Drie Duitse journalisten in Turkije opgepakt

33
7

Bjorn
In de Turkse stad Diyarbakir, in het zuidoosten van het land, zijn drie Duitse journalisten opgepakt. Het is niet duidelijk waarvan ze worden verdacht. Ze zeggen dat ze in Diyarbakir waren om verslag te doen van de protesten van Koerden meldt De NOS.

Eén van de gearresteerde journalisten is de fotograaf Björn Kietzmann. Hij verzond na zijn arrestatie nog een tweet waarin staat: “Samen met twee andere Duitse journalisten vastgezet in Turkse stad Diyarbakir, terwijl we verslag wilden doen van de Koerdische protesten.”

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine is de Duitse ambassade in Ankara ingeschakeld, die het contact onderhoudt met de Turkse autoriteiten. In een reactie zegt de ambassade zich in te zetten voor een snelle oplossing van de kwestie.(Bron: NOS.nl)

33 REACTIES

 1. Ik ben ervoor dat de Duitse en Nederlandse nationaliteit niet samengaat met de Turkse.. dus inleveren één van de nationaliteiten en kiezen svp!
  Of Turks of NL cq D

  • Ik ben ervoor dat Nederlanders zich niet bemoeien met Turkse zaken als ze geen TR paspoort hebben.
   Dus kiezen: Of NL paspoort hebben en alleen praten over Wilders op de Telegraaf site, of NL paspoort inleveren, TR aanvragen en meepraten over Turkse zaken.
   Niet van 2 walletjes eten en je veel te lange Nederlandse snotneus in Turkse zaken steken.

 2. Uitstekend,werkt goed! Ik ben erg tevreden,10 sterren!
  Aanbevolen om nog meer van die opnaaiers op te pakken en voor een lange tijd achter het slot te zetten.

  We kennen jullie manier van verslag geven wel (Gezi). 1 dag voor de protesten komt Claudia Roth naar Turkije om HPD aan te zetten tot een protest oproep en vervolgens komen ze verslag maken…ja ja!

  Turkije heeft die eikels wel door, al dachten ze van niet.

  • Blijkbaar is het moeilijk te verteren als er vrije nieuwsgaring om de hoek komt. Indien jij Maho dit goed vind ben je een dom manneke. De volgende keer ben jij aan de beurt omdat bijvoorbeeld je haar een verkeerde kleur heeft of baard te kort is. In een democratie hoort dit niet te kunnen.

   • Sam, lees goed kerel..het gaat om erom dat ze mensen aanzetten tot geweld. De situatie wordt anders voorgedaan als het is. Die trut was tijdens Gezipark ook actief met het werven van opstandelingen..Volgens westerse landen mag Erdogan zich niet bemoeien met zijn eigen burgers in het buitenland. Maar omgekeerd mag een westerse land zich wel bemoeien met mensen die niet eens zijn eigen burgers zijn…het werkt niet zoals jij denk Sam. Het is altijd eigen belang!

    • Gelul van de eerste orde. Journalisten schrijven datgene wat er door observatie is te melden. Aanzetten tot geweld doet de Imam Mohammed al-Khaled Samha in Scandinavie. Die hoort achter de tralies.

     • Gelul?….Laat het ge gedeelte weg en plaats er Hannes achter wat er van overblijft. Dat is wat jij bent. Je gelooft toch zelf niet wat je beweert!

     • Ik ben, beste Maho, ervan overtuigd dat mijn sociale IQ hoger is dan de jouwe. Het primitieve, welke jij op deze site etaleert, is bepaald geen reclame voor de Turkse gemeenschap.

   • Ik wil geen vrije nieuwsgaring.
    Ik wil objectieve nieuwsgaring.
    En die is ver te zoeken bij de Westerse journalistjes die alles vanuit hun eigen Westerse optiek benaderen en bij voorbaat al bevooroordeeld zijn over alles wat Turks en Islamitisch is.
    .
    Dus Maho heeft helemaal gelijk.
    Geen objectiviteit? Dan ga je maar eens een paar maanden in een Turkse cel zitten nadenken over hoe je dat de volgende keer beter gaat doen.
    .
    Niet mee eens?
    Dan niet naar Turkije komen. Niemand dwingt je. Er zijn zat problemen in andere delen van de wereld waar je met je scherpe pen lekker te keer kan trekken. De VS bijvoorbeeld. Kun je lekker schrijven over de vele doodstraf executies.

    • Nou laat je echt zien in welk een bevoorrechte positie jullie daar in Nederland zitten. Overigens wat moeten we met de opmerking over de USA?? Daar hebben we helemaal niet over gehad toch!? En dan de opmerking niet naar Turkije komen.. wat als men in NL zegt niet naar NL komen. Nee stratenmaker kerel wel even niveau houden zeg. wat macho betreft die heb ik nu als exit beschouwd want faeces spoel je weg nietwaar.

     • We hebben het over Turkije Samantha niet over NL.Waarom nu weer een vergelijking met NL? Als we toch aan het vergelijken zijn: Als Turkse journalisten over NL onwaarheden zouden schrijven dan zouden ze dus welkom zijn in NL… Ik dacht het niet. Stratenmaker geeft terecht een opmerking over de VS en gelijk ga je al in verdediging. Ik had het trouwens niet anders verwacht van je. Typisch een Hollands mietjes gedrag.

 3. Olijfje – ik begrijp je vraag (of beter gezegd de vergelijking) niet. Journalisten horen altijd hun werk te doen, ook in Turkije.

  • O ja waarom deden ze hun werk niet in Hamburg tijdens de felle protesten enige tijd geleden. Het werd geen wereld nieuws, op tv zag je er niets van. Hier en daar hoorde je wat maar grotendeels werd het gecensureerd. Daartegen de protesten tijdens Gezi werden non-stop zonder tussenkomst van reclame uitzendingen 24 uur live voortgezet. De beelden werden zo neergezet alsof heel het land in opstand was tegen Erdogan. De Duitse oproer politie trad harder op dan de Turkse terwijl Erdogan veel kritiek kreeg van politieke leiders was de kritiek op Merkel afwezig. Het is precies wat Edel hier ook doet.
   Proberen om steeds meer aanhangers te winnen en daarmee mensen te misleiden om je doelstelling waar te maken. Nogmaals van mij mogen de leugenaars die zich als journalist voordoen lekker achter de tralies blijven.

  • Kees,
   De vergelijking die Olijfje opwerpt is een zeer terechte, in reactie op de dommige stelling van Sam dat er gekozen zou moeten worden tussen NL of TR paspoort omdat het niet samen zou gaan.
   .
   Natuurlijk een oliedom standpunt van Sam, die door Olijfje even op zijn nummer wordt gezet door te vragen of hijzelf kan kiezen tussen zijn vader of zijn moeder.
   Je mag ze van hem blijkbaar niet allebei houden.

   • als Pa telkens de boel loopt op te naaien en slaag geeft aan de familie kan ie beter verdwijnen. Dubbele nationaliteit gaat ogenschijnlijk niet samen zo lees ik uit de commentaren van velen hier . De haat jegens bijv de Koerden (wederkerig) welke breeduit gemeten wordt is daar een voorbeeld van. Dus stratenmaker jongen…ik voel me echt niet zo als jij mij wil hebben 🙂
    Eerder voel ik iets van …ach gossie.. wat zielig… en aan de andere kant “kiezen en ervoor gaan en niet van twee walletjes eten.
    Of Turks of Nederlands en dan helemaal meedoen.

    • Als er uiteindelijk toch gekozen zou moeten worden tussen vader en moeder dan maakt vader meer kans. De voortzetting van familienaam vindt immers plaats via vader. De naam van moeder is maar van tijdelijke aard. Dus indien er gekozen moet worden tussen NL paspoort en TR paspoort dan is de keuze snel gemaakt lijkt mij.

 4. Ja Olijfje, nu begrijp ?k je beter. Maar met alle respect, ik vind je vergelijk?ng een beetje mank gaan. D?e zou volgens mij moeten luiden: wie vindt je liever, je ouders of je grootouders, (of) je ouders of je overgrootouders. Daarmee bedoel ik dat de liefde van de 3e of 4e generatie voor het land van herkomst van je (over)grootouders toch een keer ophoudt of tenminste een andere vorm aanneemt?
  De mogelijkhe?d van een dubbele nationaliteit brengt mijns ?nziens meer na- dan voordelen met zich mee. Waarom zou je bijvoorbeeld als Nederlandse jongeman met een Turkse achtergrond die 3 of 4 generaties teruggaat, 10.000 euro neertellen om je Turkse dienstplicht af te kopen?

 5. Ik hoorde twee weken geleden van een uit Duitsland geremigreerde Turkse vrouw dat zij voor haar zoon die in Berlijn is achtergebleven 10.000 euro moest neertellen om zijn dienstplicht af te kopen. Of de Turkse staat ten aanzien van de diverse EU-landen verschillende tarieven hanteert, weet ik niet. Maar het is best mogelijk dat je gelijk hebt Maho en dat ik onjuist ben geïnformeerd.

  Maar je opmerking, ook als dat een correctie is, raakt de kern van mijn verhaal niet. Want al bedroeg de afkoopsom 10 euro, dan nog is het misplaatst dat Turkije Nederlandse jongeren van de 3e en straks 4e generatie prest om hun ‘dienstplicht’ af te kopen. Overigens hebben de ouders van die jongeren en de Nederlandse regering ook boter op hun hoofd. Ik ben en blijf van mening dat de mogelijkheid van de dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft of hooguit mag gelden voor emigranten van de 1e generatie. Uiteraard dient dit ook voor autochtone Nederlanders te gelden die b.v. een Amerikaans paspoort bezitten.

  • Aardige Kees, Je hebt wel erg veel Turkse kennissen,buren,vrienden en emigranten die elk weer terug komen in je opmerkingen…hmmm is wel een beetje verdacht maar goed..Het bedrag is trouwens overal het zelfde dus die emigrant heeft gelogen tegen jou.Ik ben het met je eens wat betreft het afkopen van dienstplicht.Het is veel geld. Maar ja, hier in Nederland ben ik ook erg veel geld kwijt aan belasting en zorgverzekering. Vooral het laatste waarvan ik maar zeer weinig gebruik maak kost me jaarlijks 3,120€.
   Over een ruime tijd genomen ben ik meer kwijt voor zorgverzekering dan voor het afkopen van mijn dienstplicht. Voor dienstplicht krijg ik niks terug. Voor zorgverzekering vaak ook niet. Waarom zou je in Nederland zoveel moeten betalen aan zorg terwijl in België de kosten vele malen lager is? Zoals jij vindt dat Turkije kromme regels hanteert, vindt ik dat Nederland binnen de EU zich ook kan aanpassen en opkomen voor zijn inwoners.

 6. Ja Maho, ik heb inderdaad veel Turkse kennissen, buren en vrienden waaronder verschillende geremigreerde Turken uit Duitsland. Dat is helemaal niet verdacht, maar logisch wanneer je zoals ik bijna vijf maanden per jaar in Turkije woont.

  Maar goed, om terug te komen op dat afkoopgeld: bij nader inzien blijkt dat jij maar deels gelijk hebt en dat die emigrant niet heeft gelogen. Wanneer je ‘Wehrpflicht’ en ‘Türkei’ googled kom je terecht op http://www.welt.de/politik/deutschland/article122369823/Das-Wehrpflicht-Problem-der-jungen-Deutschtuerken.html Dan staat er het volgende:
  ‘Diese Regelung [dus de afkoopsom] besteht seit langem. Die Summe wurde aber immer wieder geändert, zuletzt von der gegenwärtigen AKP-Regierung, die den Betrag von 5000 auf 10.000 Euro erhöhte, ihn dann aber wieder auf 6000 Euro senkte. Der Grund für diese Ermäßigung war, dass zu viele Auslandstürken lieber ihren türkischen Pass abgaben als 10.000 Euro zu bezahlen. Es gibt in Ankara derzeit offenbar keine Pläne, etwas an der bestehenden Regelung zu ändern. Kein Wunder: Seit 1995, das ergab vor einiger Zeit eine parlamentarische Anfrage, sind auf diese Weise rund 1,2 Milliarden Euro in die Staatskasse eingezahlt worden.’
  Voor de bezoekers van deze site die moeite hebben met het volgen van de Duitse tekst vat ik het maar even kort samen: de afkoopregeling bestaat al lang, maar de AKP-regering heeft wel degelijk besloten om de afkoop van 5.000 naar 10.000 euro op te trekken. Die heeft ze vervolgens weer verlaagd naar 6000 euro omdat veel Turken liever hun Turkse paspoort opgaven dan dat ze 10.000 euro betaalden. Geen wonder, want sinds 1995 heeft de Turkse staat maar liefst 1,2 miljard euro geïncasseerd en is ze niet van plan om de bestaande regeling te veranderen (lees: de gouden kip te slachten).

  Verder is het flauwekul om de betaling van de Nederlandse zorgverzekering te vergelijken met de afkoopsom van de Turkse dienstplicht. De premie voor de zorgverzekering is immers verplicht, net zoals het betalen van belasting. Bovendien krijg je daar bij ziekte en ongeval iets voor terug.
  De betaling van de afkoopsom is daarentegen vrijwillig, want niemand wordt gedwongen om zijn Turkse staatsburgerschap aan te houden. En er is nog een ander verschil, want voor het aanhouden van een Turkse paspoort krijg je niets terug.

  • Beste Kees,
   .
   Over dit onderwerp kan ik met jou nog wel een boek volschrijven.
   Laat ik je in ieder geval zeggen dat er vele nuances zijn.
   .
   Ten eerste kan een Nederlandse Turkse man die in Nederland is geboren zijn Turkse paspoort niet inleveren zonder eerst zijn dienstplicht te hebben volbracht. In tegenstelling tot Duitse Turken, die kunnen dat wél.
   Dat heeft te maken met een rechtszaak die ooit door een in Nederland geboren Nederlandse Turk is gewonnen. Daarbij bedong hij dat hij onbedingt zijn Turkse paspoort mocht houden als hij een Nederlands paspoort aanvroeg. Dat is toen toegewezen.
   De Turkse regering stelt zich daarom wederzijds op het standpunt, dat wanneer het land van welk het paspoort werd aangevraagd door de Turkse onderdaan niet expliciet eist dat afstand moet worden gedaan van de Turkse nationaliteit, de Turkse regering het Turkse paspoort ook niet terug accepteert, tenzij alle uitstaande staatsschulden (waaronder bijvoorbeeld dienstplicht en belastingschulden) zijn afbetaald.
   .
   Verder wil ik je erop wijzen, dat wij ooit eens hebben uitgerekend of er aan (destijds) € 5.000,00 nu echt wat werd verdiend door de Turkse Staat.
   Het is pas sinds kort dat dienstplichtigen ook echt thuis mogen blijven en helemaal niet meer naar Turkije hoeven te komen om de verkorte dienstplicht te vervullen. Tot 3 jaar geleden moesten zij nog altijd 3 weken in Burdur in dienst.
   Dat was weliswaar een lachertje, maar je moest er toch maar heen en 3 weken van je vakantie opofferen.
   Voor de Turkse Staat was dit net zo goed een ramp om steeds weer te organiseren, want daar kwamen iedere 3 maanden weer 60.000 verwende en betalende buitenlandse Turken 3 weken lang de kazerne saboteren.
   Ondertussen heeft de Turkse Staat wel de verantwoording voor deze mensen en moet ervoor zorgen dat ze ongeschonden weer kunnen vertrekken na 3 weken.
   .
   Ik heb mensen het cateringbedrijf zien aanklagen omdat er een haar in hun eten zat. Er zat er 1 tussen die het presteerde om zijn Duitse Zorgverzekeraar in te schakelen omdat hij blaren onder zijn voeten had van het lopen. Die verzekering dreigde het leven van de Turkse Staat zuur te maken als de soldaat terug in Duitsland een beroep zou doen op Duitse medische zorg.
   En zo nog vele voorbeelden.
   Je moet er maar zin in hebben.
   .
   1,2 miljard euro geïncasseerd… Natuurlijk… enig idee wat het heeft gekost? Dat wordt er niet bij verteld.
   Ongeveer het dubbele.
   .
   Pas nu dat de wet is gewijzigd en de dienstplicht daadwerkelijk in zijn geheel kan worden afgekocht wordt er iets aan verdiend.

 7. Deels gelijk? Toegeven is voor jou toch erg moeilijk. Je komt met halve argumenten waaruit blijkt dat je te weinig op de hoogte bent van de ontwikkelingen rondom de regelgeving van het dienstplicht in Turkije. Laat je eigen en die emigrant eerst goed informeren alvorens je het een en ander gaat beweren meneke.

  Voorheen was de afkoop bedrag 5.112€ + drie weken dienstplicht.
  Later werd het volledig afkoopbaar voor een bedrag van 10.000€
  Inmiddels ( vanaf medio juni 2013 ) is het volledige afkoop bedrag 6.000€

  Het bedrag van 5.112€ + 3 weken verlof + vliegticket + kosten tijdens dienstplicht loopt op op een minimale bedrag van 8.000€.Plus daarbij komende onplezierige ervaring tijdens dienst doordat het een plicht is.. Het opschroeven naar 10.000€ werd gezien als een betere oplossing achteraf was bedrag het te hoog gegrepen waarna het werd verlaagd tot 6.000€ mede doordat veel Turken afstand deden van hun nationaliteit.

  Dienstplicht is vereist voor iedere mannelijke staatsburger met Turks nationaliteit ongeacht waar deze zich bevindt. Door te zeggen van Turken in het buitenland worden vrijgesteld van dienstplicht maak je een verschil tussen je burgers…….ja nu ga je allerlei andere bevolkingsgroepen als voorbeeld aanhalen op het gebied van gelijkheid maar daar gaat het nu niet over dus doe dat maar ook niet en beperk je enkel tot dit onderwerp. De betaling van de afkoopsom is niet vrijwillig je behoudt daarbij je nationaliteit in dit geval.Tuurlijk wil ik liever ook niet betalen maar daar ga ik niet mijn nationaliteit voor in het gevaar brengen. Om een lang verhaal kort te maken de regeling is beter als voorheen en de meeste Turken kunnen er wel mee leven.Ik snap niet waarom Hollandse regering en Hollanders zich druk om maken.( eigenlijk wel: ze willen dat geld liever hier houden ).

  Het vergelijken met belasting en zorg kan scheef zijn maar waarbij het mij omgaat is dat men onterecht teveel belast wordt met hoge rekeningen terwijl dat nergens voor nodig is.

 8. Dank Stratenmaker voor je informatieve toelichting. Wanneer ik het goed begrijp, zeg je dat Nederlandse Turken hun Turkse nationaliteit pas kunnen opgeven wanneer ze hun dienstplicht hebben afgekocht (en eventuele schulden hebben betaald, maar dat spreekt vanzelf). Ook wil ik wel geloven dat Turkije voor afschaffing van de drie wekelijkse opkomstplicht geen of in ieder geval minder geld overhield aan de regeling.

  Deze discussie begon echter met mijn opmerking of het wenselijk is wanneer een 3e of zelfs 4e generatie Nederlanders met een ver Turks verleden nog steeds een Turkse nationaliteit bezitten en die willen behouden. De oproepen van Erdogan en zijn voorgangers om in dat verband de nationalistische trom te roeren, spreekt wat dat betreft boekdelen.

  Dat geldt ook voor Maho. Hij is heel duidelijk wanneer hij schrijft: ‘Tuurlijk wil ik liever ook niet betalen maar daar ga ik niet mijn nationaliteit voor in het gevaar brengen.’

  Mijn grootste bezwaar tegen dubbele nationaliteiten (dus ongeacht welke!) is dat de betrokken Nederlanders bij oorlogen kunnen worden betrokken waar ons land part noch deel aan heeft en zich zelfs schuldig kunnen maken aan oorlogsmisdaden. Gezien de schandelijke uitlatingen over Koerden op deze site (ik doel niet op Stratenmaker of Maho), lijkt het mij niet denkbeeldig dat er Nederlandse Turken zijn die zodoende ‘legaal’ de wapens opnemen tegen deze bevolkingsgroep. Of anders gezegd: het Nederlandse verbod om ‘in vreemde krijgsdienst’ te gaan, geldt niet voor hen.

  • Beste Kees,
   .
   Je schrijft:
   ‘Deze discussie begon echter met mijn opmerking of het wenselijk is wanneer een 3e of zelfs 4e generatie Nederlanders met een ver Turks verleden nog steeds een Turkse nationaliteit bezitten en die willen behouden.’
   .
   Ik zou deze vraag willen beantwoorden met de wedervraag aan jou of je vind dat het onder vrijheid van identiteit zou vallen wat iemand zich voelt.
   Als iemand zich homo voelt, dan doen we dat gevoel ook niet af met de opmerking ‘jij mag je geen homo voelen, want je ouders, grootouders en overgrootouders waren dat ook niet’.
   Het gevoel Turk te zijn wordt niet ingegeven door de lengte in tijd dat iemand ergens woont. Het is een gevoel dat in je zit.
   .
   Dit bedoel ik niet denigrerend jegens Nederlanders, dus voel je niet aangevallen:
   Nederlanders kennen niet (meer) het gevoel dat een Turk wel in zich draagt; een zeer diepgeworteld gevoel van eigen identiteit en trots om een Turk te zijn, met al onze tekortkomingen en dommigheden, maar ook met ons enorm rijke verleden, erfgoed en cultuur. Dat gevoel is zó sterk dat het zich om voor Nederlanders onbegrijpelijke redenen generatie op generatie overdraagt, terwijl sommige Turken amper in Turkije zijn geweest in hun hele leven.
   .
   Vergelijk het met de Joodse identiteit. Vele Joden zijn nog nooit in Israël geweest en spreken helemaal geen Hebreeuws, maar toch worden ze nog altijd – helaas meestal negatief – getypeerd en aangeduid als Jood, en zo voelen ze zich ook.
   .
   Overigens is het Nederlanders niet altijd vreemd geweest. Ook Nederlanders waren ooit een trots volk met een sterk nationaliteitsgevoel. In met name de VS en Canada wonen nog altijd grote van oorsprong Nederlandse gemeenschappen die zichzelf tot op de dag van vandaag steevast laten aanduiden als ’those Dutchmen’ en daar apetrots op zijn. Naar mijn mening terecht overigens.
   En als jij trots een achternaam draagt als ‘de Bruijn’ terwijl je al vele generaties in de VS woont, dan heb je naar mijn mening ook vandaag nog het volste recht op een Nederlands paspoort als je dat zou willen. Je kunt dan wel geografisch ver weg wonen en geboren zijn, maar je draagt gewoon oer-Hollandse genen in je lichaam, en die geven jou het recht om jezelf tot in de eeuwigheid een Hollander te noemen.
   .
   Misschien zullen veel Nederlandse lezers nu meewarig hun hoofd schudden, omdat ze dit een zweverig verhaal vinden, maar dit is in ieder geval wel het gevoel dat in een Turk geworteld zit en ooit ook in Nederlanders zat, alleen zijn Nederlanders dit gevoel ergens onderweg – onterecht – kwijt geraakt.
   .
   Het is ook de reden waarom Turkije zich momenteel zo druk maakt over de Turkmenen in Irak. Dat is niet een toneelstukje om Iraaks grondgebied te kunnen claimen, maar dat is oprechte betrokkenheid. Om dat te onderbouwen wil ik je verwijzen naar een dispuut tussen Bulgarije en Turkije zo’n 20 jaar geleden. Bulgarije wilde dat de Ottomaanse Turken, die nog altijd in grote getale in Bulgarije woonden, zich definitief assimileerden met de Bulgaarse bevolking. Zij werden ernstig gediscrimineerd en bijvoorbeeld gedwongen om afstand te doen van hun Turkse achternaam. Dat leidde uiteindelijk tot een climax, waarbij vele duizenden Bulgaarse Turken naar Turkije vluchtten (Bulgar gocmeni) om zo hun identiteit en familienaam te kunnen behouden. Turkije heeft in die tijd al deze mensen zonder slag of stoot toegelaten en opgenomen in Turkije en hen de Turkse nationaliteit gegeven en dus de daad ook bij het woord gevoegd.
   .
   En daarom, een Turk blijft altijd een Turk, ongeacht waar hij woont of geboren is op de wereld. Een Turk weet altijd in zijn achterhoofd, dat als de hele wereld hem uitkotst, om wat voor reden dan ook, terecht of onterecht, hij altijd in zijn oorspronkelijke vaderland welkom zal zijn.
   Dát is de reden waarom een Turk altijd het recht heeft om Turk te blijven als hij dat wil.
   .
   En natuurlijk is dat recht wederzijds. Turkije mag van zijn mannelijke onderdanen ook altijd verlangen een wederdienst(-plicht) te verrichten voor zijn vaderland. Niet meer dan logisch in het verlengde van bovenstaand betoog. Immers, als jij als Turk altijd de zekerheid hebt terug te mogen keren naar je vaderland waar je welkom bent, dan moet er natuurlijk wel een vaderland bestaan. Een land waarvan de grenzen moeten worden bewaakt en dat moet worden verdedigd tegen mensen die kwade bedoelingen hebben.
   Dit is dus het punt waar beide onderwerpen (eeuwig recht op Turkse nationaliteit en dienstplicht) elkaar raken en elkaars bestaansrecht ratificeren.

 9. Beste Stratenmaker,

  Wanneer je de woorden ‘turken’ en ‘heimwee’ googelt, blijken er maar liefst 53.800 hits te zijn die naar dit onderwerp verwijzen. Begrijpelijk, want wie kent niet de documentaires waarin oude, vaak zieke Turkse mensen na een leven van hard werken met betraande ogen verlangend praten over hun geboortegrond. Ze zouden het liefst remigreren – maar vanwege de achterblijvende kinderen en kleinkinderen komt het er niet van. Uit al die verhalen rijst heimwee op naar een vroeger, vaak armoedig, maar tegelijk geborgen bestaan. Zoals de herinnering aan intensieve omgang met familie, buren en vrienden waarop je altijd kon terugvallen. Of de herinnering aan het gezellige theehuis met zijn wrakke stoelen en tafeltjes. Of de speciale sfeer van ramazan met zijn iftars en de nieuwe kleren die je als kind met bayram kreeg. En bovenal, voor de eerste generatie (maar dat geldt voor alle emigranten waar ook ter wereld) blijft de moedertaal voorop staan. Daarin kan je immers jezelf het best uitdrukken en door landgenoten het best begrepen worden, daar kan je je emoties in kwijt.

  Ook als Nederlander kost het mij dus weinig moeite om mij in ouderen, dus ook in Turkse ouderen te verplaatsen. Dat komt vast vanwege mijn eigen leeftijd (1948) waardoor ik steeds meer waarde hecht aan jeugdherinneringen. Maar in gesprekken met jongere 2e en zeker 3e generatie Turkse-Nederlanders heb ik gemerkt dat hun beoordeling van (en daarmee hun liefde voor) Turkije niet veel verschilt met die van mij. Zeg maar: een mooi en fijn vakantieland waar je met je euro’s voordelig uit bent. Logisch, want voor die jongeren is ‘vroeger’ immers meer Nederland dan Turkije. Weliswaar wonen in het land van hun grootouders in de regel nog familieleden, maar de vanzelfsprekendheid om dagenlang ooms, tantes, neven en nichten te bezoeken wordt – ook al typisch Nederlands – vaak zuchtend en als een lastige verplichting ervaren. Ook maak ik mee dat Nederlandse en Duitse Turken zich meer dan Turkse Turken storen aan de vervuiling van de openbare ruimte, het slechte verkeersgedrag en de vaak ondermaatse uitvoeringskwaliteit van werkzaamheden. Wanneer het over dergelijke zaken gaat heb ik ondervonden dat veel jonge Nederlandse-Turken in hun oordeel over Turkije onbarmhartiger zijn dan ik. Daarom roept dat verhaal over de doorgave van ‘Turkse genen’ nogal wat twijfels bij mij op.

  Maar beste Stratenmaker, deze discussie gaat over het bezit van een dubbele nationaliteit. Wanneer de 3e generatie, hun kinderen en kleinkinderen uitdrukkelijk blijven kiezen voor – en nu gebruik ik jouw woorden – ‘hun eeuwige recht op Turkse nationaliteit en dienstplicht’, dan is dat hun goed recht. Ook wanneer ze het land van hun overleden groot- en overgrootouders slechts kennen van een paar weekjes vakantie. Al die mensen zijn en blijven wat mij betreft in Nederland meer dan welkom. Maar dan wel met een Turks paspoort en een Nederlandse verblijfsvergunning.

  • Beste Kees,
   Ik herken veel van wat je schrijft in de praktijk en uit mijn omgeving. Alles is waar, van de verplichte familiebezoekjes tot de gaten in de Turkse wegen etc. etc.
   Ikzelf heb 2 nationaliteiten. De Nederlandse heb ik er later bij genomen, omdat het kon, en omdat het practisch is ivm visa in andere landen en de zich steeds weer herhalende reisjes naar het Turkse consulaat in Rotterdam met zijn lange wachtrijen voor een nieuw paspoort.
   .
   Maar stel dat jij of wie dan ook mij voor het blok zou zetten en mij zou dwingen om afstand te doen van 1 van mijn nationaliteiten dan zou dat onherroepelijk de Nederlandse zijn. Ik zou daar maar 2 seconden voor nodig hebben om over na te denken. Let wel, ik ben geboren getogen Haarlemmer, dus mijn beslissing zou niets te maken hebben met vage Turkse jeugdherinneringen.
   Dan maar een verblijfsvergunning, ook goed. Maakt in de praktijk – behalve visa – trouwens bijna niets uit qua rechten en plichten.
   .
   Maar toch nog even iets anders om het onderwerp meer te illustreren:
   In Nederland zijn er diverse projecten geweest voor Turken op leeftijd. Zo zijn er bejaardentehuizen opgericht speciaal voor Turken, en er zijn zelfs diverse Islamitische begraafplaatsen.
   Beiden zijn een grote flop. Een Turk gaat uiteindelijk terug naar zijn roots: Turkije. Is het niet levend, dan wel dood. Geen enkele Turk laat zich in Nederland begraven.
   Wat wel een groot succes is is bijvoorbeeld de uitvaartverzekering van de Turkse Diyanet, die ervoor zorgt dat het stoffelijk overschot per vliegtuig wordt gerepatrieerd naar Turkije en alle rompslomp uit handen van de nabestaanden neemt.
   .
   Het is allemaal veelzeggend over de practische instelling gedurende het leven van Turken (Nederlands paspoort etc.), maar nog veelzeggender over wat er in werkelijkheid van binnen omgaat (uiteindelijk ben en blijf je een kind van Anatolie, en dat is waar je naartoe terugkeert).

 10. Prima verhaal Stratenmaker, ik kan me er goed in vinden. Overigens ben ik er geen voorstander van om mensen zoals jij die twee nationaliteiten bezitten, zo maar voor het blok te zetten. Het gaat mij echt om de toekomst.
  Wat je schrijft over de gang van zaken bij uitvaarten in Turkije klopt helemaal, dus ook voor de begrafenissen in Turkije zelf. Het kost de nabestaanden minder dan 100 lira en (althans in Izmir) zorgt de Diyanet of belediye zelfs voor een kosteloze, eenvoudige begrafenismaaltijd. In het dorp waar ik woon worden de overledenen hoorbaar herdacht via de speakers van de moskee; een mooi eerbetoon. Allemaal tot in de puntjes geregeld en daar kan Nederland jaloers op zijn. Tegenwoordig kom je hier voor minder dan 5.000 euro niet meer onder de kluiten.

 11. DE IMPORT VAN NOG MEER MOSLIMS !!

  Aantal moslims in Nederland groeit gestaag. Rutte kabinet heeft de import van dit verderfelijke massa alleen maar versneld…De toename van het aantal moslims vormt nu een gevaar voor de westerse beschaving!
  Als het zo doorgaat, Het aantal moslims in Nederland zal door geboorteoverschotten, legale en illegale immigratie alleen nog maar toenemen.
  De explosieve groei van het aantal geïmporteerde werkloze moslims in Nederland wordt niet gestopt, maar versneld door de verraderlijke politici van PVDA en VVD.
  Geïmporteerde Moslims voelen zich zelfs aangevallen door de autochtone bevolking die niet islamitisch is en willen ze ook top functies bij de politie! Zo verkeert de islam in de Dar al-Harb van Rutte Kabinet!!.
  Hypocriete PVDA en VVD bestuurders wijzen niet islam, maar autochtonen als schuldigen aan!

  En zij haten Nederland toch? Wat moeten zij dan in hun gehate land? Hun blinde haat tegen Nederlanders en onze manier van leven spat er van af en is met zekerheid een bron van inspiratie voor hun heilige Jihadisten.

  Grote probleem is dat de autochtone bevolking te passief en gewoon apathisch is, veel bewoners en leiders, politici, vaak zijn ze ook nog enigen land haters!

  Moslimbevolking raakt gefascineerd en fokt nog harder…Beschaving wordt omgezet in middeleeuwse barbarij en het totale leefgebied van andere volkeren wordt steeds kleiner. De autochtone bevolking verkeert in een grote spanning en strijd met de hatend binnenkomende brutale islamisten die ook door de politiek gesteund worden!
  We zijn het afvoerputje voor criminaliteit en ellende aan het worden!

  HADJ en JIHAD!

  Hadj is een verplichte voorbereiding voor de Jihad oorlog wat ook nu door de IS strijders uitgevoerd wordt! Dit is een vermaning aan alle moslims. Maak je klaar voor de oorlog met ongelovigen.
  Corrupte landverraders, hangen niet alleen grote Halal borden, bouwen ze niet alleen grote moskeen maar heten ze ook alle Hadj welkom!

  “Schiphol heet alle Hadj welkom”

  Niet alleen de politici en corrupte bestuurders maar ook KLM lokt de jihadisten uit… Militante islamieten worden dus door de vijandelijke Europees beleid uitgelokt. Deze bestuurders heten een oorlogsmachine welkom!
  Huidige bestuurders, In naam mohammedanen, doch staan als zedeloos, verraderlijk en oneerlijk, ze heten islamitische Heilige oorlog welkom!!

  Koran roept letterlijk alle Moslims op tot de Jihad in Soera 9:11. Er zijn meerdere oorlogen, maar er is maar een voortdurende Jihad!
  Letterlijk staat er zelfs in de Koran dat Moslims “een bloedbad moeten aanrichten” onder alle ongelovige mensen. Het doden is volgens de Koran ( Soera 2:217 ) zelfs niet zo erg als een gelovige tot afval van de Koran te brengen.
  Hebben KLM bestuurders en de politici er enig idee wat deze strijders in hun hoofd hebben? Hoe moordzuchtig ze zijn? Haat, Terreur, Hadj, Jihad en het Salafisme wordt dus door de vijandelijke bestuurders, vanuit binnen gestimuleerd! Er worden nog steeds Imams geïmporteerd door de overheid! Deze Imams met Nederlandse uitkering, die jeugd in handen hebben, maken daar op agressieve wijze propaganda voor de jihad tegen het Westen.
  Weet KLM hoe deze hadj strijders getraind in het moorden en aanslag plegen? Het salafisme is het enige geloof op aarde dat geweld stimuleert door het te verpakken in de vorm van jihadisme.

  Als een overheid zijn burgers manipuleert, heeft die overheid gefaald.

  Huidige bestuurders blijven beweren dat dit allemaal niks mee te maken heeft met de Islam! Net als er geen gematigde Nazi’s zijn, is er geen gematigde islam. Er zijn slechts leiders en meelopers. De islam is een ideologie en geen godsdienst en uitsluitend via terreur-oorlog verspreidt.
  Assymmetrische oorlogsvoering avant la lèttre.
  Dat terrorisme wordt veroorzaakt door de islam, een term die landbestuurders weigeren te gebruiken. Samson en Rutte spreken nog steeds van een simpele “extremisme” en noemen ze IS juist “niet islamitisch”! Dus hier is er een enorme consensus onder Nederlandse politici dat terrorisme niets met de Islam te maken heeft. Nederlandse politici moeten dus gaan uitdragen dat de politieke islam goed is voor Nederland!! Helaas is de islam politiek, want een alles omvattende wereldbeschouwing. We ontkomen er dus niet aan onder ogen te zien dat de islam gevaarlijk is. Zij is de basis onder de bloedige terreur tegen de Westerse beschaving. Zonder de islam geen radicalisering. Wie geen ongelovigen wil doden, is zelf ongelovige. 
  PVDA+VVD Politici zijn dom!
  Ze zitten volkomen klem. Ze zitten in een hoek waar ze niet meer uit komen.
  De leiders kunnen niet leiden, want ze lopen achter de feiten aan die ze zelf ontkennen. De burger volgt hen niet. Dan rest niet anders dan redderen, vasthouden aan je positie door van je af te bijten , alle tegengeluiden uitmaken voor populisme en hopen op een miraculeuze ontsnapping.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here