Kritiek over negeren EU-kandidatuur Turkije

4
4

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt heeft kritiek op Europees president Herman Van Rompuy. Bildt vindt het niet kunnen dat Van Rompuy in verklaringen over de uitbreiding van de Unie Turkije niet vermeld heeft. Bildt, een sterke voorstander van de toetreding van Turkije, verwijst naar een toespraak die Van Rompuy eerder deze maand in Berlijn hield.

“Over de uitbreiding praten en daarbij enkel de landen van de westelijke Balkan vernoemen en Turkije vergeten, doet bij ons vragen rijzen. Dit is geen goede zaak”, zegt de Zweedse minister.

4 REACTIES

 1. dat heeft een reden…

  Rompuy is zelf tegen en eigenlijk denkt hij Turkije hoort er sowieso niet bij, maar dat mag/kan ik niet zeggen, dus verzinnen we alles om te rekken…

  en Rompuy behoort tot het kamp van politici uit landen die bang zijn voor de sentimenten van de bevolking…dit zijn de west europese migratielanden die een probleem hebben met het accepteren van hun migratieland status waar de autochtone bevolking bovendien ook nog een erg islamofobisch is en door populistische partijen wordt getergd!

 2. Negeren is ook een manier om het probleem Turkije op te lossen. Als je het niet ziet dan is het er niet!!! Het feit dat Turkije zich nog steeds aan het lijntje laat houden begrijp ik niet. Turkije zet zich niet daadkrachtig neer. Turkije kan een statement maken als het gaat om mogelijk lidmaatschap voor de EU, maar doet dat niet. Turkije heeft Europa echt niet nodig. Het is eerder andersom.

 3. Ihsan,

  dat de bruto opbrengsten per hoofd vd bevolking van 2,4k naar 10k zijn gestegen in de laatste 8 jaar heeft er niet in geresulteerd dat de werkloosheid (officieel rond 14% – officieus rond 20% significant is gedaald.

  Veel meer valt er niet te verkoopen in Turkije zodat er buitenlands kapitaal het land in vloeit.

  Turkije blijft nog altijd een netto arm land vergeleken met de meeste EU landen, zelfs met Griekenland. Schulden doen daar niets aan af!

  Los daarvan is het feit dat de politiek een meer ‘islamitische buurlanden koers’ is gaan varen betekent niet dat Turkije daadwerkelijk souverein is in haar buitenlands beleid. Nog altijd afhankelijk van Israelische en Amerikaanse wapenleveranties en samenwerking. nog altijd de Armeense zwaard van Damocles boven het hoofd, nog altijd Cyprus probleem…er zijn genoeg redenen waarom Turkije niet in haar eentje het spel kan spelen, laat staan bepalen…die macht heeft Turkije bij lange na niet. er zijn te veel losse eindjes die Turkije op korte en lange termijn de das om kunnen doen als het land hier geen rekening mee houdt!

  kwestie van nodig hebben…beide hebben elkaar nodig. De EU als jonge markt, afzet markt,politiek ideologisch en filosofisch t.a.z. toekomst van Int Betrekkingen (springplank naar het oosten en islamitische wereld), energie toevoer (al tekenen zich ook steeds meer alternatieven af buiten Turkije om – en op dit punt is Turkije lang niet de enige optie, mits ze doen wat Azerbaidjan vraagt en mits ze grote broer rusland ook niet boos maken etc etc…andersom heeft Turkije de structuur en stabiliteit van EU lidmaatschap nodig, de steun, de helpende hand die niet steeds een zwaard van damocles oplevert, de positie om militair en economisch mee te spelen, afzet voor turkse producten, werkgelegenheid voor de vel;e werkloze opgeleide jongeren etc etc…

  Turkije zou niet democratiseren als het niet gebeurde in het kader van lidmaatschap tot de EU…
  De bestaande politieke partijen in Turkije zijn op zichzelf stuk voor stuk allemaal niet democratisch als het gaat om zaken als

  persvrijheid, individuele rechten van de mens, liberalisme in de samenleving, secularisme (zelfs CHP niet nota bene) maar boveal groepsrechten als rechten van homoseksuelen, lesbienmnes, transgenders en vrouwen in het algemeen. het land is zonder de EU context niet in staat gebleken af te rekenen met de macht van het leger of van bepaalde ideologische ‘kasten’ en rechten van andersgelovigen (anders dan sunni islam) stond uberhaupt niet op de agenda…

  los daarvan zijn er economische maatregelen, milieu maatregelen, duurzaamheid, natuurbeleid etc allemaal zaken die de levensstandaard van Turken in Turkije ten goede komen, niet of nooit op de agenda geweest ware het niet voor de onderhandelingshoofdstukken van de EU…

  muhasir medeniyet wa en is gedefinieerd als de EU in Turkije. de alternatieven daarop zijn ook medeniyet, maar niet perse muhasir…

 4. Emine Orospu,

  De pvv is op zoek naar een administratieve kracht als je deze waardeloze comment nou aan je cv toevoegd mag je vast op gesprek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here