Ergenekon-verdachten stellen zich verkiesbaar

0
4

Turkije heeft een merkwaardige wet, die parlementsleden immuniteit biedt. Dat gaat zo ver dat een verdachte in voorarrest aan veroordeling kan ontkomen wanneer hij er in slaagt verkozen te worden. Handig, meent de Republikeinse Volkspartij (CHP). Daar acht men het niet geloofwaardig dat er een netwerk onder de naam Ergenekon zou bestaan dat een onsympathiek einde aan het regeren Premier Erdogans AK-partij wil maken. ‘Kunt u me vertellen wat Ergenekon is, dan word ik er lid van’ zei CHP leider Kilicdaroglu een tijdje geleden nog. Ondertussen heeft de CHP een aardige list bedacht, want daar heeft men een aantal Ergenekon-verdachten uitgenodigd om zich namens de partij verkiesbaar te stellen voor de verkiezingen in juni. Zoals journalist Mustafa Balbay, die ondertussen al weer een paar jaar op een proces zit te wachten in verband met zijn vermeende Ergenekon-lidmaatschap.

Ook journalist Tuncay Özkan en de universiteitsrector Mehmet Haberal zijn verdacht in verband met Ergenekon en door de CHP als kandidaten naar voren geschoven. Als zij er in slagen verkozen te worden, komen ze gelijk op vrije voeten en kunnen ze niet worden veroordeeld. De laatste door de CHP aan dit rijtje toegevoegde kandidaat is de aanklager Ilhan Cihaner, die door zijn collega Zekeriya Öz eveneens in verband is gebracht met Ergenekon. Dat hij nu kandidaat is voor de CHP zou volgens Cihaner niet zijn om aan vervolging te ontkomen, maar ondertussen. Zo ontstaat er een aardig Ergenekonclubje op de kieslijst van de CHP. Want om het af te maken heeft ook Sinan Aygün, de voorzitter van de Kamer van Koophandel in Ankara aangekondigd zich voor de CHP verkiesbaar te stellen. Aygün is momenteel weliswaar op vrije voeten, maar eerder zat ook hij vast op verdenking van betrokkenheid bij Ergenekon. Er wacht hem dan ook nog wel een proces. Maar als hij er in slaagt verkozen te worden, zal daar weinig van terecht komen.

Wat de CHP kan, kunnen wij ook, dachten ze bij de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Daar wordt rechter Osman Kacmaz als kandidaat genoemd. Kacmaz is weliswaar niet officieel verdacht in verband met Ergenekon, maar daar wel herhaaldelijk mee in verband gebracht. Vooral omdat hij bevel gaf tot de vrijlating van een aantal Ergenekon-boys.

Tenslotte gaat ook voormalig politiebaas Hanefi Avci de politiek in. Hij schreef verleden jaar een boek waarin hij haarfijn uitlegde hoe ver de invloed van de islamitische prediker Fethullah Gülen gaat binnen justitie en politie in Turkije. Voor de verandering werd Avci niet in verband gebracht met Ergenekon, maar met een radicaal links gezelschap dat het ‘Revolutionaire hoofdkwartier’ wordt genoemd. Avci heeft ondertussen ontslag genomen bij de politie om zich geheel aan zijn nieuwe politieke carrière te kunnen wijden.

Nederland kent geen wet die een dergelijke situatie mogelijk maakt. Maar goed ook, want anders hadden we misschien sinds een aantal jaren met ‘de lijst Holleeder’ in ons maag gezeten. Neemt niet weg dat er met de PVV al meer dan genoeg boeven in de Nederlandse politiek zitten.

(Peter Edel)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here