De Turkse zomer [COLUMN]

234
74

protest.juni[Door Peter Edel/Istanbul] – Een wijk in Istanbul op een uurtje rijden van Taksim-plein, de kraamkamer van de woede die over Turkije raast. Exact negen uur in de avond. Op balkons wordt met lepels op metalen pannen geslagen. Licht in woonkamers gaat aan en uit. In de verte klinken claxons. Het doet denken aan 1996, toen het Turkse publiek zich bewust werd van de verstrengeling tussen politiek, veiligheidsdiensten en maffia. De omstandigheden zijn nu uiteraard heel anders, maar sindsdien hebben de Turken niet zo massaal meer uiting gegeven aan hun ongenoegen.

Op het Taksim-plein breek je zowat je nek over Nederlandse correspondenten. Ik laat de directe verslaggeving graag aan hen over en beperk me tot het belichten van een aantal punten die m.i. aandacht behoeven.

Vier dagen protest in Turkije. Honderden demonstranten gearresteerd, ruim 1000 gewonden en berichten over een of meerdere doden. Dat het de laatste dagen in 48 van de 81 Turkse steden raak was bevestigt de indruk dat het om veel meer gaat dan alleen een winkelcentrum op het Taksim-plein. Er wordt om tal van redenen geprotesteerd tegen premier Erdogan. Met als verbindende factor de afkeer van diens dictatoriale neigingen en zijn bijna spreekwoordelijke arrogantie.

Provocatie
Erdogan verschuilt zich achter imposante cijfers. Hij zegt een half miljoen medestanders naar Taksim te kunnen laten komen. Dat moet indruk maken, maar hij gaat voorbij aan het verschil tussen spontane demonstraties en een AKP-aanhang die zich gedwee als schapen laat optrommelen.

Rationaliteit is ver te zoeken bij Erdogan. Op vrijdag bood een rechter hem een uitweg door het bouwproject op Taksim voorlopig op te schorten. Als hij zich daarbij had aangesloten was het mogelijk iets rustiger geworden. Iedere verstandige politicus zou daarop hebben gegokt. Erdogan niet. Die gooide extra olie op het vuur door de bouw van een moskee op Taksim aan te kondigen. Een moskee tegenover het meest belangrijke monument voor Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van Turkije én de grondlegger van het Turkse secularisme. Als je de miljoenen seculiere Turken op de kast wilt hebben moet je een moskee op die plaats in het vooruitzicht stellen. En dat dan uitgerekend op dit moment.

Erdogan laat geen kans voorbijgaan om zijn tegenstanders te provoceren. Verleden week merkte hij nog op dat ‘de wet geschreven is door een zuiplap’. Daarmee doelde hij duidelijk op Atatürk. Iedereen in Turkije weet dat Atatürk een drankprobleem had, maar tegelijkertijd is de nagedachtenis aan de stichter van de Republiek voor velen essentieel. Is het de taak van een premier om een groot deel van de natie tegen de schenen te schoppen?

Erdogan weet ook niet meer wie hij de schuld moet geven. De demonstranten worden door ideologieën gedreven, twitter en andere sociale media hadden het gedaan en volgens de laatste berichten richt hij ook een verwijt aan ‘het buitenland’, al is hij daarbij (nog) niet specifiek. Zou me echter niet verbazen wanneer Assad in Syrië het wederom op zijn brood krijgt. In ieder geval doet Erdogan hard zijn best om de overduidelijke indruk te omzeilen dat de demonstranten spontaan in actie zijn gekomen tegen zijn beleid.

Voorlopig is Erdogan vier dagen in Marokko. Geloof het of niet. Het land is in rep en roer en wat doet de premier? Die wipt er even tussenuit naar het buitenland. Zou in andere landen ondenkbaar zijn. Maar goed, in andere landen zou een regering die wist van een op handen zijnde aanslag en daar niets tegen ondernam al lang ontslag hebben genomen. Wie de ontwikkelingen rond de aanslag in Reyhanli gevolgd heeft weet wat ik bedoel.

1960
De situatie van het moment doen enigszins aan 1960 denken, toen het beleid van premier Adnan Menderes tot demonstraties in de steden leidde. Zoals Erdogan nu, liet Menderes het protest erg hard onderdrukken. De militairen gaven daarop gevolg aan de oproep van studenten en intellectuelen om in te grijpen, met de staatsgreep van 1960 als gevolg. Uiteraard zijn staatsgrepen vanuit democratische grondbeginselen not done, maar toch ben ik ervan overtuigd dat het ingrijpen door de militairen heel anders de geschiedenis in was gegaan wanneer zij niet de historische fout hadden begaan om Menderes en twee van zijn ministers op te knopen.

Gisteren zag ik een spandoek waarmee de militairen wederom werden opgeroepen om orde op zaken te stellen. Opvallend zijn verder berichten over militairen die gasmaskers uitdelen aan demonstranten. De kans op een herhaling van 1960 is echter gering. Het tijdperk van de staatsgrepen in Turkije is voorbij. De militairen die bereid zouden zijn om naar de protesten te luisteren hebben een slechte band met de VS. En de geschiedenis leert nu eenmaal dat staatsgrepen in Turkije alleen mogelijk zijn wanneer ze op zijn minst wordt gedoogd door Washington. Bovendien zit een groot deel van de ‘linkse’ militairen in de gevangenis. Uit voorzorgsmaatregel van Erdogan, zou je nu geneigd zijn te denken, al is er vrijwel geen bewijs dat zij voorafgaand aan hun arrestatie erg concrete plannen hadden om iets te ondernemen.

Aan de andere kant moet Erdogan zich geen illusies maken dat de strijdkrachten hem zullen steunen waneer hij op een of andere reden geen beroep meer kan doen op de politie. Dat zal hem verontrusten, want er zijn omstandigheden denkbaar waarin de politie het vertikt om verder nog uit zijn naam misdaden tegen de bevolking te plegen. Komt nog bij dat Erdogans invloedrijke opponent, de in de VS woonachtige imam Fethullah Gülen, een dikke vinger in de pap heeft binnen de politie.

Turkse lente
Sommige columnisten noemen de opstand aarzelend de Turkse lente, als variant van de opstand in Arabische landen de afgelopen jaren. De meedogenloze wijze waarop Erdogan tracht de opstand neer te slaan doet daar inderdaad aan denken. Maar er zijn ook verschillen. In Egypte en Libië ging het om een opstand tegen een seculier autocratisch bewind dat voor een belangrijk deel werd gesteund door het religieuze deel van de bevolking. Hetzelfde gebeurt nu in Syrië.

Een op de tegenstelling tussen seculier en religieus gebaseerde machtsovername maakte Turkije al in 2002 mee. Met dien verstande dat de Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) toen via de stembus aan de macht kwam, omdat Turkije nu eenmaal een (soort) democratie is met een meerpartijenstelsel. Toch lijkt Turkije zijn lente daarmee al gehad te hebben en is het nu in een volgende fase beland. Het is daarom wellicht beter om de huidige seculiere druk op het religieuze bestuur als de ‘Turkse zomer’ te omschrijven.

Abdullah Gül
Een ander verschil met de Arabische lente is dat het onwaarschijnlijk is dat Turkije binnen onafzienbare tijd een nieuw politiek establishment krijgt. Zoals ik eerder al schreef verschuilt Erdogan zich achter getallen. Hij beroept zich op meer dan 50% van de stemmen bij de laatste verkiezingen. Daarmee is de kous voor hem af en de onderdrukking van de opstand gerechtvaardigd. In zijn interpretatie van democratie geldt nu eenmaal de dwang van de meerderheid en heeft de minderheid, ook al omvat die vele miljoenen, het nakijken.

Zijn reactie op de opstand zal in electoraal opzicht weinig consequenties hebben. Na de aanslag in Reyhanli leidde de kritiek op Erdogans Syrië-beleid in de peilingen tot een stemmenverlies van slechts 1,5%! Er is nu eenmaal het koele feit dat Erdogan zich veel kan permitteren in de ogen van zijn enorm vergevingsgezinde en makke achterban. Wat tegenstanders arrogantie noemen, heet daar charisma. Alleen een foto van Erdogan met drie Russische hoeren, een fles raki en een varkenskarbonade zou misschien iets veranderen, al praat hij zich daar misschien zelfs nog uit.

Erdogans probleem zit met name binnen de AKP. In de persoon van partijgenoot en president Abdullah Gül. Die kent een meer rationele benadering dan Erdogan en dat legt hem zeker geen windeieren. Gül scoorde dan ook toen hij de politie afgelopen vrijdag opriep zich terug te trekken van het Taksim-plein. Zijn verklaring kort na het vertrek van Erdogan naar Marokko dat ‘democratie verder gaat dan alleen verkiezingen’ maakte ook veel indruk. Daarnaast was er zijn oproep aan de partijen om zich te matigen. Was duidelijk ook aan Erdogan gericht.

Gül maakt op deze manier grote kans om volgend jaar tot president herverkozen te worden. Of in 2015 tot premier. Erdogan maakt daar in ieder geval geen kans op, aangezien de statuten van de AKP slechts drie premierschappen toestaan. Om zijn macht te behouden heeft Erdogan zijn zin gezet op een presidentschap binnen een nieuwe grondwet, waardoor hij erg machtig zou worden. Gezien de verschuiving binnen de AKP in het voordeel van Gül zit een dergelijke constitutionele machtsgreep er echter steeds minder in. Nee, als ik op dit moment een voorspelling moet doen zou ik zeggen: Abdullah Gül wordt premier van Turkije in 2015.

Peter Edel/Istanbul

Van Peter Edel verscheen onlangs De diepte van de Bosporus, een politieke biografie van Turkije (Uitgeverij EPO, Antwerpen).

Volg Peter Edel op twitter.

234 REACTIES

 1. Heb je gelezen wat je losgemaakt heb petertje? Moet je de reacties van de mensen maar eens lezen in je vorige fabel. En dit is nou precies wat ik bedoel met het vuur aanwakkeren. Zoveel bevolkingsgroepen en zoveel stromingen heb je in Turkije. Zie je hoe moeilijk het is om ze op 1 lijn te krijgen waar iedereen mee kan leven?
  En dan kom jij nog eens met je fabeltjes. 48 steden??? Waar haal jij in Allahs naam je info vandaan. Daar ben ik zeer benieuwd naar. Weet je, ze moeten jou maar eens oppakken. Jij bent iemand die met benzine de vuur probeert te blussen. En dan nog steeds via social media hard bleeten dat er geen democratie is in Turkije??

  • ‘Het was voor het eerst in Turkije dat demonstranten, gebruikmakend van sociale media, zich door het gehele land organiseerden en protesten begonnen in minstens 48 van de 81 steden in het land.’

   Yusuf Kanli, 3-6-2013 Hurriyet

   Maar natuurlijk is dit een leugen, want alleen wat in het hoofd van Hasan leeft is waar.

   Sinds gisteren staat Dersim/Yunceli overigens ook op het lijstje. Daar protesteert men met name tegen het ongehoorde feit dat de AKP-regenten voornemens zijn om de nieuwe brug over de Bosporus te vernoemen naar Yavuz Sultan Selim. Dwz ‘Selim the Grim’ die de geschiedenis is ingegaan als moordenaar van alevieten.

   Als ik het voor het zeggen zou hebben werd die brug vernoemd naar de dichter Nazim Hikmet, of de studentenleider Deniz Gezmis. Dat ik deze communisten noem is al een indicatie dat iedere vergelijking met de extreem rechtse Wilders volstrekt uit de lucht gegrepen is.

   Hasan spingt zowat uit zijn vel van woede. Maar waar maakt hij zich druk om? Zijn AKP blijft toch wel aan de macht. Alleen worden ze zelfs binnen die partij nu kotmiseelijk van de door Hasan zo geliefde meneer Erdogan.

   • Peter,

    jij komt met namen als nazim hikmet en deniz gezmis voor de derde brug. wist jij dat nazim van Turkije is weggevlucht toen ze hem het hards nodig hadden? dat hij de sovjet grond kuste en dat hij zei dat dat zijn land is? wist je dat deniz gezmis een bankrover is?…. hoe zouden ze in Nederland het vinden als een brug wordt genoemd naar wim Holleeder of Mohammed B…..

    wist je dat onder Erdogan de schuld aan de IMF eindelijk is afbetaald en al de rente wat naar de IMF fing nu voor de bevolking kan worden besteed ? dat de groei cjifers met de jaar beter worden?

    • Trabzondan bir motor aç?l?yor
     Sa-hil-de-ka-la-ba-l?k!
     Motoru ta?l?yorlar
     Son perdeye ba?l?yorlar!
     Burjuva Kemal’in omuzuna binmi?
     Kemal kumandan?n kordonuna
     Kumandan kahyan?n cebine inmi?
     Kahya adamlar?n?n donuna
     Uluyorlar

     Hav… hav… hak… tü

     hier een gedicht van nazim ter nagedachtenis aan mustafa kemal

 2. Wie is deze malloot. Een journalist??????

  Hij is meer een pvv’er. Wat een Akp hater zeg. Zulke idioten moeten ze het land uitschoppen.

   • Laten we van de pvv, politieke vereniging voor moslims maken.. Hoe zou jij het vinden als het midden oosten zich zou bemoeien met nederland omdat de pvv niets te zeggen heeft? Of als Erdogan zich bemoeit met yunus?

 3. Peter,

  Als je in Turkije niet de democratie kan vinden die je gewend bent, dan rot je toch op naar een land die dat wel heeft.

  • Nee, ik ben hier mede uit solidariteit met de miljoenen die naar vrijheid en democratie streven.

   Hoe reageer jij trouwens wanneer een Nederlanders het woord oprotten tegen je gebruikt?

   • Dus voor Erdogan was er meer democratie? Je mag de Akp totaal niet, blijkt wel uit je opmerking “Akp stemmers zijn schapen” & “de thuiszitters zijn de nep Turken”.. Maar besef je dat de overgrote deel, waaronder ik.. Op het punt staan om de minderheid die steeds maar door gaat en nieuwe eisen inwilligt alsof ze een meerderheid hebben, te lynchen!? Wat probeer je te bereiken? Wie zou er volgens jou moeten regeren Peter aangezien Akp volgens jou voor de blinde schapen zijn, en de mensen die niet de straat op gaan “nep turken”.. let wel, zijn jou woorden he! Heerlijk!! Daar heb je een grote fout gemaakt.. Hierop ga ik je pakken! Jij durft als verslaggever een oneerlijke oordeel te vellen over mij en mij te beschuldigen als nep turk terwijl je mij niet eens kent! Evenals de overige 50 % die op de Akp heeft gestemd!? Ik heb het nog zo vaak gevraagd aan jou, en toch ga je door met je valse beschuldigingen.. Verschillende malen kwam ik met argumenten die jij totaal vermijd, en nu durf jij mij te veroordelen als wat?? Dit vraagt om maatregelen! Dit is geen journalistiek meer!

    • Door helemaal niemand. Niet dat het je wat aangaat, maar ik ben beeldend kunsenaar en leef van inkomsten uit die richting.

     • Net als de mensen die gefinancieert op het plein staan en van alles gratis weg geven om de mensen maar te blijven lokken.. Net als die protestanten die voor Erdogan om houtskool zaten te bedelen, nu van alles gratis kunnen weg geven.. als jij als buitenlander zonder probleem in Turkije kan rondkomen dan ligt het dus niet aan “het land”, maar aan de vaardigheden die je bezit! Dus het is er, je krijgt het, maar je moet het verdienen! Als jij daar zonder problemen jou nieuws kan vertellen, dan bezit je toch die vrijheid?! Waarom zeg je dan dat die er niet is!? Tjah.. Tenzij je smaad of laster gaat zaaien, dan ga je de cel in.. maar dat is in Nederland toch ook!?

 4. @Hasan,

  M.a.w. omdat jij een voorstander bent van AKP keur jij het handelen van Erdogen jegens zijn volk dus goed. Schaam je.
  Peter hoeft hier niets aan te wakkeren, alles is luid en duidelijk te zien, hetzij in het nieuws hetzij in de krant. Dat jij de feiten niet onder ogen wil zien is een ander verhaal.

  • In mijn ogen is niet alles luid en duidelijk te zien. Ik zie hier relschoppers. Vernielzuchtige vandalen. Anarchisten, communisten, atheiisten en de sympatisanten van de PKK. De echte turken zitten thuis voor de buis. Die wil je niet op straat zien want dan zoeken jullie een schuilplaats om te verstoppen. Bevalt Turkije je niet, dan zoek je toch een ander land om in alle “vrijheid” te wonen. Turkije is Islamitisch en zal altijd zo blijven. Wil je weten wie de echte turken zijn. Dat zijn de kleinkinderen van de Ottomanen. Wil je ook weten wie jullie zijn. De zogenoemde “seculieren”, dat zijn alavieten die nergens in geloven, dat zijn atheiisten,de zogenaamd vrijdenkenden. Nu je weet wat je roots zijn, wordt het tijd om naar Armenie, Israel of europa te gaan. Daar krijg je alle vrijheid die je kunt wensen.

   • ‘Atheïsten’, dat zegt toch wel genoeg. Iedereen die Turkije een beetje kent weet dat het aantal atheïsten waarschijnlijk op de vingers van twee handen te tellen is.

    De echte Turken gaan monenteel de straat op. Het zijn de AKP-schaapjes die thuis voor de TV zitten om zich door een toespraak van Tayyip te laten bedonderen.

    • Waar komt je afkeer dan vandaan! Van de hoofddoekjes die je op straat ziet. Van de Ezan die je dagelijks hoort. Heb je daar last van dan kun je altijd een enkeltje nemen richting …..

     • Denk je dat ik dat al niet gedaan had wanneer ik daar een probleem mee zou hebben? Ik heb uiterst religieuze familie, waar ik wel de tolerantie en verdraagzaamheid herken die ik in de reacties van deze persoon absoluut mis. Het verschil zal wel iets te maken hebben met identiteitsprobleem waar religieuze Turken in NL aan lijden.

   • Eigenlijk is deze reactie niets anders dan een erkenning dat Turkije niet vrij en democratisch is. En bovendien een pleidooi om het vooral zo te laten. Bedankt voor de duidelijkheid. Ik zou wensen dat RTE er zo weinig doekjes om wond.

    • Peter.. Je noemt o.a. mij, Akp schaapje die thuis zit.. de overgrote deel maak jij uit voor wat?? En waarom?? Omdat er een kleine minderheid, die jij de echte Turken noemt tegen Erdogan is? Dus de meerderheid, waaronder ik, de 50 % noem jij Akp schaapjes die thuis zitten?? Je noemt de protestanten “echte turken” dus zijn wij nep Turken omdat ik niet tegen Erdogan ben?! Dus, dit noem jij democratie.. Wat een waardeloze verslaggever ben je zeg, bah! Ga maar snel weer de straat op met je 2 vingers in de lucht, mijn voet is onderweg!

   • Grappig dat je het zegt want Turkije heet “Turk”ije, van Ataturk. Ataturk heeft het Turkse taal ingevoerd. Ataturk hield religie en politiek apart. De echte Turken zijn de Turken van Ataturk die Erdogan nu probeert te vernietigen. Ataturk kreeg niets voor niets de naam Ataturk ‘(voor)vader der Turken. Waarom donderen jullie niet op naar Saudi-Arabie als je toch zo’n sharia aanhanger bent.

   • Een hoop gelul maar ten eerste; 1/ Alevieten zijn helemaal geen atheïsten maar gewoon MOSLIMS! 2/ Het is geen alavieten maar Alevieten…

    Gr,

 5. @petite, Dat jij geen kaas gegeten heb van heel het gebeuren is wel duidelijk. Heb jij meerdere fabels wel eenas gelezen van petertje??? NIETS ANDERS DAN KRITIEK OP DE AKP!!! ECHT NIETS ANDERS. Hij heeft het over 48 steden waar gedemonstreerd word. Ik wil nog steeds weten waar hij die info vandaan haalt want naar mijn id zuigt hij dat gewoon uit zijn duim om onrust te zaaien.
  Ga de geschiedenis eens na van de afgelopen 30-35 jaar. En kijk eens wat de AKP voor TR in 12 jaar tijd heeft gedaan. Natuurlijk ben ik voor de AKP. Ga mijn reacties op de eerdere fabels van petertje eens na. Daarin lees je dat ik het niet altijd eens ben met de politiek van Erdogan. Maar als ik dat opweeg tegen de goede dingen wat hij voor ALLE!!! Turken heeft gedaan, worden zijn fouten zo goed als onzichtbaar voor mij. Er is ook excuses aangeboden door Bulent Arinc (minister v binnenlandse zaken) aan de LETOP! VREEDZAME DEMONSTRANTEN. Die hebben er ook onder geleden en dat keur ik ook niet goed. Het zijn een handjevol rotte appels (radicalen) en als je daartussen loop als vreedzame demonstrant krijg je ook idd de volle laag. Er is idd teveel traangas gebruikt. Dat hebben de ordetroepen ook in de gaten, en daarom houden ze zich nu wat afzijdig. Autos in brand steken, plunderingen uitvoeren, winkelruiten ingooien, vernielingen aanrichten etc etc. Is dat vreedzaam demonstreren? NEE, dan mag er wat mij betreft ook keihard opgetreden worden tegen de fanatiekelingen. EN JA, IK BEN TROTS OP DE AKP EN OM TURK TE ZIJN, EN NEE DAAR SCHAAM IK ME NIET VOOR. Als petertje geen nederlander maar turk zou zijn zou hij ook bij de fanatiekelingen horen gezien zijn fabels en krietiek op de AKP. Let wel, kritiek van petertje op de AKP is al ruim VOOR! de onlusten al gaande.

  • Gisteravond nog een demonstratie meegemaakt in een wijk ver van Taksim. Viel me toch weer op hoeveel radicale rotte appels er zijn. Als je daat aantal vermenigvuldigd met het aantal wijken in Istanbul (om maar te zwijgen van het aantal wijken in Turkije), dan praat je toch echt over een massabeweging. Overigens was de wijk waarik was zeker niet bovengemniddeld seculier. Ik zie er behoorlijk wat kapali dames op straat. Overigens ook tijdens de demo! Kennelijk begint RTE ook binnen eigen gelederen aanhang te verliezen.

 6. Peter, misschien is het voor je beter om eens les te nemen over de Islam. Je haat wordt dan misschien minder. Geloof me, je kan veel beter slapen.

  • Misschien zou jij eens moeten leren dat het geloof op tal van manieren geïnterpreteerd kan worden. Ook op een manier waarbinnen vrijheid wel centraal staat. Iemand die seculiere Turken voor atheïsten verslijt, heeft er niet veel van begrepen.
   Ik slaap trouwens uitstekend. dank je.

 7. Als je zo lekker slaap, wat is dan je probleem?
  Yusuf Kanli, 3-6-2013 Hurriyet??? Noem je ook een krant op zeg. De krant van de seculairen. Lekker onpartijdig ben je petertje. Als er een krant is die eenzijdig is, is het Hurriyet wel. Als er 5 mensen op de been zijn, is het voor hen gelijk 5000. Maw, ze veroorzaken een storm in een glas water. Nou weet ik wat je bron is. Heb je wel eens met een AKP functionaris gesproken petertje??? Waarom stel je je kritische vragen over de AKP niet aan hem??? En waarom ga je daar dan geen column over schrijven??? Wel eerlijk blijven he, en niet de antwoorden verdraaien. Ik kan een afspraak regelen voor je als je dat wilt.
  Bijna alle oorlogen in de geschiedenis in de wereld heeft met geloofsovertuiging te maken. Als een moslim zou moeten kiezen tussen een christen en een atheist denk ik dat hij/zij gaat voor de christen. Een discussie hierover voeren heeft geen zin want zowel een atheist als een moslim blijft bij zijn standpunt.
  De brug kunnen ze mss beter vernoemen naar Kemal Kilicdaroglu…. Laat me niet lachen petertje. Je hebt weer voer voor een volgende fabel. Schrijf erop los zou ik zeggen. Worden de Alawieten volgens jou ook onderdrukt in TR??? Ik heb je in mijn eerdere reacties al aangegeven dat er veel verschillende bevolkingsgroepen en stromingen zijn in TR. Ik zet mijn petje af voor de AKP en met name Erdogan dat hij de afgelopen 12 jaar (met uitzondering van kleine incidenten) bij elkaar heeft weten te houden. Als er een wet aangenomen wordt, is dit voor alle Turken in TR. En daar vallen alle bevolkingsgroepen waaronder de Alawieten en Koerden ook onder. Dat bepaalde groepen in het verleden onderdrukt werden en/of uitgesloten staat in de geschiedenisboeken. Dit is overigens een discussiepunt en moeten we overlaten aan deskundigen en historicus. Aangezien jij dat niet bent petertje heb je hierover geen recht van spreken. Voorbeeld is de zogenaamde genocide van de armeniers in 1915. Armenieers hebben net zo’n sterke lobby als de joden in de wereld. M.a.w. een armenieer wordt eerder gelooft dan een moslim. Probeer jij dan maar als moslim er doorheen te prikken. En als we het dan toch over het verleden hebben petertje. Kijk dan eerst eens naar je eigen vuile handen.

  • Hetgeen ik bij jou mis Hasan is “respect voor de ander” Of het nu Alewieten, Armeniers, Joden, Koerden of wat dan ook zijn… het is niet aan jou om zo de medemens uit te sluiten.
   Overigens.. ga toch maar eens naar de opticien Hassan. Op TV …elke dag – op internet… elke dag laat de nieuwsgaring nl. zien dat de democratie in Turkye op dit moment zwaar onder druk staat. Als de vrijheid van meningsuiting niet getolereerd – en mensen dus onmondig gemaakt wordt zal de huidige regering zich vervreemden van de bevolking. En dan heb je de poppen echt aan het dansen. Dat is wat ik mijn vrienden in Turkye niet zou willen toewensen.

  • Onzin. Hurriyet is een main stream krant die bijvoorbeeld ook ruimte geeft aan Mustafa Akyol, die het beleid van de regering regelmatig verdedigt.

  • Verder: Kanli heeft gewoon gelijk.Kijk naar de Turkse TV en zie dat er nu in nog veel meer steden wordt gedemonstreerd dan het aantal dat Kanli noemde. Dat jij dat niet kunt accepteren Hasan, is een andere kwestie.

   • Ik ga er overigens uit dat je zelfs in Yeni Akit veel bevestigt zal zien van wat ik in mijn artikelen schrijf. Qua feiten dan.

  • Hoezo vuile handen? In mijn eerste boek heb ik de duistere kanten van het zionisme becshreven en bekitiseer ik de ongehoorde behandeling van Palestijnen door de staat Israël. In mijn laatste boek heb ik kritiek op o.a. Atatürk, de kemalisten, de kemalistische diepe staat, de turkse trijdkrachten en de CHP, maar ook op de CIA, de AKP en de Gülenbeweging. Kritiek waar kritiek op zijn plaats is uit naam van rechtvaardigheid en transparantie. Ik ben me geen kwaad bewust.

   Wat betreft de Armeniërs kan ik kort zijn. Die zaak is door onafhankelijke histrici onderzocht en zij zijn tot een oordeel gekomen dat jou niet zal bevallen. Het is echter wel waar ik mijn beeld hieromtrent op baseer. uiteraard ben ik daarbij met een grote boog om hostorici die vanwege hun etnische achtergrond afvallen. Dwz Armeense en turkse historici.

 8. aanslagen in Reyhanli zijn gepleegd door alavieten en communisten en zie die geweldadige demonstraties van ze… westerlingen interesseren dit allemaal niet, ze willen alleen dat akp aftreed omdat akp niet in hun straatje past doordat erdogan doet wat hij wilt en niet bij de rest(eu) erachteraan aanhuppelt … beseffen ze nu nog steeds niet dat Turkije drastisch aan het veranderen is? seculairisme heeft al 80 jaar gefaald…

 9. De AKP is een antieke partij, dat zeggen de beginletters al (AntieKe Partij). Ze gebruiken zo’n lullig oud lampje uit het jaar nul als symbool. Intussen hebben we al lang LED-lampen. Maar in de boerenhoeves in Centraal Anatolië zullen ze zich nog wel behelpen met olielampen. De kolen in de kachel zijn ontvangen via de AKP, want die hebben daarnee hun stem(men) gekocht. Corruptie tot en met. Erdogan schiet het land uit, maar wacht maar totdat hij weer terug komt. Hij zal worden “verwelkomd” door een massa moderne tieners en niet door een horde analfabetische akp-aanhangers uit het centrum van het land. Erdogan redt het nu niet meer dat is wel duidelijk en inderdaad Peter: Gül doet het veel beter. Een echte diplomaat ofschoon hij ook van de Lampen Partij is. Maar er is ook een ander Turkije: Bodrum bijvoorbeeld. Ik was er pas. Ik heb welgeteld tien hoofddoekjes geteld en om een moskee te vinden moest ik echt gaan zoeken. De (Turkse) dames liepen in heel erg korte broeken rond en ’s avonds werd het glas gehesen. Goh wat een mooie vrouwen, beter dan degenen die met een postzak aan de straat op gaan.

 10. honni soit jij praat echt onzin… meer dan de helft van Turkse bevolking is onder de 40 jaar die massaal akp hebben gestemt… ik snap al zowiezo niet hoe westerlingen over Turkije kunnen praten terwijl ze alleen op vakantie wat zien… is toch raar? en die peter edel heb ik altijd al een gluiperd gevonden.. het zionisme druipt bij hem volop af en maar ontkennen..

 11. @OSMANLI: yep, het echte Turkse Bodrum nabij Gümbet en Bitez. Ik heb niet gezegd dat er geen moskee te zien was: je moest ze met een lampje zoeken. Maar er is een wereld van verschil of je in Bodrum/Kusadasi/Izmir bent of in Aksaray/Konya.
  @AKPCI: je naam zegt al genoeg op wie je stemt.
  Ik heb even zitten rekenen: Ik ben in mijn leven minimaal 2500 dagen in Turkije geweest van west naar oost en van noord tot zuid. Dus niet even een vakantie die mij alles aan het licht bracht 🙂 De AKP is ten einde raad en de meerderheid zal niet gehaald worden volgend jaar. Erdogan moet nog steeds over de brug komen met nieuws over het neergeschoten vliegtuig, over de bomaanslag aan de grens bij Hatay en over de doden die nu gevallen zijn in zijn naam en op zijn order. En dat wordt echt moeilijk voor hem. Gelukkig is er nog hoop voor de moderne Turk, want bij veel Turken zijn nu de schellen van de ogen gevallen. De Islamisten zijn talrijk, weet ik. De meerderheid hebben ze niet (meer) en in een democratie wordt er ook geluisterd naar de minderheid. Een echte democratie heeft Turkije helaas nog nooit gekend, nu ook niet. Ik heb niets tegen de AKP als partij, want het is een democratisch gekozen partij. Alleen de uitvoering en de leider (Ayip Tayip)staan te ver weg van de werkelijkheid. Ik heb niets tegen religie, dat moeten de mensen zelf weten. Alleen hoort religie in je hart en in je huis te zijn en niet op straat. Het moet ook niet aan anderen worden opgedrongen. Ik ben zelf agnost maar laat iedereen in zijn of haar waarde. Ik heb me trouwens geërgerd aan het vulgaire taalgebruik hier boven in de vele commentaren. Als je met modder gaat gooien is de kracht van je boodschap teniet gedaan! Kritiek moet je kunnen pareren maar niet op zo’n domme manier zoals anderen dat hier deden. En als Zionisme zo’n probleem voor je is, dan is AKPCisme dat eveneens voor anderen. Laat iedereen in zijn/haar waarde, pas dan kom je (eventueel)in de Cennet.

 12. @Wim,
  Ik heb respect voor ieder mens Wim. je zal nergens (ook niet bij mijn eerdere reacties van petertje) iets lezen dat ik een hekel heb aan bepaalde mensen of groepen. Ik ben het niet eens met hun ideologieen, maar dat is iets anders.

  • @Hasan. Maar wat Hasan.. als de mensen waar jij het niet mee eens bent.. deze mensen bijv. geweldloos demonstreren tegen de regering of twitteren dat ze een andere president willen en deze mensen met nu met veel geweld worden behandeld? Zo mag het land toch niet zijn bewoners monddood willen maken. Dan gaat de angst regeren en ontstaat er een dictatuur!
   Jonge mensen in Turkye zijn nu al bang om hun mening te uiten. Is dit het land waar jij in zou willen wonen??

    • zeg OS respect staat ook niet in jouw vocabulaire! En inderdaad geweldloos begonnen totdat de politie buitensporig geweld toepaste en een oude man van de benen spoot en deze door hoofdverwondingen in overleden. Kom op zeg. En ik moet mijn ogen open doen? Indien de situatie zo bevredigend voor jou is in Turkye hoe geweldig is het dan in ons NL paradijs! Hier mag je alles zeggen in het mooie Turkye mag je niet meer kritisch twitteren en als iemand de ogen moet openen lijkt het me dat de vinger naar jou wijst! Respect jongeman!!!!

     • Spaar je de moeite Wim. Met personen die het slachtoffer zijn van indoktrinatie valt geen discussie te voeren. Joseph Geobbels zei het al: wanneer je iets maar voldoende herhaalt gaat men het vanzelf wel geloven. Werkte prima in het Derde Tijk en kennelijk ook in Turkije onder de AKP.

 13. Peter,

  Mag ik je vragen hoe goed je Turks is. Dit had ik al eerder gevraagd, helaas zonder andwoord. Jij baseert je verhalen op internet nieuws. Of deze nou klopt of niet. Wij turken kijken naar televisie kanalen voor nieuws. Dat doen de AKP stemmers ook. Hun oordeel is gebaseerd op wat zij zien. Zo komt de AKP aan zijn stemmen. Je zou nu denken “maar er heerst censuur in Turkije”. Er zijn tientallen turkse kanalen. Ik kijk ook naar CNNTURK. Een kanaal die zich niet laat leiden door censuur. Ook daar zie en hoor ik veel positief nieuws over Turkije.
  Nogmaals: waar haal jij je informatie voor je artikelen vandaan en hoe sterk is je Turks. Ik hoop dat je deze vraag wel wilt beantwoorden.

  • Ik lees kranten, op internet en op papier. Main stream kranten en linkse kranten. Verder kijk in de avonduren naar discussieprogramma’s op TV. Maar belangrijker is dat ik veel met emnsen praat.

 14. peter er was zo’n nederlandse arabist op nederlands tv ik ben even zijn naam kwijt, die opkwam voor palestijnen en arabische cultuur noem maar op enz.. voordat 9-11 was gebeurd en daarna was ie in 1 klap anti-moslim anti arabieren geworden en begon hij alles wat ie wist over arabieren te liegen en te verdraaien en in kwaad daglicht te zetten… dus westerse journalisten als jij, zijn totaal niet te vetrouwen..

 15. @Wim,
  Wim, ik heb het eerder ook vermeld in 1 van mijn reacties richting petertje. Ik ga het nog eens proberen uit te leggen. In Turkije heb je verschillende bevolkingsgroepen en geloofsstromen. In het verleden (voor AKP) hebben deze stromen en groepen altijd onenigheid onderling gehad. Ik ga hier niet in detail treden, maar denk aan de linkse en rechtse partijen, kemalisten, Alawieten, Koerden etc. De onderlinge haat heerst nog steeds in Turkije en daar is de AKP zich wel degelijk van bewust. Ik ben er dan ook van overtuigd dat AKP zijn stinkende best doet om deze haat weg te nemen. En ja, dit gaat gepaard met oppakkingen, arrestatie’s, demonstraties etc. Mond snoeren idd maar wel uit landsbelang. In Nederland kan je op de dam staan en keihard roepen dat je een hekel hebt aan de koningshuis. In Turkije ligt dit wat gevoelig. Kan je je voorstellen dat een burger midden in de Taksimplein hard loopt te schreeuwen dat hij een hekel heeft aan de Alawieten, of de Koerden, of de Soenieten, of AKP, CHP etc..??? Zo’n iemand word dan opgepakt. Dit geldt dus ook voor schrijvers en journalisten. Dit heet voor jullie dan monddood maken. Ik denk dat het eerder handelen is uit veiligheidsoverwegingen.

 16. Leuk dat je nu zelf toegeeft hoe het eraan toegaat in tukrije. Maar ik noem het simpelweg repressie. En met mij zo’n 30 miljoen Turken.

  • Peter, de vergelijking met Hitler Duitsland gaat me te ver en doet geen recht in deze discussie. Hier gaat het om het democratisch handelen welke in het geding is en de scheiding van religie en staat waar nu aan getornd wordt. Wel even graag bij de les blijven en correct in de discussie blijven zoals een heer betaamd! Overigens vind ik ook dat elkaar meerdere mensen zich nogal ongenuanceerd hebben uitgelaten en dat is jammer voor de uitwisseling van gedachten. Een open mind helpt!

   • Wim, het gaat al lang niet meer om de scheiding van religie en staat, want van die scheiding is al een tijd geen sprake in Turkije. En wat betreft democratie en de AKP is de volgende uitspraak van RT Erdogan veelzeggend genoeg:

    ‘Democratie is als een bus, wanneer je de juiste halte hebt bereikt stap je uit.’

    In plaats daarvan gaat het om een regeringsleider aan wiens geestelijke gezondheid getwijfeld wordt door internationale waarnemers en wie daardoor een gevaar voor de regio vertegenwoordigt.

    Verder refereerde ik alleen aan Goebbels vanwege zijn expertise tav indoktrinatie. Maar nu je erover begint is de vergelijking die je noemt eigenlijk zo gek nog niet eens.

    Gaan we. Neem de volgende regeringsleider. Hij was en begenadigd spreker en werd met een overweldigende meerderheid democratisch gekozen. Hij streefde ernaar dat zijn natie toonaangevend in de regio en de wereld werd. Hij werd op handen gedragen door zijn volk omdat hij mooie snelwegen liet bouwen en imposante bouwwerken liet verrijzen. Bovendien pakte hij de werkloosheid aan en zorgde hij ervoor dat iedereen te eten had. Kortom, hij had het beste met zijn mensen voor. Onder zijn bestuur kwam zelfs een campagne tegen roken op gang. Zelf rookte hij niet en drinken deed hij al evenmin. Trouwen deed hij maar een keer.

    Rara over wie heb ik het?
    Ik zal gelijk maar stellen dat er tevens grote verschillen zijn. Maar overeenkomsten dus ook wel degelijk. Genoeg om ervoor te zorgen dat beiden in dezelfde outfit zijn geportrerteerd.

    • De 30 milj. Die al jaren niet kan winnen via de stembus, dus de minderheid zijn wil boven die van de meerderheid te plaatsen is geen democratie.. Dus heb jij ff pech dat democratie de wil van de meerderheid is! Vandaar dat ze in Nederland ook roepen, aanpassen & anders weg wezen! Maar in ieder geval, jij kiest dus niet voor de Akp, maar hebt liever de oppositie die bv, vrouwen met hoofddoek verbied om te studeren, of het verhindert dat je je negatief mag uitdrukken over ataturk.. Jij hebt liever Akp weg, en zon onderdrukker terug! Toch?? Je kan niet zeggen hij weg niemand terug.. Dus, wie is beter dan Erdogan voor Turkije!? Maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet om he! Want het zijn nou net juist de journalisten zoals jij die werken voor de zionisten.. Ook wel masonlar genoemd.. Of beter bekend, de illuminatie! Peter, ga een gesprek aan met yigit bulut ok!? Hij heeft het al lang over jou gehad! Kijk maar op youtube, yigit bulut neden kovuldu.. Peter.. Intussen blijf je het volk wat de Akp volop o.a op deze site uitscheld beschermen & beschuldig je ons, wij die overtuiging zoeken als nep Turken en blinde schapen.. Pffff.. Jij moet nog leren wat democratie betekent.. Vandaar dat je op Google zoekt naar de definitie van “democratisch dreigen”, sukkel!

 17. @Wim,
  Ja Wim, en ik schrijf jou naam met een hoofdletter omdat ik merk dat je omstandigheden van een dubbel perspectief bekijkt wat ik helaas van petertje niet kan zeggen. Maar, JA!!! in dat land zou ik toch willen wonen. Mede om het feit dat ikzelf en mijn familie turk zijn en mezelf daar goed kan redden. Als je mij die vraag een jaar of 15 geleden gesteld zou hebben, zou ik twijfelen met mijn antwoord. De nu duidelijke LINKSE! petertje is zo koppig als het maar zijn kan. Geloof me Wim, voordat ik deze reactie plaats heb ik de Turkse nieuws zitten kijken op ATV en daar hebben demonstranten die vreedzaam demonstreren gezegd dat ze zelf nu ook zijn geschrokken. Op de vraag waarom antwoorden ze “omdat er zich ineens van alle kanten provocateurs in de groep mengden die allerlei linkse leuzen, dreigende taal en agressief gedrag vertonen tegen de ordetroepen” DIT LIEG IK NIET WIM! en het was er niet 1 die dat vertelde, maar meerdere vreedzame demonstranten omdat de verslaggever dit bevestigd wilde hebben van andere. De linkse CHP is te zwak voor de AKP om oppositie te voeren. Het is eigenlijk het dwarsliggende kindje van de AKP. Erdogan heeft zo vaak aangedrongen op een open debat in de media, maar dit durft de CHP niet omdat ze bang zijn voor gezichtsverlies. Dit vind ik verschrikkelijk jammer Wim. Ondanks dat ik een aanhanger ben van de AKP had ik liever gezien dat ze een sterk vertegenwoordigd oppositie hadden. Vrienden van mij in Turkije steunen ook de AKP maar hebben toch op de CHP of de MHP gestemd bij de laatste verkiezingen en weet je waarom? Omdat ze bang waren dat de CHP of de MHP zo weinig stemmen zouden behalen dat ze niet boven de kiesdrempel uit zouden komen en dus de AKP ook geen echte oppositie zou hebben.

 18. Stop eens een x met linkse medegenoten te praten petertje en praat eens een x met de tegenpartij? Dit vertik jij. Waarom??? Omdat je bang bent. Wees eens een x flink en onpartijdig. Kom nou aub niet met een k.t smoes dat je dat al doet. En nogmaals, de gesprek niet verdraaien in het voordeel van jou en/of de CHP. NEE! Eerlijk opschrijven. Als je dat doet, en ik heb een bevestiging dat je de waarheid spreekt, neem ik alle woorden terug en bied ik zelfs mijn excuses aan.

 19. By the way, waarvoor ik excuses zou moeten aanbieden weet ik echt niet, maar als jou dat een goed gevoel geeft doe ik het gewoon. Je bent zo gebrainwashed door je linkse medegenoten dat je niets wil weten van de centrum democraten of rechts.

  • ?k vraag mij af of Petertje wel eens met een vrouw heeft gepraat die een hoofddoek op heeft. Volgens mij durft hij niet. ?k heb nog steeds geen antwoord op mijn vraag gekregen. Peter, kun je Turks, ja of nee.

 20. Bu esnada herkesin Mirac kandilini kutluyorum. Allah butun Turkiye vatandaslarina akil, fikir ve sabir versin..

 21. Bende sana katiliyorum Osmanli Torunu, Tum musluman aleminin Mirac Kandilini kutlar, Allahtan saglik, mutluluk ve huzur dolu gunler niyaz eylerim

 22. -Commotie Turkse Protesten ‘Gezi Parki’ UITGEBREID BELICHT, voor de geïnteresseerde-

  Hiervan krijg ik meer de indruk dat het gewone sociale onrust is, want behalve de provocerende acties van enkele marginale PKK-groepen is de situatie in Istanbul rustig.

  De protesten in Turkije geenszins te vergelijken met de Arabische Lente omdat het volk niet demonstreert tegen de regering in zijn totaliteit maar uitsluitend tegen Erdogan wegens zijn machtsmisbruik van de laatste periode. Het volk scandeert volmondig dat ze de principes van de republiek en de waarden van Atatürk blijven steunen. De kern van de Turkse regering blijft dan ook onaangetast omdat de protesten zich daar totaal niet op richten; de kritiek richt zich op oppervlakkige problemen zoals de invulling van het (in de ogen van de demonstranten voor de rest als prima beoordeelde) regime. De protesten zijn dan ook niet zozeer gericht tegen het regime, dus alle regerende ministers en ambtenaren, maar slechts tegen Erdogan en de politiecommandanten die de laatste tijd te hardhandig hebben opgetreden. Het protest is in vergelijking met de Arabische Lente dan ook veel kleinschaliger. Dat is ook terecht omdat Erdogan via een eerlijke democratische weg is verkozen en gaandeweg (na ruim een decennium moeiteloos steevast herkozen te worden) dictatoriale trekjes is gaan vertonen nadat zijn succes hem naar zijn bol gestegen bleek te zijn.

  Er zitten natuurlijk wel gemaskerde mensen tussen de menigte die misbruik maken van het hele geval, zoals ook bekend uit de beelden in de media!
  Honderden politie agenten die zwaargewond zijn door de aanvallen van de gemaskerde protestanten.

  Protesten mogen gevoerd worden maar wel op een andere manier; zonder de politie te stenigen. Persoonlijk vind ik dat de politie het recht heeft om nog harder op te treden, immers honderden agenten zijn zwaargewond door rake steentjes.

  Steeds meer mensen sloten zich aan bij de protesten in het land, waarbij geweld tegen de politie niet meer geschuwd werd. Ook ontstonden er rellen, plunderingen en openlijke geweldpleging waarbij onschuldige winkels en panden door menigten vernield werden. De protesten trokken namelijk ook de aandacht van terreurleden (zoals de Koerdische PKK) en voetbalhooligans.

  Het gebrek aan vertrouwen van de Turkse burgers in hun eigen democratie en rechtssysteem blijkt ook uit de commotie rondom ”Protesten Gezi Parki”. Tenslotte is de rechtszaak gewonnen en lijkt de zaak over. Toch gaan de protesten door en slaan de vreedzame acties over in geweld. De mensen hebben namelijk geen vertrouwen in Erdogan. Hij zou volgens de massa toch het park kunnen slopen. Maar de mensen begrijpen niet dat ze dan de volledige Turkse justitie kunnen inschakelen om Erdogan te dwingen zich te schikken naar het vonnis. Het feit dat burgers in Turkije dit niet begrijpen, geeft aan dat ze niet helemaal begrijpen hoe democratie werkt. Sterker nog, het gebruik van geweld en het vernielen van staatseigendom (zoals bussen, taxi’s, bushaltes, gebouwen, politieauto’s etc.) heeft alleen maar negatieve gevolgen omdat al deze schade toch weer uit de staatskas (dus van de belastinggelden van dezelfde mensen die nu protesteren) betaald zullen worden.

  Er zijn dan ook veel betere manieren om jouw onvrede kenbaar te maken in een democratie zonder daarvoor te rellen. Het voorbeeld van Turken die minutenlang met hun woonkamerlicht knipperden was daar een voorbeeld van, het was echter een klein voorbeeld. Een andere methode zou kunnen zijn om een burgerinitiatief te beginnen om zo vervroegde verkiezingen te realiseren. Weer een andere manier zou kunnen zijn om een klacht in te dienen tegen excessief politiegeweld of zelfs een klacht tegen Erdogan. Veel Turken doen dit echter niet, niet omdat ze het niet kunnen maar omdat ze niet geloven dat hun klacht serieus genomen zal worden. Erdogan is tenslotte de premier van Turkije en in de ogen van veel Turken zal hij daarom in bescherming genomen worden. Zo werkt een democratie echter niet en veel Turken moeten begrijpen dat dit de manier is om onvrede kenbaar te maken. Het gebruik van geweld is achterhaald en hoort niet thuis in een democratie.

  Maar de weg die Turkije is ingeslagen is die van aansluiting met de westerse wereld. Dit alles zal weer een eerste stap zal zijn naar een volwaardige democratie in Turkije. Turkije is niet langer de zieke man van Europa. Hoe graag sommigen hier dat nog zo willen zien. Turkije gaat deel worden van de EU en daar horen dit soort protesten bij. Denk ook even aan de rellen in Frankrijk wat jaren geleden. Mega protesten in Spanje en Griekenland onlangs.
  Democratie gaat met dit soort bewegingen.
  Het is niet altijd een ‘lente’.
  Ik zou zeggen; dat het westen een lesje democratie krijgt van Turkije. Ga daar maar eens aan staan!
  Geweldig toch: democratische protesten gevolgd door het zagen aan de stoelpoten van de PM (gevolgd door de val van een MP en verkiezingen). Dat is iets waar de VS, Duitsland, GB, FR en NL en zo alleen maar van kunnen dromen. Democratie in de praktijk.
  En dan lopen ze in Duitsland en de VS te gallen dat de politie in Turkije zo hard optrad. Hebben ze wel eens naar hun eigen oproerpolitie gekeken? Ik herinner me nog een peppersprayincident. Hypocrieten.

  De Turkse president Abdullah Gül zegt over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen dat de boodschap, die met goede bedoelingen gegeven werd, ontvangen is. Hij waarschuwde ervoor dat illegale organisaties zich zouden kunnen mengen in de incidenten en dat voortaan alle partijen met gezond verstand moeten handelen. Hij benadrukte dat het in het nadeel is van iedereen, indien Turkijes imago schade zou lijden.
  De president sprak zich uit over de huidige incidenten in Istanbul en Ankara. Hij vond dat iedereen tot rust moest komen, want: “Ook de goed bedoelde boodschappen zijn ontvangen”. Gül merkte op dat ieders gedachte, idee en geloof gerespecteerd moet worden. Hij onderstreepte dat dit respect en deze liefde ook wederzijds moeten zijn. Met de woorden “Democratie is meer dan alleen verkiezingen” benadrukte hij dat het normaal is dat er buiten de verkiezingen verschillende bezwaren zijn en dat die op verschillende manieren worden uitgedrukt.
  Als voorbeeld haalde hij de vreedzame optochten aan. “De ontwikkelingen van de afgelopen dagen beschouw ik ook als een deel daarvan. En ik meen oprecht dat al de goed bedoelde boodschappen ontvangen zijn. En ik meen ook dat al het nodige gedaan zal worden als de tijd daarvoor rijp is.”
  Gül waarschuwde er tevens voor dat zulke incidenten uitnodigend werken voor illegale organisaties om allerlei misdrijven te plegen. “Iedereen moet zijn gezond verstand gebruiken en zich aan de regels houden. Als er bezwaren zijn, moeten die vreedzaam geuit worden en dat is ook gebeurd. Voortaan mogen incidenten die ons imago door het slijk halen en voor niemand door de beugel kunnen, niet meer aanvaard worden”, aldus de president. “Dit land is van ons allen en we moeten het dan ook met z’n allen beschermen. Wat we nu allemaal moeten doen, is het hoofd koel houden, de regels respecteren en verhinderen dat ons land op lange termijn schade berokkend wordt”, besloot Gül.

  De vicepremier Bülent Arinç wees er ook op dat de regering zelfkritisch moet zijn.
  Volgens hem kan de regering het zowel bij het verkeerde eind als bij het rechte eind hebben. Hij gaf toe dat er misschien een fout begaan is op vlak van de administratieve rechtspraak. Een regering die met rechterlijke controle overeind probeert te blijven, zal incidenten koelbloedig benaderen, zei Arinç. Hij voegde daaraan toe dat het inderdaad kan zijn dat overheidsfunctionarissen in deze zaak verkeerd gehandeld hebben.
  Hij vond dan ook dat niet alleen zelfkritiek aan de orde was, maar dat ook een officieel onderzoek vereist is. “Ik zeg het openlijk, ook bij andere gebeurtenissen kunnen we fouten maken. Om te begrijpen hoe mensen zijn, moeten we naar hun stijl kijken. We kunnen allemaal hard en beledigend zijn. Wat juist is, is dat de stijl van degenen die regeren constructiever en inclusiever moet zijn. We moeten de persoonlijke levensstijl van iemand niet aanvallen zolang die niet uitsluitend te werk gaat”, aldus de vicepremier.

  De betogers protesteren behalve tegen het verdwijnen van het park ook tegen de bouwwoede van de Turkse regering en het stadsbestuur op andere locaties. Politici van oppositiepartijen BDP en CHP sloten zich bij de protesten aan. Sommige waarnemers zien er een algemeen verzet in tegen het beleid van de regering-Erdogan. De premier heeft eerder deze week laten weten dat de besluiten zijn genomen en dat die worden uitgevoerd.

  De gebeurtenissen in Turkije rondom de protesten zijn allemaal de schuld van de oppositie. Het is heel simpel, waarom zijn zoveel mensen de straat op gegaan om te protesteren? Antwoord: ze voelen zich niet gehoord! Waarom is dit dan de schuld van de oppositie? Omdat er geen daadkrachtige oppositie is die zijn achterban niet goed vertegenwoordigd voelen al die stemmers op: CHP, MHP en de BDP zich ongehoord.
  De oppositie biedt geen goed alternatief aan meestal vallen ze Tayyip Erdogan in persoon aan en komen ze niet met plannen waardoor Turkije nog sneller kan groeien. Ik ben ervan overtuigd dat als de oppositie serieus met duidelijke plannen komen en deze kunnen omzetten in acties ze weer de akpartij van de troon kunnen stoten. Echter is dit nog niet te verwachten in de nabije toekomst omdat Erdogan al zoveel goeds heeft gedaan voor Turkije waardoor hij veel credit heb opgebouwd bij een overgrote deel van de Turkse bevolking.
  Conclusie: de protesten zijn aan de verkeerde deur. Ze moeten bij de oppositie protesteren omdat ze hun werk niet goed doen. Al met al heeft dit ook wat goeds met zich meegebracht, omdat de oppositie “slaapt” en de Akpartij niet scherp kan houden doet de achterban van deze partijen het.

  Sommigen beweren dat dit allemaal met de alcohol verbod te maken heeft. Dat is onterecht! Er is geen sprake van verbod! Het gaat enkel om een regeling; waarbij alcohol niet verkocht mag worden in een straal van 100 meter van universiteiten, scholen en/of moskeeën. Ook mag er tussen 22:00 ’s avonds en 6:00 ’s ochtends geen alcohol meer verkocht worden met uitzondering van uitgaansgelegenheden.
  Veel universiteiten in Turkije verkopen binnen hun eigen campus vrijelijk bier of andere alcoholische dranken aan hun studenten.

  Anouk Willemsen van de Radboud Universiteit maakte de prachtige vergelijking dat ook in Nederland (zware) alcohol niet meer op benzinestations en supermarkten verkocht mag worden. Toch wordt dit niet gezien als “christelijk” terwijl hetzelfde verbod in Turkije wel wordt gezien als “islamitisch”.

  Ook Nederland probeert op allerlei manieren burgers te ontmoedigen om (veel) alcohol te drinken. De minimumleeftijd waarop je alcohol kunt kopen wordt verhoogd naar 18 jaar, BOB-campagnes sieren al jarenlang menig bord langs de snelweg, en volgens onze Mediawet is het verboden om tussen 6.00 uur en 21:00 uur alcoholreclame op tv en radio uit te zenden. Ook in andere Europese landen is er vaak strenge wetgeving op het gebied van reclame voor alcohol en verkrijgbaarheid van alcohol. In sommige Europese landen, zoals Zweden bijvoorbeeld, zijn de accijnstarieven op alcoholische dranken zelfs zo hoog, dat alcohol bijna onbetaalbaar wordt. In Europa heeft dit echter niets met geloof, maar met gezondheid te maken.
  Waarom zou de enige reden dat de overheid van Turkije zich zorgen maakt over alcoholgebruik/-misbruik zijn dat de meerderheid van de bevolking islamitisch is? Waarom kan dit in Turkije, een moslimland (volgens de Volkskrant), niet ook met de gezondheid van haar burgers te maken hebben? Net zoals in Europa het geval is?

  De vergelijking wordt nog mooier als men kijkt naar Spanje waar in een willekeurig Madrileens supermarkt een EuroShopper-achtig eigen merk van Bacardi en Whiskey wordt verkocht voor maar 5-6 euro per liter. In Nederland is dit ondenkbaar wegens juridische restricties, niemand zal deze restricties bestempelen als ‘christelijk’ (mede omdat Spanje als katholiek land, voor religieuzer wordt aangezien dat het protestantse Nederland). Toch wordt dit wel gedaan in Turkije, ook door de Kemalisten zelf. Dat in Turkije Erdogan zelf ook tussen de regels door laat merken dat hij het alcoholverbod vooral steunt, niet vanwege gezondheidsredenen, maar vanuit religieuze redenen, komt als extra olie op het vuur.

  Aan de ene kant is dit ook begrijpelijk; door Kemalisten wordt alcohol in Turkije (vooral raki) gezien als een belangrijk deel van de cultuur. Het is te vergelijken met bockbier in Duitsland, witbier in België, wodka in Rusland en wijn in Frankrijk; het wordt gezien als een fundamenteel stuk van de Turkse cultuur. Dit is deels te verklaren vanuit het historische Osmaanse Rijk waar het brouwen van alcohol alleen toegestaan was voor christenen (die wijn nodig hadden voor hun kerkdiensten en daardoor vrijstelling kregen van het alcoholverbod). Toen de christenen steeds succesvoller werden binnen het Osmaanse Rijk, begonnen de Turkse moslims steeds meer aandacht te krijgen voor aspecten van de christelijke cultuur om zo de oorsprong van de successen te kunnen verklaren. Alcohol was één van die aspecten, althans dat dacht men.

  Er doen nog steeds provocerende en misleidende nieuwsberichten de ronde op de sociale media.

  Het is duidelijk dat sommige randgroepen die de crisis verder willen aanwakkeren onjuiste informatie of misleidende foto’s posten op de sociale netwerken. Een van die foto’s werd online gezet door dagelijks columnist Ece Temelkuran van de krant Birgün. Op de foto stond een agent die van dichtbij pepperspray spoot in de ogen van demonstranten. Temelkuran postte de foto alsof hij in Turkije was genomen, maar eigenlijk kwam hij uit Boston.

  Een ander misleidend bericht op de sociale media waren de geruchten dat het Grondwettelijk Hof van Turkije de regering zou omverwerpen als de betogingen langer dan 48 uur aansleepten, maar zo’n wet bestaat helemaal niet in Turkije.

  Er werd ook beweerd dat de politie Agent Orange zou hebben ingezet tegen de demonstranten, wat niet waar is. De Verenigde Naties hebben het gebruik van Agent Orange verboden omdat het beschouwd wordt als een chemisch wapen.

  Een tweet die door minister van Volksgezondheid Mehmet Müezzinoglu gepost zou zijn waarin stond, “Jullie verzetten je tegen de staat en politie en verwachten dan dat er een ambulance komt”, bleek later ook vervalst.

  Een foto van een agent die pepperspray gebruikt tegen een hond bleek ook al manipulatie van de sociale media te zijn. De foto kwam uit Italië, niet Istanbul.

  Sommige Twitteraars probeerden de aandacht van de buitenlandse pers te lokken door Taksim te vergelijken met het Egyptische Tahrirplein, waar de revolutie in dat land was begonnen. Sommige gebruikers van sociale media beweerden dat er vele doden en gewonden waren gevallen tijdens de clashes met de politie. Er wordt geschat dat er zo’n 5 miljoen misleidende tweets over de Taksim-betogingen de wereld zijn ingestuurd.

  Terwijl sommige groepen de overheid opriepen ontslag te nemen door onder hashtag “tayyipistifa”, (Stap op [Recep] Tayyip [Erdogan]) tweets te posten, riepen andere groepen op het gezonde verstand te gebruiken, door met hashtag “OyunaGelmeTurkiyem”, (Laat je niet misleiden door de spelletjes, Turkije) te tweeten.

  Ook hebben de demonstranten veel verrassende taferelen getoond. Hieronder viel onder andere het voorlezen van klassieke werken aan politieagenten door demonstranten, het opruimen van afval na de rellen door demonstranten maar ook politieagenten die gewonden verzorgen en hevig discussiëren met leden van de nationale garde over het gebruik van geweld tegen demonstranten.

  Helaas zijn er ook andere beelden, onder andere van hoe gewonde politieagenten uit ziekenhuizen verjaagd worden door demonstranten omdat ze “geen verzorging zouden verdienen”. Aan de andere kant zijn er ook demonstranten die politieagenten aanvallen en met water bespoten worden uit zelfverdediging. Het is echter jammer dat deze mensen gezien worden als ‘slachtoffer’ van politiegeweld. Door het vertekende beeld in buitenlandse media, is het namelijk makkelijk om Turkse politie te beschuldigen van ‘excessief geweld’. Ook kwamen veel beschuldigingen als ‘fascist’, ‘gebruik van chemische wapens’, ‘politiestaat’, ‘onderdrukking van minderheiden’ en ‘schending van mensenrechten’ terug terwijl dit niet berust op de waarheid. Het is nu eenmaal makkelijker om Turkije te beschuldigen van dit soort wandaden dan de waarheid te stellen, omdat het beeld in Europa dusdanig is dat dit soort beschuldigingen voor waarheid gezien worden. Ook buiten Europa komt dit voor getuige de tweet van Hollywoord-ster Bruce Willis waarin hij stelde dat mensen op straat massaal het leven lieten terwijl er volgens officiële statistieken geen doden zijn.

  Dit vooroordeel tegen Turkije heeft ook geleid tot uitspraken zoals die in nu.nl waarin gesteld werd dat “[r]echters in Turkije er niet bekend om staan te oordelen tegen de regering”.

  Ook laat het de eigenzinnige vooroordelen in de buitenlandse media zien jegens Turkije, terwijl men in Turkije zelf veelal creatief en humoristisch met de protesten omgaat. Dit komt mede door de laksheid van enkele Turken uit Turkije die het gemakkelijker vinden om mee te gaan met de vooroordelen jegens Turkije in de buitenlandse media om zo hun voordeel ermee te begaan, dan de vooroordelen te bevechten.

  Het beeld van een Turkse man in Ankara die verkleed als Darth Vader van Star Wars een vreedzaam protest tegemoet loopt, is dan ook evenveel waard als boekdelen aan tekst. Het protest mag dan nu politiek gekleurd zijn door oppositiepartijen die het voorval aanwenden om de AKP tot aftreden te dwingen, en het protest mag dan ook vele hooligans, relschoppers en hipsters (die alleen op zoek zijn naar nieuwe Instagram-foto’s die ze kunnen delen op Facebook en Twitter) aangetrokken hebben; het blijft in beginsel een protest met het doeleind om de moderniteit in Turkije (moge het groen zijn of het drinken van alcohol of zelfs het dragen van een Darth Vader-kostuum) te prolongeren. Niks meer en niks minder.

  De beelden hieromtrent zijn wijdverspreid. Zo zijn er beelden van politieagenten die schijnbaar willekeurige burgers, die nietsvermoedend bij de bushalte op de bus staan te wachten om naar hun werk te gaan en niks met de protesten te maken hebben, onverwachts met een waterkanon aanvallen. Aan de andere kant zijn er ook beelden van politieagenten die doodsangsten uitstaan omdat tijdens schermutselingen hun dienstwapen is gestolen door relschoppers. Deze agenten staan nu in de minderheid tegenover een menigte waarvan ze weten dat minstens één een doorgeladen wapen met echte kogels heeft.

  Alhoewel de politie strikte regels heeft om geen rubberen of echte kogels te gebruiken en alleen maar traangas en peperspray mag gebruiken, is het voorstelbaar dat ze inzien dat de relschoppers zulke regels niet zullen hanteren. Deze stress wordt ook verklaard door een gesprek tussen enkele politieagenten en protesterende studenten, welke door middel van een verborgen camera is opgenomen door één van de studenten.

  Een agent geeft aan al 66 uur achtereenvolgens te werken zonder een minuut slaap omdat de protesten alle beschikbare politiemankrachten nodig hebben. Tevens kaart hij aan zo langzaamaan een hekel te krijgen aan de protesterende menigte wegens de stenen die hij naar zich geslingerd krijgt terwijl hij een ernstig tekort aan slaap heeft. De agent smeekt de studenten om naar huis te gaan zodat hij ook naar huis kan. De studenten beroepen zich echter op hun trots om niet te buigen voor geweld en de agent verklaart dat hij slechts zijn werk doet door orders op te volgen van zijn politiecommandant. Het is een emotioneel en hartverscheurend dialoog.

  Bedreiging Erdogan om betogers op te hangen blijkt leugen te zijn.

  Na de manifestaties in het Gezi Park zijn een heleboel ongenuanceerde en verkeerde nieuwsberichten verschenen in de media. Erdogan herinnerde de betogers aan ex-premier Adnan Menderes die werd opgehangen door de coup-militanten in de jaren zestig. Dit leidde tot desinformatie en verscheen in de westerse media als: “Erdogan bedreigt de betogers met hen op te hangen in het Gezi Park”.

  Een Belgische burger die vanuit Istanbul live sprak op Radio 1 zei dat “Erdogan de betogers bedreigt en zegt hen aan de bomen te zullen ophangen.” Deze vermeende verklaringen van Erdogan werden ondertiteld op YouTube, en zijn ook te vinden op de site van CNN iReport. Er wordt in het Engels beweerd dat Erdogan het seculiere deel van de bevolking bedreigt met moord.

  Op de hoofdpagina op internet van CNN iReport van de Amerikaanse zender CNN, dat een soort van publieke journalistiek voert, staat een vrijstaande link naar een nieuwsbericht . De kop luidt, “Erdogan bedreigt mensen en zegt hen te zullen ophangen.”

  Erdogan klaagt in zijn toespraak inderdaad over deze sociale media, en zegt dat er onjuiste tweets worden verspreid en het volk wordt opgehitst. In zijn toespraak waarvan zevenendertig seconden op YouTube staan zegt hij “Beslist u zelf maar over de oprechtheid van deze acties. Al dagen verschijnen onjuiste beweringen, laster, valse beschuldigingen en incorrecte berichten in de sociale media. Zozeer zelfs dat ze in bomen zullen bengelen wordt gezegd (over de AKP-leden). Ze zijn het gewend. Mensen komen om, tanks rijden mensen omver wordt geschreven (refereert naar de staatscoupe in 1960). We zien dat er tientallen, honderden fascisten achter deze tweets staan.” Het voorbeeld dat Erdogan gaf over Menderes (oud-premier dat na een militaire coup werd opgehangen) en zei dat dit soort van valse tweets de ronde doen, heeft in Turkije niet tot een publiek debat geleid, maar in de sociale media in Europa worden deze woorden geïnterpreteerd als “de moordbedreigingen van Erdogan.”

  Ook geeft de commotie rondom Gezi Parki aan hoe de Westerse media tegen Turkije kijkt. In dit geval gaat het vooral om de Nederlandse media. De Nederlandse media snapt veelal geen bal van Turkije. Dit komt door een verstoord beeld wat ontstaat door verkeerde kennisvoorzieningen. Het is dus niet zo dat de media het niet wil zien, maar simpelweg omdat ze het niet kunnen zien. Nederlandse media beroepen zich namelijk op zelfuitgeroepen Turkije-experts die te gekleurd kijken naar de situatie. Het Turkije Instituut van Lily Sprangers is zo een voorbeeld; op hun eigen website stellen ze dat ze “Turkije onderzoeken vanuit een Nederlands perspectief”. Dit is echter net zo absurd als Rusland bekijken vanuit een Zimbabwaans perspectief. Turkije dient men te bekijken vanuit een Turks perspectief, omdat de ontwikkelingen in het land zich voortdoen vanuit een Turkse traditie. Dit kan men alleen begrijpen als men de Turkse taal en de Turkse cultuur, alsmede de Turkse geschiedenis, door en door kent maar ook begrijpt.

  Meestal gaat het om een misplaatste arrogantie en onwetendheid waardoor de Nederlandse media er volkomen naast zit als het komt op onderwerpen omtrent Turkije. De zelfverklaarde Turkije-experts zijn slechts een marginaal verwaarloosbaar aspect in de kennisoverdracht omtrent Turkije. De echte expert worden steevast niet geraadpleegd in zulke situaties, dat terwijl ze zelf in het conflict zitten. Dit soort situaties kan men het best begrijpen door naar de bron te gaan, in dit geval de organisatoren van de protesten in Nederland zelf. Een geluk heeft ervoor gezorgd dat er veel (politiek actieve) Turken in Nederland wonen en ook goed Nederlands spreken, waarom worden ook die mensen niet gevraagd om informatie? Het beeld wat nu ontstaat is een vertekend beeld.

  Het is niet erg dat de Westerse (in dit geval vooral Nederlandse) media invloed probeert uit te oefenen, maar de taak van journalisten is om meerdere kanten van een verhaal belichten, om vervolgens een objectief bericht de wereld in te sturen.
  Dit wordt helaas nogal eens ‘vergeten’ als de berichtgeving over de islam of over een islamitische land gaat zoals Turkije.

  • Doe geen moeite.. Heb het ook al geprobeerd.. Hij vermijd hoofdzaken en lijd ze af door in te gaan op bijzaken.. Heeft het over de wil van een miezerige 2 % in naam van onderdrukking en democratie, maar intussen de wil van de meerderheid die voor erdogan is negeren.. De meerderheid, de basis van democratie is opeens niet meer relevant want de protestanten met 2 vingers in de lucht die roepen Erdogan is een dictator, hun die tot enkele maanden geleden nog bestempeld werden als “Koerdische rebellen”, hun die niet via de stembus van Erdogan kunnen winnen, willen dat Erdogan aftreed! En Tjah.. De PKK is ook een minderheid waar mensen zoals Peter het voor op moeten nemen omdat ze onderdrukt worden in Turkije… Go Peter, je gaf eerder al aan “je discussie met de zionisten”.. Probeer ook eens de Taliban, dat is ook net zoiets als de PKK.. Bevalt je vast wel!

  • Asya, wat is dit toch een mooi, duidelijk, objectief betoog. Ellerine saglik.

   Peter, ben je nog steeds niet overtuigd!!

  • Pff.. Ik zie nou net het nieuws waarbij de verslaggever suggereert dat zelfs grote vakbonden mee doen met het protest terwijl het om de 2 kleinste gaat.. Of de protestanten.. Het zijn Nederlanders!! Ze praten Nederlands!! Zie je het al voor je?? Antillianen uit Curaçao komen in Nederland protesteren tegen de overheid!? Ongelooflijk hoe de PKK gesteund word door buitenlandse eenheden! Peter, jij hebt echt een lesje nodig..!

  • Ik heb gisteren al gemaild naar Lokom.nl waar turksnieuws een onderdeel van is. Ik zal zijn verhaal vertalen en ook naar de turkse instanties sturen. Dit kan echt niet. Een eigen islam hatende ideologie schrijven. Hier in Nederland zou hij geen probleem krijgen. Echter, hij zit in Istanbul. Dan wordt de zaak anders. Peter, ik zou zeggen, pak je koffers maar..

  • Het probleem is dat hij geen journalist is maar een columnschrijver die hiermee zijn geld verdient. Hier in Nederland kunnen ze hier niks mee. In Turkije kan hij het land uitgezet worden.

 23. Als iedereen nou eens een klacht in dient tegen petertje.. En o.a. het valse beeld wat hun proberen te creëren omver werpen.. Begint rustig aan wel tijd voor te worden denk ik.. wat ik vandaag op het nl nieuws hoorde.. De 2 kleinste vakbonden werden gepresenteerd als 2 grote vakbonden die mee deden aan de protesten.. Whouwww!!!!

 24. @Dekschip
  Dekschip, ik weet nu wat de beweegredenen zijn van petertje. Hij heeft aandelen in de CHP 🙂
  Dat het om de 2 kleinste vakbonden die gelieerd zijn aan de CHP wist ik al. Maar de meesten denken idd dat het hier om de grootste gaat. Anyway… Ik citeer van een artikel in nu.nl
  “Niet alleen vakbondsleden, maar ook aanhangers van linkse partijen en sympathisanten van bewegingen voor de burgerrechten betoogden”
  Heb jij hierin ook meegelopen petertje??
  En ik had alvorens de discussie in je vorige fabel losbarstte je een stelling voorgelegd.
  Dekschip heeft deze vraag ook een paar x herhaald: “stel dat Erdogan morgen aftreed met heel zijn AKP-partij en tegemoet komt aan de eis van de demonstranten” Welke scenario heb jij dan klaarliggen petertje???? AUB GRAAG JE REACTIE!!!!

 25. En toen kreeg Petertje het een beetje benauwd..
  Wat is hij toch stil vandaag.Heb je wel een advocaat. Grapje, die zit in de gevangenis.

 26. Iyi gunler,

  Istanbulda bir Hollandali kiskirtici yazilar yaziyor. Hollandada bir sitenin kose yazari olarak calisiyor.

  Bu sayfa http://www.turksnieuws.nl ( turkiye haberleri adinda )

  Gelirini bu yazilarla kazaniyor. Hollandaca yaziyor. Görusu: Islam dusmani, AKP dusmani, AKP secmenler ona gore koyunlar ve baska kabul edilmeyecek yazilar yaziyor.

  Sizden buna mucadele etmenizi rica ediyorum cunku Hollanda haberlerinde Turkiyeyi kötulemek icin hersey soyluyorlar. Cennet ulkemiz bunu hakketmiyor.

  Tesekkurler,

  Bu emaili baska resmi TC dairelerinede gönderiyorum.

 27. Bij de final email heb ik nog meer toegevoegd en ook de naam van de betreffende persoon erbij gezet. Zo Peter, ik ben benieuwd of je linkse vrienden je nog kunnen helpen.

 28. Wat zijn jullie zielig zeg. Geen seconde, echt geen seconde zal ik me hier over opwinden. Denk je nu echt dat ze zich in ankara op zullen winden over een ‘marginale’ Nederlandse website. Ze hebben daar wel grotere problemen aan hun hoofd op het moment. Maar goed, dit is mijn laatste reactie. Ondertussen ben ik tot het besluit gekomen dat de discussie niet met jullie moet plaatsvinden, maar over jullie.

  • Waarom wijk je steeds af?? Je hoeft niet bang te zijn van Ankara.. In Nederland staat in de wet dat jij eerlijk nieuws moet over brengen.. In je eerdere opmerking waar je schreef “echte Turken zijn de straat op, het zijn de blinde schapen die thuis zitten te wachten op Akp”.. Het enigste duidelijke wat je hier kan opmaken is dat je als minderheid totaal geen respect voor de meerderheid toont en als verslaggever heb je verplichtingen waar je je aan te houden hebt.. Je beledigd mij, terwijl je als verslaggever 2 kanten van het verhaal moet representeren, helaas ben jij eenzijdig & vertel je opzettelijk geen eerlijk nieuws & hou je vast aan de minderheid! Ja Peter, ik ga je persoonlijk aanpakken.. Ga nu maar weer in een hoekje zitten huilen omdat je onderdrukt word!

 29. Dat vind ik nou zielig petertje. Wegschuilen en dan niets meer van je laten horen. Jammer hoor. Had graag een antwoord gehad op mijn eerdere vragen. Ow ja, en laten we eerlijk zijn. Er zijn geen grote problemen in Ankara. Jullie linkse arme zielen maken het groot. Jullie creeren een storm in een glas water.

 30. Peter ik heb contact gehad met de 2de kamer, afdeling buitenlandse zaken.. Zoals ik al zei, als je doorgaat met leugens ga ik je persoonlijk aanpakken.. Ik adviseer iedereen om te bellen naar 070 31 822 11.. (2de kamer) Belt u wel met sterke argumenten & goeie voorbeelden! Ze vonden het in ieder geval goed omdat er nu geen eerlijk beeld word gecreëerd! Een verzoek op een schriftelijke reactie zal ik dus ook zsm uitvoeren! De raad van journalistiek heeft geen nut aangezien hun beweren, liegen is ook persvrijheid! In ieder geval, laat het niet varen, maak er werk van!!!! Sukkels als Peter denken democratie is doen en laten wat je wilt.. Jaja, kom je nog wel achter!!

  • Ook voor nieuws op tv.. Gewoon blijven bellen.. We maken ze helemaal gek tot ze eerlijk nieuws creëren..

 31. Jammer dat het zover heb moeten komen petertje, maar ja, je begrijpt natuurlijk wel dat ik niet achter wil blijven met bellen.

 32. Even een kopie van een commentaar in de HDN.
  De belangenverstrengelingen van Erdogan komen langzaam aan het licht!

  QUOTE

  Wake-Up Call for Turkey’s AKP-ANYONE KNOW THIS? It is also not lost on anyone that the contract to develop the mall inside the planned Ottoman-style barracks in Gezi Park is held by Erdogan’s son-in-law, Berat Albayrak, who is also CEO of Calik Holdings AS, whose Calik Energy department is a key player on the Turkish OIL & GAS scene. Erdogan will likely heed the lesson here sooner rather than later, and as he has in the past, find an opportunity here somewhere to use this to the AKP’s advantage.

  UNQUOTE

 33. Petre bedankt voor de goede en juiste uitspraken hier. Het blijkt nu weeralleen maar reageren omdat ze aanhangers van die antieke partij zijn duidelijk dat velen en weinig kennis hebben van de wekelijkheid, maar ook er niks van begrijpen.

  • Antieke partij. Volgens mij is akp een jonge partij. Tja, jaloezie..
   Wie heeft daar geen last van he.

  • De minderheid zijn wil boven die van de meerderheid te plaatsten is meer het werk van een dictator als een democraat..
   Een journalist die durft te beweren dat de echte Turken de straat op gaan, of ons de blinde Akp schaapjes durft te noemen, getuigt niet van eerlijke onafhankelijk nieuws..
   Ons antiek noemen, terwijl het juist de kemalisten zijn die nog steeds verbieden dat vrouwen met hoofddoek mogen studeren toont wel aan hoe modern jij bent..

    • Voor zijn duidelijke taal wat geheel waar is….Mening van rasechte Turkse, die ondanks geboren en getogen in Nederland en ondanks dat ik een hekel aan Erdogan en zijn aanhang heb, toch ben geemigreerd naar mijn eigen land!!!!IK heb recht van spreken niet jij, lekker makkelijk vanuit je luie stoel IN NL!!!

     • Moet jij zeggen, raar he, ik woon in een luie stoel in NL en steun de AKP en Erdogan, en jij bet tegen hem en je woont in Turkije. Heb je ook vreedzaam gedemonstreerd? of heb je de ordetroepen bekogeld winkelruiten ingegooid en brandgesticht onder de mom van vreedzaam demonstreren.

     • En petertje is een rasechte Nederlander, geboren en getogen in Nederland. Nu wonende in het machtigmooie Istanbul die op dit moment verziekt wordt door een handjevol vandalen die ook nog eens een storm in een glas water veroorzaken

 34. Jep, ik heb inderdaad vreedzaam gedemonstreerd. Je hebt helaas geen flauw idee van waar je het over hebt. Je ziet wat op tv (cnn turk, atv enz enz is trouwens hardstikke yanda?, hieruit blijkt wel hoe dom je bent want ze laten alleen zien wat ze willen dat je ziet, wil je echt weten wat er aan de hand is, kijk dan naar halk tv en ulusal, daar zie je uitgebreid veel, maar dat weet je waarschijnlijk niet), je luistert als lief schaapje naar je geliefde Erdogan en nogmaals je weet echt niet waar je het over hebt. Kom eens een kijkje nemen, maar ga er ook eens ecct tussen zitten en geef dan je mening. En waarom Peter hoogstwaarschijnlijk niet meer reageert is omdat het simpelweg geen zin heeft om met jullie te discussieren. Je mag me uitschelden, voor van alles uitmaken bla bla bla, het interesseert me niet. Schapen en mensen kunnen niet met elkaar communiceren. Goed zo Peter, niet reageren, ga ik ook niet meer doen. Laat ze zich maar lekker opfokken!!! Of beter gezegd laat ze maar lekker doorBLATEN…..

  • Wat is het nou, eerst roepen jullie Turks overheid onderdrukt nieuws.. En nu zeg je, kijk naar die kanalen die laten je zien.. Heeft iemand jou ooit misbruikt ofzo?

 35. oh, nog wat, ga maar lekker klagen bij je premier, president of de 2e kamer……bllllll klikspaan….hahahahahha

  • Je identiteit had ik al achterhaald (lammetje van de CHP) en geloof je nou echt dat je me om kan praten om naar die linkse tv-zenders van je te kijken??? Volgens mij weet jij niet wat politiek inhoudt, laat staan de betekenis van politiek.
   Erdogan is democratisch gekozen. Wees eerlijk en zeg nou zelf. Had jullie herder, Kemal Kilicdaroglu, de laatste 12 jaar het net zover kunnen brengen als Erdogan??? Als dat zo was, dan hadden ze dat de afgelopen 40 jaar al gedaan. Jullie linkse lammetjes denken alleen maar dat Erdogan van Turkije een 2e Iran wil maken. GELOOF ME!!!! Zover komt het niet. Daar steekt de bevolking van TR wel een stokje voor, en nog belangrijker, Erdogan en de AKP zou dat zelf ook niet willen. Maar ja, CHP moet oppositie voeren he, dan maar op deze manier. En nogmaals, als Erdogan morgen zou aftreden met de AKP, dan zit jou Herder en al zijn volgelingen met de handen in het haar

 36. Ow ja, uit je schrijfwijze kan ik ook een beetje opmaken hoe oud jij bent. Ik kan je hier idd ook verrotschelden, maar dat laat mijn opvoeding niet toe

 37. Dat is heel verstandig. Ik zou dit ook niet doen. Zo ben ik ook niet opgevoed. Het valt mij trouwens op dat links georienteerde schapen wel snel gaan schelden. Zal wel met hun opvoeding te maken hebben. Ne olacak, Allah korkusu yoktur, domuz eti yiyenden ne beklersin. Birde kendilerini aydin insanlar gibi tanitiyorlar. Adam kicini yikamasini bilmiyor gelip burda görgu nedir anlatiyor. Yazik yazik..

 38. Turken zullen niet zwichten voor Erdogan en zijn bruten. Leve Ataturk! Leve seculier, progressief Turkije!!!!!! We zijn tegen achteruitgang, tegen strenge fundamentalistische denkwijzes.Jammer dat de Akp en aanhang zo onwetend en intolerant zijn. De manieren waarop jullie anders denkenden verbaal en fysiek bedreigen, is niet van deze tijd. Vrouwen een hoofdoek opdringen is geen vrijheid. Gescheiden jongens en meisjes scholen is achterlijk. Genoeg moslims die dit niet willen en met de tijd willen meegaan.

 39. Het zullen wel de communisten, anarchisten, seculieren, ongelovigen, nationalisten, socialisten, progressiefen, kemalisten, vaderlandlievenden, vredelievenden, humanisten, alevieten, pkk aanhangers zijn . We willen niet dat de Akp ons de Sharia oplegt. Ik ben een Turk, IK ben een Moslim/Christen/Jood, Hollander. Ik ben een mens. Ik ben niet perfect.

 40. Mijn religie is mens. De voorgaande corrupte liberale en seculiere partijen waren honderd keer beter. Akp aanhangers zeggen dat zij onderdrukkers waren. Mochten jullie je geloof niet praktiseren? Beoefenen? Hoe ver moet nog? Genoeg is genoeg.

 41. Ik ben van de Soenitische geloofsstroming, Maar wil niet dat de Akp Turkije verder islamiseert. ATATURK was ook een Moslim. TURKIJe IS Turkije en moet geen Iran worden, tenzij je Turkije haat. Ach jah. Het Westen kan ten alle tijd het midden oosten nuken.

  • Dus volgens jou mogen vrouwen met hoofddoek niet naar school omdat het land anders verder islamiseert.. Ik heb werkelijk medelijden met je!

 42. Het bederft sneller, in woestijn klimaat bedierf het snel en krijgt het maden. Varkensvlees schijnt ook giftiger te zijn dan andere vlees. Heeft met hun spijsvertering te maken en zo. Maar jahroken is ook slecht, dioxine kip, bse rund enz enz. Hoofddoek was bedoeld om vrouw van watertandende mannen blikken te beschermen. Arabieren waren voor Mohamed excessief gokkers, drinkers enz enz . Met alle respect verder. HET is spijtig dat Turkije gehoofdoekte vrouwen weerde van scholen en werk. De redenering is als Allah ons toestaat te studeren, dan staat hij je ook toe Hoofddoek af te doen.Als het haram was haar te tonen. Dan had god ons wel haarloos gemaakt. Of is dit ook een test? Hemel, hel is bedacht om de volk te onderdrukken. Het leven is mooi , te veel regels maken het vergif.

  .

 43. Alle strenge glovigen zeggen. Onze weg is juist . Vertel mij niet dat de mensen die zo op Peter inhakken. Anders denkenden rspecteren.

  • Weet je wat jou probleem is.. Je hebt gewoon geen geld om op vakantie te gaan naar Turkije, zeg ma eerlijk! Nu hoop je dat het weer in crises verkeerd zodat je weer met een rooitje 3 maanden de rijke “Europeaan” kan uithangen… Kan me voorstellen dat het je begint te vervelen om steeds maar je moeder te moeten onderzoeken uit verveling.. Of kom je uit de kast en pijp je nu de buurman?

 44. Sex, drugs and rock and roll als je jong bent. Anders wordt je sexueel gefrustreerd. Kijk maar naar Egypte vrouwen kunnen daar amper nog op straat lopen zonder betast te worden. De daders zeggen dan , hadden ze de atraat maar niet opgegaan. Ik ben trouwens een man en vertel me, waarom is het zo. Dat meestal in moslim landen vrouwen de klos zijn en onrecht aangedaan wordt. Vertel mij niet dat meest moslim vrouwen gelukkig zijn. Ik dacht het van niey.Kijk maar naar Afghanistan. Hoofffoek op platteland, kan zijn charme hebben als landarbeider, katoenplukken of zo. Terug te komen op Egypte. Meeste jongeren en jongvolwassenen zijn daar sexueel gwfrustreerd. Veel mannen zijn daar in hun midden twintig zijn maagd en hebben biet de geld om te trouwen. Famillie huwelijken komen veel voor bij moslims en dat kunnen we niet ontkennen. Deze Egyptische jongeren kunnen zelfs dat niet betalen. Famillie huwelijk kost immers ook veel geld. Om van Afghanistan maar te zwijgen. en kijk naar mali .Timboektoe extreme moslims hebben daar moslim erfgoederen vernietigd. Zelf dat was niet goed genoeg.Moet je na gaan ongelofelijk. WORD WAKKER!!!!!!!!!!!!!!!!

 45. DE Moslim heiligdommen in Timboektoe, waren niet volgens het boekje. Wat een zonde . Ik vind soefis leuk , Alewieten leuk. MEVLANA zei kom zoals je bent. Zelfs de Joden en verstotelingen hielden van hem.
  Kan iemand mij Adam en Eva uitleggen.!!!!!

 46. Ik geloof niet in Darwenisme , mensen zouden overelkaar moeten heersen of vernietigen. Dat zou recht van het sterkste zijn , daar ben ik op tegen.

 47. Ach joh je mond loopt er van over aap. Waarom is dat het eerste wat bij je opkomt? Vertel me nep Osmanli torunu ik wil wel wedden dat ik de Osmaanse geachiedenis beter dan jou ken zogenaamde osmaanse nazaat. Ottoman is voorbij vriend.

 48. En so what moslims hebben ook homos. Op tegen? Hoe komt hetdat in een streng land als Afghanistan zoveel homoseks is? Wel eens van tjay/cay boys gehoord? Dat zijn opgemaakte mooie moslim jongetjes. Die voor sexuele behoeften worden gebruikt.Taliban doet het ook.Het westen zal altijd vooroplopen (hoeft niet negatief te zijn). Zolang Akp aanhangers en erger niet verlicht worden. Weten jullie wat verlichting betekent?!!!

 49. VERLICHTING PEOPLE!!!!!!! WEES GEEN ANGSTHAAS. DURF BUITEN JE KADERs TE DENKENN!!!!! Alle extremen, fundamentalist, fascist, rascist.

 50. Trouwens met Antieke partij bedoelde men antieke denkbeelden en niet dat de partij antiek is. Het is geen protestan maar demonstrant. Jullie weten zelfs sat verschil niet. Dat zegt wat over jullie algemene kennis. Of wouden jullie de demonstranten vergelijken met protestanten? Tolerantie laat me niet lachen.

 51. Waarom reageert er nu niemand ……. druk bezig met stappen. ……..en Peter ben je er nog of heb je je al uit het veld laten slaan.

 52. Dekschip met wie heb jij contact gehad in 2e kamer Akp?
  Zwakhoor mensen beledigen en dan willen aanklagen. Laten we dan discussieren zonder te beledigen vanaf nu.

  • Vanaf nu..? Omdat jij het zegt..?? Haha, grapjes.. Lees maar terug in andere artikels, dan zie je hoe inhoudelijk men op onze, Akp aanhangers zijn argumenten in gaan.. Neej hyena, een reactie als “de echte Turken gaan de straat op” & “Akp aanhangers zijn schapen” laat wel zien met wat voor verslaggever we te maken hebben.. Tig vragen onderbouwd uit argumenten & wat doet Peter.. Juist ja.. Bangerik!! Peter, hey broekepoeperd. Heb je mijn ip al laten na chekken? Ben nog steeds aan het wachten met een condoom om!

   • Ik heb alle desbetreffende reacties & opmerkingen opgeslagen.. Mijn klacht zal dus niet bestaan als het simpele werk als die van petertje, maar goed onderbouwd! Je maakt me uit voor wat en waarom?? Omdat ik gebruik maak van mijn recht om te klagen?? Tjah, is te zien hoe democratisch jij bent! Peter dreigt dat hij mijn ip laat na trekken, hoor je mij huilen? Nee, weet je waarom? Ik ben democraat & wacht nog steeds op jullie, heb mijn condoom al om!

 53. Geen sarcastisch, stiekem beledigende opmerkingen, geen verwijten meer. Kunnen we dat? laten we elkaar niet beledigen, om vervolgens de schijn op te houden. Alsof we ons allemaal daar niet schuldig aan hebben gemaakt.

 54. Wilde niet meer reageren omdat ik het jammer vond om alleen reacties van figuren als Hasan en Osmanli Torunu te zien. Wat een verademing, ik sluit me bij je aan TC Seculier. Ben niet zo goed in het verwoorden van mijn gedachten zoals jij dat doet (komt door onze emigratie, spreek amper Nederlands tewenwoordig)!!

  • Je gedachten? Is dat jou leefervaring of verhaaltjes van je vriendjes? Ben namelijk heel benieuwd naar argumenten.. Helaas krijgen we deze niet maar moeten we het doen met “hij islamiseert het land”, onderdrukt de mensen”,”is een dictator” & “wij (de minderheid ) vinden dat hij moet aftreden”.. Pfff.. Wie nemen we dan..? Chp, DTP of MHP?!

 55. Wij ook soennitische of niet .What the fuck . Moeten ons niet de mond laten snoeren. Wij houden ook van Turkije. Ik houd van Nederland!!!!

  • Ik denk dat de overgrote deel van Turkije niet van jou houd.. En ik denk als Nederland zou bestaan uit buitenlanders alleen als jij, dat de pvv onze volgende regering zal lijden! Dus maw, maak jezelf van kant.. Je bent een ongewild kind!

 56. Op facebook circuleren er fotos van mannen, waaronder een voorzitter akp jongeren club. Waarin ze knokploegen hebben gevormd.

 57. Je kunt de cultuur en/of gebruiken van afrikaanse landen of die van Afganistan niet vergelijken met die van Turkije. De turkse normen en waarden zijn toch anders. De turkse cultuur is afgeleid van de soennitische gematigde stroming. Ik vind ook dat kerk en staat gescheiden moet blijven. Volgens mij velen. Bidden doe ik of thuis of in de moskee. Het is een prive aangelegenheid. Waar ik mij aan erger is dat de oppositie ( hoe zwak en verdeeld ze ook mogen zijn )geen oppositie kan voeren. Ze kunnen niet met oplossingen komen. Alleen maar kritiek en anarchie stimuleren/uitlokken. Als ik de vergelijking maak van AKP of de oppositie dan kies ik en de meerderheid van de turkse bevolking toch voor de AKP. Wat hebben de partijen voor de AKP aan de macht kwam gedaan. Zakken vullen..
  Turken zien dit en dan gaan vele stemmen naar de AKP. De elite heeft geen invloed meer op de overheid. Dit is lastig te verteren voor hun. Heb ik gelijk of niet ……

  Wie zijn wij. Turken. Wat is ons verleden. Ottomaanse Rijk. Architectuur is hierbij erg belangrijk. Erdogan wil dit in ere herstellen. Met al zijn pracht en praal. Want, dat is ons verleden. Zonder verleden geen toekomst. Ataturk heeft de republiek gesticht. Niks meer.Democratie is later ingevoerd. Ten tijde van Ataturk was er maar 1 partij. Meerpartij stelsel werkt in Turkije niet. Daarvoor is de mentaliteit te anders voor. De Nederlandse democratie zal in Turkije nooit werken. Wij turken praten niet, wij schreeuwen. Dat doen de italianen trouwens ook. Een typisch Zuid-Europees trekje. Bij ons is rechts extreem rechts. Links is extreem links. Gematigd is gematigd volgens de waarden en normen gebaseerd op de islam. Goedenacht,

 58. Bewijzen genoeg, dat valt niet te ontkennen. Deze demonstraties zijn volgens mij nog groter. Dan de demonstraties zo ongeveer 15 geleden de Islamisten in opstand kwamen tegen. Opschroefing leerplicht leeftijd, sluiting illegale koranscholen. De Islamisten waren toen aan het protesteren. Moet je nagaan verhoging leerplicht. Waarom? Moet je dochterlanger op school blijven en kun je het niet uithuwen.Of gewooneeg geen onderwijs willen. Onwtendheid prefererend.

 59. Ga weg man ken je geschiedenis. Turken hebben ook veel van de sjieten geleerd. Ik ben trouwens soenniet whatever. De Seldjoeken zakten vanuit rusland perzie gebieden binnen. Altijd met sjieieten te maken gehag en veel overgenomen.Of je het wil of niet , veel turkse ottomaanse woorden zijn perzisch zoals tesekkur

 60. Ottomanen ontstonden later. Eerst nog beylikler en dan sultanat of rum.Vertel mij niet.Bana geschiedenis/tarih anlatma oglum mijn zoon.

 61. Akp plukt de vruchten van eerdere ecevit regering en supereconoom minister dervis.In het begin heeft de bevolkimg flink geleden nou flink valt wel mee onder de bezuinigingen.Wijlen Ecevit heeft de economie van Turkije flink hervormd. Kweet nog dat Dervis gayri muslim/ONGELOVIGE WERD GENOEMD DOOR DE islamisten in hun kranten en media. By the way voordat je ecevit linkse onglovige gaat noemen.Hij Heeft DE TURKEN IN CYPRUS NIET LATEN BARSTEN!!!!!! KARAOGLAN!!!!!!!!!!!!! Wie is hiet vaderland lievend? Ecevit heeft altijd van zijn ambtenaren salaris geleefd.Ik weet nog die man kocht pas na zijn zestigste een appartament. Vulde niet zijn zakken .Ik wil wel wedden dat hij niet rijk was toen hij stierf.Allah rahmet eglesin. Als god bestaat (ben meer spirituel) DAN HEBBE ECEVIT ZIJN ZIEL.Erdigan hsd als erbakan zijn pupil al veel geld. Hoe kwam hij aan zijn geld? Vast wel donnaties van plekken als buitenland hele turkse veelal milli gorus of erger aanhangers.Schijnt dat hij als burgemeester van Istanbul wel goed werk heeft gedaan.Istanbul kampte met waterproblemen.

 62. Ik weet ook nog heel goed dat hij toen veel meer abdullah gul achtig was.Allemaal tactieken en de veraders nu. Oeps een verwijt ook de thuiszitters en ontkenners zijn veraders van de Turkse natie en bevolking.Hebben zich allemaal laten omkopen.Dat is wel decadentie ja. Maar we zijn NU WEER VERENIGD!!!!! SOENI ALEWIE VRIJHEIDLIEVENDEN!!!

 63. Ik mocht de fazilet partij niet refah partij niet akp ,niet eerdere uiteindeelijk toch naar onacceptabel streng willende moslim partijen niet. Ook osmanl i torunu .geen Afghanistan voor TCTurkije, dan maar saudie arabie.Ik wil geen vijandigheid creeeren , maar je bent of seculier of akp aanhanger. Ik vind dat helaas, ik haat jullie niet.Democratie werkt helaas met pijn in mijn hart zeggend, niet voor Islamitische landen dan. Wij Moslims kijk maar naar irak en syrie elkaar de kop in te slaan.Wat een verspilde energie.

  • Als ik Adolf een man van democratie vind omdat hij joden vergast wilt nog niet zeggen dat hij geen dictator is!
   De seculieren zijn het die de vrouwen met hoofddoek verbieden om te studeren, toch? Hoezo vrijheid?! de seculieren verbieden het om iets slechts over ataturk te zeggen, toch? Hoezo onderdrukking?! Ff serieus, gaat er iets fout in je hoofd ofzo? Heb je hulp nodig?

 64. Ik ga wil niet achter Erdogan staan, ben niet voor hem.Wil gewoon Turk kunnen blijven. Wil als mens behandeld worden. Niet als dienaar. Als broeder. ALS JE VOOR SCHEIDINGkerk en staat bent.Dan ben je seculier geen akp.

  • En dat je tegen studenten met een hoofddoek bent, niet vergeten! Of de onderdrukking om iets slechts over ataturk te zeggen strafbaar te stellen.. Jaja.. Hier zijn jullie voor.. Maar je merkte bij de verkiezingen vast wel dat de overgrote deel van de bevolking op Akp heeft gestemd.. En zoals je het zegt, klink je net een schaap.. Behee, ik moet volgen want seculier betekend ataturk & Akp = moslim.. Gooi een boek open die je verteld hoe het voor Erdogan was, misschien vind je hem nog in de valuta voor Erdogan.. Namelijk, 25.000.000 tl.. Oftewel, 5 euro! Nu, 10 tl, oftewel 5 euro! Besef je hoe debielerig je overkomt??

 65. AKP ZIJN DOELEN ZIJN ALTIJD AL BEKEND GEWEEST!!! ZE HEBBEN DE BOEL OMGEKOCHT.VEnt van garantibank dogangroep media goeroe, had nog excuses aangeboden aan de DEMONSTRANTEN Omdat ze pro erdogan tv zijn. Veel klanten verloren bij hun banken. ALLEMAAL SPELLETJES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KARAOGLAN!!!!!!!!!!@ ATATURK en nu hoop ik NIET UITGESCHOLDEN TE WORDEN. GEEN ISLAMITISCHE SCHOLEN ZOLANG ER GEEN INTEGERE HOOFD/NEDERLANDSE MOSLIM BOVENAL ACADEMiSCH OPGELEIDE Moslims zijn .Geen scheiding van meisjes wn jongens. Dat de Islam dat zou willen is Sorry lulkoek Allemaal ReligieMISBRUIK. DONT ASK NO QUESTIONS. WHY I GOTTA DRIVE A SPORTSCAR. AND YOU DONT. DONT ASK NO QUestioNS . Put your money in the Box dont Ask NO !!!!QUESTIONS stijl. En dan tedbir erbij. Nou nee!!!!!!
  SCHELD MIJ NIET UIT!!!!!!!!!

  • Ik denk dat het een zonde is om je uit te schelden.. Je redenering en je argumenten getuigt wel dat je een totaal andere beeld creëert als de werkelijkheid.. Je wisselvalligheid daarentegen toont een persoonlijke stoornis.. Maar dat maakt niet uit.. Ik heb altijd geleerd, gehandicapte mensen mag je niet kleineren.. Dus, Tuurlijk jonge, je hebt gelijk..

 66. WILDERS HEEFT NIET HELEMAAL ONGELIJK!!! MAAR DIE FUCKER SCHEERT IEDEREEN OVER EEN KAM. LAAT DE MOSLIMS ELKAAR MAAR AFmaken beleid likkt het wel. Ik als Turk als nee zuilen systeem moeten ze voor moslim helaas zolang zieboven er niet is. NEE GEEN ACHTERUITGANGGEEN VERWIJT NU NAAR MIJN HOOFD BELEDIGING OF WAT dAN OOK LAAT MAAR ZIEN MISGUIDED GEINDOCTrINEERDE broeders van mij.

  • Wilders heeft hier net zoveel aanhangers als jullie in Turkije.. Ik denk dat Wilders jou zijn poep niet eens laat opeten al kon het je leven redden!

 67. Dus economische voorspoed is allemaal schijn!!! Mond laten snoeren door geld materialistisch vast van westerse geneugten genietende broeders mij.Maar san uiteindelijk voor Akp Ijn en voor Erdogan. IK KAN DAT NiET BEVATTeN!@#/@!@#@!@ ik vloekte schold niet.

  • Schijn of niet, hij het wel de schuld die in 80 jaar is opgebouwd mede dankzei mhp en chp in de 100 jaar dat Turkije bestaat, als enigste afbetaald.. Precies ja, IMF schuld afbetaald dankzei Erdogan! Enig idee hoeveel rente Turkije aan de IMF hierdoor heeft betaald?? Debielletje..

 68. Dekschip jou soort (OEPS VERWIJT) is uit op Wereld dominantie. Hoe naief kan je zijn .Doe maar kinderachtig je weet dat ik gelijk heb. Intolerant ben jij dat vund ik. En dat is niet schelden.

  • Kom met argumenten ipv simpele lege wagons met laffe beschuldigingen.. Je hebt het over vrijheid, onderdrukking, de seculiere partij verbied vrouwen met hoofddoek te studeren of stelt het strafbaar als je je negatief over ataturk durft op te stellen.. Vind jij dit vrijheid of onderdrukking? Als je argumenten gaat negeren kan je vast wel begrijpen dat je niet serieus meer genomen word.. Vandaar hou op met steeds te herhalen “scheld mij niet uit” terwijl zelfs jou spiegelbeeld jou uitscheld.. Kom met argumenten, ipv onzin!

 69. Ander beeld? Ander werkelijkheid? Grote steden en kustplaatsen willen jou soort niet in Turkije . Dorpelingen en bergbewoners virmen ool veel mensen/bevolkingbmet alle respect!!!!! Mensen lopen daar achter. Dat is een feit.Hie oostwaartser hie erger vaak. Howel een gelovige provincie als Konya jarenlang hoogste alcohol consumeerden. Zal wel de pkk en communisten zikn of niet? Mevlana kwam trowens of nee daar woonde hij. Mevlana was een chille gozer.Gid hebbe zijn ziel. Lieg ik OverDERVIS EN ECEVIT!!!!!!!!! ZOEK HET MAAR OP. DAT IS DE WAARHEID MAAI IK DE REALITEIT OBDER JE VOETEN WEG SORRY EN GA HY MAAR SCHELDEN. WIOEOEOEOEOEOEOEIESJAAAAAAAAAAAAAAAAA.

 70. Jij zit vast in de voorrijen van de moskee , waren meestal de hypicrieten en de ….. Niet altijd er waren wel oprechten. Hoefden niet altijd vooraan ook. Nier sat dat hun oprecht maakt. En over oprecht gesproken iedereen heeft vadt wel zijn twijfels over god en geloof.No fucking way maken jullie verbitterde tronieen wijs. NO WAY JOSE!!!NU SCHELD MAAR SLA MAAR SPIJKER IN JE STOK OK MIJ TE PAKKENN.

  • Wat voor medicijnen hebben ze bij jou uitgeprobeerd!? Echt zielig hoor! Zullen we een giro rekening voor je openen? Vertellen we erbij dat je bijna nooit bent misbruikt en nog steeds problemen hebt met je ontlasting op te houden.. Misschien dat ze zelfs die sperma uit je oren kunnen verwijderen, misschien kan je dan wel beter interpreteren zodoende helder na denken & is euthanasie misschien toch niet noodzakelijk!

  • Tjah.. De waarheid blijft altijd verborgen als het strafbaar is om je negatief uit te laten over ataturk..

 71. Vrouwen van jullie doen meestal toch niets met hun studie. ISBPUUR EEN STATEMENT MAKEN. ALS ERDOGAN EN VRINDEN HUN ZIN KRIJGEN ZULLEN ZE DAT OOK WEL AFSCHAFFEN. NU JIJ!!!! NEE JIJ MAAT VERWIJTEN EN BLIJFT HET ZELFDE HERHALEN hoe origineelb. KLAAG MIJ MAAR AAN !!!!!!

 72. Dekschip ik vind jou nep intellectueel gehersengespoeld nou nee geidoctrineerd. Ik ben niet voor kiliclardaroglu h.DUIZEND KEER LIEVER HEM.TURKEN KUNNEN VOOR HUN ZELF KIEenWE HEBBEN GEEN ERDOGAN NODIG!!!!! GOD HEEFT MIJ GWDACHTEN GEGEVEN LAAT IK NIETCONTROLEREN DOOR ACHTERUITGANGERS!!!!!!!!

  • Je blijft dezelfde onzin herhalen en negeert de feiten waardoor je ook geen argumenten hebt.. Want nu zeg je, onder kilicdaroglu kunnen Turken zelf bepalen maar, kilicdaroglu is erop tegen dat vrouwen met hoofddoek mogen studeren.. Een basisrecht die hun zelfs in Nederland bezitten.. De partij die het strafbaar maakt om iets negatiefs te uiten over ataturk, dat is kilicdaroglu.. Chp, en chp = DTP.. & DTP = MHP.. Dus.. Deze onderdrukking, deze vrijheidsbelemmering noem jij vrijheid?! Nee dankje, geef mij maar Akp!

 73. Haha debieletje he .noemde je mij. HEEFT ERDOGAN DE SCHULD AAN DE IMF UIT ZIJN EIGEN ZAK BETAALD SCHLEMIEL. JUIST TURLIJE HEEFT DAT BETAALD NIET ERdOGAN LOSER! GA TOCH AAN DE VROUW ( nicht). Turkije hele belasting stelsel ging op de schop. belasting niet van ziun bevolking in voordat dervis en ecevit aan de slag gingen. DAAR HEEFT ERDOGAN DE VRUCHTEN VAN GEPLUKT TALIBAN AANHANGER! Als je een ding gelijk hebt helaas, de voorgangers waren corrupt.Nou liever hun dan achterlijken gebrainwashden als jij. Amin

  • Jij moet zeker nog beseffen dat een land zijn economie mede bepaald word door zijn volk en mede door de regeerders..
   Ten tweede.. Belastingstelsel?? 80 % van de Turkse benzinepompen hadden niet eens benzine voor Erdogan kwam.. Stroom werd afgesloten omdat er niet genoeg was.. Mensen werden vermoord om houtskool! Waar heb je het over met je belasting!? Weet je waarom Turkse economie bloeit!? Omdat buitenlandse investeerders durven te investeren in Turkije, ma mede dankzei deze protesten zijn ze terughoudend, vandaar ook verlies in de beurs.. Ff serieus, waar heb je het over!? Ga slapen of ga tikkertje spelen.. Ik merk wel dit gaat jou petje te boven.. Debiel..
   Ten slot.
   Je geeft toe, hiervoor waren allemaal plunderaars.. Dus ook de chp! Wat voor debiel ben je om je oude schoenen weg te willen gooien voordat je een nieuwe hebt! Besef je hoe dom je over komt?

 74. Een beetje te rechtse kolonel was de stichter wijlen alparslan. Een beetje te te rechts . Nog steeds duizend keer betwr dan jullie. En nee ik ben geen Koerd en Alevi ket alle respect voor hun.

 75. Feiten en argumenten zegt ie ook jog snotneus. Ga nig verder studeren .Goed Nederlans beheersen maaktnje niet modern nog. Jij bent extra gevaarlijk met je zogenaamde moderne voorkomen.

  • Mijn Nederlandse spelling is juist heel slecht, net als Duits!. Mijn redenatie, waarheidsbesef, logica & kennis maken mij daarentegen gevaarlijk.. Gevaarlijk in een democratie.. Vandaar dat chp nooit zal winnen.. Jullie zijn gewoon dom & weten niet eens waar jullie het over hebben! Vandaar dat jullie nu ook op straat stoeptegels aan het gooien zijn.. Wie niet slim is moet maar sterk zijn, of niet.. Debielletje..

 76. Als je can god mag studeren .Mogen vrouwen van god vast de hoofddoek afdoen. Zoniet barst gedekteschip. Iemand die niet van alcolhol dansen goeie muziek en vrouwen houdt is een schmuck!!!!@#/#$$ Te veel alcohol slecht. TE VEEL ISLAMISME SLECHT!!!!!

  • Dus dit zijn je argumenten? Whouww.. Echt punten waarmee je een verkiezing kan winnen! Vandaar dat chp nooit aan de macht zal komen via verkiezingen.. Jullie sporen gewoon niet..

 77. Ga vaak genoeg naar Turkije en kan hou geen fyck scgelen hoe oud ik ben raad maar.Jullue zijn vast van de types die nooit zee gebben gezien.Kleine flat wonende maar met mercedea/bmw naar turkije gaande lui.Kijk wat ik geb kijk. Zelfde afgetrapte schoenen lang gedragen broeken biet uit eten gaamde types .Birst haar accentuerende goud dragende materialistische van vrijheid genietende TYFUS Hypocrieten!!!!!!!!! verraders van de mensheid en Nee Allah en Islam hebben geen Alleenrecht op de mensheid.!!!!!! Sluit me liever bij Aboriginals aan. Maar laar me niet verjagen door jullie bruten. Mensheid ontkenners en uiteindelijk NepMoSlims!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 78. De liberalen hebben het langst geregeerrd dogru yol en anap en voorgangers.Zwijn erbakan was er vroeg bij ook. Alparslan turkes met ziin panturoisne heel leuk allemaal. HEEFT NIET VAAK GEREGEERD NEE IDIOOT jooguit coalieties fuckface

 79. LIEG IK LIEG IK LIEG IK!!!!!!!!!! ZOEK HET OP INFILTRATOR IN GELUKalig gemeenscgappen jij. GELUKSBREKERS ZIJN jULLIE ALLEMAAAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jaloers geen moderne mens die jaloersnis op jullie en begin nietover ze zijn haloers op onze macht oprottengewoon. Rotten jullue van turkje maar op naar iran Afghanistan Saudie supposed to be holy arabia.Get A LIFE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Heb je in de gaten dat Akp verschillende malen is herkozen en jou partij nog geen 1 x.. Dus waar heb je het over.. Zit je aan de heroïne ofzo?

 80. Tc Seculier, je blijft door zwammen en komt met waardeloze opmerkingen en totaal geen 1 waardig argument! Zoals ik al zei, van alles roepen, ma niet weten waarom! Je bezit geen inhoud, je bent slechts een omhulsel.. Net een dildo, en je batterijen zijn waardeloze verslagen zoals die van Peter.. Na het lezen kan je weer ff door trillen! Jij bent gewoon te verpest.. Gewoon op.. Kapot., versleten.. En bijna nooit misbruikt., MUhahaha!!!

 81. Dit zijn nu de argumenten tegen Erdogan.. Deze mensen is waar Peter het voor op neemt..
  Laffe beschuldigingen en blije scheldwoorden & niet 1 sterke argument..
  Zijn hun jou bronnen Peter? Deze debielen die half nederlands 10 % turks spreken..? Te begrijpen dat je argumenten van de Akp aanhangers uit de weg gaat.. Zelfs jou goed doordachte leugens houden geen stand tegen deze lawine..

 82. Ik begrijp jou niet Dekschip. Dat je zo ingaat op die wartaal van die debiel. Is toch zonde van je tijd joh. Ik denk zelfs dat ze hem bij de CHP club eruit gooien omdat hij niet spoort. Hij begrijpt zijn eigen schrijftaal niet eens laat staan met argumenten komen. Jij hebt meer dan genoeg argumenten beschreven. Begrijp je dan niet dat hij in de 8ste hemel zit door de shit wat hij gebruikt?

 83. Geen weldenkende mens Zal met jullie taliban ideen symphatiseren. De vergelijkenis.met afrikaanse extremisten.is niet ver gezocht.Jullie zouden heiligdommen als Mevlana enz enz vetnietigen als jullie de kans zouden krijgen.

  • Een discussie, ofwel discussiëren, doe je door argumenten aan te voeren om je standpunten te verduidelijken.. En daar faal jij in! Want het enigste wat je kan is schelden, en zelfs daar bak je niks van..

 84. Nilgun Yerli zakkenvulster!!!!!! 15 jaar geleden bekritiseerde je Turkije vanwege je broer die een verkrachtende generaal had betrapt? Klinkt als een Turkse film. En nu ben je voor de Akp sellout!!!!!!!

 85. Nilgun yerli haar vriend/man is ook van de Akp. Die mocht van haar vreemdgaan. Zal zij we gelukkig mee zijn.Wie houd je voor de gek Yerli!!!!! Zei ze in Pauw en Witteman. Dombo!!!!!

 86. Argumenten uit de weggaan van de akp? Middeleeuwse argumente van jullie!!!!! Die zal ik altijd bestrijden. Slijp toch je messen man !!!!!!!!!

  • En nu verwacht je zeker dat ik voor de tigste x mijn argumenten ga herhalen zodat er weer een waardeloze reactie kan komen zoals “jullie vrouwen met hoofddoekjes bereiken toch niets.” Pfff.. Ga je vader pijpen ofzo..

  • Klopt.. Er is alleen een verschil tussen vreedzaam protesteren & protesteren dmv stoeptegels gooien.. 2de is wat wij niet accepteren, en dit beseffen jullie jammer genoeg niet!!

 87. Kritiek op Ataturk, moderniteit en de seculieren, geeft een indicatie van de achterlijke denkbeelden van jullie! Mijn moeder zou je we willen ballen he. Mooier vrouw dan die pinguin, ninja inteelt moeder van jou!!!!

  • Ik noem kritiek op ataturk vrijheid.. Jullie maken het strafbaar! Dus inderdaad, geef mij maar de vrijheid van Akp!

 88. Kom maar op met argumenten ik heb alles van je weerlegt. Dus wat doe je dan ga e je hele tijd herhalenn dat wij ongelovigen bla bla nla communisten Kom maar!!!! Niet over de economie weer beginnen dat heb ik ook weerlegt. Leugenaar dat je bent!!!!! Waar ben je!!!!! Uitgelult!!!!! Zal wel op een terrasje bier zitten te drinken of niet?

  • Sorry mijn reactie kwam niet onderaan. Voor het geval dat jij dekschip in een keer naar beneden scrollt, ik heb een reactie geplaatst net voor jouw laatste mededeling. Check ff

 89. Ja ja de demonstranten waren zeker de agressors
  Erdogan not zijn eigen bevolkimg uitschot. Liever uitschot dan De Politieke Islam!!!!!

 90. Rot op naar je vrouwloze dorpen, die hadden meer ambitie en zijn massaal naar de steden gevlucht.Rot op!!!!!!!!!

 91. Dekschip, ik spreek vanuit ervaring: er wordt vreedzaam gedemonstreerd. Echt, ik zit er middenin (in Turkije), jij niet…Je ziet wat op tv en leest het een en ander op internet, hoort misschien de meningen van je familieleden in Turkije, maar die zullen ook echt niet tussen het volk zitten. Laten we even eerlijk blijven. Ik heb de helft van wat hierboven staat niet meer gelezen, want jullie zijn volgens mij een beetje zinloos aan het bekvechten. Ik wil nu ook even mijn mening kwijt en wel heel simpel en wil een reactie van jou, Dekschip, maar dan geen dure taal, hou het asjeblieft gewoon simpel. Uiteraard zijn de zenders waar ik naar kijk, ulusal en halk, zenders die hardstikke anti erdogan zijn. Maar je gaat mij niet vertellen dat atv, cnn, beyaz en al die andere tv zenders (die in zak zitten van de akp) die alleen tonen wat gezien mag worden met kleine fragmentjes van 5 min de situatie kunnen weergeven.Dat kan ook niet, want direnis gaat urenlang door. En dat zie je allemaal wel op mijn zenders. Als jij vindt dat kritiek op Atatürk vrijheid is, en eerlijk gezegd vind ik ook dat je liefde voor iemand een ander niet kan opleggen dan is kritiek op Erdogan ook vrijheid, toch? Jullie vergissen je wat betreft de demonstranten. Ze zijn de straat opgegaan omdat de chp en de mhp er niks van bakten en dat brullen ze ook uit. Ik ben het met jullie eens wanneer het aankomt op wat als hij aftreed, dan hebben we weer een ander probleem, er is nl op dit moment niemand (die wij kennen) die het even over zou kunnen nemen. Maar we zijn dan wel van een dictator af, die zich werkelijk waar met alles bemoeit en met alles in tegenstrijd is. Hij zegt vandaag A en morgen B, er zijn zoooooveel videos van het verleden met zijn uitspraken en die van nu naast elkaar gelegd, dat moet je ongetwijfeld gezien hebben. Het klopt niet, de ene leugen na de andere. Je moet doof en blind zijn als je dat ontkent. Jullie klagen over alles wat links is en degene die de pkk het kabinet binnen heeft gehaald is wederom het werk van de akp. Er is nog zoooooveel, maar ben een beetje moe geworden van alles, ik hou van Atatürk en ga niet eens de redenen opnoemen waarom, I know why. Zou het alleen fijn vinden, als jullie ook eens eerlijk zouden kunnen zijn en toegeven dat we heeeeeel veel hebben bereikt dankzij hem. Dat je daarna zegt dat je vind dat het nu tijd is voor een ander regime, prima, jouw keus. Maar wat ik nu ga zeggen is toch ook niet onlogisch: Erdogan heeft met groot verschil de verkiezingen gewonnen en hij heeft het steeds over een 50% die hem graag aan de macht wil zien. Er is nog altijd een 50% die dit niet wil, maar weinig te zeggen heeft omdat ze nu eenmaal verdeeld de minderheid vormen. Is het niet Erdogan’s taak om ons allemaal tevreden te houden. Hij zegt continu dat we allemaal ongeacht geloof, afkomst en nationaliteit vreedzaam met elkaar moeten kunnen leven, maar waarom heeft hij het dan nu weer steeds over 1 godsdienst (de Islam) en zijn godsdienstlessen verplicht geworden. Hoe is dit rekening houden met al andere bevolkingsgroepen in ons land? Heb je enig idee hoe het onderwijs er aan toe is?? HET IS EEN PUINHOOP!!!!! De ene verandering na de andere en het eindigen allemaal is fiasco’s!!!Wees nou eerlijk, ik zou graag eens ook jou negatieve aspecten vanuit jullie kant willen zien. Lukt dat?

 92. NU nog 1 ding en ik weet dat jullie dit niet leuk zullen vinden, maar ik kan er niks aan doen, het is een feit: de kiezers van Erdogan die 50% waar hij het steeds over heeft, is vergeleken met de overige 50% minder geschoold he… Hij heeft het wel over çapulcular maar eigenlijk zijn zijn trouwe dienaren meer van dat soort…

 93. Ik denk bovendien dat ze helaas met de volgende verkiezingen weer zullen winnen, maarrrrr we weten allemaal ook heel goed dat er veel wordt gesjoemeld met de verkiezingen. Corruptie is algemeen benkend in Turkije en er is ook geen militair meer die hem kan tegenhouden, want slim is Erdogannetje wel; hij heeft ze een voor een op valse wijze weggewerkt…… Maar hij heeft nu in ieder geval wel gezien dat het volk niet meer over zich heen laten lopen en dat ze bereid zijn om zelf met elkaar de strijd tegn hem aan te gaan. Dus hij zal nu echt wel uitkijken….

 94. ik vind als 15 jarig kind juist dat Erdogan gelijk heeft, misschien wel een klein beetje omdat mijn vader en moeder voor akp zijn. ik maak nu een betoog over dit onderwerp, dus waarom Erdogan moet blijven. ik wil vooral dat hij blijft omdat anders CHP aan de macht komt. ik haat vooral die kilictarogulu omdat hij tegen alles is wat Erdogan zegt en ook omdat de CHP te socialistisch is, dat houdt bij mij in dat turkije dan wordt zoals NL op dit moment is: al het geld word uitgegeven aan de armen die eigenlijk niet eens arm hoeven te zijn en ze moeten bezuinigen op dingen als studeren.
  Erdogan moet ook blijven omdat hij tot nu toe echt heel veel heeft gedaan voor Turkije: door hem zijn de inflatiecijfers van 80% naar 4,2% gedaalt en er zijn 6 nullen van de Turkse lira afgegaan en veel meer andere singen.Hij moet vooral blijven omdat de meerderheid voor AKP is en het maar een klein gedeelte van de bevolking is die daar zit te protesteren en dat is niet eens echt van de Turkse bevolking. Ik hoorde volgens mij gisteren dat er veel mensen uit andere landen bij zaten.
  p.s.als er veel spellingsfouten in mijn tekst zaten komt het door mijn leraren en door mijn dylectieprobleem.

  • Ehm, de economie is echt niet zo geweldig sanane. Bankrekening van akp en vooral van Erdogan is er heel sterk op vooruitgegaan, maar voor de rest van het volk is het allemaal te triest voor woorden hoor..
   Het is ook niet zo dat de meerderheid kiest voor akp, het is 50% voor 1 partij wat de akp zo sterk maakt. Die andere 50% is verdeeld, snap je…een gedeelte kiest voor chp, een ander gedeelte kiest voor mhp en weer een gedeelte kiest voor bdp enz. De rest is nl verdeeld en dat maakt ze zwak. En nogmaals er wordt veel gefraudeerd in Turkije, zakken met stemmen die zoekraken, electriciteit wat ineens wordt afgesloten. Helaas zou ik het alleen maar vertrouwen als een ander land onze tellingen zouden doen. En dat geldt dan echt voor alle partijen hoor. En wat betreft Kilicdaroglu, goudeerlijke lieve man, maar hij is geen leider, maar dat is weer een ander probleem. Nu vraag ik me het volgende af: je hebt toch niks te klagen wat NL betreft?! Het feit dat het nu zo is zoals het is, is voor jou als buitenlander toch echt beter hoor! Trust me! Links werkt voor alles wat niet Nederlands is in Nederland:))
   En dat is ook wat ik heel raar vind van de Turken (eigenlijk alle buitenlanders) die in NL wonen. Daar zullen ze echt niet stemmen op een rechtse of christelijke partij, maar in Turkije is het ineens een ander verhaal. Beetje “kendine müslüman” noemen ze dat.
   EN p.s. niks mis met je tekst hoor, ik zie geen spellingsfouten 😉

  • Ik vind dat je heel mooi, duidelijk, leesbaar schrijft. En dat voor een 15 jarige. Jou toekomst ziet zonnig uit.

 95. Ik heb niks tegen Kilictaroglu. Maar hij is geen leider. Een leider hoort met oplossingen te komen voor bepaalde problemen. Wat hij en zijn partij doet is afkraken, afkraken en nog eens afkraken. Hierbij gaat het soms heel persoonlijk aan toe. Dat verwacht je niet van een leider. Hier in nederland zal men niet snel persoonlijk worden. Wil je kritiek uiten, doe dat dan op een zakelijke manier. Daarom vinden veel mensen de CHP en de MHP een amateuristisch zooitje.
  Er is helemaal niks mis met een gematigd islamitische partij. Wat mij opvalt is dat veel linkse niet-gelovigen niks anders doen dan het beleid van de AKP afkraken. Zoals hun leider. Ik verzoek deze mensen hiermee op te houden en met oplossingen te komen als de AKP het niet goed doet. Kom met argumenten en ga niet zoals jullie leider alles afkraken.

 96. bedankt voor de opmerkingen :). ik heb morgen een betoog hierover. kan iemand mij argumenten geven waarom Erdogan juist wel weg moet,die ik kan weerleggen.

  • Ik kan er een lijst van maken, maar moet het dan wel nog eerst vertalen als je alles in het Nederlands wil hebben. En weet niet hoeveel waarde je hieraan hecht maar lees dit ook eens: http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2013/6/Terecht-komen-Turken-in-opstand-tegen-islamitische-leiders-1272080W/

   Wat je nu om je heen ziet gebeuren; al die vernielingen worden niet veroorzaakt door de demonstranten. Er zijn heel veel foto’s van die provocateurs. Het zijn gewoon politieagenten. Gewoon even checken op internet. Ik ga ervan uit dat je geen vrienden hebt die deze foto’s delen dus die zal je niet 1, 2 tegenkomen. De waterstralen raken deze provocateurs niet, maar de echte demonstranten pakken ze zo in hun smoel aan. Er is heel veel bewijs van. Trust me, je hoeft alleen maar af en toe naar halk tv en ulusal te kijken, ook daar worden ze gedeeld (maar dat mag vast niet van je ouders). Vind je het niet frappant dat na dagenlange demonstraties die ABSOLUUT niet op de gewone zenders zijn uitgezonden, nu ineens deze aanvallen live worden uitgezonden. Het is een vreselijk laf spel wat ze spelen. Maar goed, aan jou de keus waar je in wilt geloven en ja je vader heeft gelijk wat de politiek betreft. Partijen zijn altijd wel in strijd met elkaar en ze weten ht allemaal beter. En ja Erdogan heeft zeker ook goed gedaan, maar de negatieve punten zijn echt veel meer. Het heeft voor mij geen zin meer om ze allemaal uit te leggen, we hebben het wel over 10 jaar he. Hangi birini söyleyim sana. En ach…je pa doet ook z’n best om jou op zijn manier (wat voor hem juist is) op te brengen dus wie ben ik om jou te proberen te overtuigen dat het verhaal een andere wending heeft. Bij deze heb ik dat al een beetje gedaan dus meid of jongen, onderzoek zelf. Luister naar mensen die dezelfde mening hebben als jij, maar ook naar die van anderen die het niet met je eens zijn en vergelijk ze met elkaar. Zoek zoveel mogelijk uit, kijk naar het nieuws van andere landen, die kijken objectief en zeg dan wat je vind.
   En asjeblieft negeer deze Osmanli Torunu, ne dedigini bilen biri degil….

   Succes met je betoog….

   • eigenlijk ben ik ertegen dat hij weggaat en moet ik die argumenten die tegen hem zijn kunnen weerleggen, maar toch bedankt.

   • Kom met bewijzen. ?k kan ook van alles roepen. Proof it. Dat die vandalen eigenlijk politieagenten zijn is wel de grootsre onzin. Ha ha ha.
    Wil je bewijs van de akp. Kijk om je heen. Kijk naar 10 jaar terug moron.

    • Prove it bedoel je…. het is goed met je… ik ben niet geinteresseerd in jouw mening en dit is de laatste keer dat je een reactie van mij krijgt: 1- hij onderhandelt met de pkk, terwijl hij altijd zei dat hij nooit met zou onderhandelen terroristen. 2- hij zei ooit en daar is een kranteartikel van dat de 3e brug suicide was en wil hem nu zelf bouwen (tuurlijk hij wordt er nog rijker van) die hij bovendien wil vernoemen naar een sultan die alawieten heeft uitgemoord. Zwak hoor, als die brug komt, wordt hij betaalt met de belastingcentjes van het volk (ook van de alawieten en dat wordt vast weer een ander opstand) 3- onderwijs is helemaal naar de klote, leeftijd is naar beneden gehaald, jaren zijn ingekort, verplichte godsdienstlessen (hoe zou jij het vinden als je verplicht bent om katholieke of christelijke lessen te volgen? Ik ben moslim, maar er zijn genoeg mensen in dit land en ik bedoel Turkije natuurlijk die dat niet zijn.
     4- Onze militairen zitten in de gevangenis, gevoel van veiligheid is weg
     5- meeting op Gündogdu plein doorgeven via twitter is reden voor arrest, maar sms versturen voor meeting op luchthaven is ok, is dit vrijheid en bovendien vind erdogan dat sommige meetingplaatsen absoluut niet kunnen, oh, luchthaven is wel ok???????
     6- hij beledigt Atatürk, hij hoeft niet van hem te houden, maar respect moet hij wel hebben. ALs hij er niet was geweest was hij nu NAH premier!!!
     7-pfff ik heb hier eigenlijk geen zin……je begrijpt er toch geen snars van en je bent naar jij….En meteen schelden, toont hoe zwak jij bent….

 97. oh ja, ik vind het echt stom hoe alle partijen AKP afkraken. mijn vader zei dat ze dat deden omdat het politiek zo moet gaan, maar denk niet dat dat zo moet. hij zei dat ze anders nooit aan de macht komen. elke keer als AKP met een idee of iets komt, zoeken ze iets om er tegen te zijn.

  • Dat klopt, ze zijn overal op tegen. Vooruitgang, nee dat willen ze niet hebben. Denk je nou echt dat deze mensen het niet willen. Nee, Israel, Europa, Peter Edel en de communisten. Deze mensen zijn de marionetten die gehersenspoeld zijn. Welke domme idioot laat zich meeslepen om alles te vernielen wat voor zich komt. Hoe dom kun je nog zijn.

 98. Peter,excuseer me maar jij bent echt zielig. Ik vraag me af waar jij dat informatie haalt. Luister ook eens naar Yigit Bulut,kanaal 24 met keiharde bewijzen en feiten. Óók vraag ik me af wie jouw eigenlijk betaald…
  Laat mijn vaderland met rust! Want in jouw vaderland veroorzaken wij óók geen onrust. Gewoon zielig!

 99. Peter,je moet nu toch wel weten..dat je met moslim’s geen discussie aan moet gaan…ze geven je toch niet gelijk…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here