Eerste tussentijdse uitslagen Turkse verkiezingen – update

14
5

v2 el tuimages

Istanbul – 20.00 Tussentijdse uitslagen. Volgens Tv-Kanaal CNN Türk, nadat 78 procent van de stemmen geteld waren (onder voorbehoud):

AKP- 42,5%
CHP- 24,8%
MHP- 16,9%
HDP- 11,4%

Dot zou op een zetelverdeling neerkomen van:

AKP- 262
CHP- 122
MHP- 83
HDP- 77

Als deze tendens zich voortzet zullen er twee conclusie zijn:

1. De HDP komt in het parlement
2. De AKP haalt niet genoeg zetels om zelfstandig een regering te kunnen vormen. Een coalitie wordt dus waarschijnlijk.

Istanbul/Peter Edel

14 REACTIES

  1. Buitenlandse stemmen zijn nog niet meegeteld.
    Buitenlandse stemmen zullen de AKP en HDP nog iets omhoog tillen.
    .
    Vast staat dat de HDP zijn intrede in het parlement zal doen, gefeliciteerd daarmee!
    Ook stellen we vast dat de AKP wederom de grootste partij van het land is geworden.
    Verder stellen we vast dat de CHP veel meer stemmen heeft verloren dan aanvankelijk werd verwacht, het is dan ook stil op het hoofdkantoor van de seculieren.
    Het sterke vermoeden is toch dat veel CHP-stemmers – zoals vooraf in een van de mogelijke strategieën al werd uitgelegd – een strategische stem op de HDP hebben uitgebracht. Dit kan worden afgeleid uit het gegeven dat de CHP kleiner dan verwacht, en de HDP groter dan verwacht is geëindigd.
    Maar toch verdienen al die CHP-stemmers die over hun eigen schaduw heen zijn gestapt en deze strategische stem hebben uitgebracht eveneens felicitaties; Zij zijn waarschijnlijk degenen die hiermee succesvol de AKP een waarschuwing geven, dat deze partij (en daarmee Erdogan) vanaf heden niet meer op eigen houtje maar kan doen en laten wat het wil.
    .
    Voor de Turkse democratie is dit een stap voorwaarts, want partijen zullen nu weer rekening met elkaar moeten gaan houden, iets wat in de afgelopen 4-5 jaar nogal eens vergeten werd.
    Of dat ook goed is voor de Turkse economie moet nog blijken. Het is even afhankelijk van de coalitie die zal worden gevormd.
    Het meest voor de hand ligt een coalitie tussen AKP en de MHP, ofwel AKP met de HDP.
    In beide coalities zal de AKP weliswaar zo overheersend zijn dat de inbreng van de kleine coalitiepartner minimaal zal zijn, maar omdat zij snelle wetgeving en implementatie daarvan zullen kunnen blokkeren of vertragen, zal de economie van Turkije hier toch enige schade van ondervinden. Ondernemers houden niet van stroperige besluitvorming.
    Vanavond om 11 uur als de financiële indices weer gaan bewegen zal duidelijk worden welke kant het op gaat met de Turkse Lira de komende dagen. Ik verwacht toch enig verlies voor de munt, wat helaas structureel zal zijn.
    .
    Uiteraard gaan de grootste felicitaties uiteindelijk toch naar de winnaars van deze verkiezingen: De AKP en haar kiezers!

    • mooie samenvatting, en eindelijk zijn de koerden in het parlement en zullen ze hun verantwoordelijkheid moeten opnemen en hopelijk de wapens definitief neerleggen. een terugval van de economie is dan minder goed nieuws.

    • En nog niet toegeven erom heen draaien ben je werkelijk een genie in geworden..Jou AKP overlopers hebben de Ziel van Turkije verkocht en niet de CHP de schuld gaan geven.Jou vertrouwde partij genoten zijn de veraders van het gehele Turkse volk.Iyi bir bok ettiniz..Yaziklar olsun…Betonstorter..

      • Ibrahim, ik vind dat je Stratenmaker nu wel erg tekort doet. Realiseer je bovendien dat de gunstige uitslag voor de AKP-tegenstanders vooral te danken is aan de winst van de HDP. Dat is ondanks de CHP, want dat waren en zijn niet bepaald de grootste vrienden van de Koerden – om over de MHP maar helemaal niet te spreken. En ook ondanks het ondemocratische kiessysteem, want het verschil tussen een overwinning en een nederlaag van Erdogan bedraagt goed beschouwd maar 2,5 % – als je begrijpt wat ik bedoel.
        .
        Wanneer de seculiere partijen hun positie ingrijpend willen herstellen, kan dat alleen wanneer zij in staat zijn een overtuigend antwoord te geven op de grote problemen zoals de corruptie, het tekort aan democratie, de Koerdische kwestie, de handhaving van een rechtstaat en – niet in de laatste plaats – de positieverbetering van het arme bevolkingsdeel.

  2. Ik wacht liever tot de uitslag vast of nagenoeg vast staat alvorens conclusies te trekken. Morgen zal ik dat echter zeker doen.

    • Je eerste conclusie kun je alvast trekken:
      Stratenmaker had het bij het rechte eind toen hij zei dat met deze verkiezingsuitslag de lira bij opening van de markten veel waarde zou verliezen.
      De Lira opende op 3,0568 tegen 1 euro, daar waar die afgelopen vrijdagavond was gesloten op 2,9598.
      (bij een verder stabiele EUR/USD kors)
      De Turken zijn vanavond ten opzichte van de rest van de wereld alvast 3,5% armer geworden. En dan moeten de Europese en Turkse beurzen nog open gaan.
      .
      Hoe komt het toch dat de financiële markten zoveel meer vertrouwen hadden in een 1-partij regering dan nu blijkbaar in een coalitie.
      Peter edel zal hier vast erg blij mee zijn en victorie kraaien, maar de werkelijkheid hoeven jullie niet van mij te horen, kijk morgen maar gewoon naar de kleur die de beursborden zullen kleuren en zie wie er gelijk heeft.

        • @Grinslander
          Waarom betitel je mijn bericht als zuur? Als je vandaag de borden in de gaten hebt gehouden, dan heb je kunnen constateren dat het exact zo is gegaan zoals ik gisteren aankondigde.
          .
          Dat ik Peter Edel over dit onderwerp aanspreek komt omdat wij in het verleden – zoals je wel weet – diverse malen hebben gediscussieerd over de (Turkse) economie en de uitwerking van actualiteiten op de financiële markten en vice versa.
          .
          Op dit forum proberen we elkaar iets bij te brengen nietwaar, ieder vanuit zijn specialiteit.

      • Ach stratemaker niet alles draait alleen maar om geld, het allerbelangrijkste op dit moment is dat de dictatuur is afgewend voorlopig. Ben erg benieuwd wat voor politieke trucjes Erdogan gaat uithalen of zal ik het maar stuiptrekkingen noemen.

        • @Bliksemschicht,
          .
          Mijn seculiere vriend zei gisteren exact wat jij zei: Niet alles draait om geld.
          .
          Toch ben ik dat niet met hem eens, zeker niet bij verkiezingen. Ongeveer 80-90% gaat uiteindelijk over geld, of in ieder geval financieel eigenbelang.
          .
          Hetzelfde geldt voor ondergetekende trouwens. De enige reden waarom ik AKP stem is omdat dat goed is voor de economie. Dat de AKP toevallig ook nog islamistisch is interesseert mij erg weinig. Als morgen bij wijze van spreken de Koerdische HDP een liberale bocht maakt, stem ik net zo makkelijk op de HDP, en het zou mij echt niet uitmaken, al zou Demirtas een Christen of een Jood zijn.
          .
          Maar goed, die vriend van mij meende ook dat geld niet alles was. Ik vroeg hem hoeveel familieleden van hem in de gevangenis zaten door Erdogan, om uit te vinden wat hij dan precies wel belangrijker dan geld vond. Hij had geen familieleden in het gevang. Ik vroeg hem of zijn vrijheden anderszins beperkt waren, bijvoorbeeld geblokkeerd Twitter account oid. Ook niet. Ik vroeg hem of hij direct geld was verloren aan het geld dat ‘in de schoenendozen’ was gevonden. Ook al niet. Had Erdogan hem of mensen die hij kende beschuldigd van betrokkenheid bij de ‘parallelle staat’? Nee, ook niet.
          .
          Maar wat was er voor hem dan precies zo veel belangrijker dan geld, cq de welvaart van het Turkse volk?
          Nou… (en toen was het even stil)… ‘dat we van Erdogan af waren’ luidde het twijfelende antwoord.
          Dus dát was de grote winst, dát was dus hetgeen dat belangrijker was dan geld/welvaart voor hem.
          Alsof Erdogan voor lange tijd bij hem in huis logeerde en hij daadwerkelijk persoonlijk fysiek last van hem had.
          .
          Nog afgezien van het feit dat het niet eens klopt, want aan Erdogan zit Turkije hoe dan ook nog tot 2019 vast. Dus de ‘dictator’ zit voorlopig nog rotsvast op zijn plek.
          .
          Dus nu ook maar eens de vraag aan jou:
          Als geld dan niet het belangrijkste is bij verkiezingen, wat is dat volgens jou dan wel?
          .
          Iedereen weet dat bij verkiezingen geldt: It’s the economy, stupid!

          • Toch blijf je eraan voorbij gaan dat de vrije pers niet meer is in Turkije!
            Nogmaals… er zitten mensen in het gevang omdat ze hun mening ventileren vanuit hun professie. En dat is informatieverschaffing!
            Juist nu moet je figuren die geld als heilige middel zien goed in de peiling houden. Kijk maar naar de corruptie & fraude all over the world.
            Included TR!!!!

          • Over stupide gesproken dat vind ik van jou vraagstelling. Of ik er persoonlijk finacieel op achteruit ben gegaan is niet van belang, mijn financiele situatie is verbonden met dat van Nederland . zoals ik al eerder aangaf vind ik het van belang dat de dictator geile Erdogan een toontje lager zal zingen en met hem zijn enge kinderen. Je profileert in het stuk hierboven ineens heel liberaal . dat wat jij zegt over economishce welvaart en rust was van toepassing in Syrie onder Assad en in Iraq onder Saddam : economische ging het ze voor de wind in beide landen. Je zou Assad moeten steunen. Maar wij zijn al bijna 100 jaar seculier en dat willen we graag zo houden. en trouwens met alleen bouwen ( wegen huizen ) bouw je geen economie op , maar met educatie ( geen imam hatip) een vrije maatschappij zal op ten duur meer opleveren.

  3. Ik heb vanavond via TRT de uitslagen gevolgd. Een verschil met een uitslagenavond in Nederland en omringende landen is dat er geen percentages worden genoemd van de vorige verkiezingsuitslag van 2011. Positief is wel dat de uitslagen veel eerder bekend zijn dan bij ons (waar doorgaans tot diep in de nacht geklungeld wordt).
    .
    Omdat ik de huidige zetelverdeling niet in mij hoofd had, heb ik die maar gegoogeld. Dan blijkt dat de AKP maar liefst 326 – 259 = 67 zetels heeft verloren en de CHP van 135 naar 130 is teruggegaan. De winst voor de HDP is bepaald historisch te noemen.
    .
    Van democratische gezindheid getuigt het commentaar van Stratenmaker. Hoewel ik met hem van mening verschil dat de AKP en haar kiezers de winnaars zijn, ben ik wel aangenaam getroffen door zijn oordeel wanneer hij zegt: ‘Maar toch verdienen al die CHP-stemmers die over hun eigen schaduw heen zijn gestapt en deze strategische stem hebben uitgebracht eveneens felicitaties. Zij zijn waarschijnlijk degenen die hiermee succesvol de AKP een waarschuwing geven, dat deze partij (en daarmee Erdogan) vanaf heden niet meer op eigen houtje maar kan doen en laten wat het wil.’
    .
    Maar afwachten wat het verder wordt. Ik ben er niet gerust op en weet niet wat slechter is: een politiek instabiel Turkije (met mogelijke gewelddadigheden en nieuwe verkiezingen) óf een AKP-MHP-coalitie. Hoofdzaak is dat de kans op een presidentieel systeem voorlopig lijkt te zijn afgewenteld. Houden zo.

    • @Kees,
      Dank voor je compliment.
      .
      Ik denk dat ik ook niet anders zou kunnen dan dit te schrijven.
      Wij op dit forum kunnen elkaar nu weer 4 jaar lang voor rotte vis uit gaan maken, maar de enige waarheid is de waarheid zoals we hem vandaag hebben vernomen.
      En daar moeten we respect voor opbrengen, het is niet anders.
      .
      Waar ik trots op ben is dat mijn volk vandaag netjes en ordentelijk in enorme getale (maar liefst 85% is gaan stemmen) zijn stem heeft laten horen. Dat is dus ook Turkse democratie. En al die onzin verhalen over katten in trafohuisjes, postzakken die zijn gestolen, Syriërs die zijn gaan stemmen en wat voor onzin al niet meer die hier de afgelopen tijd werd geuit… vandaag hebben duizenden waarnemers van allerlei pluimage zelf kunnen zien dat er niets aan de stembusgang heeft gemankeerd. Ik wil er ook niets meer over horen in de toekomst van die lui, dan hadden ze zich maar moeten melden als observant.
      .
      Ik beloof hier alvast dat wij AKP-aanhangers niet met molotov cocktails in de hand binnensteden kort en klein zullen slaan als vanaf heden niet meer onherroepelijk gebeurd wat de AKP wil.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here