Schrik voor HDP-leider Selahattin Demirtas (COLUMN)

0
24

demirtas-yeniden-lider-oluyor-4411262

Istanbul/Peter Edel (COLUMN) Selahattin Demirtas, de leider van de Koerdische georiënteerde Democratische Volkspartij (HDP), schrok zich gisteren, 12 mei, het apelazarus toen vier in burgerkleding gestoken politieagenten op de deur stonden te rammen van zijn woning in het stadsdeel Kayacik van de stad Diyarbakir.

Achter een gesloten deur vroeg Demirtas wat er gaande was. ‘Doe de deur open, we willen weten wie je bent’, kreeg hij te horen. Waarop hij antwoordde ‘als jullie echt van de politie zijn weten jullie wie ik ben.’ Demirtas stond voor een raadsel.

Toen de deur eenmaal openging ontstond een handgemeen tussen de dienders en de beveiligers van Demirtas. Toen de agenten de HDP-leider eenmaal herkend hadden zeiden ze echter dat ze zich vergist hadden en boden ze hun excuses aan tegenover hem, mevrouw Demirtas en hun dochters.

De oorzaak van het incident zou zich hebben bevonden in een anonieme tip aan de politie over een brandstofsmokkelaar. De agenten die daarop af werden gestuurd kregen echter het verkeerde adres door van de telefonist en kwamen zo bij Demirtas voor de deur te staan.

De telefonist kreeg een schorsing aan de broek, de dienders gingen vrijuit. Foutje, kan gebeuren. Maar opvallen doet het natuurlijk zeker wanneer de politie na een anonieme tip een politicus de stuipen op het lijf jaagt. Zeker als het om de leider van een partij gaat waar bij de verkiezingen op 7 juni erg veel om zal draaien.

Stammen

Demirtas had kort daarvoor nog wel zulk goed nieuws vernomen. Want een aantal Koerdische stammen in Zuidoost Turkije, waarvan bekend is dat ze de afgelopen dertien jaar collectief op de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) stemden, maakten bekend dat hun voorkeur nu uitgaat naar de HDP.

Mehmet Kosut, de leider van de HDP in het district Suruc van de provincie Sanliurfa, verklaart dat met de dialoog die de HDP met de stammen is aangegaan. Hij voegde daaraan toe dat de HDP zich heeft ingezet om de ‘traditionele regionale structuur’ in het gebied te transformeren tot een ‘modern politiek mechanisme.’

Een andere genoemde factor bij de verschuiving van de AKP naar de HDP zijn de protesten in oktober jl. in Zuidoost Turkije tegen de passieve opstelling van de regering omtrent de destijds door de Islamitische Staat (IS) belegerde Koerdische stad Kobani in Syrië.

Onder de stammen die nu voor de HDP gaan behoort de Raman-stam in de provincie Batman. Die is goed voor 20.000 stemmen, wat niet onbelangrijk is onder omstandigheden waarin iedere stem telt voor de HDP, om de kiesdrempel van tien procent te kunnen halen.

Volg Peter Edel op Twitter

Peter Edel is schrijver van De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (2012, uitgeverij EPO, Antwerpen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here