Turkse officieren 20 jaar de cel in

2

In Turkije moeten drie hoge officieren 20 jaar de cel in. De rechtbank acht bewezen dat zij in 2003 de regering van premier Erdogan ten val wilden brengen. De rechtbank veroordeelde de drie tot levenslang, maar omdat ze de staatsgreep hadden beraamd maar niet uitgevoerd, hoeven ze ‘maar’ 20 jaar te zitten.

Het waren de zwaarste straffen in een proces waarin 365 actieve en gepensioneerde officeren terechtstaan en dat ‘Sledgehammer’ (sloophamer) wordt genoemd, naar de naam van de mislukte greep naar de macht. 34 van hen werden vrijgesproken; de overigen kregen celstraffen tot 18 jaar.

Het is voor het eerst dat er zo veel officieren zich voor een civiele rechtbank moeten verantwoorden in Turkije, waar het leger jarenlang onaantastbaar was.

2 REACTIES

 1. Zij hadden geen staatsgreep kunnen plegen !!!!

  Want zij hadden geen toestemming van CIA of Amerika daarvoor.

  Amerika heeft de kant van AKP gekozen om de opkomst dat strenge Islam in Turkije te realiseren onder Recep Tayip Erdogan en fetullah Gulen. (onder bescherming van CIA in Amerika woonachtig maar zo machtig dat hij vandaaruit zelfs ministers in Turkije kan benoemen).

  Maar ik ben voorstander van deze contructie al heb ik niets met geloof en AKP omdat dit mer stabiliteit, stuurbaarheid van Turkije door 1 grote partije, meer economische vooruitgang en meer democratie voor Turkije betekent…..

  Helaas moet ik blij wezen omdat Amerika + |Europa toestemming heeft gegegeven dat Turkije zich economisch mag en kan ontwikkelen….

  maar helaas omdat er nu teveel economische vooruitgang en stabiliteit gekomen is dat versterkt wordt met extra veel democratie en vrijheid in Turkije is het westen in Paniek en ondersteund de PKK voor 1000% in zijn Terreur tegen Turkije en zijn burgers opdat democratie en economie verzwakt kunnen worden.

  Hopelijk zal het westen niet inzien dat zij een historiche fout gemaakt hebben door Turkije toestemming te geven zijn democratie en economie in de goede richting te ontwikkelen,. rond 2003….tot heden…

  Mehmet

  Mehmet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here