Dagboek Turkse verkiezingen (1), nog dertien dagen

33
7

stemmen n_82651_1

Istanbul – Gisteren waren er nog twee weken te gaan voor de parlementsverkiezingen in Turkije, die zo belangrijk zijn voor de politieke toekomst van het land. Zondag is bij uitstek geschikt voor grote openbare partijbijeenkomsten. Verschillende partijen hielden die dan ook:

AKP

Premier Ahmet Davutoglu van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) verscheen in de provincie Manisa aan de Egeïsche Zee. Hij zei daar te vechten tegen ‘een uit zes teams bestaande bende.’

Davutoglu verwees daarmee naar de drie oppositiepartijen, alsmede naar de Koerdische PKK, de radicaal linkse DHKP/C en de beweging rond imam Fethullah Gülen. Zoals Davutoglu het bracht kwam het neer op een verbond tussen deze ‘zes teams’, wat gezien de vaak grote tegenstellingen daartussen onwaarschijnlijk is.

Davutoglu stond stil bij de aanslagen van 18 mei jl. op vestigingen van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij in de steden Adana en Mersin. De HDP en de recht-nationalistische Partij van de Nationale Beweging (MHP) kwamen volgens hem overeen om de AKP de verantwoordelijkheid daarvoor in de schoenen te schuiven:

‘De HDP en de MHP steunen elkaar. Kun je je dat voorstellen? Plotseling is er een coalitie.’

Bij de AKP is het een vast gebruik geworden om tegenstanders te verbinden aan de ‘parallelle staat’ (zoals de Gülenbeweging daar heet). Dat de AKP de enige partij is die een echte samenwerking aanging met de Gülenbeweging, en die erg machtig maakte in de Turkse staat, wordt daarbij zonder uitzondering verzwegen. In Manisa nam Davutoglu de HDP en de Republikeinse Volkspartij (CHP) onder vuur door beide partijen met de Gülenbeweging te associëren:

‘De CHP heeft ontmoetingen met leden van de parallelle staat. Gülten Kisanak [burgemeester in de stad Diyarbakir namens de HDP] heeft ook ontmoetingen ze [leden van de Gülenbeweging]. Zie je de coalitie die tegen ons ontstaan is? Deze zogenaamde legale partijen, de MHP, de CHP en de HDP. Er zijn drie illegale groepen, de DHKP/C, de parallelle staat en Kandil [de bergen waar de PKK haar basis kent]. Drie illegale groepen steunen deze politieke partijen.’

CHP

CHP-leider Kemal Kilicdaroglu kwam naar Istanbuls stadsdeel Bakirköy voor een openbare bijeenkomst. Hij beloofde daar een einde te zullen maken aan de armoede in Turkije. Eerder zei Kilicdaroglu dat het minimumloon verhoogd zal worden als het aan de CHP ligt. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van de regering, die dat als onrealistisch beschouwt.

In Istanbul zei Kilicdaroglu:

‘Jullie hebben de AKP dertien jaar gesteund en in ruil daarvoor hebben ze jullie armoede en werkloosheid gegeven. Ze denken niet aan jullie, maar aan het vullen van hun zakken. Ik beloof dat ik alleen aan jullie zal denken.’

Volgens Kilicdaroglu zal er over vier jaar geen armoede meer zijn in Turkije mocht de CHP na de verkiezingen in de regering komen (wat er op basis van de peilingen
overigens niet in lijkt te zitten).

Verder zei Kilidaroglu rekening te zullen houden met de problemen van studenten, door overal in Turkije onderkomens voor hen te bouwen.

HDP

Selahattin Demirtas, de leider van de HDP, verscheen op een openbare bijeenkomst van zijn partij in Bagcilar, een stadsdeel van Istanbul.

Demirtas had kritiek op Mehmet Görmez, het hoofd van Diyanet, de staatsinstantie voor religieuze zaken. Görmez had volgens hem de luxe Mercedes moeten weigeren die hem door president Erdogan werd aangeboden. Demirtas herinnerde eraan dat luxe verboden is in de islam:

‘Ik richt me tot hen die zeggen dat de kosten van luxe auto’s die gebruikt worden door hoge vertegenwoordiger van de staat niets voorstellen. Zoveel luxe is verboden in de islam. Ik vraag dit in het bijzonder aan Mehmet Görmez. Hij zal een luxe en gepantserde Mercedes krijgen, die betaald wordt met het geld van burgers. Ik wil hem vragen of die bepantsering hem beschermt tegen zijn zonden. Hier in Bagcilar wonen veel arme mensen. Ik veronderstel dat de meeste onder hen niet genoeg geld in hun zak hebben om een kilo vlees te kopen. Deze werkelijkheid is niet iets om beschaamd over te zijn. De schaamte is voor de regering.’

Demirtas had daarnaast kritiek op het gebruik van staatsmiddelen en budgetten voor persoonlijk gebruik door de AKP-regering, alsmede op het onderscheid dat gemaakt wordt tussen AKP-stemmers en hen die op andere partijen stemmen.

Demirtas richtte zich verder op onderwijzers die kort geleden zijn afgestudeerd en geen vaste aanstelling krijgen, waardoor ze alleen lager betaald tijdelijk werk kunnen vinden:

‘Onderwijzers krijgen 1000 Turkse lira (ca. €350) per maand. Daar koop je een drinkglas voor zoals dat gebruikt wordt in het nieuwe presidentieel paleis.’

MHP

Devlet Bahceli, de leider van de MHP, stoort zich eveneens aan de Mercedes voor Mehmet Görmez. Tijdens een interview met de krant Posta riep hij de leider van Diyanet op zijn ontslag aan te bieden omdat hij het voertuig heeft aangenomen.

Volgens Bahceli loopt de reputatie van Diyanet schade op door de dure auto voor Görmez.

Of Görmez in zal gaan op de oproep van Bahceli is zeer twijfelachtig. Op vragen van journalisten over het bericht eind vorige week dat president Erdogan hem de Mercedes zal schenken antwoordde hij kort met de woorden ‘een prima vrijdag.’

Istanbul/Peter Edel

33 REACTIES

  1. Waar het eigenlijk op neer komt is dat we nu de komende 2 weken anti-AKP propaganda van de hand van de felste AKP tegenstander in Turkije krijgen te lezen.
    .
    Zoals al in het openingsbericht is te lezen is alles wat Erdogan / Davutoglu / AKP heet of doet verdacht of slecht, en worden de meningen van de oppostie waarbij slecht gepraat wordt over de AKP breed uitgemeten.
    .
    Dames en heren lezers, hou in uw achterhoofd dat wat u hier leest niet is geschreven door een professionele journalist, maar door een amateur die zijn objectiviteit niet weet te behouden.
    Het is absoluut geen weergave van de werkelijkheid zoals die in Turkije wordt ervaren.
    .
    Bij alle voorgaande verkiezingen meende deze journalist ook de wijsheid in pacht te hebben. Tot 4 keer toe was hij ervan overtuigd dat DEZE KEER de AKP toch echt zou gaan verliezen etc. etc. 4 keer zat hij er dik naast.
    Kortom, deze man heeft zichzelf weliswaar gebombardeerd tot dagelijks politiek columnist, maar helaas werken zijn politieke antennes niet zo best.
    .
    Het vervelende ervan is dat deze meneer werkloos is en dus de hele dag de tijd heeft om zijn braaksel hier op het forum te spuien. En juist omdat hij zelf werkloos is, denkt hij dat de rest van Turkije dat ook is en het net zo slecht als hijzelf heeft. Dan kent u ook gelijk de achtergrond van waaruit hij schrijft en waar de haat en nijd vandaan komt.

    • Ja joh, we moeten het van jou en je idolate houding betreffende mijnheer Erdogan hebben. Dit “met stront gooien ” van jou naar Peter is niet onbekend op deze site en echt hoor… die pathologische fixatie van jou t.o.v. deze columnist doet denken aan “oude wijven” geklets. Peter laat d.m.v. zijn teksten kritische mening/info lezen en dat is ten goede van de discussie. De discussie is dan gemêleerd en laat verschil in visie zien. Dus Stratenmaker indien je zo doorgaat wordt je een karikatuur van een slijmjurk. En dat wil je toch niet lijkt me. Ik zou zeggen beheers je en wees eens charmant in je bewoordingen over de ander en zijn inbreng ook al ben je het er niet mee eens.
      Het willen beschadigen doet jezelf meer afbreuk als dat je denkt.

      • Nou, nou Stratenmaker, zo kan-ie wel weer. Dat je je als gelovige AKP-er ergert aan de berichtgeving van Peter Edel is tot daar aan toe, maar je persoonlijke aanvallen zijn nu wel erg laag bij de grond.

        Nog los van je kwalijke opmerkingen klopt er nog meer niet. Het bericht van Edel bestaat uit vier impressies van de AKP-, CHP-, HDP- en MHP-verkiezingscampagnes. Daarbij voert hij slechts de uitspraken op van Davutoglu, Kilicdaroglu, Demirtas en Bahceli.
        Daarop maakt hij slechts één uitzondering door op Davutoglu te reageren en te zeggen: ‘Bij de AKP is het een vast gebruik geworden om tegenstanders te verbinden aan de ‘parallelle staat’ (zoals de Gülenbeweging daar heet). Dat de AKP de enige partij is die een echte samenwerking aanging met de Gülenbeweging, en die erg machtig maakte in de Turkse staat, wordt daarbij zonder uitzondering verzwegen’.
        .
        Dit korte commentaar is kennelijk aanleiding voor je woedeaanval (want je kan er toch moeilijk bezwaar tegen hebben wanneer Edel de vier hotemetoten sprekend opvoert).
        Kan je daarom vertellen wat er van zijn commentaar op Davutoglu niet klopt en waar ze strijdig is met de feiten? Houd het alsjeblieft wel zakelijk.

        • @Kees,
          Die korte bijvoeging in de alinea van de AKP is alleszeggend.
          Waarom is er geen bijvoeging in de alinea van de CHP?
          Ik weet er bijvoorbeeld wel 1:
          .
          Edel schrijft:
          ‘Verder zei Kilidaroglu rekening te zullen houden met de problemen van studenten, door overal in Turkije onderkomens voor hen te bouwen.’
          Hij zou daar het volgende bij kunnen schrijven, als zijnde zijn eigen kritische mening tov de CHP:
          ‘De CHP heeft er een gewoonte van gemaakt om bij iedere verkiezing en tijdens iedere regeerperiode een specifieke groep personen uit te lichten en die positief te discrimineren tov andere Turken. In het verleden waren dat hun legervriendjes, Sarigul (kandidaat burgemeester Istanbul) noemde de leraren, en nu dus weer de studenten. Dit soort specifieke feteringen van bepaalde groepen in de samenleving draagt niet bij aan de saamhorigheid en solidariteit.’
          .
          Maar nee, dat schrijft hij er niet bij.
          Ik kan zo uit iedere column die meneer schrijft minimaal 2 of 3 van dit soort onderhuidse of achterbakse vegen uit de pan richting de AKP uitlichten. Altijd maar weer. Iedere column weer opnieuw. Het is zeer onevenwichtig en partijdig.
          Ik wil dit benadrukken en zál dat blijven benadrukken, wat jij er ook van vind, en ik doe dat in mijn eigen bewoordingen. Indien nodig in stevige bewoordingen.
          .
          Lezers moeten weten dat Edel geen onpartijdige journalist is die objectief nieuws brengt.
          Ze mogen ook weten dat ik niet onpartijdig ben, helemaal niet zelfs. Maar ik pretendeer het ook niet te zijn en noem mijn artikelen ook niet ‘Dagboek van bladibla’, daarmee suggererend dat ik heel eerlijk tegen mijzelf praat. Het tegendeel is waar; Edel probeert met zijn column de lezers te bespelen en voor zijn karretje te spannen.
          .
          Mijn aantijgingen kun je laag bij de grond vinden, maar ze zijn 100% waar, er is geen woord van gelogen. Daarmee lokt Edel die aantijgingen dus zelf uit.

    • Ik weet niet of Peter werkeloos is en dat interesseert mij ook niet en waarschijnlijk anderen ook niet , ik volg hem sinds kort op twitter 🙂 en daar heb ik wat foto ’s van hem gezien en hij neemt het er lekker van daar in Turkije. Maar ik heb jou ook weleens werkeloos genoemd hier en het is mij opgevallen dat je graag citaten van een ander overneemt ( geeft niet hoor) zo leer je van elkaar “vanachter je bureautje”lol.
      Laten we eerlijk de Akpartij is toch geen partij maar een instrument van de YEZID..

  2. Vrijwel alle opinie/nieuws-websites in Nederland hanteren huisregels bij het toelaten van reacties. Een van redenen om die te weigeren is bijvoorbeeld ‘ad hominem’ (op de man spelen).

    We laten bij Turksnieuws nagenoeg alles toe, waardoor hier reacties verschijnen die door andere opinie/nieuws-websites geweigerd zouden worden.

    Dit beleid heeft een keerzijde, want we kunnen ons voorstellen dat er lezers zijn die zich door grof taalgebruik in reacties laten afschrikken om zelf te reageren.

    We zien dit niet als een reden om ons beleid te wijzigen. In plaats daarvan roepen we lezers die willen reageren op dat hoe dan ook te doen en zich niet te laten intimideren door beledigingen.

    • Ik heb er steeds voor gepleit dat de schrijvers op deze site zich van persoonlijke aanvallen onthouden. Met name de kritiek op de edele Peter Edel is vaak beledigend, onheus en kinderachtig.
      Juist omdat de redactie niet of nauwelijks modereert zou deze site juist tot voorbeeld moeten strekken voor alle andere opiniesites.
      .
      Daarom juich ik de oproep van Redactie Turksnieuws zeer toe. Op mijn beurt verzoek ik andere bezoekers om deze oproep krachtig te ondersteunen.

      • @Kees
        .
        Het is wel duidelijk dat je naar mij verwijst wanneer je het hebt over de kritiek op Edel.
        .
        Als je net als Edel van de redactie toestemming krijgt om onverbrijdeld keer op keer columns te schrijven die duidelijk een politieke voorkeur cq tegenstand tot uiting brengen, dan moet je er ook tegen kunnen dat er iemand opstaat en jou van repliek bedient.
        .
        Aangezien Edel degene is die de discussie start spreek ik hem persoonlijk aan in mijn reacties.
        Ik heb hem nog nooit zomaar iets dergelijks als een ‘hondenlul’ genoemd omdat ik dat leuk vond. Wel heb ik zijn geschriften en meningen en hemzelf bijvoorbeeld als ‘dom’ betiteld, maar nooit zonder begeleidende motivatie waarom ik hem of zijn tekst dan dom vond.
        De redactie mag dat dan als ‘grof taalgebruik’ betitelen, maar ik denk dat je voor het echt groffe werk toch echt even wat Telegraaf-achtige websites op zou moeten zoeken, daar gaan de mensen pas echt los met one-liners waar de honden geen brood van lusten.
        .
        Ik heb voordat Edel met zijn dagboek begon bezwaar gemaakt tegen het feit dat hij degene is die dat dagboek bijhoudt, en alleen hij. Geen enkele nuance, alleen een aaneenschakeling van Turkije-bashing en AKP-bashing.
        De redactie heeft daar geen gehoor aan gegeven en laat het toe. Zij motiveert hierboven waarom zij dat doet. Ik vind het fair dat zij ook toezegt dat de reacties dus ook gewoon gepubliceerd worden. Daarom begrijp ik de oproep niet goed.
        De schrijver mag vrij zijn gang gaan. En de reageerders dus ook. Lijkt me fair.
        .
        De altijd aanwezige en vaak onbewezen en onterechte verdachtmakingen richting de AKP inclusief bijbehorend ‘Anatolisch stemvee’ vanuit Edel zijn net zo goed beschadigend en beledigend.
        Alleen beleven lezers als Grinslander, Bliksemschicht en in mindere mate jijzelf dat zo niet, omdat je het toevallig met Edel eens bent op dat vlak. Maar voor mij zijn ze uitermate denigrerend en kwetsend. Mijn familie is namelijk dat ‘Anatolische stemvee’ en ik laat Edel niet ongestraft die mensen op die manier wegzetten, alleen omdat ze een wat conservatievere kijk op het leven hebben dan hij.

        • @ Stratenmaker

          Kijk, dat vind ik nu een goede reactie. In die zin dat je in fatsoenlijke, rationele bewoordingen uitlegt waar wat jou betreft de weerzin zit tegen de bijdragen van Edel. Overigens is er niets mis mee wanneer je hem persoonlijk aanspreekt op de inhoud van zijn columns, maar het is wel de toon die de muziek maakt. Termen als ‘hondenlul’ en ‘dom’ zijn in dat verband nooit passend, ook niet wanneer dat wordt gemotiveerd.
          .
          Afgezien daarvan ben ik het ook niet eens met je inhoudelijke kritiek op Edel. Inderdaad schrijft hij uiterst kritisch over de AKP, maar over de kemalisten is hij in grond van de zaak niet veel positiever; dat blijkt vooral uit zijn boek (De diepte van de Bosporus). Feitelijk maakt Edel bezwaren tegen het politieke systeem in Turkije, de wijd verbreide corruptie, het nepotisme en het opportunisme. Met die gevolgtrekking ben ik het eens. Maar hij maakt mijns inziens, sprekend over de AKP, een terecht onderscheid. Een belangrijk verschil is immers dat de staatsmacht sinds 2002 niet bij de seculiere partijen, maar bij de AKP berust die zowel de wetgeving als de uitvoering daarvan controleert..In die zin is het logisch dat hij zijn pijlen meer richt op Erdogan dan op de machteloze oppositie.
          .
          Ik heb Edel nog nooit betrapt op minachting van AKP-kiezers – ‘Anatolisch stemvee’ zoals jij beweert. Iets anders is dat de AKP er niet voor terugdeinst om stemmen ‘te kopen’ en arme stemgerechtigden ‘te belonen’ met de verstrekking van gratis brandstof en andere voordeeltjes. En naar slecht gebruik de religie voor haar politieke doeleinden misbruikt – net zoals de KVP en de katholieke clerus dat 60 jaar geleden in Nederland deed. Daar mag jij het mee oneens zijn, maar de berichtgeving daarover is zo wijd verbreid en afkomstig uit vele bronnen, dat je die niet met droge ogen kan negeren. Waarmee ik beslist niet zeg dat de Turkse oppositie in dat verband op een vlekkeloos blazoen kan bogen.
          .
          Maar nog iets anders. Ik heb al eerder gezegd dat je goed kan schrijven en formuleren. Bovendien zou het mij niets verbazen dat je vanuit een Nederlands-Turkse belevingswereld meer afweet van specifieke cultuur- en omgangsaspecten dan Edel en ik. Of anders gezegd: wanneer je een zó overtuigde AKP-aanhanger bent, dan komen jouw opvattingen niet uit de lucht vallen. Niets let je om in dat verband ook een columnachtige bijdrage te schrijven – en daar versta ik onder dat je niet alleen reageert op Edel en anderen, maar zélf analyseert en betoogt. Je zou bijvoorbeeld eens iets kunnen schrijven over (wat jij noemt) de meer conservatieve kijk op het leven van veel Turken. Wat is dan de aard van dat conservatisme, waardoor wordt dat gevoed en wat is het verschil met westerse conservatieve stromingen? Hoe kan dat onze kijk beïnvloeden? De kans bestaat dat we op onderdelen van mening blijven verschillen, maar het zou een verrijking zijn van de discussie op deze site.

          • Dat lijkt me een uitnodiging die je niet hoeft te weigeren en acceptatie van jou door de lezers gewaardeerd zal worden Stratenmaker. Inderdaad zal er weerwoord zijn maar dat is juist verrijkend voor de meningsvorming van een ieder.

          • Ik zal het eens overwegen. Alhoewel ik geen idee heb hoe je bij deze website columnist kunt worden.
            .
            Nog even een inhoudelijk reactie ook:
            Je zegt dat je begrijpt dat Edel kritiek heeft op Erdogan / AKP omdat zij misschien geen zuivere democratie voeren. Dat deel kan ik best begrijpen. Waar Edel en ik het in de basis over oneens zijn is echter iets essentiëlers. Edel’s doel lijkt het bereiken van de ultieme eerlijke en zuivere democratie te zijn.
            Ik ben er eerlijk over, dat is niet mijn doel. Mijn doel is dat Turkije en de Turken er morgen beter voor staan dan vandaag. Degene die ons naar dat doel leidt mag wat mij betreft best hier en daar een steek laten vallen.
            .
            Anders gezegd: democratie moet de mensen dienen. Op het moment dat mensen de democratie moeten dienen schiet het zijn doel voorbij.
            .
            Ander treffend en actueel voorbeeld: Desi Bouterse. Deze week opnieuw voor 5 jaar gekozen als president van Suriname.
            Ik kan begrijpen waarom en sta er helemaal achter. De man zelf is (was) zo fout als het maar kan, maar hij is zijn land en zijn volk voorgegaan op het pad van voorspoed en economische groei.
            Suriname, ooit armlastig en afhankelijk van Nederland en wat bauxietmijnen, groeit momenteel als kool en is in staat zijn eigen broek op te houden met mooie toekomstverwachtingen.
            Conclusie: Ik sta achter Bouterse.
            .
            Je begrijpt, als ik achter Bouterse kan staan, dan is het voor mensen zoals ik een nog veel kleiner bezwaar om achter iemand als Erdogan te staan, die uiteindelijk geen moordenaar is.

  3. En ondertussen zit je met je arm heel diep in de achterste van stratenmaker . Je bent maar een imperialist die zich voordoet als vriend van de Turken. Nadat de seculieren totaal hun macht en invloed kwijt zijn. Gaat de westen Turkije binnenvallen met jou voorop. Jou pleidooi slaat nergens op! We hebben jou niet nodig. Ga lekker akp… Likken.

    • @TWA ik kan jouw tekst alleen maar zien als een contradictie! Waarom zou het Westen Turkije binnenvallen en de AKP steunen nadat de zgn seculiere groep “macht” kwijt zijn? Het spreekt elkaar tegen zoals je het nu formuleert…..? Misschien een nadere uitleg

      • Ik begrijp sowieso niet wie TWA precies aanspreekt? Wie zou er bij mij heel diep inzitten dan?
        .
        Misschien moet de redactie nog eens heroverwegen wanneer ze ‘iedereen oproept zich niet te laten weerhouden om reacties te plaatsen’. Dit soort wartaal-reacties gaat de discussie niet bepaald overzichtelijker maken ben ik bang.

    • TWA (staat dat misschien voor Turken Weten Alles?), heb je de oproep van de redactie gelezen? Daarin wordt vriendelijk doch dringend verzocht om elkaar niet persoonlijk aan te vallen en te beledigen. Dat geldt ook voor degenen die menen dat ‘het Westen’ op het punt staat Turkije binnen te vallen.

          • @Redactie
            .
            Sorry hoor, maar u vroeg erom, en nu krijgt u het dus ook. ‘Iedereen’ moest toch vooral reageren? Nou, alsjeblieft dan, daar heeft u een blik Turkse Tokkies opengetrokken…

  4. Ik kan me vergissen, maar ik heb het vage idee dat TWA een fan is van de MHP. Laat hij het maar zeggen, dan weten we wat voor vlees we in de kuip hebben. Wanneer hij doorgaat met deze flauwekul gewoon negeren.

  5. Aan Turken haters en pkkmaker de de smerige straatkoerd hoef ik niks uit te leggen. Behalve toen ik je koerdenzusters verkrachtte en ombracht wat genoot ik ervan. Fuck koerdistan akp zionisten en kaaskoppen. Dood aan jullie. Leve de MHP!

  6. Ik heb links en rechts heel wat banale opmerkingen gelezen op het internet maar dit stijgt er toch wel torenhoog bovenuit in negatieve zin. De primitieve bewoordingen en ellende die men elkaar toewenst is toch niet normaal te noemen. Is dit de onderlinge verhouding in Turkije ook zo primitief? Ik hoop dat iemand mij gerust kan stellen want .. Echt hoor?? De PVV en andere primitievelingen in NL heb ik zulke taal nog niet zien uiten. Ik ben verbaast……
    De redactie mag van mij deze grenzeloze onbeschoftheid eindigen met een block!

  7. @ Stratenmaker

    Wat mij betreft is het geen noodzaak om net zoals Edel ‘een draad’ te openen. Weliswaar ben je geen ‘officiële’ columnist (in dienst?) van Turksnieuws, maar uiteindelijk geef je al het goede voorbeeld door elders op deze site een degelijke bijdrage te schrijven over de inderdaad enorme, verbluffende vooruitgang van de Turkse infrastructuur.
    .
    Ik verbaas mij hier ook over. In Izmir is in korte tijd een nieuw deel van de metro aangelegd waardoor je in een kwartiertje van Uckuyular (Izmir West) in Konak (Izmir Centrum) bent. En heel goedkoop wanneer je dat vergelijkt met de belachelijke vervoersprijzen in Nederland. Vanaf de luchthaven Adnan Menderes kan je in combinatie met een sneltramverbinding voor een paar lira zelfs naar Foca (ver buiten Karsiyaka, Izmir Noordwest) reizen – een afstand van zowat 100 km.
    .
    Wel hoor ik regelmatig dat Izmir Büyuk Sehir de metro geheel zelf heeft gefinancierd omdat de regering in Ankara heeft geweigerd bij te springen. De reden zou zijn dat Erdogan Izmir wilde ‘straffen’ omdat het een CHP-bolwerk is. Wellicht is dit een broodje aapverhaal, maar het is zo hardnekkig dat ik wel zou willen weten wat er nu echt en niet waar van is.
    .
    Izmir is trouwens een geweldige stad. Weliswaar bezit het niet de monumentale rijkdommen van Istanbul, maar men doet er alles aan om de stad te verfraaien. Zoals de restauratie van de Agora en de update van Telefrik (een uitspanning op een van de hoogste heuvels die met een kabelbaan bereikbaar is). Eindelijk lijkt men ook het Ottomaanse verleden te hebben herontdekt door oude woonhuizen te restaureren.

  8. @ Stratenmaker

    Over je vergelijking tussen Bouterse en Erdogan wil ik het volgende opmerken. Blijkens berichten is het armste deel van de Surinaamse bevolking er onder Bouterse materieel op vooruitgegaan, maar of dat zo is in het (vergeleken met Suriname rijke) Turkije van Erdogan waag ik zeer te betwijfelen. Vanochtend stonden er voor mijn deur nog een paar mannen op zoek naar plastic flessen in de vuilnis te graaien. In dat opzicht is het nog maar de vraag of in Turkije de democratie de mensen dient of andersom. Welke mensen bedoel je? Overigens denk ik dat het hier juister is om het begrip ‘democratie’ te vervangen door ‘staatsmacht’. Waarom zeg ik dat? Omdat in mijn beleving de democratie in Turkije nooit goed wortel heeft geschoten – tenzij je de parlementaire verkiezingen of referenda, afgewisseld door bloederige staatsgrepen, als summum van democratie beschouwt. Kom op Stratenmaker – met de vrije meningsuiting was en is het (maar nu in toenemende mate) slecht gesteld. De ‘trias politica’ is een lachertje en journalisten moeten op straffe van arrestatie en een langdurige gevangenisstraf op hun hoede zijn.
    .
    Toch heb je wel een beetje gelijk door op overeenkomsten tussen Bouterse en Erdogan te wijzen. De belangrijkste is dat beiden over veel charisma beschikken. De stamvader van de sociologie, Max Weber (1864-1920) heeft dat verschijnsel ooit omschreven als: ‘een bepaalde kwaliteit van de individuele persoonlijkheid waardoor iemand apart komt te staan van gewone mensen. Dientengevolge is charismatische gezagsuitoefening gebaseerd op de toewijding aan een uitzonderlijk individu en diens normatieve patronen. De leiding van een gemeenschap rond een charismatische autoriteit bestaat niet uit routineuze professionals, maar uit volgelingen die zich proberen te voorzien van het charisma van hun leider. Een charimatisch leider handelt vaak irrationeel en negeert soms uitdrukkelijke de regels. Hij werpt het verleden van zich af en ontleent daaraan een revolutionaire kracht.’
    .
    Vooral die slotzin waarin wordt gezegd dat de charimatische leider het verleden van zich afwerpt, vind ik treffend. De een als drugsbaron, de ander als armlastige limonadeverkoper. Dat heeft veel met persoonlijk succes, maar weinig met democratie te maken – vraag het maar aan de flessenzoekers.

    • Als een heel volk kan meeliften op het succes van een charismatisch persoon, dan ben ik bereid om een oogje toe te knijpen als er doorbrengen persoon geen perfecte democratie wordt nagestreefd. En wie bepaalt eigenlijk hoe de perfecte democratie er uit ziet, en is die hetzelfde voor ieder land?
      .
      Flessenzoekers, blikjes verzamelaars en karton en kranten ophaler zijn er altijd geweest In Turkije en zullen er altijd blijven, net zoals er zelfs in NL mensen zijn die hun dagelijkse voedsel uit de afval container halen.
      .
      Maar tegen jou wil ik hetzelfde zeggen als eerder tegen Grinslander: je kunt tegenover iedere vooruitgang die ik noem wel steeds weer dingen zetten die niet in orde zijn, maar daarmee ontkracht je mijn standpunt niet.
      Heb ik beweerd dat Turkije nu volvolmaak is? Nee. Er moet nog veel werk verzet worden, maar de huidige regering heeft nu al meer werk verzet dan alle regeringen uit de 20e eeuw bij elkaar, en dat is wat telt. Mensen die maar blijven herhalen water allemaal niet goed is, maar ondertussen politieke partijen voorstaan die nog nooit iets hebben gepresteerd zijn niet bepaald een deel van de oplossing / vooruitgang, en zijn de reden waarom flessenzoekers flessenzoekers zullen blijven.
      .
      Wist je trouwens dat er best een leuke boterham te verdienen is met die recycling business?

      • “de reden waarom flessenzoekers flessenzoekers zullen blijven.”?

        nou ja Stratenmaker. Ieder zijn ding zou ik zeggen. Blijft staan dat niet iedereen eenzelfde kans heeft. Misschien zoeken mensen in de afval omdat armoede hen vast heeft. Ook hier in NL stijgen de getallen van gezinnen die in armoede verkeren en er op geen beding meer uit weten te komen. De luchtbellen van de hypotheekverstrekkers – aandelenwereld hebben velen in de ellende gestort. Ik wens dat jou en niemand niet toe. Ik heb geleerd ook zorgzaam te zijn voor hen die niet altijd juiste keuze kunnen maken. Dan denk ik met name aan onze gehandicapte en psychiatrische medemens. Vaak staan die buiten alles wat goed is. Maar nu ook hoogopgeleide mensen die failliet geraakt zijn door de crisis. Ook dit gebeurd alom.

        • Ben ik allemaal wel met je eens Grinslander, maar je zult nooit iedereen kunnen redden en behoeden. Het hoort bij het leven.
          Daarnaast, op het moment dat je 5 flessenzoekers hebt gered komen er weer 5 nieuwe flessenzoekers bij. Zijn het geen Turken, dan zijn het wel Syriërs.
          .
          Dat zijn de laatste gevallen die moeten worden aangepakt. Turkije is momenteel bezig met het laaghangend fruit.
          Zelfs Nederland heeft het fruit aan de hoogste takken nog niet weten te plukken, dus waarom stel dat als eis aan Turkije?

          • @ Stratenmaker

            Ik denk dat de argumenten die je aanvoert ook jarenlang door de kemalisten zijn gebruikt. Net zoals Erdogan nu, wisten zij het vroeger ook altijd beter en claimden zij de hoeders van de vooruitgang te zijn. Voor een groot deel was dat trouwens waar – want Atatürk erfde in 1923 een failliete boedel en heeft in de vijftien jaar die hem restte veel bereikt. Tot dat – inmiddels jaren later – de kemalistische elite haar hand overspeelde en het onbehagen in 2002 leidde tot een regeringswisseling.
            .
            Ik ben geen piskijker, maar vrees dat wanneer Erdogan en zijn AKP zo doorgaan hem dat ook zal overkomen, zo niet op 7 juni, dan op enig moment daarna. Altijd en overal schept autocratisch optreden (zelfs wanneer ze op een ruim mandaat van de kiezers steunt) steeds meer tegenstellingen en graaft ze tenslotte haar eigen graf. Zo bezien zou Bliksemschicht wel eens gelijk kunnen krijgen wanneer hij voorspelt dat na 7 juni de vlam in de pan slaat. Wat ik overigens niet hoop voor dit mooie land en haar bevolking.
            .
            Voor de rest ben ik het met Grinslander eens. Jij en ik hebben nu eenmaal een verschillend mens- en maatschappijbeeld – maar dat hoort bij een open discussie en daar hoeven wij niet Misselijk van te worden….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here