Rechter draait vrijlating politieagenten terug

2
7

HSYK_289787627

Vorig jaar werden 75 Turkse politieagenten gearresteerd over wie verondersteld werd dat ze behoorden tot de beweging van Fethullah Gülen. Deze in Pennsylvania woonachtige imam werkte tot een paar jaar geleden nog samen met de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP). Sinds 2013 wordt Gülen er echter door de AKP van verdacht dat hij zijn volgelingen inspireerde tot het plegen van een staatsgreep in Turkije.

De agenten werden gearresteerd op verdenking van het ‘oprichten van een criminele organisatie, het opnamen maken van niet-publieke gesprekken en het vervalsen van documenten.’

Naast de politieagenten, werd eind vorig jaar ook de directeur van de tot de Gülenbeweging behorende Samanyolu-mediagroep Didayet Karaca gearresteerd.

Op 25 april gaf een rechter opdracht tot de vrijlating van Karaca en de politieagenten. Nadat een aanklager ingreep werd deze beslissing echter dezelfde dag nog door een andere rechter teruggedraaid.

De advocaten van de verdachten achtten het onwettig dat een beslissing van een hoger gerechtshof door een lagere rechter vernietigd werd, maar in het andere kamp heerste eveneens verontwaardiging. Tijdens een openbare partijbijeenkomst van de AKP in de provincie Gümüshane beschuldigde premier Davutoglu de rechter die tot de vrijlating besliste ervan dat hij ‘zijn opdracht uit Pennsylvania ontving.’ Davutoglu zei verder:

‘Gisteren hebben ze getracht een coup tegen de rechtelijke macht te plegen. Een hof zonder autoriteit breekt wetten en regels door gevangen vrij te laten. Weet je waarom dit gebeurt? Ze willen het volgende laten weten: “Wij, de parallelle staat (AKP-jargon voor de Gülenbeweging – P.E.) zijn er en we zijn sterk.” Ik richt me vanuit Gümüshane tot hen. Wij zijn hier, de staat en het volk. We zullen deze arena niet aan Pennsylvania overlaten.’

Mahmut Tanal, een advocaat en volksvertegenwoordiger namens de Republikeinse Volkspartij (CHP), verwachtte dat de rechter die opdracht gaf tot de vrijlatingen het volgende doelwit van de regering zou worden. ‘Die rechter zou goed morgen vervangen kunnen worden’, zei hij.

Tanal trapte een open deur in. De volgende dag werd niet een, maar werden drie bij deze zaak betrokken rechters van hun taak ontheven door het Bestuur van rechters en aanklagers (HSYK).

Peter Edel/Istanbul

2 REACTIES

  1. Aanvulling: een van de rechters die de agenten vrij wilde laten is op 30 april aangehouden door de politie. Een andere rechter staat hetzelfde te wachten, maar is nog onvindbaar.

  2. Een bananen republiek met een machtige paranoide criminele staatshoofd .. . Tanri sta dit land bij in deze donkere tijden van kwaad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here