Turks schip vanuit Libië aangevallen (update)

0
5

liby-MMAP-sm

Istanbul – Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara heeft bekendgemaakt dat een Turks vrachtschip vanaf de kust van Libië is beschoten. Toen het schip vervolgens trachtte het gebied te verlaten werd het vanuit de lucht aangevallen.

Een bemanningslid van het Turkse schip werd gedood en er vielen verschillende gewonden. Het schip raakte beschadigd, maar is nog in staat om te varen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat het schip zich in internationale wateren bevond.

Het ministerie veroordeelde de aanval, protesteerde bij de Libische autoriteiten en eiste juridische maatregelen tegen de verantwoordelijken. Wie dat precies waren bleef in de verklaring overigens onbenoemd.

De aanval vond plaats toen het onder de vlag van Cook eilanden varende schip Tuna-1 Libië naderde met een uit Spanje afkomstige lading. Volgens een woordvoerder van de Libische strijdkrachten gebeurde dat omdat het schip niet reageerde op waarschuwingen om uit de buurt van de stad Derna weg te blijven.

Turkije had voorheen nauwe bindingen met het olierijke Libië. Nadat de Libische leider Khaddafi ten val was gekomen en het land in een chaos terechtkwam, koos Turkije echter de kant van de internationaal niet geaccepteerde islamistische regime in Tripoli, dat in een strijd verwikkeld is met de regering in Tobruk.

De premier van de regering in Tobruk, Abdullah al-Thinni, sprak eerder van Turkse bemoeienissen in Libië en gaf een waarschuwing af ten aanzien van investeringen van Turkse ondernemingen in zijn land.

In januari verscheen volgens een Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een waarschuwing van de Libische luchtmacht op Facebook, waarin gedreigd werd met het neerhalen van Turkse militaire en civiele vliegtuigen. Verder gaf het ministerie toen het advies aan Turkse burgers in Libië om het land te verlaten.

Libië behoort tot de acht landen waar Turkije niet door een ambassadeur vertegenwoordigd wordt.

Istanbul/Peter Edel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here