Oproep van Turkse-Nederlanders aan de regering Erdogan

9
6

tannet[Ingezonden door TANNET] – Vele Europese burgers van Turkse afkomst voelen zich verbonden met de protesten in Turkije. Wat begon als een protest tegen bouwplannen op het terrein van de Gezi-parki’ is uitgemond in een algemeen volksprotest tegen het regeringsbeleid. De kritiek richt zich op de autoritaire regeerstijl, het ontbreken van inspraak en het sluipende conservatisme. Erdogan beroept zich op het feit dat hij democratisch is gekozen en dat de regering (lees AK-partij) de stem van de meerderheid van de Turkse bevolking vertegenwoordigt.

Belang van democratie
Voor de Europeanen waren we eens gastarbeiders en nu Europeanen van Turkse komaf. Als nieuwe Nederlanders pleiten we voor een pluriforme en inclusieve maatschappij. De beste garantie hiervoor is dat een regering zich gedraagt als een regering van alle burgers. De grote uitdaging voor Europese en dus ook voor Nederlandse leiders is om de nieuwe burgers het gevoel te geven dat ze ‘thuis’ zijn. Wat wij als Turkse-Nederlanders in Nederland willen is wat we ook in Turkije zouden willen: een tolerant land waarin de staat borg staat voor gelijkheid en respect voor iedereen. Een belangrijke boodschap aan Erdo?an is om zich nog meer als een democratische leider van alle burgers van Turkije op te stellen. Mensen accepteren niet dat de democratie wordt gereduceerd tot alleen verkiezingen zonder mogelijkheid voor inspraak intussen. Dat reduceert democratie tot oppressie van de meerderheid. Met andere woorden, democratie is meer dan eens in de vier jaar het mandaat krijgen om te regeren. Het vergt ook kunnen omgaan met tegengestelde belangen en verbindend leiderschap. Wat is er op tegen om bij besluitvorming commissies in te stellen waarin ook de belangen van wijkbewoners en maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd? Een nadeel van meer democratie is dat het meer tijd kost, maar dat betaalt zich uiteindelijk uit.

Een deel van de betogers maakt zich schuldig aan geweldpleging. Dit is verwerpelijk en werkt uiteindelijk contraproductief. Oppositie dient via democratische wegen gekanaliseerd te worden. Dit stuk gaat niet over links, rechts, pro of anti. Wij zien graag dat de regering Erdogan de kalmte bewaart en voldoende ruimte biedt aan dialoog.

Turkije als voorbeeldland
Turkije heeft onder leiding van de regering Erdo?an, mede door de toetredingsagenda tot de EU, op tal van gebieden enorme vooruitgang geboekt. Turkije werd niet voor niets door Obama tijdens zijn bezoek aan Turkije, als voorbeeld genoemd van een modern islamitisch, democratisch en seculier land. Tijdens de Arabische lente werd vaak naar Turkije gekeken als voorbeeld. Deze credits en uitgangspositie kunnen Turkije nog veel goeds brengen mits de principes van secularisme en democratie niet worden vergeten.
Demonstranten willen een verruiming van vrijheden en meer participatie. Veel van de protesten van de afgelopen weken gaan hierover! Onze oproep aan de regering Erdo?an is om de koers te verzetten richting een modern tolerant land waarin de staat de neutrale seculiere kaders bepaalt. De aanwezige diversiteit aan culturen en geloofsovertuigingen dienen zich beschermd en vrij te voelen.

Persvrijheid
Hoewel individuele personen heel belangrijk kunnen zijn voor een partij, heeft niemand het eeuwige leven. Een politieke partij is meer dan alleen de partijleider. Hoewel Erdogan met zijn daadkracht en ambitie veel bereikt heeft, begint zijn imago scheuren te vertonen. De persvrijheid staat onder druk. Het is een schande dat Turkije bij Amnesty international op de zwarte lijst staat vanwege het rechteloos opsluiten van journalisten. Daarom de dringende oproep aan de regering Erdogan om de persvrijheid te garanderen.

Voor Turkije zijn deze demonstraties een kans om de individuele vrijheden te vergroten en de stagnerende relaties tot EU lidmaatschap nieuw leven in te blazen. Van de Europese regeringen verwachten wij dat zij de hechte diplomatieke banden gebruiken om de Turkse regering eraan te herinneren dat mensen hun democratisch recht van meningsuiting en demonstratie mogen en dienen te gebruiken.

drs. Ali Müjde, voorzitter TANNET

9 REACTIES

 1. vele europese burgers van Turkse afkomst? welke vele? die handje vol alevieten en communisten zeker. donder toch op met jullie onzin

 2. En waar is de oproep van ons Turken??
  Ohh jaa.. Onze mening telt niet want wij zijn voor erdogan..
  ….
  Nog ff zo door gaan en de bom die knalt dan ook hier..
  En dan kunnen ze de Akp aanhangers natuurlijk bestempelen als extremisten..

  Jullie Nederlanders zijn deze vieze politieke spel aan het spelen maar nogmaals.. Turken zijn geen Syriërs of Egyptenaren.. & onze wraak zal zoet zijn!
  Die paar Turken laten spreken voor de meerderheid alsof hun onze mening delen.. Tjah, zo werkt jullie democratie!
  ..
  Want waar gaat het nu over.. Alles is goed maar Erdogan moet weg.?!
  Wie komt er voor in de plaats?? Kilicdaroglu? Bahceli?? Nee nee, jullie gaan de Turken niet weer leeg zuigen! Jullie enigste hoop om de EU te redden is door Turkije weer aan het infuus te plaatsen.. Succes!

  • drs. Ali Müjde, voorzitter TANNET, heeft dit stuk geschreven jongelui. Hij vraagt juist om gezond verstand. Helaas komt er bij jullie alleen maar anti-Europa en anti-Nederland gemekker uit. Het gezever over bevolkingsgroepen in Turkey is al net zo vervelend aan het worden. Toch maar weer een cursus maatschappijleer volgen jongens. Of gewoon de ander aanhoren en respecteren.

   • Bla bla bla, met je zielig gedoe! Dus jij wilt dat we zwijgen terwijl er geen eerlijke berichtgeving plaatst vind?
    ..
    Waarom worden er geen stukken van yigit bulut geplaatst??
    ..
    Je kan wel mekkeren en opmerkingen plaatsen maar wanneer het op argumenten aan komt ben je nergens te vinden..
    ..
    Goed bezig Nederland, bij mij is knopje in ieder geval omgeslagen..!
    Ik ga ook protesteren! Ik zal voor den haag eens stil zwijgend blijven staren naar de politiek!

 3. Hahahaha…. Tannet…. is gewoon een twitteraccount: https://twitter.com/tannet_nl

  Een van de laatste berichten:

  Stichting TANNET ?@tannet_nl 7 mei
  31 mei, Bijeenkomst met Rotary Club. Open toegang. http://www.tannet.nl/?p=676

  Rotary Club = —> afdeling vrijmetselaars/free masons = —–> zionisten = —–> anarchisten = —-> oproerkraaiers/fitnahzaaiers/z.g. ‘demonstranten’.

  Die is dus mooi door de mand gevallen.

  Siert Turksnieuws niet een dergelijk bericht te plaatsen van zulke lui waarvan de doelstellingen inmiddels allang duidelijk zijn.

  De redactie van Turksnieuws zou ook eens Duitse bladen moeten lezen. Dan zouden jullie weten dat de Duitse bevolking zich rotschaamt voor een zekere Claudia Roth, de co-voorzitster van de Groene Partij in Duitsland die zich temidden van de oproerkraaiers op Taksim begaf. En dit als parlementarier. De Duitse bevolking stelt dan ook terecht de vraag wie haar gestuurd heeft en door wie zij wordt betaald en wordt door de Duitse bevolking gezien als deserteur omdat ze niet aanwezig was bij de protesten in Frankfurt en niet aanwezig was bij het helpen met de zandzakken toen een compleet dorp onder water liep door overstromingen, maar verkoos om op dat moment met haar achterwerk op het Taksimplein in Istanbul te gaan zitten.

  http://english.sabah.com.tr/National/2013/06/18/what-is-claudia-roth-doing-in-taksim

  Voor degenen die het Engels niet zo machtig zijn maar wel het Turks:

  http://www.sabah.com.tr/Gundem/2013/06/18/claudia-rothun-taksimde-isi-ne

  Ook is het allang bekend dat dit oproer, want demonstraties kan ik het niet meer noemen, al 6 maanden door professionals is voorbereid, net zo als het oproer wat momenteel in Zweden aan de gang is en akelig gelijkwaardige beelden toont en waarvan inmiddels ook al bekend is dat deze al maanden van tevoren waren voorbereid en gezien het verloop van vernielingen etc., door deze club als die van de Taksimrellen.

  Wie die professionals zijn, kan ieder mens met een beetje hersens wel nagaan. Daar hoef je geen professor voor te zijn.

  En in Nederland loopt men een beetje achter met het nieuws, want hier in Istanbul verstommen de stemmen al behoorlijk. In de wijk waar ik woon geen protest meer gehoord dan alleen een paar kinderen met toeters. Mensen hier krijgen ook zo langzamerhand door dat ze zijn beetgenomen door een stel criminelen die chaos wilden veroorzaken, zodat zowel als Turkije als de regering in een zwart daglicht zou komen te staan.

  Met de groeten uit een rustig Istanbul. (En ja, hier in deze wijk woont ongeveer 10% CHP-aanhangers incl. overige anti-regeringtypes.)

 4. Cursus maatschappijleer Jan!!!!!!…… Die nepturk en schijnheilige Turk en die Turk niet de toekomst kan zien is wel heel erg laat hè met zijn vraag voor aandacht,k hoop dat iemand hier de precieze verlies van die demonstraties kent maar t zijn een hoop eurotjes,het zou beter zijn als Ali mujde een cursus neemt,wij en daar bedoel ik mee de echte Turkije liefhebbers hebben genoeg cursussen genomen en hun van hun waardeloze plek weggehaald daaaaaaggggg Jan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here