Turken en Koerden staan op scherp [COLUMN]

40

kobane[Door Peter Edel/Istanbul] – Met 29 dodelijke slachtoffers ging het er afgelopen week hevig aan toe tijdens Koerdische protesten in Turkije. De Koerden houden Turkije verantwoordelijk voor de belegering van de Syrische stad Kobane.

Het uitgaansverbod na de gewelduitbarsting bracht de noodtoestand van de jaren negentig in herinnering; de tanks in de straten van Diyarbakir de staatsgreep van 1980.

Koerden vochten met politie en militairen, maar ook met leden van Huda-Par (De Partij van de Vrije Zaak). Huda-Par komt voort uit Hizbullah, een islamitische terreurgroep van Koerdische origine die in Turkse dienst ooit veel PKK-strijders naar Allah hielp. Huda-Par kiest nu voor IS, wat tot een confrontatie met PKK-sympathisanten leidde.

Ook knokten Koerden met medestanders van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), die menen dat de PKK de situatie rond Kobane misbruikt om het vredesproces tussen de regering en de Koerden onder druk te zetten.

Demirtas
Selahattin Demirtas van de Koerdisch georiënteerde Democratische Volkspartij (HDP) riep zijn achterban op de straat op te gaan. Misschien niet zo handig; geweld was voorspelbaar; het kwam hem op veel kritiek te staan. PKK-leider Abdullah Öcalan schreef een brief, waarna Demirtas zich uitsprak tegen gewelddadig protest.

Er waren berichten over een aanval op een gebouw van Huda-Par door demonstranten. Burgemeester Gulten Kisanka van Diyarbakir zag het anders:

‘Het zijn niet alleen de aanvallen door Huda-Par in Diyabakir. De regering heeft haar plan-B in werking gezet, met de inzet van paramilitaire groepen tegen het publiek. Er werden fascisten in Istanbul gemobiliseerd, Azeri’s in Igdir en Hizbullah in Diyarbakir.’

Akkoordje
PKK en HDP menen dat de AKP het op een akkoordje gooide met IS over Kobane. Ook geloven ze dat IS nog door de regering wordt gesteund. Staan ze niet alleen in. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de bepaald niet pro-Koerdische Republikeinse Volkspartij (CHP), sluit hier bij aan. Hij zei ook nog iets over de rel tussen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en president Erdogan:

‘Ik geloof dat de regering IS nog altijd steunt. Gegevens wijzen uit dat een deel van de wapens en het geld waar IS over beschikt afkomstig is uit Turkije. Woordvoerders van IS praten daar openlijk over. Joe Biden bood geen excuses aan omdat hij zei dat Turkije IS steunde; hij bood excuses aan voor het onthullen van een gesprek met president Erdogan dat vertrouwelijk moest blijven. De Amerikaanse verklaring bevestigt dat.’

Grotere problemen
De CHP en de HDP zijn tegen een militair optreden van Turkije in Irak en Syrië, al wil de laatstgenoemde partij wel een Turkse actie om Kobane te ontzetten. Verder is de HDP het met de CHP eens dat Turkije zich in een eindeloze oorlog dreigt te storten. Beide partijen beseffen dat de AKP meer in de maag zit met aan de PKK gelieerde Koerden in Syrië en het regime in Damascus, dan met IS. Al-Assad blijft het primaire doelwit van de AKP, waarbij IS niet meer is dan een kapstok om de hoofddoelstelling aan op te hangen.

In dat laatste is nog altijd de neo-Ottomaanse (of beter: pansoennitische) AKP-ideologie herkenbaar. Niet dat premier Davutoglu daar nu mee te koop loopt. Tijdens het interview dat Christiane Amanpour van CNN met hem deed verborg hij zich achter het verhaal dat er nieuwe radicale groepen zullen opstaan in Syrië zolang al-Assad aanblijft.

Zullen die radicale groepen dan verdwijnen na het vertrek van al-Assad? Een machtsstrijd tussen jihadistische stromingen en lokale stammen lijkt stukken waarschijnlijker. De lessen van Irak en Libië zijn irrelevant voor Davutoglu. Zijn agenda bestaat uit een soennitisch regime in Syrië, wat de consequenties ook zijn.

Davutoglus argument dat al-Assad een verschrikkelijke dictator is houdt geen stand. De AKP staat veel te vergevingsgezind tegenover dictators als al-Bashir in Soedan om die beweegreden overtuigend vol te kunnen houden.

Wapens
De HDP dringt aan op Turkse wapens voor de PKK, om in Kobane tegen IS te vechten. Zal leiden tot verbroedering tussen Turken en Koerden, zegt Demirtas. Klinkt aandoenlijk, maar is even realistisch als Israëlische wapens voor Hamas. Daarvoor zijn de wonden van de oorlog tussen Turkije en de PKK te diep en is de wapenstilstand te broos.

De AKP staat nog niet eens toe dat Koerden naar Kobane trekken om tegen IS te vechten. Wil niet zeggen dat Turkse Koerden de Syrische grens niet weten te passeren. Koerdische mannen, maar ook vrouwen, die verdraaid efficiënt zijn in de strijd tegen IS. Jihadisten vrezen niet in de hemel te komen als ze door een vrouw worden gedood. Ze zien een Koerdische vrouw en zijn vertrokken.

Bufferzone
De AKP wil een bufferzone in Syrië. Om vluchtelingen op te vangen en IS te bestrijden wordt gezegd, al lijken de PKK en al-Assad de werkelijke inspiratiebronnen.

Instemming van NAVO-bondgenoten is belangrijk. London en Washington denken na, maar alleen Parijs zegt ja. Ook de Turkse militairen moeten meewerken. Lastig, want die herinneren zich goed dat de AKP honderden officieren liet vervolgen door aanklagers van imam Fethullah Gülen. Lijkt nu ancient history, maar Turkse militairen hebben het geheugen van een olifant.

Al-Assad zal uiteraard niets zien in een bufferzone van een NAVO-land op Syrisch grondgebied, waardoor de kans op een oorlog waarin de NAVO wordt meegetrokken fors zou groeien.

De AKP wenst ook een no-fly zone. Veel doorzichtiger kan het niet, want Koerden noch IS beschikken over vliegtuigen. Een bevestiging dat het de AKP voor alles om al-Assad te doen is.

Vredesproces
Over twee zaken is iedereen het eens: de situatie is bloedlink en het vredesproces tussen Turkije en de Koerden is in een cruciaal stadium beland. Beide partijen willen daarmee ondanks alles doorgaan. De Koerden omdat ze hopen op vrede en een betere toekomst; de AKP daarnaast uit hoop op Koerdische steun voor een nieuwe grondwet. Essentieel, want dan wordt een presidentieel systeem mogelijk en kan een einde komen aan de onafhankelijkheid van lastige staatsinstanties, zoals het Constitutioneel Hof.

Heeft het vredesproces nog kans van slagen? Veel draait om de Syrische Koerden. Volgens de journaliste Amberin Zaman hoopte de AKP hen via afspraken met Öcalan te kunnen controleren. Dat plan lijkt nu mislukt, meent Zaman.

De in de Koerdische kwestie gespecialiseerde Arzu Yilmaz van de Ankara universiteit stelt dat de situatie rond de Koerden in Syrië de AKP tot het vredesproces bewoog, maar dat het daarmee ook zal eindigen. Laar Yilmaz er in vredesnaam naast zitten.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

40 REACTIES

 1. De optocht van IS strijders richting Ayn al-Arab (kobani bestaat niet net zoals kurdistan) had kunnen voorkomen worden door de VN coalitie. De IS strijders zijn immers niet te voet maar met voertuigen,wapens,voedsel en water naar Ayn al-Arab getrokken. Dit is geen nalatigheid van de coalitie maar een bewuste strategie. De koerden zijn zo dom dat ze dit niet zien of beter gezegd niet willen zien om hiervan misbruik te maken.Turkije is niet verantwoordelijk voor de belegering van Ayn al-Arab.

  Selahattin Demirtas is een terrorist in een pak. Hoe kun je in godsnaam mensen oproepen tot geweld en achteraf weer ontkennen dat ze geen geweld hebben gebruikt. Massaal hebben de terroristen in diverse steden vernield,brand gesticht,geplunderd,geroofd en op laffe manier mensen vermoord. Doelbewust hier niets over schrijven zegt al genoeg over jou. Waarschijnlijk ben je een Hollandse Koerd. Misschien is het verstandig om te verhuizen naar je geliefde kobani en voortaan je columns vandaar uit te schrijven.Je schrijft uiteindelijk toch alleen maar onzin over Turkije waarvan je zogenaamd van houdt.

  Biden heeft zijn excuses niet aangeboden omdat hij geheimen zou onthuld hebben. De Arabische Emiraten willen immers ook uitleg. Puur leugens van Biden.Waarom zou Erdogan zijn geheimen aan Biden verklappen?
  Bidden probeert Turkije te laten kiezen tussen IS en PKK,waar Turkije niet in trapt. Biden zal wel meer van die gemene laffe plannetjes hebben.

  De koerden zijn een ondankbare volk die puur voor eigen belang alleen Ayn al-Arab willen bevrijden van de IS terreur. De overige steden interesseren ze niet. Dat Assad oorlogsmisdaden pleegt maakt voor hun geen ene reet uit. Hierdoor stemden ze ook tegen de wetsvoorstel.

  Het onstaan van IS is het gevolg van Assad dictatuur en Amerikaanse invasie in Irak. Destijds hadden de Amerikanen de soennieten en de sjiieten tegen elkaar in opstand gebracht en zodoende burgeroorlog gecreëerd. Ondertussen hebben ze de olie op hun gemak getransporteerd naar de USA en Engeland. Dat doen ze immers al jaren. Voor die landen is alleen olie van belang.

  De wapens van IS zijn van USA makelij en een geschenk van Maliki aan de IS terroristen. Er is tot op heden geen enkel bewijs geleverd omtrent het financieren en bewapenen van IS door Turkije. Lafaards zoals Biden en de overige leugenaars inclusief Edel kom maar op met je aantoonbare bewijs,anders hou je waffel.

  De reden voor al deze ellende is de vredesproces tussen de Turken en Koerden.
  Het groot en krachtig worden van Turkije in het midden oosten mag in geen enkele vorm getolereerd worden.Een groeide Turkije wordt als een bedreiging gezien door de Westerse en Amerikaanse overheid. Ze hebben er immers 200 jaar over gedaan om deze wereld macht de baas te worden.

  Dit is de waarheid peterje!,

 2. De term Neo Ottomanisme is echt misplaatst bij deze onnozele stroming . Het vredesproces met de koerden is toch een luchtbel voor beide kampen de koerden willen land en een eigen vlag. Ik vraag mij hoe hij dit land aan de koerden gaat geven , Turken zullen in opstand komen en Erdogan en zijn kliek door de straten worden gesleept.De boel staat op scherp inderdaad , laat het maar exploderen!!!

 3. We moeten ons eigenlijk gewoon niet laten provoceren en niet in een oorlog laten rommelen die niet de onze is. Niet door de Turkse Koerden, niet door de Syrische Koerden, niet door IS, niet door de VS of NAVO. Gewoon door niemand niet.
  Het kan niet zo zijn dat een stel Koerdische burgers in Diyarbakir stenen gaat gooien, en dat de regering om ze in godsnaam maar koest te houden een oorlog gaat voeren in Syrië.
  Dat stenen gooien houdt vanzelf weer op, net zoals de Capulcu terug in hun mand moesten na de Gezi-protesten.
  .
  Turkije kent al sinds 1923 vrede en heeft sindsdien geen noemenswaardige oorlog meer gevoerd, alleen hier en daar een schermutseling. Zelfs de 2e Wereldoorlog hebben we overgeslagen, en dan zouden we ons nu voor het karretje laten spannen van een stel Syrische Koerden? Ik dacht het niet.
  Niet weggenomen dat ik het heel erg vind voor de inwoners van Ayn al-Arab, maar wat kunnen wij eraan doen dat ze net aan de verkeerde kant van de grens wonen.
  .
  Misschien moesten de Turkse Koerden hun eigen positie nog maar eens heroverwegen, kijkend naar hun broeders aan de Syrische kant van de grens. Misschien hebben ze het wel helemaal niet zo slecht in Turkije, onder bescherming van de Turkse Staat en de NAVO.
  Misschien realiseren ze zich, dat als ze op dit moment afgescheiden zouden zijn van Turkije in hun utopische Koerdistan, ze daardoor geen lid van de NAVO zouden zijn, noch de bescherming van Turkije zouden genieten, en zij nu ook langzaamaan ingelijfd zouden zijn geweest van IS.
  .
  Zo beschouwd, is het ergste wat je de Turkse Koerden nu zou kunnen aandoen, ze hun eigen grond geven in Zuid-Oost Turkije. De dag volgend op de dag dat ze onafhankelijk zijn, staat IS in Diyarbakir om ze billenkoek te geven.
  Je zou het ze voor de grap moeten aanbieden op dit moment. Dan liggen ze de volgende dag jankend in Ankara op de stoep of ze alsjeblieft weer terug bij Turkije mogen horen omdat ze klop krijgen van IS…

 4. Hallo Peter,

  Ik heb je collum gelezen.

  Syrie intresseert niemand.
  De Verenigde Naties ook niet, want het wordt bepaald door 5 landen( de grootse dictatuur organisatie ter WERELD)

  Als men toch graag Kobani wil helpen, waarom wil niemand soldaten sturen buiten Turkije. Waarom kies men voor veiligheid(bombarderen met vliegtuigen)

  Waarom moet Turkije soldaten sturen, omdat de rest van de wereld niks wil doen.

  Sorry maar als Kobani zo belangrijk is voor de wereld stuur maar soldaten.
  Maar buiten Turkije heeft geen 1 land een wetsvoorstel aangenomen om soldaten te sturen naar Syrie of Irak.

  PRATEN JA DAT KUNNEN WE WEL, KRITIEK UITEN KUNNEN WEL, HANDELEN HOO MAAR!!!!!!!!!

  Wat daar gebeurt in Kobanie is onmenselijk.
  Dat er iets moet gebeuren. Ja er moet ingegrepen worden.
  Moet dat alleen Turkije doen NEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!.

  Geen soldaat van Turkije moet zijn leven geven voor heel Syrie.

  Als laatste wil ik het volgende zeggen. Wanneer daar veel Olie was, hadden ze allang dit opgelost Peter!!

 5. Kerry says Kobani not priority in ‘Islamic State’ fight.
  Wordt tijd dat de koerden Washington gaan aanvallen toch?
  Of moeten we Washington nu gaan verdenken op IS steun?

 6. Beste Maho,

  Allereerst;
  Waarom spreek jij over koerden in Turkije, het zijn toch turken, ze hebben immers een turkse paspoort, zijn daar opgegroeid, dienen in het leger,
  Je hebt een eenzijdige beeld over hoe turkse koerden zich jarenlang in Turkije zich staande hebben kunnen houden.
  Het oosten en zuidoosten is jarenlang achtergesteld (was eens geen ziekenhuis), en niet te denken aan het fascistische assimilatiepolitiek van Ataturk en de turkse staat om 3000 jaar oude cultuur wegtevegen.

  Is wordt ondergronds gesteund door Turkije, (ooggetuigen hebben gezien dat er handel wordt gedreven met IS militairen.)

  Emotionele protesten had turkije kunnen verwachten, er wonen immers 21 miljoen turkse koerden in Turkije.
  De rasechte turk bestaat niet, het is een samenstelling van verschillende volkoren.

  Tayip Erodgan had zijn mond vol over mensenrechten en tolerantie, er wordt een volk nog geen 1 kilometer verderop afgeslacht.
  Schande een land wat bij de Navo hoort, dat land zal binnen 5 jaar ontploffen,

  Hier in nederland wil je geaccepteerd willen worden als volwaardeige burger en eis je verschillende soorten rechten.en in land van herkomst mag de regering bevolkingsgroepen onderdrukken, opsluiten, en verbieden!

  BIJI KURDISTAN
  BIJI KURT VE TURK HALKI

  • Verona,volgens mij ben jij degene die een eenzijdig beeld heeft.Je bekijkt de gebeurtenissen alleen maar vanuit jouw kant.
   In het verleden heb ik diverse gesprekken gehad met Koerden in Turkije. Steeds als ik vroeg naar de afkomst was de antwoord trots ‘ Ik ben Koerd,Ik ben Koerdisch. Nooit heb ik ze horen zeggen dat ze Turkse Koerden zijn. Ze maken de onderscheid zelf. Jammer genoeg ze zien zich niet als een Turk.

   De Koerden mogen zich op prijs stellen wat betreft hoe goed ze het in Turkije hebben vergeleken met de Koerden buiten Turkije. Ze hebben meer vrijheden en een betere toekomst dankzij de AKP. Voorheen werden ze inderdaad heftig onderdrukt door de bizarre kemalisten.

   Ooggetuigen zegt in principe niets,ik kan ook voor ooggetuigen zorgen die beweren dat IS wordt gesteund door noem maar op. Dit is niet zo moeilijk.
   IS is in geen enkel geval gesteund door de regering.
   De landen die dit beweren hebben tot op heden nooit een dergelijk bewijs kunnen tonen ondanks dat hun geheime diensten zeer geavanceerde technieken beschikken. Mochten ze bewijs hebben geloof me dan hadden ze het al lang op tafel gelegd. Dit is gewoon een laffe beschuldiging wat nergens op slaat

   De protesten door PKK aanhangers die zich voorbereid met gezicht maskers/ bekleding,molotov cocktails etc. geweld,brandstichting,vandalisme en mensen vermoord hebben is niet emotioneel te noemen. Door dit te verdedigen maak je een grote fout. De protest oproep vanuit HDP aangemoedigd door Claudia Roth wijst erop dat men geen vredesproces wil en alles erop zal zetten om dit te belemmeren. Het is weer goed uitgedokterd. Men laat eerst beelden zien op TV en vervolgens als de agressie toeneemt worden ze op het juiste moment aangezet tot misdrijven.

   Dat het kwaad zich vlak bij de grens bevindt wil niet zeggen dat Turkije zijn soldaten moet riskeren voor een oorlog dat niet onze is. De overige VN bondgenoten vinden Ayn al- Arab helemaal niet interessant op dit moment. De prio is immers olie wat zich meer in Irak bevindt. Aangezien Ayn al- Arab zich niet in Irak bevindt is er dus ook geen aanleiding om hier aandacht aan te geven. Wat bommetjes gooien op een paar IS militanten moet de indruk geven dat men actief in strijd is met IS.
   ———-
   Mijn advies aan jou is om je ogen beter te openen en de situatie beter te interpeteren. En vergeet niet: Er is altijd belang is het spel,niets is gratis en voor niets er staat altijd iets voor tegenover.
   ———-
   Ps: Kurdistan…vergeet het maar, althans niet in Turkije!!

 7. ayn al arab gaat nooit meer hetzelfde worden, althans niet meer sinds 2012 toen koerden die stad gingen claimen. het is een arabische stad veroverd door koerden. hoe je het wendt of keert, die stad zal vallen, door isis of fsa. koerden moeten hun bek dicht houden en wegwezen van daar want het is niet hun stad. alleen achterlijke westerlingen steunen die koerden zodat ze Turkije zwak kunnen houden, maar dat zal niet gebeuren.

  • Jij bent er mede de oorzaak van dat de Nederlander een schurft aan Turken gaat krijgen. Gewoon doorgaan joh en op een dag mag jij dan je NL paspoort inleveren en krijg geen sociale steun meer van NL.
   Paranoia Johnny die je d’r bent!!!

  • Goed dat je hierover begint. De koerden worden afgemaakt en in stukjes gehakt terwijl Assad hier niets aan doet. Assad laat de IS zijn gang gaan en omgekeerd ook. Ze vermoorden beiden mensen op gruwelijke manier. En nu willen ze IS aanpakken maar Assad niet. Daar zit jij natuurlijk niet mee,laat die Assad maar lekker doorgaan.Je hebt maar een doel en dat is mensen beïnvloeden zodat ze zich gaan aansluiten bij jou gedachtegang betreft AKP. Ik vindt jou zielig,gemeen en laf.

 8. Verona ik ben het met je eens dat er waarschijnlijk een revolutie zal komen in Turkije , maar dat zal gaan tussen de Kemalisten en Cahiller.Dat de turkse regering niets doet aan de situatie in Kobane komt omdat het een zwakke en bange regering is. Zwak omdat ze geen enkele invloed hebben in Irak en Syrie behalve dan terroristen ondersteunen en bang omdat ze de beste millitaire strategen gevangen zijn gezet of van functie ontheven en natuurlijk omdat er overal in Turkije Isis leden rondlopen.
  De Turkse koerden zouden zich sollidair moeten opstellen in het belang van het Turkije i.p.v. altijd maar hun etnische belang na te jagen en de AKilsiz partij steunen, en een eigen land op Turks grondgebied ,,, forget it baby

  • Droom lekker verder…net of ATA nooit fouten maakte. Buiten het feit dat hij goede dingen voor Turkije heeft gedaan heeft hij ook groffe fouten gemaakt met zijn dictatuur. Aangezien hij al enige tijd overleden is, moet je er niet al te veel aandacht meer aan geven. Het levert geen enkele bijdrage meer aan de voortgang in Turkije. Maar Ataturk deed dit ..deed zus..jonge ATA is verleden tijd besef dat uiteindelijk. Jarenlang hebben ze mensen voor de gek gehouden met zijn geschiedenis. Eens houdt het op…ook met die kemalisten.

    • Jij bent echt een koekwous, je hebt totaal een verkeerde beeld van AKP.
     Niemand word gedwongen in Turkije om zijn kleding aan te passen. Iedereen is vrij om te dragen wat ze willen dragen. Wat is hier mis mee,telkens verwijzen naar arabieren is zeer onterecht. Het verschil tussen nu en 30 jaar geleden is niet veel anders. Als je denkt dat je doormiddel van je lichaamsdelen meer te tonen aan anderen modern bent dan heb je het vet mis. Oh jah dat noemen ze sexy toch…Ga maar lekker naar de parenclub met je partner,..moderne sukkel!

     • Oh nee niemand wordt in Turkije gedwongen om zn kleding aan te passen ? dat geloof je zelf toch niet he onnozele.Lichaamdelen tonen heb ik niet gezegd mafketel!Alleen zou ik wel een keer in de ogen van jou vrouw willen kijken.

     • Heb jij überhaupt wel eens een vrouw in de ogen gekeken?
      Mijn vrouw in de ogen kijken? Dan zou ik maar en toque aantrekken voordat je dat doet, want die schopt jouw zó hard in je ballen, dat jij daar de rest van je leven niks meer aan hebt.
      Jij dacht zeker dat alle AKP vrouwtjes achter het aanrecht stonden ofzo? Dan ken je mijn AKP-vrouw nog niet, want die vreet jou levend op, nog voordat ze ontbeten heeft.
      .
      Ik zou daarom in de plaats liever eens voor de spiegel gaan staan en jezelf eens diep in de ogen kijken en je afvragen waar het nou precies fout ging (waarschijnlijk bij je geboorte al).

     • En ga nou niet lopen zeiken dat je Maho’s vrouw bedoelde, want jij bent een kei in het generaliseren, en jij bedoeld gewoon ALLE AKP-vrouwen. Dus reageerde ik maar even voor Maho (sorry Maho, ik kon het even niet laten).

     • Dat is nobel van je stratemaker dat je je eigen vrouw naar voren schuift.Is jou vrouw niet die ene die ik weleens in het zwembad zie met de kids zwemmen met kleren aan en hoofddoek op of zit ze bij de groep die niet kan zwemmen? lol

 9. peter, assad was de leider van syrie, dus logisch dat ze de irritante koerden gingen bombaderen net zoals iran en Turkije dat doet… ben je nu ineens verbaasd erover? oh nee dit valt onder westerse hypocrisie… even een kant kiezen en doen alsof je nog nergens van af wist… heb liever isis als buurland dan koerden die je in je rug steken en keihard wegrennen als honden…

  • En wat ga je dan met die 2,5 miljoen vluchtelingen doen ?
   Het slimste om te doen lijkt mij om samen te werken met Assad , en de grote politieke flater van die AKilsizlar te reduceren.

  • De veroorzakers , daar heb je wel een punt alleen vergeet je gemakshalve Turkije bij te noemen deze regering heeft veel meer boter op zn hoofd dan ze doen geloven.Neem bijvoorbeeld dat ze direkt met de Koerden in N Irak zaken deden puur en alleen om de olie om hun eigen kas te spekken, en de autoriteit in Bagdad aan hun laars lapten. De Turkse invloed in de regio was en is negatief. In plaats invloed uit te oefenen , hebben deze idioten het voorelkaar gekregen dat terroristen invloed hebben in Turkije.

   • Nee, die idioten die jij aanhangt zouden het beter hebben gedaan, toch?
    Die zouden samen met hun legervriendjes van binnenuit nog even fijn de Schatkist leeg plunderen, zodat we over een paar jaar nog eens 6 nullen van ons geld moeten schrappen.
    En als ze toch weer nieuw geld introduceren, dan hoop ik dat ze het dit keer goed doen en gelijk eens die kop van die dooie van de voorkant halen. Hij krijgt desnoods een plekje op de achterkant van 1 van de nieuwe biljetten wat mij betreft. Het wordt tijd dat de bezem eens rigoreus door die onterechte verafgoding heen gaat.
    Ouwerwetse gelul. Hoe lang gaan we daar nog mee door? Staat die kop er over 200 jaar nog op vraag ik me af?

  • de jaren ’90 waren prima , er was een toen nog rechtstaat die niet onderhandelde met terroristen en een Turkije dat gezag en autoriteit uitstraalde al waren de leiders toen ook geen toppers maar deze ficking idioten hebben het halve land verkocht en daar een paar wegen voor terug gegeven. Ze gaan nu ook nog een nucleaire installatie kopen , zonder enige nucleaire kennis, ja dat leren ze niet op imam hatips ,, na 6 jaar imam hatip spreken ze nog geen eens arabisch die malloten . ik houd mn hart vast met zo’n potentieel doelwit in handen van deze onnozele boeren.

   • De jaren 90 waren inderdaad een grote ramp voor Turkije. 0,0 vooruitgang, hyperinflatie, onafgebroken economische crisis, het leger en corrupte ambtenaren die de Staatskas continu plunderden, continu ruzie in de coalitie over niks, terwijl het land in gruzelementen lag. En ondertussen 30.000 mensenlevens verspillen aan een interne strijd die feitelijk werd gevoerd tegen een fictieve vijand.
    En die ezel van een Bliksemschicht denkt zwijmelend terug aan die tijd…! Niet te geloven wat een domme landgenoten hebben wij toch in ons midden, vol van haat en egoïsme…

   • Het staat nog vers op mijn net vlies de toespraak die Tansu Ciller hield op tv:

    BU TEROR YA BITECEK YA BITECEK.

    ( De Terreur zal eindigen of eindigen )

    Met geweld wou die achterlijke trut geweld bestrijden zoals haar voorgangers dat deden. De media gaf steun door droevige muziek ( ah memedim ) toe te voegen aan beelden van de omgekomen soldaten op tv. De volk werd beïnvloed en gaf steun aan haar en de leger. Ondertussen plunderde ze met haar leger vriendjes de staatskas leeg. Schoften waren het,trouwens dat is ze nog steeds.

    En is de terreur beëindigd na haar regeer periode?

    Ze had nergens verstand van..een echte blunder was ze!

    Jazeker de jaren 90 daar kunnen we met zijn allen trots op zijn…

  • Liever stilstand dan achteruitgang in de rechtstaat. Ja ze hebben wel wat gedaan 10x zoveel geld opgemaakt in 12 jaar dan de rest in 80 jaar.Ja en een paar nullen eraf halen dat is toch zo prestigieus.De dodeman is de stichter en bevrijder van het Land waar zijn afbeelding terecht op elke munt staat. Als je dit als verafgoding ziet vraag ik mij af wat jij verstaat onder geloof. Jullie zijn zo overtuigd van jullie overtuiging dat jullie kosten wat het kost anderen willen overtuigen van jullie overtuiging.Dus met andere woorden jullie hebben anderen( gematigde gelovigen) nodig om je iets te voelen.Jullie lijden aan een minderwaardigheidscomplex. Weet je als het paradijs bestaat uit mensen zoals jij , dan is het een vreselijke oord … straathoer

  • Ik vraag me af of dit artikel wel klopt,heb even bekende nieuws zenders van Turkije zoals HaberTurk CCN Turk en vele anderen bezocht maar kon hierover niets vinden. Ook het dagelijkse nieuws op tv liet hier niets van weten.
   Het zal wel net zoals als die foto van Erdogan tijdens het verlaten van het vrijdags gebed opgenomen zijn waaraan de titel ‘ IS Top overleg’ werdt gehangen. Later kwam er een excuses van de bekende amerikaanse nep-media!
   Je bent fout bezig meneke! Pas maar op dat ze jou ook niet achter de tralies zetten. volgens mij is dit geen vrije pers en heeft niets te maken met meningsuiting. Dit is puur bedrog en heeft als doel mensen aanzetten tot.

   Een typisch Hollandse gedrag, alleen maar wijzen en verwijzen. Zielig figuur!

 10. peter en daar ga je weer.. iets neerkwakken wat een krant schrijft… ik neem jou zowiezo niet serieus maar goed.. Adana is een stad waar MHP de macht heeft, in Adana wonen ook veel verschillende nationaliteiten waar wrijvingen kunnen ontstaan zoals in jouw westerse steden new-york, londen, parijs enz.. dus dit is niks nieuws.. maar oke jij bent betaald door je joodse vriendjes om Turkije zwart te maken, dus dat snappen we onderhand wel… ik kom zelf uit Adana en weet dat de koerden met harde hand onder de duim worden gehouden als zij denken dat ze wat kunnen aanrichten… een afgeknalde koerd hier en daar stelt niet veel voor dan wat de koerden aanrichten in andere steden… ik hoop met harte dat de jaren negentig terugkomen zodat er weer een Islamitisch koerdische groep samengevormd kan worden om de pkk honden aan te pakken… en ja je leest het goed, koerden pakken koerden aan, deze tactiek gebruikt Turkije al jaren en was altijd al effectief, maar wel hardhandig…

  • Je schrijft “peter en daar ga je weer.. iets neerkwakken wat een krant schrijft… ik neem jou zowiezo niet serieus maar goed..”

   Als je hem niet serieus neemt dan mag je van mij je fascistische praatjes elders houden. Je heb het over honden maar een vergelijk met jou en een varken doet het varken onrecht.

  • Peter is een ster in het met een pincet de artikelen eruit te trekken die voor zijn visie pleiten.
   Dus reageer gewoon niet op die sukkel joh, met zijn Hurriyet nonsens.

 11. Terwijl de islam gewelddadig oprukt van Irak en Syrië tot in onze straten en nog meer jihadisten uit  islamitisch Middden- Oosten en Afrika die richting Nederland komen en een verblijfsvergunning krijgen, de politiek in meerderheid kijkt weg van de werkelijke problemen en islamitische apartheids-gebieden worden steeds groter in Nederland!

  Helaas is het nu overduidelijk dat de moslims ons uitkeringsparadijs niet zullen verlaten, in tegendeel zullen ze apartheids-gebieden creëren in Nederland. In Nederland dreigt een soort midden-oosten land toestand te ontstaan. Overal in de steden zijn er jihad strijders actief, imams en andere moslimstrijders zijn bezig om jonge mannen en vrouwen te opleiden! Ze stellen onomwonden dat Nederland moet worden overgenomen. Moslims zouden nieuwe instroom te bevorderen via meer bruiden uit een islamitische land halen, hun kinderen als anti-Nederlanders opvoeden etc.. Op die manier wordt er een nieuwe bevolking gevormd die heel snel in aantal toeneemt. Ondertussen is het aantal moslims in Nederland explosief gegroeid. De vele Jihadisten uit Marokko, Turkije, Somalie, noordelijk Afrika en het Midden-Oosten doen ook het aantal illegale moskeeën en koran cursussen.

  De kansen op integratie zullen steeds kleiner worden en de kansen op een permanente apartheid in onze samenleving worden steeds groter naarmate het aantal Moslims groter is en de instroom blijft voortduren. Dit betekent een permanente bron voor het ontstaan van spanningen en conflicten. Dit apartheid in Nederland, mede mogelijk gemaakt door de slechte politici en kerkleiders!
  Nu, veel politici en christelijke leiders hebben klachten over de activiteiten van ISIS (Islamitische staat), terwijl ze 40 jaar lang, middeleeuwse zeden en gewoonten hebben getolereerd! afgelopen 40 jaar hebben veel bedrijven en overheidsinstellingen, politici en christelijke leiders, hebben zelf bv, het hoofddoekje ingevoerd, gestimuleerd om explosief groeiende moslims vriend te houden! terwijl een hoofddoek politieke islam van Jihadisten symboliseert. Hier geboren moslims worden systematisch ook door de gemeentelijke instellingen gestimuleerd hoofddoekjes te dragen, terwijl dit een disciplinaire activiteit van ISIS was!

  Net zo min als we iemand in Nazi-uniform achter de kassa bij de Gemeente loketten, AH, Hema, LIDL, Politie, Ministeries etc.. willen zien, willen we islamreclame van uit uw personeel? ISIS, Al Qaida organisaties en alle jihadisten hebben al genoeg hoofddoeken…!
  Dit is puur uitroeiing van de autochtone bevolking. Op deze manier worden islamitische gebieden in Nederland in rap tempo steeds groter. Ze verplichten door hun parasitaire gedrag overheden, Albert Heijn, LIDL, Dirk van den Broek managers via de belastingbetaler, zelf de ondergang te subsidiëren van het land dat ze hebben geadopteerd. Dat is de grootste gevaar:door het import van nog meer moslims die niet voor arbeid inzetbaar zijn, gaat dit land ten onder. Jarenlange ongebreidelde invoer van kansarme vijandelijke  mensen roept weerstanden op. Met de toename van islamitische kleding gaat u binnenkort honger lijden: alle supermarkten, speciaal in bepaalde stadsdelen, hebben bijna alle caissières met hoofddoeken. Het moet gewoon afgelopen zijn met die jihadistische kleding.
  Omdat ze niet voor de vrijheid komen, hebben ze hun achterlijke leef- en kleedgewoonten meegenomen.

  Aparte moslimbevolking in Nederland groeit explosief: islamisering neemt hand over hand toe, islamitische samenlevingen zullen andersdenkenden/-gelovigen nimmer als gelijkwaardig beschouwen, laat staan gelijkwaardig behandelen, om de doodeenvoudige reden dat zulks niet met de in de koran gepropageerde doctrines strookt. Voor vooral autochtone vrouwen wordt het in de toekomst steeds gevaarlijker en enger in ons land. Begrijpen ze wel in Amsterdam wat dat in de toekomst zal gaan betekenen voor alle vrouwen? Apartheid, tweedeling , discriminatie in de hand werken.

  Niet alleen ISIS of Al Qaeda, maar hele islamitisch ideologie vernedert vrouwen en beledigt daarmee de westerse vrouw. We moeten niet langer pikken dat onze seculiere openbare ruimte bezet wordt door agressieve jihadisten. We eisen de ruimte terug! Hoofddoek en burqa de wereld uit te beginnen uit Nederland! Kom op bestook de politieke partijen, vakbonden en kerken die de jihadisten helpen! Alle vrouwen moeten zich weerbaarder opstellen jegens de perversies van de islam en hun verlengde politiek in Nederland.

  Nederland zal aan deze islamitische wetten kapot gaan. Nu is het maar de vraag of dat wenselijk is; de kiezer heeft dit nooit geweten. Er is nooit een referenda geweest over dit soort ! en ook de kiezer heeft nooit geweten waar hij aan toe is vóór hij zijn stem uitbrengt. 
  Aan de andere kant, het bestuur fraudeert door gestuurde massa uit Turkije, Somalie en Marokko stemrecht te geven: Als dan ook nog de toezichthouders van Nederlandse vlag, taal en cultuur haten! 

  Niet alleen PVDA, maar ook het CDA en D66 spelen al tientallen jaren spelletjes. Ze zijn niet duidelijk, draaien om de echte problemen heen. Ook zie je dat het CDA probeert weer aan de macht te komen!

  Wat dat betreft doet het CDA, puur islamisering, ze helpen voor de verbreiding van moslimmacht in Nederland! Als een derde van de stemmers uit praktisch anti-Nederlandse islamieten bestaat, met de gevaarlijke instinct opereert is dan deze vorm van democratie niet gedoemd om het land naar de ondergang te sturen?
  Het grootste gevaar zijn juist de nationalistische Turken en Marokkanen die hier geïsoleerde machtsblokken vormen die zich door huwelijksmigratie en hoge geboortecijfers snel uitbreiden en hele wijken en steden overheersen. In dat streven worden zij gesteund door verdwaasde gemeentes wetenschappers en onze overheid, die hen daartoe voorziet van uitkeringen, subsidies, gezondheidszorg, huisvesting en het openlijk gedogen van hun gevaarlijke doel, terwijl geen enkele Nederlanders in Turkije of Marokko een vergelijkbare verblijfsvergunning krijgt (met de stemrecht, uitkering, huis, scholing etc..)… 

  Stop dus nu met die verblijfsvergunningen, gratis NL nationaliteiten aan de Somaliër, Turken en Marokkanen!
  Het is vragen om problemen. Het benoemen van mensen met een andere nationaliteit op politieke, bestuurlijke of belangrijke functies deugt gewoon niet. Marokkaanse en Turkse politici maken meteen duidelijk waar hun loyaliteit ligt, in ieder geval niet bij Nederland. Nu de sterk gegroeide Turkse en Marokkaanse regio’s leven bovendien steeds meer bij elkaar, vooral in eigen buurten en wijken in de grote steden. In veel van die buurten is het aandeel van de Marokkanen of de Turken zo hoog, dat het geen enkele moeite kost om een sociaal leven te leiden zonder enige kennis van de Nederlandse taal. De Nederlandse overheden en sociale instanties vergemakkelijken dat nog door voorlichtingsmateriaal in alle belangrijke allochtonentalen te verspreiden. De winkels in de buurt worden gedreven door mede-immigranten, de producten worden aangeprezen in de eigen taal en de omgangstaal is ook Turks of Arabisch… De kabel en de satelliet-tv zorgen voor programma’s uit Turkije of de Arabische wereld.

  Jihadstrijders, moslimjongeren bewijzen dat de Islam gevaarlijk is voor ons! Uit het voorgaande is duidelijk geworden dat de beleidsmakers schuldig zijn aan een tweedeling in de Nederlandse samenleving. De vraag is of hierdoor een maatschappelijke ramp is ontstaan. Dit lijkt zeker het geval te zijn! Alles wijst erop, dat het zover gekomen is. De radicale lobby die een expliciete de-Islamisering van Europa voorstaat, is voor de meeste Nederlanders nog onbekend, maar hun houding tegenover de Islam sluit wel aan, bij de gevoelens van een veel grotere groep.

  De radicale lobby cultuur die hier agressief opdringt is niet anders dan een soort tribus achtige overblijfsel, agressiviteit van de analfabeten! Maar als jij zelf dit soort ongepaste niet naturelle gewoontes cultuur noemt en je beleid baseert op deze waanzin dan is er een grote gevaar voor je medemens. 

  We moeten niet langer pikken, het is een aberratie. Een gruwel. Deze racistische, discriminerende, onderdrukkende en mens-vijandige ideologie verpakt in cultuur en religie is het ergste wat ooit is uitgevonden om mensen te knevelen. Als deze apartheid, onderdrukking en onderwerping doorgaat ziet het er heel slecht uit voor de autochtone vrouwen. Laat ze meteen verhuizen naar een islamitisch land met eigen cultuur en religie met geboden en verboden. Wat doen die fundamentalisten eigenlijk hier?

  Met Vriendelijke Groeten.

  Victor Leman, Florac Bosch, S. Leobergen, A. Thores, Lidya Dekker. N. Korse

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here