Man dood bij protesten in Istanbul

2
5

onlustenVolgens de NOS heeft een Turkse artsenorganisatie bevestigd dat er gisteren een dode is gevallen bij de protesten tegen premier Erdogan. Het gaat om een 20-jarige man die gisteravond werd geraakt toen een taxi inreed op een groep demonstranten in het Aziatische deel van de stad.

Volgens de omroep werd de man gewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vandaag overleed, aldus de artsenorganisatie. Bij het incident raakten vier anderen gewond. Het is niet duidelijk of de chauffeur opzettelijk op de groep inreed.

Volgens een Turkse artsenorganisatie is het slachtoffer de eerste dode die gerelateerd kan worden aan de betogingen tegen premier Erdogan. Amnesty International meldde overigens gisteren al twee doden, maar het was onduidelijk waar de mensenrechtenorganisatie die cijfers vandaan had.

2 REACTIES

 1. -Commotie Turkse Protesten ‘Gezi Parki’ UITGEBREID BELICHT, voor de geïnteresseerde-

  Hiervan krijg ik meer de indruk dat het gewone sociale onrust is, want behalve de provocerende acties van enkele marginale PKK-groepen is de situatie in Istanbul rustig.

  De protesten in Turkije geenszins te vergelijken met de Arabische Lente omdat het volk niet demonstreert tegen de regering in zijn totaliteit maar uitsluitend tegen Erdogan wegens zijn machtsmisbruik van de laatste periode. Het volk scandeert volmondig dat ze de principes van de republiek en de waarden van Atatürk blijven steunen. De kern van de Turkse regering blijft dan ook onaangetast omdat de protesten zich daar totaal niet op richten; de kritiek richt zich op oppervlakkige problemen zoals de invulling van het (in de ogen van de demonstranten voor de rest als prima beoordeelde) regime. De protesten zijn dan ook niet zozeer gericht tegen het regime, dus alle regerende ministers en ambtenaren, maar slechts tegen Erdogan en de politiecommandanten die de laatste tijd te hardhandig hebben opgetreden. Het protest is in vergelijking met de Arabische Lente dan ook veel kleinschaliger. Dat is ook terecht omdat Erdogan via een eerlijke democratische weg is verkozen en gaandeweg (na ruim een decennium moeiteloos steevast herkozen te worden) dictatoriale trekjes is gaan vertonen nadat zijn succes hem naar zijn bol gestegen bleek te zijn.

  Er zitten natuurlijk wel gemaskerde mensen tussen de menigte die misbruik maken van het hele geval, zoals ook bekend uit de beelden in de media!
  Honderden politie agenten die zwaargewond zijn door de aanvallen van de gemaskerde protestanten.

  Protesten mogen gevoerd worden maar wel op een andere manier; zonder de politie te stenigen. Persoonlijk vind ik dat de politie het recht heeft om nog harder op te treden, immers honderden agenten zijn zwaargewond door rake steentjes.

  Steeds meer mensen sloten zich aan bij de protesten in het land, waarbij geweld tegen de politie niet meer geschuwd werd. Ook ontstonden er rellen, plunderingen en openlijke geweldpleging waarbij onschuldige winkels en panden door menigten vernield werden. De protesten trokken namelijk ook de aandacht van terreurleden (zoals de Koerdische PKK) en voetbalhooligans.

  Het gebrek aan vertrouwen van de Turkse burgers in hun eigen democratie en rechtssysteem blijkt ook uit de commotie rondom ”Protesten Gezi Parki”. Tenslotte is de rechtszaak gewonnen en lijkt de zaak over. Toch gaan de protesten door en slaan de vreedzame acties over in geweld. De mensen hebben namelijk geen vertrouwen in Erdogan. Hij zou volgens de massa toch het park kunnen slopen. Maar de mensen begrijpen niet dat ze dan de volledige Turkse justitie kunnen inschakelen om Erdogan te dwingen zich te schikken naar het vonnis. Het feit dat burgers in Turkije dit niet begrijpen, geeft aan dat ze niet helemaal begrijpen hoe democratie werkt. Sterker nog, het gebruik van geweld en het vernielen van staatseigendom (zoals bussen, taxi’s, bushaltes, gebouwen, politieauto’s etc.) heeft alleen maar negatieve gevolgen omdat al deze schade toch weer uit de staatskas (dus van de belastinggelden van dezelfde mensen die nu protesteren) betaald zullen worden.

  Er zijn dan ook veel betere manieren om jouw onvrede kenbaar te maken in een democratie zonder daarvoor te rellen. Het voorbeeld van Turken die minutenlang met hun woonkamerlicht knipperden was daar een voorbeeld van, het was echter een klein voorbeeld. Een andere methode zou kunnen zijn om een burgerinitiatief te beginnen om zo vervroegde verkiezingen te realiseren. Weer een andere manier zou kunnen zijn om een klacht in te dienen tegen excessief politiegeweld of zelfs een klacht tegen Erdogan. Veel Turken doen dit echter niet, niet omdat ze het niet kunnen maar omdat ze niet geloven dat hun klacht serieus genomen zal worden. Erdogan is tenslotte de premier van Turkije en in de ogen van veel Turken zal hij daarom in bescherming genomen worden. Zo werkt een democratie echter niet en veel Turken moeten begrijpen dat dit de manier is om onvrede kenbaar te maken. Het gebruik van geweld is achterhaald en hoort niet thuis in een democratie.

  Maar de weg die Turkije is ingeslagen is die van aansluiting met de westerse wereld. Dit alles zal weer een eerste stap zal zijn naar een volwaardige democratie in Turkije. Turkije is niet langer de zieke man van Europa. Hoe graag sommigen hier dat nog zo willen zien. Turkije gaat deel worden van de EU en daar horen dit soort protesten bij. Denk ook even aan de rellen in Frankrijk wat jaren geleden. Mega protesten in Spanje en Griekenland onlangs.
  Democratie gaat met dit soort bewegingen.
  Het is niet altijd een ‘lente’.
  Ik zou zeggen; dat het westen een lesje democratie krijgt van Turkije. Ga daar maar eens aan staan!
  Geweldig toch: democratische protesten gevolgd door het zagen aan de stoelpoten van de PM (gevolgd door de val van een MP en verkiezingen). Dat is iets waar de VS, Duitsland, GB, FR en NL en zo alleen maar van kunnen dromen. Democratie in de praktijk.
  En dan lopen ze in Duitsland en de VS te gallen dat de politie in Turkije zo hard optrad. Hebben ze wel eens naar hun eigen oproerpolitie gekeken? Ik herinner me nog een peppersprayincident. Hypocrieten.

  De Turkse president Abdullah Gül zegt over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen dat de boodschap, die met goede bedoelingen gegeven werd, ontvangen is. Hij waarschuwde ervoor dat illegale organisaties zich zouden kunnen mengen in de incidenten en dat voortaan alle partijen met gezond verstand moeten handelen. Hij benadrukte dat het in het nadeel is van iedereen, indien Turkijes imago schade zou lijden.
  De president sprak zich uit over de huidige incidenten in Istanbul en Ankara. Hij vond dat iedereen tot rust moest komen, want: “Ook de goed bedoelde boodschappen zijn ontvangen”. Gül merkte op dat ieders gedachte, idee en geloof gerespecteerd moet worden. Hij onderstreepte dat dit respect en deze liefde ook wederzijds moeten zijn. Met de woorden “Democratie is meer dan alleen verkiezingen” benadrukte hij dat het normaal is dat er buiten de verkiezingen verschillende bezwaren zijn en dat die op verschillende manieren worden uitgedrukt.
  Als voorbeeld haalde hij de vreedzame optochten aan. “De ontwikkelingen van de afgelopen dagen beschouw ik ook als een deel daarvan. En ik meen oprecht dat al de goed bedoelde boodschappen ontvangen zijn. En ik meen ook dat al het nodige gedaan zal worden als de tijd daarvoor rijp is.”
  Gül waarschuwde er tevens voor dat zulke incidenten uitnodigend werken voor illegale organisaties om allerlei misdrijven te plegen. “Iedereen moet zijn gezond verstand gebruiken en zich aan de regels houden. Als er bezwaren zijn, moeten die vreedzaam geuit worden en dat is ook gebeurd. Voortaan mogen incidenten die ons imago door het slijk halen en voor niemand door de beugel kunnen, niet meer aanvaard worden”, aldus de president. “Dit land is van ons allen en we moeten het dan ook met z’n allen beschermen. Wat we nu allemaal moeten doen, is het hoofd koel houden, de regels respecteren en verhinderen dat ons land op lange termijn schade berokkend wordt”, besloot Gül.

  De vicepremier Bülent Arinç wees er ook op dat de regering zelfkritisch moet zijn.
  Volgens hem kan de regering het zowel bij het verkeerde eind als bij het rechte eind hebben. Hij gaf toe dat er misschien een fout begaan is op vlak van de administratieve rechtspraak. Een regering die met rechterlijke controle overeind probeert te blijven, zal incidenten koelbloedig benaderen, zei Arinç. Hij voegde daaraan toe dat het inderdaad kan zijn dat overheidsfunctionarissen in deze zaak verkeerd gehandeld hebben.
  Hij vond dan ook dat niet alleen zelfkritiek aan de orde was, maar dat ook een officieel onderzoek vereist is. “Ik zeg het openlijk, ook bij andere gebeurtenissen kunnen we fouten maken. Om te begrijpen hoe mensen zijn, moeten we naar hun stijl kijken. We kunnen allemaal hard en beledigend zijn. Wat juist is, is dat de stijl van degenen die regeren constructiever en inclusiever moet zijn. We moeten de persoonlijke levensstijl van iemand niet aanvallen zolang die niet uitsluitend te werk gaat”, aldus de vicepremier.

  De betogers protesteren behalve tegen het verdwijnen van het park ook tegen de bouwwoede van de Turkse regering en het stadsbestuur op andere locaties. Politici van oppositiepartijen BDP en CHP sloten zich bij de protesten aan. Sommige waarnemers zien er een algemeen verzet in tegen het beleid van de regering-Erdogan. De premier heeft eerder deze week laten weten dat de besluiten zijn genomen en dat die worden uitgevoerd.

  De gebeurtenissen in Turkije rondom de protesten zijn allemaal de schuld van de oppositie. Het is heel simpel, waarom zijn zoveel mensen de straat op gegaan om te protesteren? Antwoord: ze voelen zich niet gehoord! Waarom is dit dan de schuld van de oppositie? Omdat er geen daadkrachtige oppositie is die zijn achterban niet goed vertegenwoordigd voelen al die stemmers op: CHP, MHP en de BDP zich ongehoord.
  De oppositie biedt geen goed alternatief aan meestal vallen ze Tayyip Erdogan in persoon aan en komen ze niet met plannen waardoor Turkije nog sneller kan groeien. Ik ben ervan overtuigd dat als de oppositie serieus met duidelijke plannen komen en deze kunnen omzetten in acties ze weer de akpartij van de troon kunnen stoten. Echter is dit nog niet te verwachten in de nabije toekomst omdat Erdogan al zoveel goeds heeft gedaan voor Turkije waardoor hij veel credit heb opgebouwd bij een overgrote deel van de Turkse bevolking.
  Conclusie: de protesten zijn aan de verkeerde deur. Ze moeten bij de oppositie protesteren omdat ze hun werk niet goed doen. Al met al heeft dit ook wat goeds met zich meegebracht, omdat de oppositie “slaapt” en de Akpartij niet scherp kan houden doet de achterban van deze partijen het.

  Sommigen beweren dat dit allemaal met de alcohol verbod te maken heeft. Dat is onterecht! Er is geen sprake van verbod! Het gaat enkel om een regeling; waarbij alcohol niet verkocht mag worden in een straal van 100 meter van universiteiten, scholen en/of moskeeën. Ook mag er tussen 22:00 ’s avonds en 6:00 ’s ochtends geen alcohol meer verkocht worden met uitzondering van uitgaansgelegenheden.
  Veel universiteiten in Turkije verkopen binnen hun eigen campus vrijelijk bier of andere alcoholische dranken aan hun studenten.

  Anouk Willemsen van de Radboud Universiteit maakte de prachtige vergelijking dat ook in Nederland (zware) alcohol niet meer op benzinestations en supermarkten verkocht mag worden. Toch wordt dit niet gezien als “christelijk” terwijl hetzelfde verbod in Turkije wel wordt gezien als “islamitisch”.

  Ook Nederland probeert op allerlei manieren burgers te ontmoedigen om (veel) alcohol te drinken. De minimumleeftijd waarop je alcohol kunt kopen wordt verhoogd naar 18 jaar, BOB-campagnes sieren al jarenlang menig bord langs de snelweg, en volgens onze Mediawet is het verboden om tussen 6.00 uur en 21:00 uur alcoholreclame op tv en radio uit te zenden. Ook in andere Europese landen is er vaak strenge wetgeving op het gebied van reclame voor alcohol en verkrijgbaarheid van alcohol. In sommige Europese landen, zoals Zweden bijvoorbeeld, zijn de accijnstarieven op alcoholische dranken zelfs zo hoog, dat alcohol bijna onbetaalbaar wordt. In Europa heeft dit echter niets met geloof, maar met gezondheid te maken.
  Waarom zou de enige reden dat de overheid van Turkije zich zorgen maakt over alcoholgebruik/-misbruik zijn dat de meerderheid van de bevolking islamitisch is? Waarom kan dit in Turkije, een moslimland (volgens de Volkskrant), niet ook met de gezondheid van haar burgers te maken hebben? Net zoals in Europa het geval is?

  De vergelijking wordt nog mooier als men kijkt naar Spanje waar in een willekeurig Madrileens supermarkt een EuroShopper-achtig eigen merk van Bacardi en Whiskey wordt verkocht voor maar 5-6 euro per liter. In Nederland is dit ondenkbaar wegens juridische restricties, niemand zal deze restricties bestempelen als ‘christelijk’ (mede omdat Spanje als katholiek land, voor religieuzer wordt aangezien dat het protestantse Nederland). Toch wordt dit wel gedaan in Turkije, ook door de Kemalisten zelf. Dat in Turkije Erdogan zelf ook tussen de regels door laat merken dat hij het alcoholverbod vooral steunt, niet vanwege gezondheidsredenen, maar vanuit religieuze redenen, komt als extra olie op het vuur.

  Aan de ene kant is dit ook begrijpelijk; door Kemalisten wordt alcohol in Turkije (vooral raki) gezien als een belangrijk deel van de cultuur. Het is te vergelijken met bockbier in Duitsland, witbier in België, wodka in Rusland en wijn in Frankrijk; het wordt gezien als een fundamenteel stuk van de Turkse cultuur. Dit is deels te verklaren vanuit het historische Osmaanse Rijk waar het brouwen van alcohol alleen toegestaan was voor christenen (die wijn nodig hadden voor hun kerkdiensten en daardoor vrijstelling kregen van het alcoholverbod). Toen de christenen steeds succesvoller werden binnen het Osmaanse Rijk, begonnen de Turkse moslims steeds meer aandacht te krijgen voor aspecten van de christelijke cultuur om zo de oorsprong van de successen te kunnen verklaren. Alcohol was één van die aspecten, althans dat dacht men.

  Er doen nog steeds provocerende en misleidende nieuwsberichten de ronde op de sociale media.

  Het is duidelijk dat sommige randgroepen die de crisis verder willen aanwakkeren onjuiste informatie of misleidende foto’s posten op de sociale netwerken. Een van die foto’s werd online gezet door dagelijks columnist Ece Temelkuran van de krant Birgün. Op de foto stond een agent die van dichtbij pepperspray spoot in de ogen van demonstranten. Temelkuran postte de foto alsof hij in Turkije was genomen, maar eigenlijk kwam hij uit Boston.

  Een ander misleidend bericht op de sociale media waren de geruchten dat het Grondwettelijk Hof van Turkije de regering zou omverwerpen als de betogingen langer dan 48 uur aansleepten, maar zo’n wet bestaat helemaal niet in Turkije.

  Er werd ook beweerd dat de politie Agent Orange zou hebben ingezet tegen de demonstranten, wat niet waar is. De Verenigde Naties hebben het gebruik van Agent Orange verboden omdat het beschouwd wordt als een chemisch wapen.

  Een tweet die door minister van Volksgezondheid Mehmet Müezzinoglu gepost zou zijn waarin stond, “Jullie verzetten je tegen de staat en politie en verwachten dan dat er een ambulance komt”, bleek later ook vervalst.

  Een foto van een agent die pepperspray gebruikt tegen een hond bleek ook al manipulatie van de sociale media te zijn. De foto kwam uit Italië, niet Istanbul.

  Sommige Twitteraars probeerden de aandacht van de buitenlandse pers te lokken door Taksim te vergelijken met het Egyptische Tahrirplein, waar de revolutie in dat land was begonnen. Sommige gebruikers van sociale media beweerden dat er vele doden en gewonden waren gevallen tijdens de clashes met de politie. Er wordt geschat dat er zo’n 5 miljoen misleidende tweets over de Taksim-betogingen de wereld zijn ingestuurd.

  Terwijl sommige groepen de overheid opriepen ontslag te nemen door onder hashtag “tayyipistifa”, (Stap op [Recep] Tayyip [Erdogan]) tweets te posten, riepen andere groepen op het gezonde verstand te gebruiken, door met hashtag “OyunaGelmeTurkiyem”, (Laat je niet misleiden door de spelletjes, Turkije) te tweeten.

  Ook hebben de demonstranten veel verrassende taferelen getoond. Hieronder viel onder andere het voorlezen van klassieke werken aan politieagenten door demonstranten, het opruimen van afval na de rellen door demonstranten maar ook politieagenten die gewonden verzorgen en hevig discussiëren met leden van de nationale garde over het gebruik van geweld tegen demonstranten.

  Helaas zijn er ook andere beelden, onder andere van hoe gewonde politieagenten uit ziekenhuizen verjaagd worden door demonstranten omdat ze “geen verzorging zouden verdienen”. Aan de andere kant zijn er ook demonstranten die politieagenten aanvallen en met water bespoten worden uit zelfverdediging. Het is echter jammer dat deze mensen gezien worden als ‘slachtoffer’ van politiegeweld. Door het vertekende beeld in buitenlandse media, is het namelijk makkelijk om Turkse politie te beschuldigen van ‘excessief geweld’. Ook kwamen veel beschuldigingen als ‘fascist’, ‘gebruik van chemische wapens’, ‘politiestaat’, ‘onderdrukking van minderheiden’ en ‘schending van mensenrechten’ terug terwijl dit niet berust op de waarheid. Het is nu eenmaal makkelijker om Turkije te beschuldigen van dit soort wandaden dan de waarheid te stellen, omdat het beeld in Europa dusdanig is dat dit soort beschuldigingen voor waarheid gezien worden. Ook buiten Europa komt dit voor getuige de tweet van Hollywoord-ster Bruce Willis waarin hij stelde dat mensen op straat massaal het leven lieten terwijl er volgens officiële statistieken geen doden zijn.

  Dit vooroordeel tegen Turkije heeft ook geleid tot uitspraken zoals die in nu.nl waarin gesteld werd dat “[r]echters in Turkije er niet bekend om staan te oordelen tegen de regering”.

  Ook laat het de eigenzinnige vooroordelen in de buitenlandse media zien jegens Turkije, terwijl men in Turkije zelf veelal creatief en humoristisch met de protesten omgaat. Dit komt mede door de laksheid van enkele Turken uit Turkije die het gemakkelijker vinden om mee te gaan met de vooroordelen jegens Turkije in de buitenlandse media om zo hun voordeel ermee te begaan, dan de vooroordelen te bevechten.

  Het beeld van een Turkse man in Ankara die verkleed als Darth Vader van Star Wars een vreedzaam protest tegemoet loopt, is dan ook evenveel waard als boekdelen aan tekst. Het protest mag dan nu politiek gekleurd zijn door oppositiepartijen die het voorval aanwenden om de AKP tot aftreden te dwingen, en het protest mag dan ook vele hooligans, relschoppers en hipsters (die alleen op zoek zijn naar nieuwe Instagram-foto’s die ze kunnen delen op Facebook en Twitter) aangetrokken hebben; het blijft in beginsel een protest met het doeleind om de moderniteit in Turkije (moge het groen zijn of het drinken van alcohol of zelfs het dragen van een Darth Vader-kostuum) te prolongeren. Niks meer en niks minder.

  De beelden hieromtrent zijn wijdverspreid. Zo zijn er beelden van politieagenten die schijnbaar willekeurige burgers, die nietsvermoedend bij de bushalte op de bus staan te wachten om naar hun werk te gaan en niks met de protesten te maken hebben, onverwachts met een waterkanon aanvallen. Aan de andere kant zijn er ook beelden van politieagenten die doodsangsten uitstaan omdat tijdens schermutselingen hun dienstwapen is gestolen door relschoppers. Deze agenten staan nu in de minderheid tegenover een menigte waarvan ze weten dat minstens één een doorgeladen wapen met echte kogels heeft.

  Alhoewel de politie strikte regels heeft om geen rubberen of echte kogels te gebruiken en alleen maar traangas en peperspray mag gebruiken, is het voorstelbaar dat ze inzien dat de relschoppers zulke regels niet zullen hanteren. Deze stress wordt ook verklaard door een gesprek tussen enkele politieagenten en protesterende studenten, welke door middel van een verborgen camera is opgenomen door één van de studenten.

  Een agent geeft aan al 66 uur achtereenvolgens te werken zonder een minuut slaap omdat de protesten alle beschikbare politiemankrachten nodig hebben. Tevens kaart hij aan zo langzaamaan een hekel te krijgen aan de protesterende menigte wegens de stenen die hij naar zich geslingerd krijgt terwijl hij een ernstig tekort aan slaap heeft. De agent smeekt de studenten om naar huis te gaan zodat hij ook naar huis kan. De studenten beroepen zich echter op hun trots om niet te buigen voor geweld en de agent verklaart dat hij slechts zijn werk doet door orders op te volgen van zijn politiecommandant. Het is een emotioneel en hartverscheurend dialoog.

  Bedreiging Erdogan om betogers op te hangen blijkt leugen te zijn.

  Na de manifestaties in het Gezi Park zijn een heleboel ongenuanceerde en verkeerde nieuwsberichten verschenen in de media. Erdogan herinnerde de betogers aan ex-premier Adnan Menderes die werd opgehangen door de coup-militanten in de jaren zestig. Dit leidde tot desinformatie en verscheen in de westerse media als: “Erdogan bedreigt de betogers met hen op te hangen in het Gezi Park”.

  Een Belgische burger die vanuit Istanbul live sprak op Radio 1 zei dat “Erdogan de betogers bedreigt en zegt hen aan de bomen te zullen ophangen.” Deze vermeende verklaringen van Erdogan werden ondertiteld op YouTube, en zijn ook te vinden op de site van CNN iReport. Er wordt in het Engels beweerd dat Erdogan het seculiere deel van de bevolking bedreigt met moord.

  Op de hoofdpagina op internet van CNN iReport van de Amerikaanse zender CNN, dat een soort van publieke journalistiek voert, staat een vrijstaande link naar een nieuwsbericht . De kop luidt, “Erdogan bedreigt mensen en zegt hen te zullen ophangen.”

  Erdogan klaagt in zijn toespraak inderdaad over deze sociale media, en zegt dat er onjuiste tweets worden verspreid en het volk wordt opgehitst. In zijn toespraak waarvan zevenendertig seconden op YouTube staan zegt hij “Beslist u zelf maar over de oprechtheid van deze acties. Al dagen verschijnen onjuiste beweringen, laster, valse beschuldigingen en incorrecte berichten in de sociale media. Zozeer zelfs dat ze in bomen zullen bengelen wordt gezegd (over de AKP-leden). Ze zijn het gewend. Mensen komen om, tanks rijden mensen omver wordt geschreven (refereert naar de staatscoupe in 1960). We zien dat er tientallen, honderden fascisten achter deze tweets staan.” Het voorbeeld dat Erdogan gaf over Menderes (oud-premier dat na een militaire coup werd opgehangen) en zei dat dit soort van valse tweets de ronde doen, heeft in Turkije niet tot een publiek debat geleid, maar in de sociale media in Europa worden deze woorden geïnterpreteerd als “de moordbedreigingen van Erdogan.”

  Ook geeft de commotie rondom Gezi Parki aan hoe de Westerse media tegen Turkije kijkt. In dit geval gaat het vooral om de Nederlandse media. De Nederlandse media snapt veelal geen bal van Turkije. Dit komt door een verstoord beeld wat ontstaat door verkeerde kennisvoorzieningen. Het is dus niet zo dat de media het niet wil zien, maar simpelweg omdat ze het niet kunnen zien. Nederlandse media beroepen zich namelijk op zelfuitgeroepen Turkije-experts die te gekleurd kijken naar de situatie. Het Turkije Instituut van Lily Sprangers is zo een voorbeeld; op hun eigen website stellen ze dat ze “Turkije onderzoeken vanuit een Nederlands perspectief”. Dit is echter net zo absurd als Rusland bekijken vanuit een Zimbabwaans perspectief. Turkije dient men te bekijken vanuit een Turks perspectief, omdat de ontwikkelingen in het land zich voortdoen vanuit een Turkse traditie. Dit kan men alleen begrijpen als men de Turkse taal en de Turkse cultuur, alsmede de Turkse geschiedenis, door en door kent maar ook begrijpt.

  Meestal gaat het om een misplaatste arrogantie en onwetendheid waardoor de Nederlandse media er volkomen naast zit als het komt op onderwerpen omtrent Turkije. De zelfverklaarde Turkije-experts zijn slechts een marginaal verwaarloosbaar aspect in de kennisoverdracht omtrent Turkije. De echte expert worden steevast niet geraadpleegd in zulke situaties, dat terwijl ze zelf in het conflict zitten. Dit soort situaties kan men het best begrijpen door naar de bron te gaan, in dit geval de organisatoren van de protesten in Nederland zelf. Een geluk heeft ervoor gezorgd dat er veel (politiek actieve) Turken in Nederland wonen en ook goed Nederlands spreken, waarom worden ook die mensen niet gevraagd om informatie? Het beeld wat nu ontstaat is een vertekend beeld.

  Het is niet erg dat de Westerse (in dit geval vooral Nederlandse) media invloed probeert uit te oefenen, maar de taak van journalisten is om meerdere kanten van een verhaal belichten, om vervolgens een objectief bericht de wereld in te sturen.
  Dit wordt helaas nogal eens ‘vergeten’ als de berichtgeving over de islam of over een islamitische land gaat zoals Turkije.

  • Peter ik heb contact gehad met de 2de kamer, afdeling buitenlandse zaken.. Zoals ik al zei, als je doorgaat met leugens ga ik je persoonlijk aanpakken.. Ik adviseer iedereen om te bellen naar 070 31 822 11.. (2de kamer) Belt u wel met sterke argumenten & goeie voorbeelden! Ze vonden het in ieder geval goed omdat er nu geen eerlijk beeld word gecreëerd! Een verzoek op een schriftelijke reactie zal ik dus ook zsm uitvoeren! De raad van journalistiek heeft geen nut aangezien hun beweren, liegen is ook persvrijheid! Vandaar dat je je onaantastbaar voelt!
   In ieder geval, laat het niet varen, maak er werk van!!!! Asya, laat je horen aub!! Maak er werk van!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here