Erdogans adviseur bewapent zich

0
5

bulut images

Istanbul – Yigit Bulut, de economieadviseur van president Erdogan, is op alles voorbereid. Hij heeft ‘twee pistolen en honderden kogels’ aangeschaft. ‘Iemand die de president iets aan wil doen zal eerst mij moeten doden’, zei hij 19 mei op het Tv-kanaal TRT van de Turkse staat.

Bulut, die eerder presentator en hoofdredacteur was bij het Tv-kanaal 24 TV, werd in 2013 na de massale protesten rond Istanbuls Gezipark aangesteld door Erdogan. Opmerkelijk, want tot 2010 behoorde hij nog tot diens meest uitgesproken tegenstanders. Bulut vergeleek Erdogan toen zelfs met met Hitler. Hij veranderde echter radicaal van inzicht en werd een van Erdogans meest trouwe dienaren.

Sindsdien wijst Bulut regelmatig zijn beschuldigende vinger naar het buitenland. Zo hield hij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa verantwoordelijk voor de situatie rond Gezipark. Verder deed hij van zich spreken met zijn bewering dat buitenlandse machten trachten Erdogan met ‘telekinese’ te vermoorden.

Bulut richtte zich met zijn opmerking zich bewapend tegen Hürriyet. Aanleiding was was een kop in die krant boven een artikel over het doodvonnis dat werd uitgesproken tegen Mohamed Morsi, de oud-president van Egypte. Erdogan interpreteerde die als een suggestie van Hürriyet dat hij zelf aan de beurt zou zijn voor de doodstraf. Het dagblad reageerde met een aan Erdogan gerichte open brief.

In de aanloop naar de cruciale parlementsverkiezingen van 7 juni behoort het zaaien van angst over de doodstraf tot de strategie van de AKP en haar medestanders in de
media. Zo schreef de hoofdredacteur van de regeringsgezinde krant Yeni Safak Ibrahim Karagül onlangs in een column dat tegenstanders van Erdogan en zijn Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) de doodstraf willen herintroduceren in Turkije.

Overigens pleitte Erdogan in 2012 zelf voor de herinvoering van de doodstraf in Turkije.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here