet gebeuren zijn ingegaan. Er was de laatste dagen opmerkelijk weinig nieuws, maar ik denk dat dit voor een groot gedeelte komt door de dood van Demirel en de daaraan gekoppelde rouwperiode. Overigens denk ik niet dat CHP-stemmers naar de HDP overgingen omdat ze een CHP/MHP/HDP-coalitie wensten, maar voornamelijk om een presidentieel systeem te voorkomen.

   • @Peter Edel,
    Jij denkt wel veel he…het is gewoon zo, om akp te dwarsbomen, hebben ze massaal HDP gestemd die CHP communisten…

    • Ja, ik denk; kan ik iedereen aanbevelen.

     Dat stemmen van de CHP naar de HDP zijn gegaan is zonneklaar. Twijfelt niemand aan.
     De vrees over een presidentieel systeem voor Erdogan was daarbij het primaire motief. Als er iets is dat de verkiezingen duidelijk hebben gemaakt is het dat 60 procent van de Turken daar tegen is.

     Overigens liet de CHP ooit Turkse communisten vervolgen. Wie de huidige CHP-stemmers communisten noemt moet zich m.i. eens in het communisme verdiepen.

    • Ja inderdaad lekker puh!!! Tijd geleden zaten jouw akp leiders feestje in Diyarbakir te houden met het volk daar. Meneer Ocalan dit, Meneer ocalan dat te zeggen. Toen konden jullie wel de Koerden gebruiken. Nu ze voor zichzelf hebben gekozen gaan jullie wild om jullie heen slaan. Hoe hypocriet en simpel. Wat communsisme bij de Chp betreft, ik wil je graag verwijzen naar de artikel Nep Islam van Peter edel. Je zult je erin herkennen. De verwijt van seculiere Turken in Turkije richting akp aanhangers in Europa is terecht. Geniet lekker van de vrijheden in Europa, vervolgens stemmen op een dictator in Turkije.

 2. Nep islam?.. Dus met andere woorden ieder die geen baard heeft en geen hoofddoek draagt is geen moslim…dat zijn er nogal wat zeg! Vooral bij CHP aanhangers. De meeste koerden zijn sowieso geen moslim! En seculiere Turken geven ook geen moer om geloof! Dit soort lui willen als minderheid dat ieder hun levensstijl aanhoudt! Volgens mij kunnen ze niet met gezond boeren verstand denken! Het zijn een stelletje Nep-Turken!!

  • Zo zo nep Turken dus, geloof je nou werkelijk jezelf. Je kunt geen vrede in Turkije creëren als aanhangers van Akp dit soort dingen blijven roepen. Toegegeven de Seculiere Elite heeft slechte dingen in Turkije gedaan. Niet alleen keken ze neer op de conservatieve Turken maar ook op de arme seculiere Turken die vanwege een mindere baan ,minderwaardig in hun ogen waren. Maar als Erdogan dan blijvend de Turken die geen conservatieve levensstijl aanhangen of aanhanger van de chp zijn blijft schofferen, dan zullen de tegenstellingen tussen de verschillende groepen blijven. Dingen zoals ayyas over Ataturk zeggen of ongelovige over niet akp stemmende Turken kunnen dan niet door de beugel. Er zijn bij seculiere Turken veel 5 keer op een dag biddende niet alcohol drinkende mensen. Zijn die in jou ogen ongelovigen? Misschien ben jij iemand die geen alcohol drinkt en vijf keer op een dag bid, wil dat dan zeggen dat er bij de Akp of akp aanhang geen alcohol drinkende mensen bij zit. Voorbeeld van Nederlandse turken die op de akp hebben gestemd, ik ken er veel van die gokken of alcohol drinken en god weet wat, omdat ze de Akp stemmen maakt dat hun meer Moslim? Ik ga hier geen Akp mede Turken schofferen, maar ik verwacht van jou een excuus naar de mensen toe die jij ongelovige noemt. Zo niet dan ben jij in mijn ogen hypocriet en verdien je geen respect. Als jij vervolgens zegt dat jij ook neerkijkt op je mede akp stemmers die wel alcohol drinken in Nederland of Turkije dan wordt het een ander discussie. Dan kan ik er wel enigszins respect voor opbrengen omdat jij gewoon een andere zienswijze hebt. Dus laten we niet hypocriet zijn . Ik ben benieuwd naar je mening. Ik kan meer respect opbrengen voor een tegenstander waarvan de kleuren bekend zijn dan een tegenstander die A zegt maar B doet. Dus wees alsjeblieft geen oppermoslim, ervaring leert dat geen een mens perfect is en vol fouten zijn.

   • Dat van de Koerden klopt ook geen snars van dat is pure discriminatie en wat heeft nou gezonde boerenverstand met het geloof te maken? Nee nogmaals als jij hier gaat propageren dat de Akp aanhangers de deugd hetzelve zijn dan tja zullen we elkaar nooit accepteren. Je moet ook toegeven als je Ocalan Sayin(heer) noemt en dat is werkelijk door de Akp en Erdogan gedaan. Om vervolgens de pkk terroristen te noemen ook niet helemaal met elkaar strookt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here