Oppositieleider lanceert plan megaproject

2
12

kilicimages

Istanbul – Vorige week kondigde Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositievoerende Republikeinse Volkspartij (CHP), een plan aan voor een megaproject. Het ‘project van de eeuw’ noemde hij het, maar details gaf hij niet prijs. Tot vandaag.

Kilicdaroglu wil een totaal nieuwe stad in Centraal Anatolië doen verrijzen. De exacte locatie is onduidelijk, maar een promotievideo wekt de indruk dat het ergens in de buurt van de provincie Malatya moet gaan gebeuren als het aan de CHP ligt.

Met de aanleg van de nieuwe megastad is volgens Kilicdaroglu een investering van 180 miljard euro gemoeid. Het moet 2,200.000 banen gaan opleveren. De CHP-leider stelt zich voor dat de stad voor drie miljoen inwoners in 2035 voltooid is en dan jaarlijks 130 miljard euro op zal brengen. Hij voorspelt verder een gemiddeld maandinkomen van €2700 voor de inwoners, die volledig van duurzame energie gebruik zullen maken.

Kilicdaroglu wil optimaal gebruik maken van de geografische positie van het Turkse gebied, dat van oudsher een brugfunctie vervult in verschillende windrichtingen:

‘Onze geografische locatie laat ons anderhalf miljard mensen in 58 landen binnen 4,5 uur bereiken. Dit project richt zich op het optimaal gebruikmaken van dit unieke voordeel, door een megastad te bouwen in Anatolië die veel verder gaat dan alleen een regionaal centrum.’

Het plan voor de megastad maakt deel uit van het door de CHP voorgestelde economisch programma, dat gebaseerd is op ‘democratie, vrije markt, eerlijke verdeling van rijkdom en een organisatie van de staat gericht op duurzaamheid.’

Kilicdaroglu belooft de stemmers een verhoging van het nationaal inkomen naar 2,4 biljoen euro in 2035, waarvan 5,5 procent uit de nieuw stad moet komen. Daarnaast stelt hij een economische groei van zes procent in het vooruitzicht en een werkloosheid onder de vijf procent.

Bij eerdere verkiezingen werd de CHP een gebrek aan toekomstvisie verweten. Het vandaag door Kilicdaroglu voorgestelde plan is daar duidelijk een reactie op.

Istanbul/Peter Edel

2 REACTIES

  1. Indrukwekkend!
    De eerste keer in 12 jaar dat de CHP iets van creativiteit laat zien.
    Ik ben voor!
    .
    Natuurlijk eerst nog wel even de financiering van het project bekijken, maar laat ik niet vooraf de boel al afkraken.

  2. Ben eerlijk gezegt beetje skeptisch over, deze vent was jaren lang een en al blunders. Thog wens ik ze wel succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here