Turkije heeft op één na snelst groeiende economie

9
8

De Turkse economie is vorig jaar met 8,5 procent gegroeid. Volgens de regering is de Turkse economie daarmee bijna de snelst groeiende economie ter wereld, na die van China. Dat meldt de NOS vandaag. Turkije heeft relatief weinig last van de economische crisis. De uitvoer is wel gedaald, maar de financiële sector staat nog stevig overeind. Daardoor is de kredietwaardigheid van Turkije de afgelopen jaren gestegen, in tegenstelling tot die van de meeste Europese landen.

In 2010 werd een economische groei genoteerd van 9 procent. De extreme groeicijfers hebben wel een nadeel: de oververhitting van de economie leidt tot stijgende prijzen. De inflatie kwam vorig jaar uit op 10,4 procent, het hoogste niveau in drie jaar.(Bron/Overgenomen van NOS Nieuws

Om de inflatie te beteugelen, streeft de Turkse regering naar een lagere economische groei. In het laatste kwartaal van 2011 was er al sprake van afzwakking van de groei. De regering mikt voor dit jaar op een economische groei van 4 procent.

9 REACTIES

 1. Allemaal leuk en aardig de economische groei in Turkije, maar hoeveel Turkse lira, heeft een bewoner van Turkije dan in zijn/haar portemonnee ? Wat is het netto besteedbaar inkomen per persoon ? Als de groei zo explosief is, waarom zit de meerderheid van de bevolking in de schulden en heeft geen werk en blijven de kosten van gas/elekta/brandstofprijzen dagelijk stijgen ? Met name de brandstofprijzen. Turkije zou de goedkoopste moeten zijn met de brandstofprijzen.

 2. Het is maar met welk doel je berekeningen maakt. En afhankelijk van het doel en de wijze ven berekenen bepalen de waarheid.
  Een Kengetal opzicht zegt bovendien helemaal N?KS. Het is alleen propaganda.

 3. de groei van de Turkse economie is vooral een optelsom van het grootkapitaal…

  Internationaal gerenommeerde economen, en ook bijna alle Turkse economen zijn het er dan ook over eens dat de groei van de Turkse economie ook daadwerkelijk stabiliteit en koopkracht stijging of uberhaupt zekerheid betekent!

  sterker nog, Turkije is een land die al maar meer importeert en steeds minder exporteert (een van de hoogste tekorten op handelsbalans ter wereld) – en tegelijk ook nog eens vierkant afhankelijk blijft van buitenlands investeringskapitaal…

  alle grote investeringen in Turkije zijn afhankelijk van buitenlands geld!

  het is niet zoals in Europa ook af te lezen aan koopkracht, werkloosheid en pensioenreserveringen…

  dus ja, qua totale netto productie kun je vergelijken en groeit Turkije snel, maar NEE het is niet af te lezen aan of verdeeld onder de bevolking.

 4. in nederland leven 50 duizend mensen van dagelijkse voedsel bank. in grote steden grote zootje en in nederland difstal bank roven niet meer te tellen, in europa veel armoede, erger dan in derde wereld landen

 5. in welk opzicht dan ook turkije zet hoge score s neer alleen de grootste hinder en de bloedzuiger van turkije is de pkk direct. indirect amerika en diverse landen die pkk steunen . de leger kost turkijke 70 procent van zijn cente.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here