Film zet banden met Israël onder druk

15
2

In bioscopen in Turkije is een trailer te zien voor een nieuwe Turkse actiefilm die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal: de Israëlische commandoraid op een hulpkonvooi voor Gaza in mei, waarbij negen mensen omkwamen. Als de trailer van de film, Kurtlar Vadisi Filistin (De Vallei van de Wolven – Palestina), een goede indicatie vormt, zou de film wel eens kunnen zorgen voor een verdere afkoeling van de relatie tussen Turkije en Israël.

Dat meldt het Algemeen Dagblad. De film is een anti-Israëlisch melodrama en is afgeleid van de populaire tv-serie Vallei van de Wolven. De tv-serie zorgde al eerder voor spanningen tussen Turkije en Israël.

15 REACTIES

 1. een film en acteur film die de nationalistische harten van menig verongelijkte turk sneller doet kloppen en de natie vervuld van trots en eer…het grote turkse volk dat eigenlijk over de hele wereld zou kunnen heersen, komt hierin wederom als altijd goedbedoelende en nimmer goed begrepen volk van eer en trots weer als sterspeler uit de bus. Niemand, maar dan ook niemand begrijpt de Turk…inmiddels zelfs een Turk niet meer al was die vroeger het veegehoorde enige vriend van een Turk…

 2. Turkije neeemt tenminste een standpunt ( zowel in de politiek als buiten) in m.b.t. Israel ondanks de nauwe economische en militaire banden..Dat zie ik andere landen echt niet doen hoor…Israels attitude van “ik sta boven de wet” moet eens een keer afgelopen zijn en dit staat los van turks nationalisme, religie or whatever…Er is tenminste een land die het onder de aandacht durft te brengen.Andere landen zijn daar te hypocriet voor en denken eerst aan eigenbelang.

 3. ja ja israel eindelijk komt een land echt op voor de palesteinen en niet een land zoals amerika die doet dat hij er iets omgeeft maar gewoon schijt aan heeft en aan de kant van israel staat (amerika is trouwens ook de land die de betekenis van moslims heeft verandert in terorissten) of word dit natuurlijk ook zo min mogelijk in de nieuws gebracht om onze gedachten er niet op te zetten zoals de hele roomskatolieke kerk affere die eigenlijk gewoon een pedofielle club is of onze grote nederlandse moscotte geert wilders de ondercover indo die gewoon met een stelletje wet overtreders is de kabinet zit wanneer word de wereld toch eens echt wakker en ziet wat er echt aan de gang is

 4. ik ben blij dat er met deze film de waarheid word gezegt hoe israel echt is en wie het allemaal steund in amerika worden zoveel films gemaakt die andere landen of volken zwart maakt zoals de moslims die allemaal potonsielle teroristen zijn ja het is echt waar elke moslim heeft een bom thuis dus kijk maar uit wat een onzi als je ons gelof echt kent dat weet je dat geweld niet word toegestaan dat kan ik niet zeggen van andere landen met hun grote leider amerika (of is het misschien juist israel die de touwtjes in de handen heeft met hun grote vriend england) maar ja even terug komen op de film als israel echt niet zoon land is hoe het word afgebeeld dan hebben ze niks te verbergen toch maar ja omdat ze er zo moeilijk over doen zijn ze toch bang dat de waarheid boven tafel komt natuurlijk net zoals de 9-11 echte daders amerika is weet je dat de 2 wereld oorlog er alleen is geweest om de joden een stuk land te geven in israel wand de 2 wereldoorlog van onze kleine stoute vriend hitler is wel bijna helemaal gesponsert door de joden en opa busch net zo als de consentratiekampen dus wie weet wat we in de toekomst nog allemaaal krijgen de wereld kan beter vrienden worden of je nu joods moslim of kahtoliek bent of iets anders of niks

 5. @ Gadamer

  Een volkenrechtelijke principe verdedfigen of een politiek stadpunt innemen doet een regering, in dit geval de laatste tijd de regering van Erdogan inderdaad. Daar sta ik ook in zijn geheel achter. En daar gaat dit dus op geen enkele manier over. En dus is je reactie eigenlijk niet van toepassing op wat ik boven probeer te zeggen…

  In Turkije worden zelfs politiek al dan niet (noodzakelijke) standpunten en besluiten van de regering inzake internationale betrekkingen en relaties, door sommige lieden en politici gebruikt op een wel heel erg simplistische en in mijn ogen foute manier…

  wat hier gebeurt is stemmingmakerij in een land waar meer dan in andere landen (nota bene meer dan in menig arabisch land zelfs) anti-joodse sentimenten zijn…Turken zijn meer anti joods dan vele andere arabische volken en bijna net zo anti joods als Iran, Palestijnen en Libanese Moslims (niet heel libanon) en Yemen…nou, niet bepaald de landen waar je je mee wil vergelijken als het gaat om anti joodse sentimenten. Let wel, we hebben het hier niet over anti Israelische politiek, maar over anti joods! antisemitisme dus!

  in zo’n sfeer lijkt het me niet nodig (zacht gezegd) maar vooral juist gevaarlijk om ipv nuancering, uitleg en totaalbeelden (want die ontbreken wel degelijk in Turkije daar waar het gaat om de kwestie Israel en de Palestijnen) in te gaan op sentiment. En daar ook nog eens Turks nationalisme aan te verbinden…

  wat heeft Turks nationalisme, eer en trots te maken met een internationaal gesanctioneerde, legitieme politieke en vooral diplomatieke houding t.a.v. Israel?

 6. Okkes,

  je moet ophouden met alleen maar naar het grote boze amerika wijzen…zelfs de beetje gelezen en belezen moslim intellectuelen, politici en gelovigen zien tegenwoordig in dat het niet altijd alleen maar amerika is of israel is, maar dat corruptie, machtsstrijd en minacting van mensenrechten wel degelijk ook moslim/turk/arabier ‘mens’ eigen zijn…

  politiek en internationale politiek is niet zo simplistisch zoals jij zegt. Israel is fout, door internationale gemeenschap erkend fout. dat ontkent niemand. Maar dan moet je je daar ook op baseren in je politiek. Ook dat zie ik Turkije niet doen!

  Erdogan speelt het spel erg goed! in woorden bekritiseren, in daden iedere keer weer een stapje terug! en trouwens, er zijn meer landen die Israel daadwerkelijk boycotten. dat zie ik Turkije niet doen!

  in de islam wordt geweld niet toegestaan?

  Ik weet wel dat de bijbel zegt dat je je rechter wang moet keren als je op je linker wang wordt geslagen en dat Jezus heeft gezegd; wie zonder zonde is, werpe de eerste steen, maar ik kan me geen uitspraak (en daad) van M<ohammed herinneren waarin hij oproept tot vrede en geweldloosheid in een geval er sprake is van tegengeweld…

  waarmee ik wil zeggen; dat de koran/bijbel iets zegt, betekent niet dat de daarbij horende geloof wel of niet zo is…

  sterker nog, als men schoon zou zijn, zou in de koran niet zoveel nadruk zijn geweest op schoonmaken. Dat betekent dus dat het er staat omdat de mensen niet schoon zijn…en de praktijk van een geloof is daarmee dus heel iets anders dan de norm en ideaal van welke geloof dan ook…

  de praktijk van de Islam is dat er geen enkel islamitisch land is waar moslims andere moslims niet vermoorden…

 7. @ Hadise

  mijn reactie was ook niet bedoeld als reactie op jouw reactie..

  Enfin, er zijn genoeg landen die het Israelische beleid jegens Palestijnen (mensen) afkeuren, genoeg vingers die naar Israel wijzen. Dan is het de taak van Israel om daar iets aan te doen en niet andersom. Als jij van mening verschilt over een issue met 10 vrienden waarvan 9 vingers naar jou wijzen dan is het meer dan NORMAAL dat je het bij JEZELF gaat zoeken. Juist omdat Israel dat vertikt te doen krijg je dit soort films. Er kunnen toch ook best andere films gemaakt worden? Films met een positieve inhoud? Kennelijk is daar dus geen aanleiding voor. Dat lijkt mij wel duidelijk.De film heeft niets met anti-semitisme,nationalisme, of religie te maken. Dit heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen en Israel neemt geen verantwoordelijkheid.

 8. @ Gadamer

  daar ben ik het dus totaal niet mee eens.

  de foute daden van een regering kunnen geen aanleding zijn voor het maken van zogenaamd alleen maar anti israelische films. Immers, de hoofdrolspeler ontkent uberhaupt het bestaan van de staat Israel en heeft het over Palestina. Hoe rot dat ook is, er bestaat formeel nog geen Palestina, maar wel een ook door Turkije erkend Israel. Hiermee wordt olie op het vuur gegooid die is aangestoken door Israel, maar maar al te graag steeds meer wordt aangewakkerd door anti israelische (zelfs antisemitische openlijk) lieden in de rest van de wereld.

  ik ben het met je eens dat de context anti israelische stemming creeert, maar waar ik het niet mee eens ben is dat in deze films zo ver wordt gegaan…zeker niet in Turkije waar men toch beter zou moeten weten wat het is om een oorlog te hebben tussen een politieke/militaire beweging van een minderheid enerzijds en de staat anderzijds, wat je ook vindt van de eisen en context!.

 9. @ Hadise

  Dan wordt het hoog tijd dat de Israelische regering afstand neemt van foute daden en m.b.v goede daden aanleiding gaat geven voor het maken van films met een positieve inhoud. Juist van alle landen op de wereld zou je toch denken dat Israel het meest zou moeten leren van de geschiedenis, niet dus.
  We weten allebei dat Israel machtiger is dan Palestina ( bestaat wel degelijk, zie VN verdelingsplan 1948) en daarom de verantwoordelijkheid heeft om aanleiding te geven voor goede daden. Als je een vuurtje aanwakkert moet je verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen.

 10. Als het over joden gaat dan huilt iedereen over anti semitisme. Waarom al die haat tegen Moslims dan onder het mom van ‘vrijheid van meningsuiting’?

  Ik heb de trailer gezien en vind het zeker weten een goede film.

 11. @ Gadamer

  volgens mij hebben we het over totaal verschillende zaken, want ik ben het met je eens met wat je allemaal zegt, maar dat is ook tegelijk geen antwoord op wat ik zei en zeg, dus of je zal in moeten gaan op wat ik zeg, of niet moeten komen met dingen die je nu zegt waarmee je doet lijken alsof ik die ontken of het daar niet eens mee ben…Israel zit fout, de internationale gemeenschap weet dat ook, de daden van de staat Israel zijn bekend ja, ja, ja…op alles ja, dat vind ik ook en dat zou nooit zonder consequentie moeten en mogen blijven…
  maar dat zegt nog steeds niets over wat ik zeg, en waar jij iets op tegen lijkt in te brengen…lees maar eens even goed! je zal zien waar ik het over heb! het gaat over verschillen in rol en belang overheid en staat aan de ene kant en burgers en standpunten aan de andere in een context van onbegrip, boosheid en oorlog…hoe logisch het ook lijkt dat men boos en kwaad etc reageert, dat maakt het nog niet goed!

  @ TurklerinMekani

  insan olan herkeze yapilan siddet ve dislamayi kinar! Siddet ve dislanmanin haklisi veya haksizi, anlasilir veya anlasilmazi yoktur!

 12. Hadise waarom loop je geen blokje om .. de laatste paar paginas met nieuws dat ik heb gelezen word beëindigd met een onzin comment van jou. 99% van de tijd slaat je comment gewoon nergens op en de andere 1% heb je weer wat te zijken.

  Paar Tips. Hou op met typen alsof je voor alle Turken typt. Je arrogantie is belachelijk en misselijk makend.

  BTW, zelfde soort series films etc worden in Israel gemaakt. Maar dan is Turkije de grote boze “wolf” die de terroristen helpt. Vinden jullie het nou echt zo raar dat zulke films in Turkije worden gemaakt? Je kan iig als Jood in Turkije leven en bidden .. laat mij maar eens een Turk zien met een eige huis etc. die kan wonen in Israel zonder elke dag lastig gevallen te worden/gediscrimineerd te worden (gebeurt overall ter wereld natuurlijk maar in Israel is het extreem vooral tegen Moslims maar ook tegen Christenen) of zonder dat de regering problemen maakt over legale papieren “verzekering/rijbewijs (niet joden moeten andere kenteken plaat) eigendoms acte/ verblijfs vergunning etc”

 13. @ Hadise

  Je hebt het over ik citeer : “verschillen in rol en belang overheid en staat aan de ene kant en burgers en standpunten aan de andere in een context van onbegrip, boosheid en oorlog…hoe logisch het ook lijkt dat men boos en kwaad etc reageert, dat maakt het nog niet goed.”

  Wat maakt het dan wel goed Hadise?
  anti-israelische films zijn juist nodig om de hypocriete regeringen wakker te schudden. Dit kan m.b.v. films, muziek, sport etc. Niet met negativiteit als inhoud, maar eye-openers, bewustwording! De initiatieven hiervoor worden genomen door burgers, wat is dan de rol van de overheid hierin? Kiezen op elkaar en doen alsof hun neus bloedt??
  Dit soort films zouden door alle landen gemaakt moeten worden zodat de regeringen eens een keer gaan doen wat ze allang hadden moeten doen, namelijk het in het leven roepen van economische en militaire sancties!

 14. De jong Turken

  op joden kunt je vertrouwen ,op een arabier niet wil je int leven vooruit, hou uw religie voor uw eigen, de joden doen dat,zij zijn meer welkom in mijn land, dan de rest van de wereld de relatie de is nu even slecht de jong Turken hebben nog altijd contakt met israel dat doen we al meer dan 500jaar ,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here