CEO’s verwachten meerderheid voor AKP, maar ook winst voor HDP

4
5

akp rally

De Turkse economietijdschriften Capital en Ekonomist ondervroegen 68 top CEO’s over hun verwachtingen omtrent de verkiezingen op 7 juni.

Zeventig procent van de respondenten gelooft dat de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) genoeg stemmen zal halen om zelfstandig te kunnen blijven regeren. Echter, op basis van minder stemmen dan na de verkiezingen van 2011. 27 procent verwacht dat het stemmenverlies zo ver zal gaan dat het tot een coalitie zal komen.

Slechts anderhalf procent voorziet dat de AKP genoeg stemmen zal halen om op eigen houtje een nieuwe grondwet op te kunnen stellen. 75 procent meent dat de Koerdische georiënteerde Democratische Volkspartij (HDP) voldoende stemmen zal krijgen om de kiesdrempel van tien procent te halen.

Een krappe meerderheid van 51 procent vindt de verkiezingsbeloften van de Republikeinse Volkspartij (CHP) het meest realistisch. 29 procent geeft wat dat betreft de voorkeur aan de AKP.
Meer uitgesproken waren de CEO’s over de invoering van een presidentieel systeem in Turkije. Meer dan 92 procent is daartegen en vindt dat het parlementaire systeem gehandhaafd moet blijven.

Voor dertig procent van de ondervraagde CEO’s is de economische teruggang de meest dwingende kwestie voor de na 7 juni te vormen nieuwe regering. Dit komt voor hen voor hervormingen, het EU-toetredingsproces en het Koerdische vredesproces. Slechts acht procent kent het meest belang toe aan een nieuwe grondwet.

Ongeveer de helft van de CEO’s vindt de teruglopende groei van het Bruto Nationaal
Product (BNP) het grootste probleem van de Turkse economie. Politieke onzekerheid en de gestegen waarde van de dollar volgen met respectievelijk 34 en 10 procent.

44 procent van de CEO’s zei dan hun zaken sinds het begin van het jaar slechter zijn gaan lopen.

Istanbul/Peter Edel

4 REACTIES

  1. Dus van 56% van de bedrijven van de ondervraagde CEO’s waren de resultaten beter. Dat is meer dan de helft.

      • En dus gaat de AKP deze verkiezingen hoe dan ook winnen en ga jij je nog eens een jaartje of 4 ergeren.
        Maar als Hollander kun je daar goed mee omgaan, en vooral het erover zeiken gaat je goed af, negatieve azijnzeiker die je bent.
        .
        Snap je het nou, of moet ik het voor je uittekenen of er een filmpje over posten op YouTube?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here