Kritiek op vertaling Koran in Koerdisch

0
46

koran index

Istanbul – De regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) vreest bij de verkiezingen komende zondag stemmen te verliezen aan de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP). Vooral religieus georiënteerde Koerden die eerder op de AKP stemden overwegen de overstap naar de HDP. Daarom richt de AKP zich in haar campagne op deze groep.

Onderdeel van het charmeoffensief van de AKP richting religieuze Koerden is de publicatie van een Koerdische vertaling van de Koran. Omdat die in de weken voor de verkiezingen drukklaar moest zijn was veel haast geboden. En dat is te merken, meent Kadri Yildirim, een kandidaat voor de Republikeinse Volkspartij (CHP).

Volgens Yilidirim, die tevens theoloog en Koerdenspecialist is, staan er nogal wat fouten in de door de AKP geprezen Koerdische Koranvertaling.

Yildirim kreeg de eerste aanzet tot de vertaling een jaar geleden toegestuurd door het Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet), samen met het verzoek tot redigeren. De Koerdische Koran werd echter gedrukt voordat Yildirim zijn aanbevelingen aan Diyanet door kon geven. Volgens hem omdat de vertaling er tegen iedere prijs voor de verkiezingen moest zijn.

Volgens Yildirim zijn enkelvoudige woorden in meervoud geschreven en omgekeerd. Daarnaast zijn mannelijk woorden als vrouwelijk gebruikt en vice versa. De dubbelzinnigheden die zo ontstonden noemt Yildirim ‘onvergeeflijk’ wanneer het om de Koran, ‘ons heilige boek’ gaat.

De kritiek van Yilidirim wordt weerlegd door Dr. Yüksel Salman, de directeur van de afdeling voor religieuze publicaties van Diyanet. Volgens hem werd de vertaling voor publicatie geanalyseerd door specialisten van Diyanet en professoren van Turkse universiteiten.

Yildirim riep verder een uitspraak van vicepremier Bülent Arinc uit 2012 in herinnering. Die noemde het Koerdisch toen geen geciviliseerde taal. Yildirim vraagt zich af hoe het
mogelijk is dat de Koran in een ongeciviliseerde taal kon worden vertaald. Het feit dat dit mogelijk is onderstreept voor hem dat het Koerdisch juist wel een geciviliseerde taal is.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here